Samouczek programowania dla młodzieży

8 czerwca 2016

Samouczek programowania dla młodzieży

Programowanie to dziś jedna z bardziej pożądanych kompetencji na rynku pracy. Prognozy wskazują, że będzie ona przydatna w wielu zawodach, także tych niezwiązanych z informatyką. Fundacja Orange zaprasza młodzież do samodzielnej nauki programowania i grafiki komputerowej w oparciu o otwarte zasoby Khan Academy online po polsku.

Przeciętny nastolatek spędza w sieci 2,5 godziny dziennie. Jednak niewielu młodych obcuje z technologią w kreatywny sposób – 25 proc. edytuje zdjęcia, 10 proc. – filmy i muzykę. Choć polscy informatycy wygrywają międzynarodowe konkursy, wprowadzają innowacje w oparciu o technologie, to rynek pracy wciąż potrzebuje specjalistów. Według szacunków Komisji Europejskiej może brakować nawet 900 tysięcy fachowców IT.[1] Jednak  znajomość podstaw programowania będzie przydatna nie tylko w pracy informatyka, ale też w wielu innych zawodach.

Dziś mamy w Polsce dużą potrzebę upowszechnienia edukacji cyfrowej – mówi Ewa Krupa, prezeska Fundacji Orange. Nie tylko dlatego, że programowanie jest jedną z ważniejszych kompetencji przyszłości, ale także po to, aby zmieniać nawyki i postawy młodzieży w kontakcie z technologiami i pokazywać im, że „cyfrowe nowinki” służą nie tylko do rozrywki, ale także do pozytywnych, pożytecznych rzeczy. – dodaje.

Programowanie rozwija różne umiejętności: logiczne, strategiczne myślenie, precyzyjne formułowanie komunikatów, rozwiązywanie problemów, organizację pracy. Dodatkowo, uczy dzieci aktywnej postawy wobec technologii i internetu – zachęca do tworzenia treści, a nie tylko biernego konsumowania tego, co sieć podsuwa.

Dostęp do oferty nauki programowania jest dosyć bogaty w dużych miastach. Fundacja Orange wraz z Fundacją Edukacja dla Przyszłości postanowiły zadbać także o mieszkańców mniejszych miejscowości i przygotować wersję polską internetowego serwisu Khan Academy do samodzielnej nauki programowania. Jest on darmowy i skierowany głównie do młodzieży. Pozwala użytkownikowi uczyć się we własnym tempie w oparciu o filmy i interaktywne samouczki. Na platformie można opanować podstawy programowania: tworzenia gier, rysowania, wizualizacji oraz HTML i CSS, JavaScript, SQL i baz danych. Zasobów mogą także używać nauczyciele w pracy z dziećmi i skorzystać z opcji śledzenia postępów w nauce.

Dzięki wsparciu Fundacji Orange sprawdzone światowe materiały zostały przetłumaczone na język polski – łącznie 141 ścieżki dźwiękowe i 93 filmy o programowaniu i animacji komputerowych, w tym cykl „Pixar w pigułce” sponsorowany przez Disney. Baza stale się powiększa.

W dzisiejszych czasach kodowanie urosło do rangi „sztuki”. Różnorodność zajęć, do których można wykorzystać komputer sprawia, że powinno stanąć w równym szeregu z nauką muzyki czy malarstwa. To jest dziedzina aktywności, w której każdy może próbować sił po swojemu, w której nie istnieją ograniczenia – mówi prof. Lech Mankiewicz, dyrektor Centrum Fizyki Teoretycznej PAN, prezes Fundacji Edukacja dla Przyszłości, promotor Khan Academy.

Khan Academy to popularna na świecie platforma edukacyjna założona, aby dać dostęp do wysokiej jakości edukacji „każdemu i wszędzie” – dzięki internetowi. Z wielu tysięcy dostępnych filmów można uczyć się matematyki, fizyki, biologii, ekonomii i historii, dowiedzieć się, czym jest kryzys, dlaczego powstał komunizm, zobaczyć, obejrzeć wykłady i rozwiązywać zadania – nadrobić zaległości szkolne i rozwijać swoje pasje.

