Startuje pierwsza w Polsce Akademia 5G

27 marca 2024

Startuje pierwsza w Polsce Akademia 5G

Akademia 5G to pierwszy w Polsce kompleksowy cykl edukacyjny poświęcony automatyzacji przedsiębiorstw z wykorzystaniem technologii 5G. To wspólna odpowiedź Orange Polska i APA Group na wzrost zapotrzebowania na specjalistyczną wiedzę związaną z 5G wśród przedstawicieli biznesu.

Akademia to propozycja dla przedstawicieli tych polskich firm, które poszukują innowacyjnych rozwiązań z zakresu zarządzania, produkcji, logistyki czy technologii. Ma pomóc im nauczyć się wykorzystywania technologii 5G, aby zwiększyć efektywność, produktywność i konkurencyjność .

– Akademia 5G odpowiada na kluczowe wyzwania: niedostateczną świadomość korzyści 5G w biznesie, obieg nieprawdziwych informacji o 5G w przestrzeni publicznej i brak kluczowych kompetencji z obszarze 5G na rynku. Edukacja jest tutaj niezbędna. 5G przekracza granice tradycyjnego internetu i otwiera nowe horyzonty dla biznesu i społeczeństwa. Akademia  ma szansę znacznie przyspieszyć rozpowszechnianie się tej technologii. To nie tylko krok naprzód dla branży telekomunikacyjnej, ale także impuls do transformacji cyfrowej w wielu sektorach – mówi Bożena Leśniewska, wiceprezeska zarządu ds. rynku biznesowego Orange Polska.

Akademia 5G składa się z serii trzech spotkań online, zaplanowanych na 9, 16 i 23 kwietnia 2024 r. oraz stacjonarnego finału 28 maja w Centrum Testowania Technologii Przemysłu 4.0 w Gliwicach. Uczestnicy będą mieli okazję spotkania technologicznych ekspertów, jak dr hab. Aleksandra Przegalińska, Artur Kurasiński, Adam Przeździęk, a także praktyków wdrożeń technologii 5G z Orange Polska i APA Group. Program obejmuje m.in. procedury pozyskiwania pasm 5G, wdrożenie sieci kampusowej 5G krok po kroku, integrację infrastruktury firmy, wykorzystanie Big Data, cyberbezpieczeństwo oraz praktyczne przykłady wdrożeń w Polsce.

Udział w Akademii 5G jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona. Zainteresowani mogą rejestrować się na stronie www.akademia5G.pl do 8 kwietnia. Uczestnicy otrzymają m.in. interaktywny podręcznik dla menedżerów z przykładami implementacji kampusowych sieci 5G, a na koniec – certyfikat ukończenia kursu.

– Jako ktoś, kto zawsze patrzył w przyszłość, uważam, że technologia 5G otwiera nowe, fascynujące rozdziały dla efektywności w biznesie. Prędkość transmisji danych, minimalne opóźnienia i zdolność obsługi ogromnej liczby urządzeń w sieci to tylko początek tego, co oferuje 5G. Współpracując ze sztuczną inteligencją i narzędziami IIoT do zarządzania, 5G całkowicie zmienia sposób, w jaki przedsiębiorstwa optymalizują swoje procesy i monitorują efektywność energetyczną. W mojej opinii, menedżerowie, którzy zrozumieją i wdrożą te inteligentne rozwiązania, nie tylko uzyskają przewagę konkurencyjną, ale również zdefiniują nowe standardy innowacyjności w swoich branżach – komentuje współorganizator i jeden z prelegentów Akademii 5G, dr inż. Artur Pollak, prezes zarządu APA Group.

Akademia 5G to kolejny wspólny projekt Orange Polska i APA Group po konferencji „Transformacja cyfrowa z 5G” i pierwszej w Polsce uczelnianej sieci kampusowej 5G na trenie Politechniki Śląskiej.

Patronat nad inicjatywą objęły Politechnika Śląska i Platforma Przemysłu Przyszłości.

Mediateka

Udostępnij: Startuje pierwsza w Polsce Akademia 5G

25 marca 2024

Orange jako jedyny operator telekomunikacyjny na polskim rynku oferuje Opaskę SOS działającą w sieci 4G. Rozwiązanie to pomaga dbać o bezpieczeństwo osób potrzebujących stałej opieki i dbających o zdrowie. Orange sprzedaje kompletny produkt, czyli opaskę SOS z kartą sim wraz z usługą w postaci aplikacji na urządzenia mobilne.

