Superszybki internet mobilny o prędkości nawet ponad 1Gb/s w kolejnych miastach i miejscowościach

24 lipca 2024

Najnowocześniejsza technologia mobilna 5G, umożliwiająca korzystanie z internetu w smartfonie z prędkością nawet ponad 1 Gb/s, jest już dostępna dla klientów sieci Orange w ponad 280 miastach i miejscowościach. Od stycznia operator uruchomił w nich 5G w tzw. paśmie C na ponad 2000 stacji bazowych obejmując zasięgiem niemal 28% populacji kraju.

Tylko od początku lipca Orange udostępnił swoim klientom zasięg najszybszego 5G na ponad 140 stacjach bazowych. W miastach takich jak Bielsko-Biała, Chorzów, Gdańsk, Gdynia, Gliwice, Katowice, Kielce, Legionowo, Lębork, Łódź, Szklarska Poręba czy Warszawa, rozszerzono zasięg o kolejne stacje. Z kolei w Brwinowie, Jastrzębiu-Zdroju, Łomiankach, Łebie, Mławie, Pasłęku, Wieliczce czy Władysławowie włączono tę technologię w ostatnich tygodniach na pierwszych stacjach bazowych.

Obecnie w ponad 100 miastach dostępność 5G pozwalającego korzystać z mobilnego internetu o prędkości nawet ponad 1 Gb/s obejmuje więcej niż połowę ich mieszkańców, a w około 50 miastach ma do niej dostęp co najmniej ¾ populacji danego miasta. Są wśród nich m.in. Białystok, Bydgoszcz, Chorzów, Elbląg, Gdańsk, Gdynia, Inowrocław, Jastarnia, Kamień Pomorski, Katowice, Kołobrzeg, Koszalin, Kraków, Łomża, Łódź, Malbork, Mielno, Morąg, Olsztyn, Ostrołęka, Poznań, Puławy, Sopot, Szczecin, Toruń, Warszawa i Wrocław.

Do końca roku Orange planuje udostępnić najszybsze 5G na blisko 3000 stacjach bazowych, w ponad 350 miastach i miejscowościach. Jednocześnie operator rozwija dostępność 5G w technologii DSS czyli na współdzielonym z LTE paśmie 2100, oferującej mobilny internet o prędkości kilkuset Mb/s.

Potwierdzeniem jakości sieci Orange są m.in. wyniki pomiarów w rankingach speedtest.pl – nr 1 w prędkości pobierania danych w technologii 5G w 5 z 6 pierwszych miesięcy tego roku.

*Superszybki internet 5G w telefonie to szybka i stabilna łączność, np. podczas spotkań online w pracy, wideo rozmowy w świetnej jakości, błyskawiczne przesyłanie i pobieranie plików takich jak zdjęcia czy wideo, a także możliwość korzystania z multimedialnej rozrywki – streamingu filmów czy transmisji na żywo w jakości 4K, grania bez zacięć i lagów.

Aby skorzystać z tej technologii, wystarczy – będąc w jej zasięgu – mieć smartfon lub router obsługujący technologię 5G, kartę SIM 4G LTE lub eSIM i aktywny plan z dostępem do 5G. Orange ma w swojej ofercie bogaty wybór urządzeń 5G, z każdej półki cenowej i oferuje możliwość korzystania z 5G w różnych ofertach, dla klientów indywidualnych i biznesowych, w abonamencie i na kartę, a także w Orange Flex i nju.

Przykładowo, przenosząc teraz numer do Orange można zyskać nie tylko nawet 3 miesiące abonamentu za 0 zł (2 mies. w salonie, 3 mies. online), ale także dostęp do internetu 5G bez limitu GB i prędkości w kraju aż  przez 24 miesiące przy wyborze Planu L od 90 zł/mies. z rabatami.

Szczegółowa mapa zasięgu, a także wszelkie informacje na temat 5G jakości Orange znajdują się na stronie www.orange.pl/5g

H
H 14:06 24-07-2024

O co chodzi z zachodem kraju? Skąd się bierze taka dziura na mapie z dostępem do 5G2100 i C-bandu?

