Sieciaki na wakacjach uczą bezpieczeństwa w internecie

7 lipca 2016

Sieciaki na wakacjach uczą bezpieczeństwa w internecie

Trwają letnie pikniki edukacyjne organizowane przez Fundację Orange i Fundację Dajemy Dzieciom Siłę.Sieciaki na wakacjach” to pikniki, w trakcie których dzieci uczą się, jak unikać zagrożeń w sieci, chronić swoją prywatność i jak reagować na niebezpieczne sytuacje. Przez zabawę uczą się najważniejszych zasad i zachowań online. Dowiadują się m.in. kto to jest hejter i poznają podstawowe reguły netykiety.

Z badań EU kids online wynika że 39 procent osób w wieku 11-16 lat nie umie zmienić ustawień prywatności na portalach społecznościowych, a 42 procent nie wie, jak zablokować niechciane kontakty w komunikatorze, zaś aż 70 procent nie potrafi zablokować natarczywych reklam. W odpowiedzi na widoczne potrzeby Fundacja Orange angażuje się w projekty poprawiające bezpieczeństwo dzieci w internecie. Dzięki temu rozwija kompetencje cyfrowe dzieci i młodzieży, dba o ich bezpieczeństwo w sieci i odpowiada na cyfrowe potrzeby mieszkańców małych miast i wsi. Przygotowała też internetowy kurs dla rodziców i nauczycieli Bezpiecznie Tu  i Tam. Jest on dostępny pod adresem www.fundacja.orange.pl/kurs.

Pierwszy piknik za nami. Następne już 16 lipca w Gdańsku i 17 lipca w Starogardzie Gdańskim. W ostatni weekend lipca Sieciaki odwiedzą Olsztyn i Iławę (30 i 31 lipca). Wakacyjna akcja zakończy się 27 sierpnia w Poznaniu.

Akcja jest organizowana od 10 lat i wzięło w niej udział już ponad 100 000 dzieci. Od 2012 pikniki są też organizowane przez lokalne organizacje, które otrzymują zestawy materiałów edukacyjnych. Dzięki nim mogą sami zorganizować piknik na przykład przy okazji innych wydarzeń. Ich mapa jest dostępna pod adresem www.edukacja.fdds.pl/pikniki.

Dodatkowych informacji udzielą:

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange

e-mail: bartlomiej.kuczynski@orange.com

tel.:      (+48) 518 278 522

Katarzyna Zygmunt-Hernandez, Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę

email: katarzyna.zygmunt@fdds.pl

tel.: (+48) 515 235 714

Fundacja Orange  dba o bezpieczeństwo dzieci w internecie, rozwija kompetencje cyfrowe młodzieży i mieszkańców małych miast i wsi. Zapewnia internet i technologie w rejonach zagrożonych cyfrowym wykluczeniem. Została stworzona w 2005 roku przez Orange Polska S.A. do realizacji celów społecznie użytecznych. W swoje działania angażuje 3 tys. wolontariuszy z Orange rocznie.

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Sieciaki na wakacjach uczą bezpieczeństwa w internecie

Uroczyste Otwarcie 9. edycji Festiwalu Orange Kino Letnie Sopot-Zakopane

4 lipca 2016

Uroczyste Otwarcie 9. edycji Festiwalu Orange Kino Letnie Sopot-Zakopane

Orange Kino Letnie już po raz dziewiąty otworzyło sezon na zakopiańskiej Równi Krupowej. Codzienne projekcje filmowe rozpoczęły się również na sopockim Molo. Jak co roku na widzów czekają wygodne leżaki plażowe, góralskie ławy, wielki ekran kinowy na świeżym powietrzu i najlepsze filmy pod gołym niebem! W tym roku tłumy widzów ze sceny w Zakopanem powitała gwiazda wielkiego formatu i wieloletnia przyjaciółka Festiwalu – Katarzyna Figura.

Aktorka opowiedziała wyjątkową historię, która wydarzyła się w 1983 roku, podczas zdjęć do filmu „Przeznaczenie” w reżyserii Jacka Koprowicza, którego bohaterem był Kazimierz Przerwa-Tetmajer. W trakcie kręcenia jednej ze scen z jej udziałem rozpędzone zakopiańskie żywioły – hulający wiatr i tatrzański potok splotły jej figla, porywając jeden z najcenniejszych rekwizytów – kapelusz. Do tej pory nikt go nie odnalazł. Aktorka uważa, że to musiało być przeznaczenie. To właśnie za jego sprawą aktorka powraca nieustannie w Tatry, nie tylko w poszukiwaniu kapelusza, ale przede wszystkim filmowych wrażeń, których dostarcza rokrocznie festiwal Orange Kino Letnie. Słysząc jej słowa Zastępca Burmistrza Miasta Zakopane, Wiktor Łukaszczyk obiecał wspaniałą pogodę na całe wakacje. Zachęcił również wszystkich turystów do odwiedzania Kina na Krupówkach każdego wieczora, tuż po górskich wyprawach.

Po zakończeniu części uroczystej widzowie obejrzeli doskonałą komedię „Casanova po przejściach” z Woodym Allenem w roli głównej.

