12 kwietnia 2023

Pod hasłem „Moc działania razem” Fundacja Orange zaprasza szkoły z całej Polski do bezpłatnych programów. Wspierają one uczniów w budowaniu zdrowych nawyków cyfrowych i zachęcają do współpracy i nauki w grupie. Placówki mogą zgłaszać się do MegaMisji (dla klas 1–3) i #SuperKoderów (dla klas 4–8) do 15 maja. Zajęcia rozpoczną się we wrześniu br.

Środowisko cyfrowe jest ważną i naturalną częścią życia młodych ludzi. Według badań UKE za 2022 rok[1], dzieci zwykle zaczynają korzystać z telefonu komórkowego mając 7- 10 lat. Warto wspierać uczniów, aby czerpali z cyfrowego świata to, co dobre i co im służy, a jednocześnie potrafili budować satysfakcjonujące relacje i współpracować. Wartościowe kontakty i umiejętność działania razem to fundamenty dające młodym ludziom lepsze rozumienie życia społecznego, ale i poczucie bezpieczeństwa.

We współczesnym świecie ważne są umiejętności cyfrowe, ale jeszcze ważniejsze są kompetencje społeczne. Dlatego w inicjatywach naszej Fundacji łączymy naukę obu tych kompetencji przyszłości. Edukacja nt. bezpieczeństwa w sieci w MegaMisji, czy nauka podstaw programowania w #SuperKoderach – odbywa się poprzez współpracę, wspólną refleksję, zabawę. Scenariusze zajęć zachęcają do innej formuły niż ta tradycyjna – w ławkach. Atrakcyjne lekcje to większa motywacja dzieci, które szybciej się uczą, a jednocześnie doświadczają, jak ważne jest działanie razem  – tłumaczy Konrad Ciesiołkiewicz, prezes Fundacji Orange.

Oba programy wpisują się w podstawę programową, a  udział w nich wzięło 2 tysiące szkół i ponad 50 tysięcy uczniów. Co ważne, nauczycielki i nauczyciele nie muszą być specjalistami od nowych technologii – otrzymują od nas kompleksowe wsparcie oraz gwarantowane nagrody dla szkół. Obie inicjatywy realizujemy z powodzeniem w miastach i wsiach, w placówkach dużych i małych  – dodaje Izabela Kręgiel, koordynatorka programu MegaMisja w Fundacji Orange.

Jak wyglądają zajęcia w ramach programu MegaMisja?

MegaMisja dla klas 1–3 uczy zdrowych nawyków cyfrowych. Ważne tematy tłumaczone są poprzez zabawę. Uczniowie poznają takie kwestie, jak: krytyczne podejście do treści w sieci, netykieta, ochrona prywatności, zachowanie bezpieczeństwa, wartościowe spędzanie czasu przed ekranami czy dbanie o cyfrową równowagę. Wszystko w formie angażującej zabawy, w której dzieci pomagają animowanym bohaterom złapać niesfornego Psotnika. Szkoła otrzymuje nagrody oraz wsparcie merytoryczne przy realizacji programu.

Czym zajmują się uczniowie w ramach programu #SuperKoderzy?

W programie #SuperKoderzy dla klas 4–8 uczniowie budują roboty, tworzą stacje pogodowe, kodują – rozwijając kreatywność, umiejętność logicznego myślenia i pracy w zespole. Nauczyciele mają do wyboru 15 ścieżek tematycznych, co pozwala prowadzić lekcje w ramach wielu przedmiotów (historia, język polski, muzyka, matematyka, lekcje przyrody czy język obcy), a także w szkołach specjalnych i klasach integracyjnych. Pedagog nie musi być specjalistą od technologii – otrzyma kompleksowe wsparcie. Szkoła otrzymuje także grant na zakup niezbędnego sprzętu.

Jak zgłosić się do programów?