Odpowiedz

Orange Polska w 2 kwartale: bardzo dobre wyniki z kluczowych usług telekomunikacyjnych

23 lipca 2024

Orange Polska osiągnął w 2 kwartale solidne wyniki finansowe. Rentowność operacyjna EBITDAaL wzrosła w porównaniu z 2 kwartałem ubiegłego roku o niemal 4%. Chociaż łączne przychody firmy za 2 kwartał były niższe o ok. 3% rok do roku, to przychody z kluczowych usług telekomunikacyjnych były bardzo dobre i wzrosły o niemal 5%. Firma zaktualizowała też całoroczne przewidywania dotyczące przychodów i EBITDAaL.

- Nasze kluczowe usługi telekomunikacyjne są mocnym fundamentem, co pokazują opublikowane właśnie wyniki. W usługach mobilnych pozyskaliśmy najwyższą liczbę klientów abonamentowych od wielu kwartałów. W dobrym tempie rozwijają się także Orange Światłowód i usługi konwergentne. Te wyniki nie byłyby możliwe bez inwestycji w rozwój nowoczesnej infrastruktury. Ultraszybki mobilny internet 5G o prędkości nawet ponad 1 Gb/s jest już dostępny dla niemal 28% mieszkańców kraju, w oparciu o ponad 2000 stacji bazowych. Rozszerzamy dostępność superszybkiego Orange Światłowodu, w zasięgu którego jest ponad połowa gospodarstw domowych. Rozpoczynamy także realizację kolejnych inwestycji w ramach programów europejskich, by dotrzeć z nowoczesną infrastrukturą na tereny zagrożone wykluczeniem cyfrowym. To wszystko dowód, że Orange Tu Jest, umożliwiając klientom korzystanie z pełni możliwości, jakie oferują nowoczesne technologie - mówi Liudmila Climoc, prezeska Orange Polska. – Wykorzystujemy ich potencjał także po to, by udostępniać klientom wygodne, cyfrowe narzędzia - już 24% umów zawieramy w kanałach cyfrowych. Z kolei wdrożony niedawno Orange Business Metaverse pozwala nam w innowacyjny sposób prezentować klientom biznesowym potencjał jaki płynie z zaawansowanych rozwiązań smart city i sieci kampusowych. Technologia 5G będzie wspierała ich dalszy rozwój – dodaje Liudmila Climoc.

Rośnie liczba klientów i wartość kluczowych usług telekomunikacyjnych

Liczba użytkowników mobilnych abonamentowych usług głosowych od Orange przekroczyła w drugim kwartale 9 mln i tylko w ciągu minionych trzech miesięcy te usługi zyskały 72 tys. klientów - znacząco więcej niż w poprzednich kwartałach. Z Orange Światłowodu korzysta już 1,45 mln użytkowników, w drugim kwartale przybyło ich 40 tys. (nie wliczając klientów, którzy zostali przeniesieni do Orange wraz z zakupem operatorów niewielkich lokalnych sieci światłowodowych).

Rośnie także liczba gospodarstw domowych korzystających z konwergentnych pakietów usług - jest ich obecnie już 1,74 mln, czyli o 5% więcej niż rok wcześniej. W 2 kwartale liczba klientów wzrosła o 20 tys.

Przyrost klientów idzie w parze z budowaniem odpowiedniej wartości dla firmy. We wszystkich kluczowych ofertach w dobrym tempie rośnie ARPO, czyli średni przychód na jedną ofertę.

Kluczowe wyniki finansowe za 2 kwartał

Orange Polska osiągnął bardzo dobre wyniki z kluczowych usług telekomunikacyjnych – przychody wzrosły o 4,7% rok do roku, co jest najlepszym wynikiem od kilku kwartałów. Wynikały one z konsekwentnego wzrostu liczby klientów oraz ARPO. Przełożyły się one na wzrost generowanej marży i były kluczowym elementem dla niemal 4% wzrostu EBITDAaL.