Fundacja Orange włączyła się w projekt, aby upowszechniać naukę programowania, szczególnie wśród mieszkańców mniejszych miejscowości. Organizacja od 10 lat działa na rzecz bezpieczeństwa dzieci w internecie i wykorzystania nowych mediów w edukacji – nauczyła 40 tys. uczniów zasad bezpiecznego internetu, zapewniła na 4 lata bezpłatną sieć 3,5 tys. bibliotek, utworzyła 77 multimedialnych Pracowni Orange w małych miejscowościach, prowadzi edukację cyfrową w 350 szkolnych świetlicach. W 4 edycjach projektu #SuperKoderzy nauczyła 207 dzieci podstaw programowania, jest partnerem Godziny Kodowania i jedyną fundacją wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce.

Grafika – Nauka programowania – to łatwe i przyjemne

Serwis Khan Academy do nauki programowania dostępny jest na:

Film o  Khan Academy:

Więcej materiałów:
Wprowadzenie do JS – rysowanie i animacja:
Zaawansowany JS: gry i wizualizacje
Zaawansowany JS: symulacja natury
HTML/CSS: tworzenie stron internetowych
tworzenie animacji komputerowych

Dodatkowych informacji udzielą:

Antonina Bojanowska, Fundacja Orange
e-mail:  antonina.bojanowska@orange.com
tel.: (+48) 22 527 40 24; mob.: 509 84 86 82

Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
e-mail:  wojciech.jabczynski@orange.com
Nasz blog:  www.blog.orange.pl

Fundacja Orange dba o bezpieczeństwo dzieci w internecie, rozwija kompetencje cyfrowe młodzieży i mieszkańców małych miast i wsi. Zapewnia internet i technologie w rejonach zagrożonych cyfrowym wykluczeniem. Została stworzona w 2005 roku przez Orange Polska S.A. do realizacji celów społecznie użytecznych. W swoje działania angażuje 3 tys. wolontariuszy z Orange rocznie. Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl ; www.facebook.com/FundacjaOrange

Fundacja Edukacja dla Przyszłości zajmuje się wdrażaniem i rozpowszechnianiem sprawdzonych systemów nowoczesnej edukacji takich jak Khan Academy i Big History Project, które są zgodne z koncepcją Blended learning, polegającą na łączeniu tradycyjnej nauki w szkole z nauką za pomocą interentu. Więcej informacji: http://www.edukacjaprzyszlosci.pl/

[1] źródło: http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/4398/attachments/1/translations/en/renditions/native

Udostępnij: Samouczek programowania dla młodzieży

7 czerwca 2016

UEFA EURO 2016™ rusza za kilka dni. Fani piłki nożnej będą mogli obejrzeć wszystkie mecze na żywo w telewizji Orange. Oferta dotyczy klientów posiadających usługi Neostrada z Telewizją i Funpack. Dostęp można kupować od 2 czerwca i kosztuje 99 zł za cały okres trwania Mistrzostw.

Oferta Orange dotyczy korzystania od 10 czerwca do 10 lipca 2016 roku z kanałów Polsat Sport 2, Polsat Sport 3, na których będą transmitowane na żywo i bez żadnych przerw reklamowych, wszystkie 51 meczów Euro 2016. To ponad 200 godzin relacji. W telewizji można będzie także obejrzeć ekskluzywne materiały z meczów i pobytu reprezentacji Polski we Francji, wielogodzinne studia z obszernymi analizami oraz relacje pokazujące atmosferę panującą we wszystkich meczowych miastach Francji.

Jednorazowa opłata za uzyskanie dostępu do kanałów Polsat Sport 2 i Polsat Sport 3  wynosi 99 zł. Dostęp do kanałów Polsat Sport 2 i Polsat Sport 3 nastąpi w ciągu 2 godzin dla zamówień złożonych w godzinach 6.00-22.00 Dla zamówień złożonych w godz. 22.00-6.00 dostęp zapewnimy do godz. 8.00. Aktywacja zostanie potwierdzona smsem. Zamówienia można dokonać pod bezpłatnym numerem 801 234 567 lub 510 100 100 (opłata według cennika).

