Taniej i szybciej do celu z nową Nawigacją Orange

16 września 2010

Taniej i szybciej do celu z nową Nawigacją Orange

Nawigacja Orange w wersji 4.0, dostępna od 15 września, oferuje wiele nowych funkcjonalności. Oprócz omijania korków ulicznych, co skraca czas podróży nawet o 50 procent, umożliwia także kierowcom szacowanie zużycia paliwa, a niezmotoryzowanym planowanie przejazdów komunikacją miejską lub profesjonalną nawigację pieszą.

Jedną z największych zalet Nawigacji Orange jest wykorzystanie zaawansowanej technologii Community Traffic Online, która na bieżąco pobiera, gromadzi i przetwarza dane o sytuacji na drogach – spowolnieniach ruchu, robotach drogowych czy wypadkach. Dzięki temu system diagnozuje gdzie i kiedy pojawiają się korki oraz gdzie i kiedy można poruszać się po drogach płynnie. Uwzględniając te dane wytycza skróty i dojazdy znane tylko miejscowym kierowcom. W efekcie użytkownik korzystający z Nawigacji Orange w telefonie komórkowym jest prowadzony trasami omijającymi miejsca utrudnień drogowych i dojeżdża do celu od 10 do 50% szybciej niż używając standardowej nawigacji.

Całkowitą nowością w Nawigacji Orange jest funkcja ECO, która uwzględniając warunki na drogach pomaga oszacować ilość spalanego paliwa na wyznaczonej trasie. W kolejnych wersjach systemu funkcja ECO będzie rozwijana i umożliwi wytyczenie trasy najbardziej ekonomicznego przejazdu.

Dużym udogodnieniem dla użytkowników jest wprowadzenie dodatkowej lokalizacji działającej w sieci komórkowej. Ułatwia to wcześniejsze przygotowanie i wprowadzenie trasy na przykład podczas pobytu w pomieszczeniach czy postoju na parkingach podziemnych, gdzie nie ma łączności z satelitami nawigacyjnymi GPS. Dane lokalizacyjne z sieci komórkowej pozwalają na ustalenie przybliżonej pozycji startowej, układanie i przeglądanie planowanej trasy przejazdu oraz wyszukiwanie najbliżej położonych punktów POI czy adresów interesujących użytkownika.

Nowa wersja aplikacji została wzbogacona także o nawigację pieszą oraz funkcję planowania i śledzenia przejazdów środkami komunikacji publicznej. Trasę podróży można prześledzić na mapie i zapoznać się z jej szczegółowym planem. Aplikacja informuje o numerach linii autobusowych i tramwajowych, kolejkach podmiejskich, z których można skorzystać a także liczbie przystanków i przesiadek czy cenach biletów. Funkcja nawigacji środkami komunikacji miejskiej jest już dostępna w Bydgoszczy, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie, Toruniu, Wrocławiu i Warszawie. Dane do planowania podróży pochodzą z serwisu jakdojade.pl, który będzie sukcesywnie obejmował kolejne miasta. Użytkownicy mogą także skorzystać z nawigacji pieszej, która zaproponuje najkrótszą trasę a w trakcie jej pokonywania umożliwia śledzenie na mapie własnego położenia i odległości do celu.

Nowa wersja Nawigacji Orange oferuje wiele udogodnień oczekiwanych przez użytkowników. Pozwala wybrać ulubionego lektora a sugerowane trasy dojazdu są prezentowane ze spodziewanym czasem podróży. Oferuje prostszy, bardziej intuicyjny interfejs użytkownika. Nowy ekran menu „Nawiguj” i „Szukaj” pozwala na wyszukiwanie zarówno adresów jak i punktów POI. Podczas wpisywania automatycznie pojawiają się podpowiedzi dla poszczególnych słów, np. nazwy miast i ulic, co ułatwia i znacznie przyspiesza wyszukiwanie. Dzięki temu wprowadzenie trasy przed rozpoczęciem jazdy samochodem odbywa się bardzo szybko.