Orange Kino Letnie już od wielu lat przyciąga tłumy zachwyconych widzów. Codziennie, na olbrzymich ekranach kinowych ustawionych na sopockim Molo i przy zakopiańskich Krupówkach, widzowie mogą oglądać najlepsze filmy z całego świata. Festiwal dociera również na Mazury, gdzie zakotwicza w urokliwej Ekomarinie w Giżycku. Festiwalowe Filmy można oglądać zarówno z komfortowo usytuowanej widowni, jak i z zacumowanych w porcie jachtów. Specjalnie dla naszych widzów organizatorzy uruchomili festiwalową częstotliwość radiową, na której prosto z żaglówek można usłyszeć ścieżki dźwiękowe z prezentowanych filmów.

Na tegoroczny repertuar festiwalu składa się kilkadziesiąt wyselekcjonowanych filmów z całego świata, które jak co roku, zostały podzielone na interesujące dni tematyczne. Szczegółowy repertuar festiwalu, dostępny jest na stronie internetowej www.OrangeKinoLetnie.wp.pl oraz w bezpłatnej aplikacji Orange Kino Letnie na smartfony, przez które widzowie mogą również głosować w plebiscycie publiczności na najlepszy film festiwalu.

Wstęp na wszystkie projekcje jest bezpłatny.
W Sopocie potrzebny jest jedynie bilet wstępu na Molo.

Na festiwal, już po raz dziewiąty, zaprasza Orange. Śledźcie nas w darmowej aplikacji Orange Kino Letnie na smartfony oraz na www.OrangeKinoLetnie.wp.pl

Partnerzy strategiczni: telewizja TVN i TVN Fabuła. Sponsor: Bracia Koral. Partnerzy: WFM Kuchnie, Le Coq Sportif, Astrini Design. Kino partnerskie: Multikino. Patroni medialni: Wirtualna Polska, RMF FM i RMF Classic, Euronet, Empik, Uroda Życia, Party, Party.pl, Co Jest Grane 24, Filmweb, AMS. Organizatorzy: Outdoor Cinema, Urząd Miasta Sopotu, Urząd Miasta Zakopane, Zakopiańskie Centrum Kultury, Kąpielisko Morskie Sopot, Urząd Miasta Giżycko oraz Giżyckie Centrum Kultury. Kawiarnia festiwalowa: Koło Molo.

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Napisz do Nas
Udostępnij: Uroczyste Otwarcie 9. edycji Festiwalu Orange Kino Letnie Sopot-Zakopane

Niższe stawki na połączenia w roamingu Orange

1 lipca 2016

Niższe stawki na połączenia w roamingu Orange

Od 1 lipca br. Orange wprowadza niższe stawki na połączenia wychodzące i przychodzące, internet, SMS-y oraz MMS-y w roamingu międzynarodowym.

Klienci Orange korzystający z oferty roamingowej od dziś zapłacą mniej za połączenia oraz SMS-y wysyłane na terenie krajów zaliczanych do 1 Strefy Eurotaryfy. Odpowiednio to:  0,97 zł z VAT za minutę połączenia wykonanego i 0,25 zł z VAT za minutę połączenia odebranego oraz 0,31 zł z VAT za SMS i 1,02 zł z VAT za MMS. Przesłanie 1 MB danych kosztuje 1,02 zł z VAT. Nowe stawki obowiązują w ofercie Eurotaryfa dla klientów indywidualnych i firm.

Wiadomości SMS odbierane w roamingu są bezpłatne.

Oprócz standardowych stawek na usługi w roamingu, klienci Orange mają do wyboru wiele rozwiązań umożliwiających tańsze rozmowy i dostęp do internetu. Dla klientów lubiących dużo rozmawiać Orange przygotował też plany taryfowe – Smart Plan Multi i Multi Max, w których bez żadnych dodatkowych opłat, dostają co miesiąc aż 400 minut na rozmowy w roamingu na terenie Unii Europejskiej. Do wyboru jest też jeden z planów Smart Plan Halo, w którym można wymieniać minuty z abonamentu, na minuty
w roamingu.

Klienci, którzy nie planują zmiany abonamentu, na czas wyjazdu mogą na przykład włączyć usługę „Jak w kraju”. Dzięki temu, za połączenia i SMS-y w roamingu zapłacą tak, jak za minutę połączenia w kraju.
Z kolei klienci ofert na kartę mogą skorzystać z dwóch nowych usług: Go Europe i Go Wakacje, które aż o połowę obniżają cenę połączeń do Polski. Koszt włączenia usługi na 15 dni, to jedynie 5 zł z VAT.
Co ważne, w wariancie „Go Wakacje” oferta ta pozwala obniżyć ceny połączeń również z krajów nie należących do  UE – np. Turcji, Egiptu, Tunezji, Maroko, Gruzji czy Dominikany.

Także klienci biznesowi znajdą w ofercie Orange korzystne rozwiązania umożliwiające rozmawianie
w roamingu, tak tanio jak w kraju. Oprócz tego, w planach abonamentowych – Orange Biz mogą oni korzystać z nielimitowanych połączeń z Polski do Unii Europejskiej, atrakcyjnych pakietów nawet do 500 MB na transmisję danych w roamingu, a także wybierać pakiety usług dostosowując swój abonament do indywidualnych potrzeb.

* * *
Do 1 Strefy Euroraryfy zalicza się 27 krajów UE, Kraje Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz terytoria zależne. Są to: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Węgry, Wielka, Włochy, Islandia, Liechtenstein, Norwegia, Gibraltar, Gujana Francuska, Gwadelupa, Martynika, Reunion.

Więcej szczegółów na: www.orange.pl/roaming

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com