Orange jest Globalnym Sponsorem i Oficjalnym Dostawcą Usług Telekomunikacyjnych UEFA EURO 2016™. Firma będzie świadczyła wszystkie usługi stacjonarne i mobilne. Będzie także odpowiedzialna za dostarczanie partnerom nadawczym i kibicom na całym świecie sygnał z meczów na żywo z 10 stadionów we Francji. Zapewni również organizatorom, obsłudze, mediom, sędziom oraz wolontariuszom w trakcie turnieju łączność za pośrednictwem około 25 tys. punktów dostępowych.
Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Nasz blog: www.blog.orange.pl

Udostępnij: Kibicuj podczas Mistrzostw Europy w piłce nożnej 2016 oglądając mecze w telewizji Orange

Orange Insights: Nowoczesne technologie mobilne w dużych firmach

1 czerwca 2016

Orange Insights: Nowoczesne technologie mobilne w dużych firmach

Zaledwie połowa badanych radzi sobie z zabezpieczeniem urządzeń mobilnych swoich pracowników. Bardziej optymistyczni w tym obszarze są prezesi firm w przeciwieństwie do kierowników IT, którzy jednocześnie częściej twierdzą, że mobilność jest zagrożeniem. To tylko niektóre z głównych wniosków kolejnej części raportu Orange Insights, przygotowanego przez Orange Polska. Jego przedmiotem jest podejście dużych przedsiębiorstw do wdrażania rozwiązań bezpieczeństwa i nowoczesnych technologii. Ankietowani odpowiedzieli na pytania dotyczące korzystania z urządzeń i aplikacji mobilnych w firmie, w tym także z poczty e-mail oraz cloud computingu.

Kluczowe wnioski z raportu to:
  • Ponad 60 proc. badanych uważa, że rozwiązania mobilne, takie jak aplikacje czy chmura obliczeniowa, pozwalają budować przewagę konkurencyjną, jednakże ponad 50% z nich twierdzi, że niosą za sobą także zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego.
  • W 61 proc. badanych firm, za bezpieczeństwo informatyczne odpowiedzialne są wyspecjalizowane struktury lub zewnętrzni dostawcy, natomiast metodą budowania świadomości dbania o bezpieczeństwo wśród pracowników jest bieżące informowanie o zdarzeniach oraz szkolenia i spisane procedury wewnętrzne.
  • Brak polityki korzystania z urządzeń mobilnych to jedna z najczęstszych przyczyn zagrożeń w obszarze IT. Tylko 50 proc. firm radzi sobie z zabezpieczeniem urządzeń swoich pracowników.

Orange Insights, to już druga edycja cyklu raportów przygotowanych na podstawie badań przeprowadzonych przez ICAN Research na zlecenie Orange Polska wśród działających w Polsce przedsiębiorców. Najnowszy raport dotyczy dużych firm, zatrudniających powyżej 250 pracowników. Jego tematem było postrzeganie bezpieczeństwa nowych technologii w przedsiębiorstwach przez ich przedstawicieli i pracowników.

Wykorzystanie nowych technologii mobilnych w dużej firmie

Według wyników raportu aż 81 proc. badanych uważa, że systemy informatyczne są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstwa. We współczesnych przedsiębiorstwach pracownicy, klienci i partnerzy biznesowi oczekują stałego i bezproblemowego dostępu do informacji oraz aplikacji, z każdego miejsca i o każdej porze. Wyniki badania Orange Insights pokazują, że przedsiębiorstwa, mimo świadomości dużej roli rozwiązań mobilnych i nowoczesnych technologii, wciąż w niewystarczającym stopniu dbają o zapewnienie bezpieczeństwa informacji, które przepływają przez urządzenia i aplikacje mobilne.

Nie ma wątpliwości co do tego, że technologie mobilne zdominowały nasze codzienne życie i stają się nieodłącznym elementem funkcjonowania nowoczesnego przedsiębiorstwa. Z doświadczenia wiem, że firmy, które wdrożyły już rozwiązania mobilne, jak np. usługi w chmurze czy aplikacje mobilne, znacznie efektywniej korzystają ze swojego potencjału zarówno wewnątrz firmy, jak i na zewnątrz. Rozwój mobilności to szansa na zbudowanie przewagi rynkowej, pomaga ona zwiększyć wydajność pracy i usprawnić codzienne aktywności, czy to w sprawach administracyjnych czy też w komunikacji pomiędzy pracownikami i klientami. Jednak wszystkie rozwiązania i urządzenia mobilne należy skutecznie zabezpieczyć, aby uchronić firmę przed niebezpieczeństwami w postaci utraty lub kradzieży danych. Patrząc na wyniki badań Orange Insights, cieszę się, że duże firmy mają świadomość zalet technologii mobilnych i  zdają sobie sprawę z zagrożeń, przed którymi należy się bronić. – powiedział Tomasz Matuła, Dyrektor Infrastruktury ICT i Cyberbezpieczeństwa w Orange Polska.

