TP liderem zarządzania zasobami ludzkimi 2009

22 czerwca 2009

TP liderem zarządzania zasobami ludzkimi 2009

Telekomunikacja Polska została uhonorowana tytułem Lidera Zarządzania Zasobami Ludzkimi w X edycji konkursu organizowanego przez Instytut Pracy i Spraw Socjalnych pod auspicjami Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Złotą statuetkę za wybitne osiągnięcia we wszystkich obszarach zarządzania zasobami ludzkimi odebrał w imieniu TP Jacek Kałłaur, członek Zarządu TP ds. Zasobów Ludzkich.

„Ta prestiżowa nagroda stanowi ukoronowanie 4 letniej ciężkiej pracy całego zespołu profesjonalistów i dowód na to, że gdy wiemy, co chcemy osiągnąć i zaangażujemy w to wszelkie siły to nie ma dla nas rzeczy niemożliwych. Na nasz sukces złożyło się wiele czynników, z których decydującymi była wizja tego, co chcemy osiągnąć, wiedza na temat stosowanych na świecie najwyższych standardów zarządzania, a także pasja i profesjonalizm ludzi, którzy te standardy wdrażali.” – powiedział Jacek Kałłaur.

W wyścigu o główną nagrodę Telekomunikacja Polska wyprzedziła m.in. tak znane firmy, jak IBM Polska, Michelin Polska S.A., DHL Express (Poland) S.A., Sygnity S.A.

Wybór laureatów poprzedził audyt organizacyjny przeprowadzony przez niezależnych ekspertów z wiodących polskich ośrodków akademickich, potwierdzony przez Kapitułę złożoną z przedstawicieli świata nauki i biznesu.

Honorowy patronat nad X edycją konkursu objął Waldemar Pawlak, wicepremier i minister gospodarki. W uroczystej gali uczestniczyła m.in. Minister Pracy – Jolanta Fedak. Od początku opiekę nad tą inicjatywą sprawuje prezes Narodowego Banku Polskiego.

Telekomunikacja Polska została także wyróżniona przez Konfederację Pracodawców Polskich oraz Polską Konfederację Pracodawców Prywatnych Lewiatan za osiągnięcia w budowaniu najwyższych standardów w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi.

Udostępnij: TP liderem zarządzania zasobami ludzkimi 2009

Podsumowanie konsultacji Karty Równoważności

15 czerwca 2009

Podsumowanie konsultacji Karty Równoważności

Prace nad Kartą Równoważności będą kontynuowane pod patronatem UKE. 15 czerwca,  podczas spotkania podsumowującego konsultacje rynkowe projektu Karty, operatorzy oraz regulator zgłosili uwagi, które zostaną wzięte pod uwagę w dalszych pracach. TP zaproponowała powołanie wspólnych zespołów roboczych, które do 10 sierpnia dopracują rozwiązania zawarte w Karcie.  Nową wersję dokumentu TP przygotuje do 1 września.

„Zrobimy wszystko co w naszej mocy aby rozwiązania zawarte w Karcie nie budziły wątpliwości regulatora czy partnerów rynkowych i aby dokument ten był solidną i akceptowalną podstawą współpracy międzyoperatorskiej. Nie lekceważymy opinii krytycznych, pod warunkiem, że są merytoryczne” – powiedział Maciej Rogalski, dyrektor Pionu Współpracy Regulacyjnej Grupy TP.

Karta zawiera propozycje rozwiązań mających na celu zwiększenie przejrzystości w relacjach z operatorami alternatywnymi i wyeliminowanie wszelkich potencjalnych przesłanek dyskryminacji pozacenowej. Karta proponuje m.in. dostępne dla rynku zasady weryfikacji jakości usług hurtowych i detalicznych TP, bariery (tzw. chińskie mury) w przepływie informacji między częścią detaliczną i hurtową TP, system monitoringu i nadzoru zapewniający równe traktowanie klientów innych operatorów (wskaźniki KPI), wdrożenie szkoleń i systemów wynagradzania dla pracowników, które uniemożliwią zachowania dyskryminacyjne, a także zmiany w procedurach obsługi klientów. Karta będzie stanowić podstawę do dalszej pracy zespołów roboczych TP i operatorów alternatywnych. Zostaną zdefiniowane tematy będące przedmiotem prac zespołów. UKE będzie uczestnikiem tych prac.