Z drugiej strony, na rynku usług IT/IS nadal widzimy spowolnienie i spadek przychodów z tego segmentu rok do roku. To także efekt zestawienia wyniku z bardzo wysokimi przychodami w 2 kwartale rok wcześniej. Wyraźnie niższe - o ok. 40% - były przychody z odsprzedaży energii. To wynik niestabilności rynku i presji regulacyjnej.

Podsumowując, bardzo dobre wyniki z kluczowych linii biznesowych nie zdołały zrównoważyć tych niesprzyjających czynników. Dlatego łączne przychody w 2 kwartale były o 3% niższe w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.

Inwestycje w nowoczesną sieć, innowacje i digitalizację

W pierwszym półroczu Orange Polska zintensyfikował inwestycje w 5G i modernizację radiowej sieci dostępowej. Technologia 5G w oparciu o tzw. pasmo C, pozwalająca na korzystanie z superszybkiego mobilnego internetu o prędkości nawet ponad 1 Gb/s, dociera już do niemal 28% mieszkańców kraju.

Firma nieustannie rozwija dostępność superszybkiego Orange Światłowodu w technologii FTTH – w oparciu o inwestycje własne, spółki Światłowód-Inwestycje, której jest współwłaścicielem, a także poprzez przejęcia lokalnych operatorów. Obecnie w zasięgu znajduje się 8,5 mln domów i mieszkań w całym kraju, a tylko w 2 kwartale zasięgiem Orange Światłowodu objęto prawie 300 tys. gospodarstw domowych.

Potwierdzeniem jakości sieci Orange są m.in. wyniki pomiarów w rankingach speedtest.pl – nr1 w prędkości pobierania danych w technologii 5G w 5 z 6 pierwszych miesięcy tego roku, a w przypadku światłowodu FTTH – nr1 co miesiąc od stycznia do czerwca 2024.

W całym 1 półroczu Orange przeznaczył na inwestycje blisko 800 mln zł.

Orange kontynuuje transformację cyfrową biznesu, m.in. rozwijając cyfrowe narzędzia kontaktów z klientami. W 1 półroczu 2024, sprzedaż usług w kanałach cyfrowych stanowiła już 24%. Operator wdraża także innowacyjne rozwiązania – dzięki Orange Business Metaverse klienci biznesowi mogą poznać działanie zaawansowanych technologicznie rozwiązań -  Smart City i sieci kampusowych - z dowolnego miejsca, z użyciem gogli VR.

Aktualizacja całorocznej prognozy przychodów i EBITDAaL

Na podstawie wyników finansowych pierwszego półrocza oraz perspektyw dotyczących pozostałej części roku, Zarząd zaktualizował całoroczną prognozę przychodów i EBITDAaL.

Obecnie oczekujemy stabilnego poziomu lub niskiego jednocyfrowego spadku przychodów w 2024 roku (wobec prognozowanego poprzednio niskiego jednocyfrowego wzrostu). Mniej korzystna prognoza przychodów wynika głównie z niższych od oczekiwanych przychodów z odsprzedaży energii (w związku z niższymi cenami energii na rynku oraz działaniami regulacyjnymi) oraz usług IT i integracyjnych (w wyniku cyklicznego spowolnienia popytu). Jednocześnie, przychody z kluczowych usług telekomunikacyjnych (konwergentnych, wyłącznie komórkowych i wyłącznie stacjonarnego internetu), które mają najistotniejszy wpływ na wysokość marży, nadal rosną w solidnym tempie, dzięki jednoczesnemu zwiększaniu liczby klientów i wskaźników ARPO.

Obecnie oczekujemy niskiego do średniego jednocyfrowego wzrostu wskaźnika EBITDAaL (wobec prognozowanego poprzednio niskiego jednocyfrowego wzrostu). Korzystniejsza prognoza EBITDAaL wynika z solidnego wpływu naszej kluczowej działalności oraz korzyści z inicjatyw efektywnościowych (w tym wyższej od oczekiwanej zrealizowanej marży na budowie sieci dla spółki Światłowód Inwestycje).