Decydując się na zakup Opaski SOS klient otrzymuje kompleksowy produkt czyli sprzęt z kartą sim oraz usługę w postaci aplikacji. W aplikacji opiekun podpina opaskę i może kontrolować parametry zdrowotne bliskiej osoby lub sam użytkownik opaski ma podgląd na swoje wyniki. W jednej aplikacji można dodać kilka kont dla różnych osób, np. rodziców czy dziadków.
Opaski SOS można kupić we wszystkich salonach Orange Polska oraz online. W wybranych salonach Orange Polska istnieje możliwość przetestowania urządzenia przed zakupem.

Czym jest Opaska SOS?

Opaska SOS, wygląda jak zwykły zegarek z wyświetlaczem. Jest to jednak rozwiązanie zwiększające bezpieczeństwo naszych bliskich. Dzięki niej można:
● otrzymać powiadomienie w sytuacji, gdy bliska osoba upadnie lub użyje przycisku SOS gdy będzie potrzebowała pomocy. Opaska posiada specjalny czujnik upadku.
● wykonać zdalne pomiary najważniejszych parametrów życiowych m.in ciśnienia tętniczego, temperatury, pulsu i saturacji. W przypadku pogorszenia stanu zdrowia bliskiego, system powiadomi o takiej sytuacji opiekuna.
● wyznaczyć strefy bezpieczeństwa (np. dom, praca) i otrzymać powiadomienie gdy bliski je opuści lub się w nich pojawi.
● zawsze zlokalizować osobę z dokładnością GPS.
● zadzwonić do osoby używającej Opaski SOS, ponieważ ma wbudowaną kartę SIM.
● wpisać do książki telefonicznej opaski zaufane numery telefonów – tylko użytkownicy tych numerów będą mogli się na nią dodzwonić.

Warianty oferty Opaska SOS

Usługa dostępna jest w dwóch wariantach: standard i premium. Opcja premium posiada usługę teleopieki tj. połączenia z Centrum Ratownictwa Medycznego, gdzie ratownicy dostępni 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu pozostają do dyspozycji, aby udzielić wsparcia osobie potrzebującej. Profesjonalny ratownik ma dostęp do informacji zdrowotnych podanych wcześniej podczas rejestracji opaski. W razie połączenia (po sygnale SOS lub wykryciu upadku) ratownik widząc parametry życiowe lub po przeprowadzonym wywiadzie decyduje czy sytuacja wymaga wysłania karetki. Zadzieje się to także w sytuacji, kiedy poszkodowany upadł i nie ma z nim kontaktu. Wariant Premium posiada możliwość ustawienia automatycznych pomiarów typu ciśnienie, puls, temperatura ciała czy saturacja oraz 10 stref bezpieczeństwa. W opcji standard można ustawić jedną strefę bezpieczeństwa a historia lokalizacji i wyników zdrowotnych dostępna jest przez 90 dni.

Zdalna opieka nad osobą bliską, która potrzebuje bieżącej, stałej opieki w wariancie Premium kosztuje 72 zł. A w opcji Standard 22 zł. W obu wariantach Klient otrzymuje pierwsze 3 miesiące korzystania z usługi za 0 zł. Cena ratalna (0%) opaski to 27 zł miesięcznie przez 2 lata.

Opaska SOS została opracowana zgodnie z wymaganiami Orange Polska i przeszła certyfikację Orange Labs. Jest to pierwsze urządzenie na rynku polskim tego typu oparte o technologię 4G. Dostawcą rozwiązania Opaska SOS jest firma Locon specjalizująca się w lokalizacji i monitoringu zdrowia oraz twórca ekosystemu Bezpieczna Rodzina.

Udostępnij: Opaska SOS od Orange pomoże zadbać o bezpieczeństwo w sytuacjach zagrożenia życia lub zdrowia

18 marca 2024

W Warszawie i Krakowie można już korzystać z ultraszybkiego Orange Światłowodu o prędkości aż do 8 Gb/s. To światłowód najnowszej generacji, spełniający potrzeby najbardziej wymagających użytkowników. Na start, w zasięgu znalazło się ponad 830 tys. gospodarstw domowych. Jeszcze w tym roku Orange planuje zaoferować Światłowód do 8 Gb/s w kolejnych miastach.