Nawigacja Orange to także ponad 260 tysięcy punktów POI ułatwiających szybkie dotarcie do wielu często poszukiwanych miejsc. Dostarcza stale aktualizowanych informacji o hotelach, sklepach, restauracjach, bankomatach oraz klubach, koncertach i imprezach sportowych. Umożliwia łatwe zlokalizowanie najbliższego kina i sprawdzenie jego repertuaru. Baza punktów POI jest dostarczana przez firmę Imagis i uzupełniana o informacje z wiodących serwisów internetowych, jak Gastronauci.pl, eholiday.pl, sybil.pl czy Coigdzie.pl.

Nawigacja Orange jest dostępna dla klientów indywidualnych i firm korzystających z ofert abonamentowych Orange. Do wyboru jest kilka wariantów użytkowania usługi:

Nawigacja   Orange

7 dni

1 m-c

12 m-cy

24 m-ce

opłata z VAT

9,99 zł

24,99 zł

149,45 zł

243,99 zł

Cena obejmuje koszty transmisji GPRS koniecznej do funkcjonowania aplikacji w telefonie. Użytkownicy, którzy po raz pierwszy aktywują usługę w opcji abonamentowej, przez pierwszy miesiąc mogą testować ją za darmo.

Szczegóły oferty oraz regulamin są dostępne na stronie: www.orange.pl/nawigacja

Dodatkowe materiały ilustracyjne do pobrania na http://www.biuroprasowe.tp.pl/ – zakładka Orange.

Udostępnij: Taniej i szybciej do celu z nową Nawigacją Orange

19. Noc Głosu – La Nuit de la Voix

15 września 2010

19. Noc Głosu – La Nuit de la Voix

Dziś wieczorem w Opera Comique w Paryżu odbędzie się 19 „Noc głosu” – uroczystość prezentująca najlepsze zespoły wokalne współpracujące w ostatnim roku z Fundacją Orange. Podobnie jak w latach poprzednich w tej niezwykłej imprezie wezmą udział ludzie świata muzyki i kultury.

Francuska Fondation Orange od wielu lat wspiera wokalną muzykę klasyczną, jazz oraz muzykę tradycyjną z różnych stron świata. Pomaga wejść w czynne życie zawodowe młodym śpiewakom. Wspiera liczne festiwale, towarzyszy też instytucjom operowym, które rozwijają projekty społeczne
i pedagogiczne.

Podczas tegorocznej „La Nuit de la Voix” wystąpią m.in. Zespół Śpiewaków Miasta Katowice Camerata Silesia pod dyrekcją Anny Szostak oraz kwartet smyczkowy Altra Volta. Zaprezentują one francuskie prawykonanie dwóch utworów: „7 Humoresek” Regisa Campo oraz „Podróż Chopina” Zygmunta Krauze.

Dzieła te zostały skomponowane na specjalne zamówienie polskiej Fundacji Orange i francuskiej Fondation Orange, we współpracy z Instytutem Polskim w Paryżu. Inspiracją do ich napisania były listy Fryderyka Chopina do rodziny i przyjaciół.

Wśród artystów francuskich wystąpią m.in. Maitraise de Saint Christophe de Javel pod dyrekcją Henri Chalet, Les Nouveaux Caracteres, pod dyrekcją Sebastien d’Henrin, Chór Melismes pod dyrekcją Gildasa Pungier, La Capella Mediterranea i Comedie Francaises.

*****

Fundacja Orange stworzona w 2005 aktywnie uczestniczy w życiu społecznym prowadząc autorskie programy lub wspierając wartościowe działania innych organizacji pozarządowych w zakresie edukacji dzieci i młodzieży, ochrony zdrowia, krzewienia kultury oraz w zakresie pielęgnowania i ochrony dziedzictwa narodowego. Fundacja Orange dąży do tego, aby wprowadzać pozytywne zmiany w życie jej beneficjentów. We wszystkie działania Fundacji angażują się wolontariusze Grupy TP. Głównymi Programami Fundacji Orange są: Dźwięki Marzeń, Edukacja z Internetem tp, Szkoła bez przemocy, Telefon do Mamy i Akademia Orange.