Poczta e-mail

Elektroniczna poczta to bez wątpienia jedno z najważniejszych narzędzi pracy w każdej firmie. Poczta jest wykorzystywana do komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej, i coraz częściej pełni rolę głównego kanału pozyskiwania i przekazywania informacji. Co równie ważne, można ją obsługiwać przez różne urządzenia z dostępem do internetu – jest ona instalowana na urządzeniach służbowych, czyli laptopach i smartfonach. Właśnie dlatego poczta e-mail stała się jednym z głównych celów ataków cyberprzestępców.

Z danych raportu Orange Insights wynika, że zaledwie połowa badanych radzi sobie z zabezpieczeniem urządzeń mobilnych swoich pracowników. Bardziej optymistyczni w tym obszarze są prezesi firm w przeciwieństwie do kierowników IT, którzy jednocześnie częściej twierdzą, że mobilność to zagrożenie. Niestety 24 proc. przedsiębiorstw ma w tym zakresie duże problemy, które najczęściej są związane z brakiem polityki korzystania z urządzeń mobilnych. Większość, bo aż 63 proc. uczestniczących w badaniu, przedstawia, że ich pracownicy korzystają ze służbowych telefonów do obsługi prywatnej poczty. Co równie istotne, prawie połowa z nich (42%) korzysta z prywatnych telefonów do obsługi tej firmowej. Wśród badanych branż, firmy usługowe najczęściej pozwalają na korzystanie zarówno ze służbowej poczty na prywatnym urządzeniu, jak i z prywatnej poczty na urządzeniu firmowym.

Cyberprzestępcy szukają różnych sposobów na zdobycie cennych dla przedsiębiorstw danych. Coraz częściej możemy spotkać się z atakami w formie maili phishingowych udających faktury czy też atakami wykorzystującymi luki systemu Android w smartfonach. Jak wiadomo, na smartfonach i tabletach pracownicy często przechowują dużą ilość prywatnych i służbowych danych, a urządzenia te łączą się z firmową siecią. W Orange przykładamy dużą wagę do bezpieczeństwa teleinformatycznego, dlatego stworzyliśmy zespół specjalistów wchodzących w skład Security Operations Center pracujących w trybie 24/7/365. Monitorują oni poziom bezpieczeństwa użytkowników naszej sieci, błyskawicznie reagując na zidentyfikowane problemy i podejmując działania minimalizujące zagrożenia. Kładziemy też duży nacisk na budowanie świadomości bezpiecznych zachowań w sieci. – dodaje Tomasz Matuła.

Cloud Computing, czyli rozwiązania w chmurze

Korzystanie z chmury obliczeniowej przez polskie przedsiębiorstwa staje się coraz popularniejszą praktyką. To elastyczne narzędzie, które umożliwia użytkownikowi zapis danych na zdalnym serwerze, jest metodą na obniżenie kosztów związanych z infrastrukturą IT w firmie. Dane ulokowane na zewnętrznych serwerach, pozwalają ograniczyć wydatki na dział informatyczny, a także zmniejszyć koszty związane z zakupem energii elektrycznej pobieranej przez tradycyjne serwery znajdujące się w budynku firmy. Według wyników badania Orange Insights, aż 46 proc. badanych korzysta z rozwiązań w chmurze i większość potwierdza, że ta usługa jest sposobem na optymalizację kosztów. Ponadto co trzecie przedsiębiorstwo, głównie z obszaru handlu i usług, zamierza zwiększyć korzystanie z wirtualnego narzędzia. Niemniej jednak prawie połowa (44%), uważa, że usługa cloud computing stanowi także zagrożenie dla bezpieczeństwa IT, lecz w znacznej części są to odpowiedzi firm, które z niej nie korzystają.

