Weekend z Nawigacją Orange

24 sierpnia 2012

Weekend z Nawigacją Orange

W czasie najbliższego weekendu klienci Orange będą mogli pobrać bezpłatną wersję inteligentnej nawigacji samochodowej oraz pieszej i korzystać z niej bez żadnych opłat przez 7 dni. Nawigacja Orange to najtańszy i najwygodniejszy sposób na szybkie znalezienie najlepszej drogi do celu.

Aby skorzystać z promocji, wystarczy w czasie najbliższego weekendu wysłać SMS o treści „W” pod bezpłatny numer 80200 i zaczekać na SMS zwrotny zawierający link do pobrania aplikacji, za pomocą której Nawigacja Orange zostanie zainstalowana w telefonie. SMS-y można wysyłać od godziny 20.00, w piątek 24 sierpnia do godz. 23.59, w niedzielę 26 sierpnia 2012 roku.

Pobranie aplikacji przy wykorzystaniu przesłanego SMS-em linka jest bezpłatne. Klienci pobierający ją przez internet zapłacą jedynie za zainicjowanie transmisji danych, czyli równowartość jednej jednostki taryfikacyjnej dla połączeń z internetem (50kB).

Po zainstalowaniu Nawigacji Orange, będzie można korzystać z niej bezpłatnie przez 7 dni od momentu aktywacji. Użytkownik nie będzie ponosił również kosztów transmisji danych związanej z jej używaniem.

* * *
Nawigacja Orange to usługa inteligentnej nawigacji GPS w telefonie komórkowym i smartfonie. Jedną z jej największych zalet jest wykorzystanie stale aktualizowanych map uwzględniających nowo wybudowane drogi czy objazdy oraz zaawansowanej technologii Community Traffic Online.  Nawigacja na bieżąco pobiera, gromadzi i przetwarza dane o sytuacji na drogach – spowolnieniach ruchu, robotach drogowych, czy wypadkach. Dzięki temu system diagnozuje, gdzie i kiedy pojawiają się korki oraz gdzie i kiedy można poruszać się po drogach płynnie. Uwzględniając te dane wytycza optymalną trasę z pominięciem korków i miejsc, w których występują utrudnienia. W efekcie użytkownik korzystający z Nawigacji Orange dojeżdża do celu od 10 do 50% szybciej niż używając standardowej nawigacji.

Użytkownicy mogą korzystać z niej również do nawigacji pieszej oraz planowania i śledzenia przejazdów środkami komunikacji publicznej. Trasę podróży można prześledzić na mapie i zapoznać się z jej szczegółowym planem. Aplikacja informuje o numerach linii autobusowych i tramwajowych, kolejkach podmiejskich, z których można skorzystać, a także liczbie przystanków i przesiadek, czy cenach biletów. Funkcja nawigacji środkami komunikacji miejskiej jest już dostępna w większych miastach Polski

Nawigację Orange można uruchomić na większości telefon komórkowych, wystarczy, że posiadają kolorowy wyświetlacz, wbudowany odbiornik GPS oraz umożliwiają współpracę z aplikacjami Java.

Szczegóły oraz regulamin usługi są dostępne na stronie www.orange.pl/weekendyzorange

* * *
Orange jest liderem polskiego rynku telekomunikacyjnego i najchętniej wybieranym operatorem w Polsce. Obsługuje blisko 21 milionów klientów zapewniając im codzienny dostęp do największego portfolio nowoczesnych usług telekomunikacyjnych, w tym unikatowej oferty konwergentnej – Orange Open oraz planów taryfowych bez limitów połączeń ze wszystkimi sieciami mobilnymi i stacjonarnymi w Polsce a także numerami międzynarodowymi.
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska

Udostępnij: Weekend z Nawigacją Orange

23 sierpnia 2012

Od ubiegłego roku na Śląsku trwa akcja „Nie reagujesz – akceptujesz”, uświadamiająca mieszkańcom, że brak reakcji na kradzieże i niszczenie infrastruktury, oznacza akceptację tego procederu. Dziś podpisaniem specjalnego memorandum walka z tą plagą rozszerza się na cały kraj, a jego sygnatariuszami zostali m.in. prezesi Urzędu Komunikacji Elektronicznej, Urzędu Regulacji Energetyki i Urzędu Transportu Kolejowego. Orange Polska od początku aktywnie wspiera śląską akcję i również przyłączyła się do ogólnopolskiej inicjatywy.

– Akcja „Nie reagujesz – akceptujesz” jest dotychczas największą inicjatywą, która podnosi problem kradzieży kabli telefonicznych i zagrożenia jakie to ze sobą niesie. Kradzież czy dewastacja może oznaczać np. brak łączności telefonicznej uniemożliwiając wezwanie karetki pogotowia, straży pożarnej czy policji. To realne zagrożenie dla naszego bezpieczeństwa. W ramach akcji będziemy uświadamiać, że kradzieże są dokonywane głównie przez wyspecjalizowane gangi, a nie biednych ludzi – powiedział Piotr Muszyński, wiceprezes Zarządu ds. Operacyjnych Orange Polska, który w imieniu firmy podpisał memorandum.