Udostępnij: 19. Noc Głosu – La Nuit de la Voix

Europejski Kongres Przeciwdziałania Przemocy Szkolnej

15 września 2010

Europejski Kongres Przeciwdziałania Przemocy Szkolnej

Dziś w Warszawie odbędzie się pierwszy Europejski Kongres Przeciwdziałania Przemocy Szkolnej organizowany w ramach programu społecznego „Szkoła bez przemocy”. Celem konferencji jest wymiana doświadczeń pomiędzy europejskimi naukowcami, praktykami, działaczami społecznymi oraz politykami. Patronat nad kongresem objął Prezydent RP Bronisław Komorowski.

W konferencji wezmą udział m.in. prof. Dan Olweus oraz Bob van der Meer – światowej sławy eksperci ds. przemocy szkolnej, twórcy autorskich programów profilaktyki i przeciwdziałania agresji. Wyniki badań poziomu przemocy szkolnej w krajach europejskich zaprezentuje prof. Eric Debarbieux – Dyrektor Europejskiego Obserwatorium Przemocy Szkolnej.

Wykładom towarzyszyć będzie dyskusja panelowa z udziałem m.in. prof. Adama Frączka i dr Anny Piekarskiej z Uniwersytetu Warszawskiego, Marka Michalaka, Rzecznika Praw Dziecka oraz Stanislava Raunguelova z Agencji Wykonawczej ds. Edukacji i Kultury w Rumunii.

W drugiej części konferencji odbędą się warsztaty z zakresu skutecznych metod profilaktyki przemocy, prowadzone przez polskich i europejskich trenerów:

• Trening Pewności Siebie – Stowarzyszenie „Bliżej Dziecka”
  • Program prewencyjny Boba van der Meera – Bob van der Meer
  • Program przeciwdziałania agresji „Spójrz inaczej” – Stowarzyszenie „Spójrz Inaczej”
  • Niebieska godzina wychowawcza – Stowarzyszenie „Niebieska Linia”
  • Budowanie partnerstwa szkoły i rodziny – Konsultant programu „Szkoła bez przemocy”

Szczegółowe informacje o Kongresie są dostępne na stronie:

www.szkolabezprzemocy.pl/kongres

Dodatkowych informacji udziela:

Koordynator programu „Szkoła bez przemocy”

Anna Trzcińska

Tel. 0 507 012 629

Anna.Trzcinska@profile.com.pl

Program społeczny „Szkoła bez przemocy” zainicjowały wiosną 2006 dwie Grupy Wydawnicze: Polskapresse i Media Regionalne oraz Fundacja Orange (wcześniej Fundacja Grupy Telekomunikacji Polskiej). W 2009 roku Partnerem Programu zostało Wydawnictwo Pedagogiczne Operon. We wrześniu 2010 Program objął Honorowym Patronatem Prezydent RP Bronisław Komorowski. Celem Programu jest zwiększenie świadomości problemu, zmiana postaw wobec przemocy i agresji oraz dostarczenie szkołom wsparcia i narzędzi, które skutecznie i systemowo zapobiegałyby temu zjawisku. W roku szkolnym 2009/2010 w Programie wzięło udział prawie 4 000 szkół (30 proc. wszystkich szkół w Polsce). Do konkursu na projekty wolontaryjne nadesłano 300 projektów, a 132 wolontariuszy wzięło udział w Letniej Szkole Liderów Wolontariatu. Tydzień Wolontariatu obchodziło na swoim terenie 850 szkół. Podczas warsztatów makroregionalnych zostało przeszkolonych 350 nauczycieli. Z czego ponad 200 otrzymało tytuł Konsultanta programu „Szkoła bez przemocy”. Tegoroczny Dzień Szkoły bez Przemocy świętowało 1 800 społeczności szkolnych. W rozpoczynającej się V edycji Programu organizatorzy będą zachęcać rodziców do włączania się w działania podejmowane przez szkoły.

Udostępnij: Europejski Kongres Przeciwdziałania Przemocy Szkolnej