Jednocześnie, prognoza ekonomicznych nakładów inwestycyjnych (eCapex) została podtrzymana przez Zarząd na niezmienionym poziomie (tj. w przedziale 1,7-1,9 mld zł).

Pełny raport z wynikami Orange Polska za 2 kwartał 2024 znajduje się na www.orange-ir.pl

pablo_ck
pablo_ck 21:39 11-08-2024

Gratulacje 💪

Najszybszy Orange Światłowód do 8 Gb/s dostępny także w pakietach

22 lipca 2024
Najszybszy Orange Światłowód do 8 Gb/s dostępny także w pakietach

Światłowód o prędkości do 8 Gb/s, z którego od marca mogą korzystać mieszkańcy Warszawy i Krakowa, jest już dostępny w pakietach z abonamentem komórkowym i telewizją. Ponadto, klienci decydujący się na Światłowód do 8 Gb/s jako samodzielną usługę, mogą go teraz kupić w niższej cenie. Wkrótce możliwość osiągnięcia tej prędkości internetu zyskają mieszkańcy kolejnych miast.

Orange Światłowód o prędkości pobierania danych do 8 Gb/s działa w oparciu o najnowszą generację technologii światłowodowej XGS-PON. To rozwiązanie dla najbardziej wymagających użytkowników – do zdalnej pracy, nauki i rozrywki. Błyskawiczna prędkość oraz komfort korzystania sprawdzą się przy pobieraniu dużych plików, graniu online czy odtwarzaniu multimediów. Jego zalety docenią m.in. pracujący z domu graficy, twórcy gier, ale też wszyscy, którzy chcą korzystać z multimedialnej rozrywki w najwyższej jakości.

Nowa, bogatsza oferta na Orange Światłowód do 8 Gb/s

Najszybsza obecnie opcja Orange Światłowodu jest już dostępna także w konwergentnych pakietach – łączących usługi stacjonarne i mobilne, a samodzielną opcję można kupić w niższej niż dotychczas cenie.

• Światłowód do 8 Gb/s - za 160 zł/mies. (zamiast 195,02 zł)
  • Światłowód i TV (Orange Światłowód do 8Gb/s i telewizja z 136 kanałami) za 195 zł/mies.
  • Pakiet Mini (Orange Światłowód do 8 Gb/s i abonament komórkowy) za 170 zł mies.
  • Pakiet Standard (Orange Światłowód do 8 Gb/s, abonament komórkowy i telewizja z 136 kanałami) za 200 zł z mies.
  • Pakiet Extra (Orange Światłowód do 8 Gb/s, abonament komórkowy i telewizja z 183 kanałami) w cenie 250 zł/mies.

Powyższe abonamenty obowiązują przy umowach na 24 miesiące i zawierają już rabaty za korzystanie z e-faktury i za zgody marketingowe (miesięczne opłaty dodatkowe: +4,99 zł za wypożyczenie modemu, +4,99 za wypożyczenie dekodera, +20 zł za światłowód w budynkach jednorodzinnych). Dodatkowo, decydując się na Orange Światłowód do 8 Gb/s lub Światłowód Pro 2.0 (do 2 Gb/s łącznie na wszystkich urządzeniach w domu), można skorzystać z kodu -50% na 6 mies. subskrypcji Boosteroid do grania w chmurze.

Prędkość wysyłania danych dla tej opcji prędkości światłowodu to maksymalnie 1 Gb/s. Aby skorzystać z możliwości tak szybkiego łącza, niezbędny jest laptop lub komputer stacjonarny z portem 10 Gb/s. Światłowód do 8 Gb/s obsługuje modem Funbox 10 - z najnowszym standardem Wi-Fi 6E.

Opcja z prędkością do 8 Gb/s będzie wkrótce dostępna dla kolejnych miast w Polsce.

Mediateka

H