Aby zacząć od września szkolną przygodę z MegaMisją lub z #SuperKoderami, nauczyciel powinien do 15 maja wypełnić formularz i dołączyć do niego pracę zgłoszeniową wykonaną z uczniami. Temat pracy brzmi: „Zaproś MegaMisję/#SuperKoderów do swojej szkoły, przedstaw swój zespół i uzasadnij dlaczego chcesz być w naszym programie” Szczegóły na: www.fundacja.orange.pl/nabor-szkol gdzie można znaleźć tutoriale pomocne przy tworzeniu wniosku. Informacji udziela również dedykowana infolinia: +48 502 091 955.

1Badanie konsumenckie dzieci i rodziców w 2022 roku, Urząd Komunikacji Elektronicznej

Magda Mierzwińska, Fundacja Orange

e-mail: magda.mierzwinska@orange.com

tel. +48 512 356 297

Mediateka

Udostępnij: W trosce o młodych w cyfrowym świecie. Ruszył nabór szkół do bezpłatnych programów Fundacji Orange

Martin Garrix headlinerem Orange Warsaw Festival 2023

11 kwietnia 2023

Martin Garrix headlinerem Orange Warsaw Festival 2023

Martin Garrix headlinerem Orange Warsaw Festival 2023. Jeden z najpopularniejszych producentów muzyki elektronicznej na świecie wystąpi w Warszawie 3 czerwca. Do line-upu dołączają również Oki, Vito Bambino, Ralph Kaminski oraz Jan Rapowanie.

MARTIN GARRIX
Martin Garrix swój pierwszy spektakularny sukces zaliczył w wieku 17 lat, kiedy na rynku pojawił się jego singiel „Animals”. W ciągu kilku tygodni nagranie uczyniło z holenderskiego DJ-a światową gwiazdę, a klip do kawałka obejrzano do dziś ponad 1,3 miliarda razy. Natomiast liczone w setkach milionów streamy i pierwsze miejsca na listach przebojów przypieczętowały jego status ikony EDM-u. Wystarczy pojawić się na jednym z setów artysty, by zrozumieć w czym tkwi siła jego sukcesu. Młodość, muzyka, bezpretensjonalność, kontakt z publiką i niepodrabialne wizualne show. Oto obraz idola naszych czasów, który jako dziecko marzył o byciu DJ-em i spełnił je z nawiązką, dwukrotnie sięgając po tytuł najlepszego DJ-a na świecie według „DJ’s Magazine”. W 2018 roku ukazała się EP-ka „BYLAW”, która trafiła do pierwszej dwudziestki najlepszych albumów tanecznych w USA, a w 2019 roku zaserwował fanom serię singli – między innymi „Summer Days” z Macklemorem i Patrickiem Stumpem. Chociaż muzykę tworzy już od dekady, dopiero w 2022 roku fani Martina doczekali się jego pierwszego pełnego albumu „Sentio”, na którym skupił się na stylistyce progressive-house. Martin Garrix wystąpi na Orange Warsaw Festival 3 czerwca ze spektakularnym show!

OKI
Debiutanckim albumem “47playground” OKI wdarł się przebojem nie tylko na 2. miejsce OLiS, ale również do rodzimego mainstreamu, gdzie skutecznie buduje swoją pozycję na rynku muzycznym. Niebagatelny artystyczny potencjał potwierdził wydanym na jesieni 2020 projektem „77747mixtape”, który uzyskał status złotej płyty. W 2021 roku, wraz z Young Igim i Otsochodzi, był autorem hitowego projektu „OIO”, którego LP pokryło się potrójną platyną. W ubiegłym roku ukazał się jego najnowszy solowy album „PRODUKT47”, który już dwukrotnie pokrył się platyną. A już 3 czerwca koncert na Orange Warsaw Festival!

JAN RAPOWANIE
Charakterystyczny styl Jana-rapowanie sprawia, że zjednuje sobie sympatię słuchaczy z różnych pokoleń. Jak mało kto potrafi opowiadać o przyziemnych problemach z dużą dozą dojrzałości i dystansu. Współpracował z największymi nazwiskami rodzimej sceny rapowej i występował na najważniejszych muzycznych festiwalach w kraju. W 2022 roku ukazał się album „Bufor”, a wśród zaproszonych gości znalazły się takie nazwiska jak Kortez, Kinny Zimmer, Kaz Bałagane, KęKę, Paluch, Sokół czy Misia Furtak. Do zobaczenia 2 czerwca na OWF!