Wydanie ogromnych środków na podział TP w sytuacji, gdy skutki decyzji regulacyjnych oraz kryzysu gospodarczego wymuszają wręcz na operatorach ograniczenia wydatków i inwestycji, nie jest dobrym sposobem na pobudzenie koniunktury na rynku. Karta rozwiąże zdiagnozowane przez regulatora problemy znacznie taniej i szybciej.

„Możemy zagwarantować, że w rozmowach o ostatecznym kształcie Karty równoważności i o jej wcielaniu w życie regulator i inni operatorzy mają w TP konsekwentnego i wiarygodnego partnera” – zapewnił Maciej Rogalski.

Udostępnij: Podsumowanie konsultacji Karty Równoważności

Szkoła bez przemocy: nagrodzono najlepszych polskich wychowawców

5 czerwca 2009

Szkoła bez przemocy: nagrodzono najlepszych polskich wychowawców

5 czerwca w Dniu Szkoły Bez Przemocy, na uroczystej gali w Belwederze uhonorowano zwycięzców konkursu na najlepszego wychowawcę programu społecznego „Szkoła bez przemocy” prowadzonego przez Fundację Orange, Media Regionalne i Polskapresse. Najlepsi polscy wychowawcy odebrali nagrody z rąk Pierwszej Damy RP Marii Kaczyńskiej, przedstawicieli Kancelarii Prezydenta RP, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Rzecznika Praw Dziecka oraz organizatorów Programu.

Do konkursu zostały zaproszone szkoły z całej Polski.W pierwszym etapie społeczności szkolne i lokalne zgłaszały kandydatury wychowawców za pośrednictwem strony internetowej programu „Szkoła bez przemocy”. Do drugiego etapu zakwalifikowało się po kilku wychowawców z każdego województwa, którzy otrzymali największą liczbę głosów. Nazwiska finalistów codziennie przez ponad dwa tygodnie publikowane były na kuponach w dziennikach regionalnych. Do wszystkich regionalnych redakcji spłynęło ponad 30 tysięcy głosów.

Pamiętajmy, że dobry nauczyciel to nie tylko specjalista w swojej dziedzinie, ale także człowiek, który rozumie dzieci i potrafi się nimi odpowiednio zająć. Konkurs na najlepszego wychowawcę ma podkreślać ten aspekt pracy nauczyciela, ale także docenić tych którzy w swoją pracę wkładają tyle serca – wyjaśnia Jadwiga Czartoryska, prezes Fundacji Orange.

Data gali dla zwycięzców konkursu nie jest przypadkowa. 5 czerwca już po raz drugi obchodzony jest Dzień Szkoły bez Przemocy – ogólnopolskie święto programu „Szkoła bez przemocy” i wszystkich tych, którzy chcą szkoły bezpiecznej i przyjaznej. Tego dnia 1 700 szkól z całej Polski świętuje na swoim terenie – organizują marsze przez miasta, happeningi, spektakle, koncerty.– Uznaliśmy, że to także najlepszy dzień, żeby podziękować najlepszym polskim wychowawcom – dodaje Jadwiga Czartoryska, prezes Fundacji Orange.

Program społeczny „Szkoła bez przemocy” zainicjowały wiosną 2006 dwie Grupy Wydawnicze: Polskapresse i Media Regionalne oraz Fundacja Orange (dawniej Fundacja Grupy TP). Celem Programu jest zwiększenie świadomości problemu, zmiana postaw wobec przemocy i agresji oraz dostarczenie szkołom wsparcia i narzędzi, które skutecznie i systemowo zapobiegałyby temu zjawisku. Patronem Programu jest Prezydent RP Lech Kaczyński. W roku szkolnym 2008/2009 Programowi towarzyszy motto: „Szkoła dla społeczności – społeczność dla szkoły”. Organizatorzy Programu chcą zmobilizować społeczności szkolne do działań dla dobra lokalnych środowisk. W Programie bierze udział 4 200 szkół. Dwadzieścia samorządów lokalnych otrzymało tytuł Partnera Lokalnego Programu. Wojewódzkie warsztaty regionalne odbyły się w 16 miastach. Wzięło w nich udział ponad 1 000 nauczycieli. Do programu grantowego nadesłano 1 000 projektów, 80 najwyżej ocenionych otrzymało łącznie 400 000 zł na ich realizację. W „Diagnozie szkolnej 2009” zostało przebadanych 200 szkół.

5 czerwca po raz drugi odbył się Dzień Szkoły bez Przemocy, w którym wzięło udział ponad 1700 szkół w całej Polsce.

Udostępnij: Szkoła bez przemocy: nagrodzono najlepszych polskich wychowawców