TP: Komisja Europejska karze po latach za dawno usunięte nieprawidłowości

22 czerwca 2011

TP: Komisja Europejska karze po latach za dawno usunięte nieprawidłowości

TP otrzymała od Komisji Europejskiej decyzję o nałożeniu na spółkę kary w wysokości 127,5 mln euro. Decyzja KE jest zaskakująca, gdyż sprawa dotyczy nieprawidłowości dobrowolnie usuniętych przez TP niezwłocznie po ich wykryciu, czyli najdalej w roku 2009.

Komisja uznała, że przed październikiem 2009 TP nadużywała swojej pozycji dominującej poprzez odmowę dostępu do swoich usług hurtowych dostępu do Internetu (BSA i LLU), co miało skutkować ograniczaniem rozwoju konkurencji. W opinii TP, Komisja Europejska nie wzięła w wystarczającym stopniu pod uwagę faktu niezwłocznego i co ważniejsze dobrowolnego usunięcia wszelkich przeszkód we współpracy pomiędzy TP a Operatorami Alternatywnymi.  Należy jeszcze raz podkreślić, że zastrzeżenia dotyczące współpracy z operatorami w żaden sposób nie odnoszą  się do sytuacji bieżącej.

Nałożenie na TP tak dużej kary  pomija także założenia podpisanego przez TP i UKE porozumienia z 22 października 2009 roku.  W ocenie TP należy  uwzględnić zmiany, jakie zaszły na polskim rynku telekomunikacyjnym dzięki wdrażaniu rozwiązań przewidzianych w Porozumieniu. Jest dla nas zaskakujące, że KE w swojej decyzji nie wzięła również tego faktu pod uwage w odpowiednim zakresie.

TP podkreśliła również w czasie spotkania Prezesa Macieja Wituckiego z Komisarzem ds. konkurencji Joaquin Almunią, iż uważa, że zamiast płacić karę za dawno już zarzucone praktyki powinna móc zainwestować dodatkowe pieniądze w rozbudowę infrastruktury, co z pewnością byłoby z pożytkiem dla Polski jak też dla całej Unii Europejskiej .

Decyzja Komisji Europejskiej nie jest prawomocna, dlatego TP we współpracy z prawnikami podejmie wszelkie możliwe i uzasadnione działania dotyczące decyzji KE.

Udostępnij: TP: Komisja Europejska karze po latach za dawno usunięte nieprawidłowości

Pakiet XXL na internet w Orange na kartę

17 czerwca 2011

Pakiet XXL na internet w Orange na kartę

Od 17 czerwca, użytkownicy ofert Orange na kartę mogą korzystać z nowego, dużego pakietu na mobilny internet w telefonie. Aktywując Pakiet Internetowy XXL za 15 zł dostają 500 MB na transmisję danych, z której mogą korzystać przez 30 dni.

Z nowego pakietu może skorzystać każdy użytkownik Orange na kartę w taryfach Orange One, Nowe Orange Go oraz Orange POP. Dzięki niemu zyskuje niemal nieograniczony dostępu do internetu w telefonie zachowując możliwość korzystania z licznych promocji dostępnych w ofertach na kartę oraz niskiej stawki na połączenia głosowe i SMS-y.

Aby aktywować Pakiet Internetowy XXL wystarczy wysłać SMS o treści: INTERNETXXL, pod numer 570 lub użyć kodu wpisywanego z klawiatury telefonu: *110*66#, klawisz połączenia.

Użytkownicy Orange na kartę mają również do wyboru dwa inne pakiety internetowe:

• Pakiet Internetowy 30 – dniowy (100 MB / 30 dni) za 10 zł – SMS: INTERNET30, kod: *110*67#
  • Pakiet Internetowy 1 – dniowy (100 MB / 1 dzień) za 2 zł – SMS: INTERNET1, kod: *110*65#

Więcej informacji oraz regulamin usługi znajduje się na: www.orange.pl (http://skroc.pl/onk)

Udostępnij: Pakiet XXL na internet w Orange na kartę

TP wyróżniona w Konkursie Lider Zarządzania Zasobami Ludzkimi

15 czerwca 2011

TP wyróżniona w Konkursie Lider Zarządzania Zasobami Ludzkimi

Telekomunikacja Polska została wyróżniona Bursztynową Statuetką za wkład HR we wzrost konkurencyjności firmy w XII edycji  Konkursu Lider Zarządzania Zasobami Ludzkimi. Tym samym znalazła się w prestiżowym gronie 10 wyróżnionych firm obok m.in. DHL Express, Grupa LOTOS, Volkswagen Poznań, Bank Zachodni-WBK.

TP jest Laureatem konkursu już po raz trzeci, w 2009 r. zdobyła najwyższe wyróżnienie. Wybór Laureatów Konkursu poprzedził szczegółowy audyt oraz rekomendacje Komitetu Oceniającego. Nagrody przyznawane są przez Kapitułę, w skład której wchodzą m.in. Minister Pracy i Spraw Socjalnych, Dyrektor Instytut Pracy i Spraw Socjalnych oraz przedstawiciele NBP, Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan, Polskiego Stowarzyszenia Zarządzania Kadrami, Polskiej Rady Biznesu.

Bursztynowe statuetki przyznawane są corocznie za osiągnięcia cząstkowe w niektórych obszarach zarządzania zasobami ludzkimi (zzl) takich jak restrukturyzacja zatrudnienia, systemy ocen pracowniczych, szkoleń i rozwoju personelu, nowoczesne metody zzl, równowaga pomiędzy życiem, a pracą zawodową.

Konkurs Lider Zarządzania Zasobami Ludzkimi organizowany jest przez Instytut Pracy i Spraw Socjalnych. Stanowi jedną z form pobudzania i upowszechniania działań mających na celu stworzenie spójnego i strategicznego zarządzania zasobami ludzkimi w firmach, dostosowanego do ich strategii rozwojowej oraz rozwój rodzimych metod zzl odpowiadających strukturze i kulturze organizacyjnej firmy. Celem Konkursu jest propagowanie wiedzy i najlepszych doświadczeń praktycznych w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi poprzez wyróżnianie organizacji, które odnoszą sukcesy w tej dziedzinie zarządzania.

Udostępnij: TP wyróżniona w Konkursie Lider Zarządzania Zasobami Ludzkimi