Zarządzanie bezpieczeństwem IT

W kontekście zarządzania bezpieczeństwem IT przedstawiciele dużych firm wskazywali, że podstawową i najistotniejszą metodą budowania świadomości w zakresie ochrony informacji jest bieżące komunikowanie o zagrożeniach i zdarzeniach (aż 73%). Kolejnymi najczęściej stosowanymi sposobami (po 61% odpowiedzi) są szkolenia dla pracowników oraz spisane procedury zachowań w sytuacji zagrożenia.

Badani, pytani o odpowiedzialność swoich pracowników w zakresie dbania o bezpieczeństwo informatyczne, w większości wypowiadali się pozytywnie. 64 proc. z nich twierdzi, że pracownicy ich firm zachowują się odpowiedzialnie korzystając z systemów IT i dostępu do informacji (70%). Kierownicy IT w przeciwieństwie do prezesów zachowują w tym temacie większą ostrożność.

W 61 proc. badanych firm za bezpieczeństwo informatyczne odpowiadają wyspecjalizowane struktury bądź zewnętrzni dostawcy. W branży usług dominują specjalne zespoły, natomiast w handlu najczęściej za bezpieczeństwo IT odpowiada dedykowany pracownik.

Finansowanie bezpieczeństwa IT i rozwiązań mobilnych*

Duże przedsiębiorstwa, mimo świadomości zagrożeń jakie niesie za sobą brak zabezpieczenia urządzeń mobilnych i systemów IT, często nie mogą przeznaczyć na ten cel odpowiedniego budżetu. Tylko co trzecia firma deklaruje, że ma możliwość sfinansowania wszystkich potrzeb związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa informatycznego. Niemniej jednak ponad połowa badanych, w tym większość dyrektorów finansowych (56%) i kierowników IT (52%), uważa, że ich budżet jest elastyczny, co oznacza, że w razie potrzeby, będą w stanie go zwiększyć na sfinansowanie potrzebnych działań. Prezesi rzadziej jednak zgadzają się z tą opinią (zaledwie 35%) i jednocześnie aż 44 proc. z nich twierdzi, że nie ma w planach zwiększenia budżetu.

Firmy działające w obszarze usług, w porównaniu do innych branż, znacznie częściej planują pomnożenie swoich wydatków na bezpieczeństwo IT, ale też twierdzą, że ich budżet jest bardziej elastyczny dla takich działań. Jednak, w konfrontacji z sektorem produkcji i handlu, firmy usługowe rzadziej potwierdzają (32%), że są w stanie sfinansować wszystkie swoje potrzeby.

*Wyniki dla 75 firm, które zgodziły się udostępnić swoje wewnętrze informacje odnośnie budżetów.

Na temat badania

W drugiej edycji badania Orange Insights dotyczącej dużych firm i korporacji zrealizowano łącznie 336 ankiet. W celu uzyskania reprezentatywności danych wyniki zostały przeważone według struktury branż PKD (po przeważeniu wielkość próby wyniosła 327 ankiet). Badanie zostało zrealizowane metodą CATI/CAWI. Wzięły w nim udział osoby decyzyjne w dużych firmach i korporacjach w zakresie inwestycji w sprzęt, oprogramowanie i technologie informatyczne – prezesi, właściciele, dyrektorzy finansowi, operacyjni oraz szefowie IT.

*   *   *

Orange jest jedynym w Polsce operatorem inwestującym na bardzo dużą skalę w budowę sieci światłowodowych i rozwój zasięgu bardzo szybkiego internetu mobilnego LTE. Już teraz obejmuje on ponad 90 procent Polaków, a na koniec roku odsetek ten może wzrosnąć do 98 proc. W oparciu o nowoczesne usługi stacjonarne i mobilne o największym zasięgu w Polsce, oferuje szereg kompleksowych rozwiązań telekomunikacyjnych przeznaczonych dla dużych firm i przedsiębiorstw, a także opracowanych z myślą o małych i średnich podmiotach gospodarczych.
Orange jest też rekordzistą prędkości transmisji mobilnego internetu. Dzięki agregacji pasm LTE, we współpracy z Huawei – dostawcą sprzętu dla sieci komórkowej – zrealizował testową transmisję danych o prędkości 1 Gb/s. To pierwszy krok w kierunku sieci 5G w Polsce.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com
Nasz blog: www.blog.orange.pl

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange Insights: Nowoczesne technologie mobilne w dużych firmach