Celem memorandum jest podniesienie świadomości i zwiększenie zaangażowania Polaków w aktywne reagowanie na zjawiska kradzieży i dewastacji infrastruktury. Sygnatariusze porozumienia będą wspierać operatorów infrastruktury oraz policję w wypracowaniu i wdrożeniu nowych standardów współpracy, wykorzystaniu rozwiązań przyjętych w krajach UE, a także monitorowaniu skali kradzieży infrastruktury w Polsce.

Od kilku lat Orange Polska odnotowuje ciągły wzrost dewastacji i kradzieży kabli telekomunikacyjnych. W 2009 r. było ich w Polsce 2949, w 2010 r. już 7994, w 2011 r. 10031. Od stycznia do lipca 2012 r. takich zdarzeń było 5489. Łącznie w latach 2009 – 2012 były one powodem uszkodzeń 1,4 mln łączy abonenckich, a ich naprawa kosztowała Orange Polska ponad 88 mln złotych.

Na Śląsku prowadzona już blisko rok akcja przynosi bardzo dobre rezultaty. Dzięki znacznie częstszej reakcji mieszkańców, którzy powiadamiają policję o niepokojących zdarzeniach, w I kwartale 2012 r. liczba kradzieży infrastruktury telekomunikacyjnej w Katowicach spadła aż o 55 proc.
Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange wspiera współpracę na rzecz przeciwdziałania kradzieżom i dewastacji infrastruktury

Orange mecenasem konkursu ,,Krajowi Liderzy Innowacji i Rozwoju’’

21 sierpnia 2012

Orange mecenasem konkursu ,,Krajowi Liderzy Innowacji i Rozwoju’’

Orange Polska objął mecenat nad 5. edycją ogólnopolskiego konkursu „Krajowi Liderzy Innowacji i Rozwoju”. Projekt skierowany do firm, gmin oraz organizacji pozarządowych ma na celu identyfikację i promocję innowacyjnych przedsięwzięć. Eksperci Orange zasiądą w jury konkursu. W ramach mecenatu specjalnie dla Orange stworzono dodatkową kategorię konkursową – „Inspirująca firma” – adresowaną do firm stosujących nowatorskie rozwiązania teleinformatyczne i telekomunikacyjne. Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do 15 października 2012 r. za pośrednictwem strony www.liderzyinnowacji.pl.

W ramach kategorii „Inspirująca firma”, stworzonej dla Orange jako mecenasa konkursu, zostaną nagrodzone firmy, które wdrażają oraz w nowatorski sposób wykorzystują rozwiązania teleinformatyczne i telekomunikacyjne dla biznesu. Zwłaszcza w komunikacji wewnętrznej, obsłudze klienta, współpracy z partnerami biznesowymi i kontrahentami. Kategoria skierowana jest do małych, średnich i dużych firm, jak również gmin oraz organizacji pozarządowych. W jury konkursu zasiądą przedstawiciele firmy: Izabela Białek, dyrektor Marketingu Klientów Kluczowych i Korporacyjnych oraz Krzysztof Rajchman, dyrektor Marketingu Klientów SME.

Organizowany przez Fundację Innowacji i Rozwoju nieprzerwanie od 2008 roku konkurs „Krajowi Liderzy Innowacji i Rozwoju” jest jednym z największych tego typu projektów w Polsce, obejmując swoim zasięgiem wszystkie podmioty odgrywające kluczową rolę w budowaniu konkurencyjnej gospodarki. W pierwszym etapie konkursu wyłonieni zostaną zwycięzcy edycji regionalnych – autorzy najbardziej innowacyjnych i rozwojowych projektów realizowanych w danym województwie. Spośród nich w drugim etapie, planowanym na styczeń 2013 roku, jury wybierze laureatów ogólnopolskich.

Mecenat nad konkursem to jedna z wielu inicjatyw Orange wspierająca systematyczny rozwój małego, średniego i dużego biznesu. Poza tworzeniem i dostarczaniem nowoczesnych rozwiązań IT i telekomunikacyjnych ułatwiających prowadzenie firmy, Orange wspiera swoich klientów biznesowych w realizacji nowatorskich przedsięwzięć i promuje innowacyjne postawy w biznesie. Orange Polska był m.in. partnerem strategicznym tegorocznego Kongresu Innowacyjnej Gospodarki organizowanego przez Krajową Izbę Gospodarczą pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej.

Szczegółowe informacje na temat konkursu: www.liderzyinnowacji.pl

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska

Udostępnij: Orange mecenasem konkursu ,,Krajowi Liderzy Innowacji i Rozwoju’’