Ponad dziesięć lat temu Orange Polska rozpoczął światłowodową podróż, oferując pierwsze usługi w technologii FTTH. Dziś jesteśmy w zupełnie innym miejscu. Z Orange Światłowodu korzysta już ponad 1,3 mln klientów i coraz więcej z nich wybiera wyższe opcje prędkości. Dziś robimy kolejny ogromny krok i sięgamy po najnowsze rozwiązania technologiczne dając klientom internet światłowodowy o prędkości do 8 Gb/s. To innowacyjne rozwiązanie odpowiada nie tylko na obecne potrzeby klientów, ale także na te, które dopiero się pojawią. Usługa ta oferuje jakość jakiej oczekują najbardziej wymagający użytkownicy. Nasza nowa propozycja otwiera pełnię możliwości dla prawdziwego domu przyszłości. Planujemy, że już do końca roku obejmiemy zasięgiem nowej oferty blisko 2 mln gospodarstw domowych – mówi Liudmila Climoc, prezeska Orange Polska.

Najszybszy, dostępny obecnie Orange Światłowód oparty jest o testowaną już wcześniej technologię XGS-PON, najnowszą generację technologii światłowodowej. Ultraszybkie łącze światłowodowe doskonale sprawdzi się przy korzystaniu z rozrywki w najwyższej jakości – streamingu video, gier online, wirtualnej rzeczywistości. To idealne rozwiązanie dla osób wykonujących wolne zawody związane z przesyłaniem dużych plików, czyli grafików, twórców gier video, profesjonalistów zajmujących się obróbką dźwięku.

Ultraszybki Orange Światłowód bez problemu poradzi sobie z zadaniami, takimi jak rendering filmów 4K, szybkie operacje zdalne na dużych bazach danych, transmisje strumieni z kamer o wysokiej rozdzielczości. Doskonale sprawdzi się tam, gdzie z sieci intensywnie korzysta wielu użytkowników jednocześnie, na różnych urządzeniach. Dzięki Wi-Fi można podłączyć nawet 256 urządzeń!

Przepustowość, czyli maksimum możliwość technologii XGS-PON wynosi 10 Gb/s. Prędkość pobierania, jaką użytkownicy mogą realnie osiągnąć na swoim urządzeniu, to 8 Gb/s.  Prędkość wysyłania danych jakie oferuje usługa, to maksymalnie 1 Gb/s.

Aby skorzystać z możliwości tak szybkiego łącza, niezbędny jest laptop lub komputer stacjonarny z portem 10 Gb/s.

Światłowód do 8 Gb/s obsługuje nowy modem Funbox 10 – z najnowszym standardem Wi-Fi 6E, gotowy już na pasmo 6 GHz. To przyjazne środowisku urządzenie, minimalistyczne w wyglądzie i proste w obsłudze. Posiada tryby eko, które pozwolą dostosować pracę do potrzeb użytkownika, tak by oszczędzać energię. Obudowa oraz opakowanie wykonane zostały w 100% z materiałów pochodzących z recyklingu.

Ultraszybki Orange Światłowód do 8 Gb/s jest obecnie dostępny dla nowych klientów – podpisujących umowy na 24 miesiące lub na czas nieokreślony. W opcji z rabatami, wraz z Funboxem 10, można z niego korzystać już od  200,01 zł miesięcznie. A przy zamówieniu przez stronę www klienci mogą skorzystać z dodatkowej promocji.

Orange dostarcza światłowód w technologii FTTH (Fiber To The Home – czyli bezpośrednio do mieszkania), która daje najwięcej możliwości i jest najbardziej efektywna. Szczegóły oferty Orange Światłowód do 8 Gb/s są dostępne są na stronie www.orange.pl/8. Oprócz najnowszej prędkości, w Orange można korzystać także z opcji do 300 Mb/s, do 600 Mb/s oraz do 1 Gb/s, a także Światłowodu Pro 2.0, oferującego prędkość do 2 Gb/s łącznie na wszystkich urządzeniach w domu.

***

Orange Polska rozwija technologię światłowodową od ponad 10 lat, a w 2015 rozpoczął budowę dostępowej sieci światłowodowej na masową skalę. Od tego czasu na inwestycje światłowodowe wydał ponad 4 mld zł, rozwijając sieć nie tylko w miastach, ale także na obszarach zagrożonych wykluczeniem cyfrowym, w ramach programów z dofinansowaniem ze środków UE. Inwestycje światłowodowe – zwłaszcza na terenach z ograniczonym dostępem do szybkiego internetu – realizuje obecnie także Światłowód Inwestycje, którego współudziałowcem jest Orange Polska. S-I udostępnia swoją sieć operatorom, by mogli na niej świadczyć własne usługi. Od początku działalności wydał na budowę światłowodów blisko 2 mld zł.

***

Grafiki do pobrania z Mediateki

Mediateka

Udostępnij: Internet, który wyprzedza przyszłość. Orange wprowadził ofertę światłowodową do 8 Gb/s