RALPH KAMINSKI
Wokalista, autor tekstów, kompozytor, producent muzyczny oraz reżyser teledysków i jedna z najbardziej oryginalnych osobowości i talentów rodzimego alternatywnego popu. Do tej pory wydał cztery albumy: „Morze” (2016), „Młodość” (2019) oraz „KORA” (2021), na którym sięgnął po piosenki Kory i grupy Maanam, ubierając je w nowe szaty i ukazując jednocześnie ich ponadczasowy charakter. W ubiegłym roku artysta zaprezentował swój kolejny album „Bal u Rafała”. Ralph Kaminski na Orange Warsaw Festival 2 czerwca!

VITO BAMBINO
Różnorodność i multikulturowość – te słowa najlepiej określają Mateusza Dopieralskiego, czyli Vito Bambino, który urodził się w Katowicach, od lat mieszka w niemieckim Leverkusen, a siebie samego z dumą nazywa „Europejczykiem”. Współtwórca projektu Bitamina w 2020 roku wydał solowy album „Poczekalnia”, w którym jak w lustrze odbija się jego muzyczne DNA. Piosenki Vito Bambino, podobnie jak w Bitaminie, są intymne, delikatne, pełne życiowych prawd. Jeszcze w tym miesiącu otrzymamy jego najnowszy album „Pracownia”. A 2 czerwca spotykamy się na jego koncercie na OWF!

Udostępnij: Martin Garrix headlinerem Orange Warsaw Festival 2023

SZA headlinerką Open’er Festival powered by Orange 2023

5 kwietnia 2023

SZA headlinerką Open’er Festival powered by Orange 2023

Fenomenalna artystka, której wyjątkowa wrażliwość oczarowała miliony fanów na świecie, a ostatni album tylko umocnił jej status wśród największych globalnych muzycznych gwiazd wystąpi już 29 czerwca. Spotykamy się na pierwszym koncercie SZA w Polsce. Do zobaczenia w Gdyni na Orange Main Stage.

Solána Imani Rowe, czyli SZA, to bez wątpienia ewenement we współczesnym R&B. Artystka która wyróżnia się wielką wrażliwością i głosem przekazującym cały wachlarz emocji, rozpoczęła swoją drogę na szczyt serią świetnych EP-ek „See.SZA.Run”, „S” i „Z”, a w 2017 roku ukazał się jej debiutancki album „Ctrl” który dał jej aż 5 nominacji do Grammy. Tylko jedną nominację mniej otrzymała w kolejnym roku za nagraną z Kendrickiem Lamarem piosenkę „All The Stars”. Pierwszą statuetkę otrzymała nareszcie w ubiegłym roku za duet z Doją Cat „Kiss Me More”. Jej drugi album „SOS”, który ukazał się w grudniu, zajął pierwsze miejsce sprzedaży m.in w USA, Kanadzie, Australii oraz wielu europejskich krajach, wynosząc ją na zupełnie nowy poziom popularności. Wydawnictwo zebrało fenomenalne recenzje, otrzymując m.in. status „Best New Music” od Pitchforka. Dziś artystka może poszczycić się ponad 10 miliardami streamów w samym Spotify, współpracą z niekończącą się listą globalnych ikon (m.in. Rihanna, Nicki Minaj, Justin Timberlake, Travis Scott czy wspomniany już Kendrick Lamar) i jednym z najbardziej oddanych fanbase’ów na świecie.

Teraz nareszcie, po raz pierwszy zobaczymy ją na żywo w Polsce – oczywiście na Open’er Festival powerde by Orange. Arctic Monkeys, Kendrick Lamar, Lil Nas X, Lizzo, SZA – oto headlinerzy Open’era 2023. Czeka nas wspaniały festiwal!

Udostępnij: SZA headlinerką Open’er Festival powered by Orange 2023