TP w czołówce rankingu CSR 24/7

8 kwietnia 2009

TP w czołówce rankingu CSR 24/7

Telekomunikacja Polska zajęła drugie miejsce w rankingu firm odpowiedzialnych społecznie „CSR 24/7″, przeprowadzonym przez Polską Konfederację Pracodawców Prywatnych Lewiatan oraz firmę doradczą Braun & Partners.

TP została wyróżniona w szczególności za silną komunikację i transparentność podejmowanych działań. Wyprzedziła ją jedynie Grupa Lotos. W badaniu przeanalizowano 39 największych firm w Polsce, które oceniono w siedmiu obszarach odpowiedzialności społecznej.

Analizie poddane zostało podejście firm do takich kwestii jak przejrzystość i komunikacja, ład korporacyjny, relacje z interesariuszami, odpowiedzialność wobec środowiska naturalnego, odpowiedzialność ekonomiczna, społeczeństwo oraz zasoby ludzkie.

Metodyka badania oparta jest o standardy Account Ability, wskaźniki GRI, zasady dobrych praktyk oraz rozszerzone raportowanie odpowiedzialności społecznej obejmujące zobowiązania środowiskowe, ekonomiczne, etyczne i społeczne.

W 2009 roku wyniki badania CSR 24/7 publikowane będą w Polsce, Bułgarii, Rumunii i na Węgrzech.

*****

Telekomunikacja Polska od początku plasuje się w czołówce polskich firm, które kierują się zasadami odpowiedzialnego biznesu. Była wyróżniana w pierwszym polskim rankingu CSR w 2007 roku, nagradzana przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu, Forum Darczyńców, Warszawską Giełdę Papierów Wartościowych i miesięcznik „Forbes”. Jest pierwszym operatorem telekomunikacyjnym w Polsce, który włączył się w inicjatywę Global Compact oraz jedną z pierwszych firm z Europy Środkowej, której działania były doceniane na targach CSR Europe MarketPlace – jako praktyki godne naśladowania.

Udostępnij: TP w czołówce rankingu CSR 24/7

TP koproducentem filmu „Generał Nil”

6 kwietnia 2009

TP koproducentem filmu „Generał Nil”

Telekomunikacja Polska jest koproducentem filmu „Generał Nil”, który przypomina tragiczną historię generała Emila Fieldorfa, ps. Nil, jednego z dowódców Armii Krajowej, ofiary mordu sądowego z czasów stalinizmu. Po raz kolejny – po „Katyniu” Andrzeja Wajdy – TP zaangażowała się w produkcję filmu, poświęconego ważnym wydarzeniom i postaciom naszej historii.

– Film Ryszarda Bugajskiego o Generale Nilu to szansa, że historia wielkiego człowieka nie zostanie zapomniana i prawdę o jego losie będzie mogło poznać również młode pokolenie Polaków – powiedział Maciej Witucki, prezes zarządu Telekomunikacji Polskiej. Podejmując decyzje o koprodukcji wychodzimy z założenia, że liczą się nie tylko kryteria czysto biznesowe. Dlatego prócz obrazów typowo komercyjnych wspieramy filmy, które poruszają tematy trudne, często przez wiele lat zakłamywane, ale niezwykle ważne z punktu widzenia naszej historii. Bez wątpienia postać Generała Nila do nich należy -uważa Maciej Witucki.

„Generał Nil” to rekonstrukcja ostatnich lat życia generała Fieldorfa, dowódcy Kierownictwa Dywersji Armii Krajowej, fałszywie oskarżonego o współpracę z nazistami i skazanego na śmierć w czasach stalinizmu. Film wyreżyserował Ryszard Bugajski, twórca głośnego „Przesłuchania” z Krystyną Jandą w głównej roli. W postać Generała Nila wcielił się Olgierd Łukaszewicz, jeden z najwybitniejszych polskich aktorów, którego dorobek liczy ponad 90 ról filmowych i telewizyjnych. Zagrał w filmach największych polskich reżyserów, m.in. Andrzeja Wajdy („Brzezina”), Kazimierza Kutza („Sól ziemi czarnej”), czy Agnieszki Holland („Gorączka”).

„Generał Nil” trafi na ekrany kin 17 kwietnia 2009 roku.

* * * *

Telekomunikacja Polska, w ciągu niespełna półtora roku, zaangażowała się w 11 produkcji filmowych. Prócz „Katynia” Andrzeja Wajdy, którym firma rozpoczęła działalność produkcyjną, do kin trafiły jeszcze komedie „Mała Wielka Miłość” Łukasza Karwowskiego oraz „To nie tak jak myślisz, kotku” Sławomira Kryńskiego oraz „Ile waży koń trojański” Juliusza Machulskiego. Przy udziale TP powstał też dokument: „Andrzej Wajda: róbmy zdjęcie!” opowiadający o realizacji filmu „Katyń”. Wkrótce do kin trafią kolejne koprodukcje TP: „Miłość na wybiegu” (reż. Krzysztof Lang), „Headhunter” (reż. Wojciech Pacyna), „Od pełni do pełni” (reż. Tomasz Szafrański”) oraz „Piksele” (reż. Jacek Lusjeł Lusiński). Ponadto, w trakcie realizacji jest „Różyczka” (reż. Jan Kidawa Błoński).

Udostępnij: TP koproducentem filmu „Generał Nil”

Tańsza neostrada z nawigacją GPS w prezencie

6 kwietnia 2009

Tańsza neostrada z nawigacją GPS w prezencie

W nowej promocji Telekomunikacja Polska obniżyła cenę neostrady tp w opcji 2Mb/s. Ponadto klienci mogą liczyć na dodatkowe bonusy: bezpłatny pakiet e-bezpieczeństwo firmy McAfee i prezenty, np. nawigację GPS lub drukarkę.

W ramach promocji „Bezpieczny internet” TP zmniejszyła cenę neostrady w prędkości 2Mb/s z 89 zł na 79 zł. Taka sama cena obowiązuje niezależnie od tego, czy klienci podpisują kontrakt na 12, 24 lub 36 miesięcy. Oferta dostępna jest dla nowych klientów oraz osób przedłużających umowę.

Dodatkowo, w ramach umowy, klienci otrzymują bezpłatny pakiet e-bezpieczeństwo firmy McAfee oraz w prezencie od TP nawigację GPS firmy LARK FreeBird 35.6 (przy umowie na 36 miesięcy) lub drukarkę HP DeskJet D1560 (przy umowie na 24 miesiące).

Specyfikacja nawigacji GPS LARK FreeBird 35.6:

• 3,5″ dotykowy monitor LCD w rozdzielczości 320×240 pikseli
  • System operacyjny WINCE 5.0 Core
  • Procesor Samsung
  • Wbudowany 20 kanałowy odbiornik GPS SiRF Star III
  • Pamięci RAM 64 MB SDRAM
  • Wbudowana pamięć flash 1GB
  • Obsługa kart SD
  • Wbudowany głośnik 1,5W
  • Zasilanie: akumulator litowo-jonowy

Nawigacja GPS LARK FreeBird 35.6 oferuje prostą, intuicyjną nawigację „od drzwi do drzwi”, program „MapaMap”, polskie komunikaty głosowe oraz możliwość blokady ekranu i przycisków. Urządzenie wyposażone jest w wyście słuchawkowe, gniazda: USB Active Sync, jack oraz słuchawkowe. LARK FreeBird wyposażony jest również w funkcje multimedialne (odtwarzanie plików wideo, plików audio, wyświetlanie zdjęć oraz przeglądarkę tekstów
w formacie TXT.