Więcej koncertów i kolejni polscy wykonawcy na Orange Warsaw Festival 2015

26 lutego 2015

Więcej koncertów i kolejni polscy wykonawcy na Orange Warsaw Festival 2015

W tym roku, podczas Orange Warsaw Festival, na 3 scenach zagra łącznie aż 49 artystów. Dziś do line-upu dołączyło 6 polskich wykonawców. Gooral zagra w piątek – 12 czerwca, Carrion i Coria wystąpią w sobotę – 13 czerwca, a Cosovel, Lari Lu oraz K Bleax będzie można zobaczyć w niedzielę – 14 czerwca.

GOORAL to polski producent muzyczny i pionier łączenia muzyki elektronicznej (elektro, drum&bass, dubstep) z tradycyjnymi, góralskimi melodiami. Na twórczość Goorala ogromny wpływ miało jego rodzinne miasto – Bielsko Biała – które otoczone górami, dla niektórych stanowi drogę na szczyt, a dla innych bramę do cywilizacji. Znakiem rozpoznawczym muzyki Goorala jest ogromna energia, która najbardziej uwydatnia się podczas jego występów na żywo. Przepis na tą energię oparty jest na świeżych, unikatowych połączeniach różnych tradycji muzycznych. Tego nie możecie przegapić!

Zespół CARRION powstał w 2003 roku w Radomiu. Ma na swoim koncie cztery bardzo dobrze przyjęte albumy Carrion (2007), El Meddah (2010 roku), Sarita (2012) oraz Dla idei (2014), z których pochodzą takie single jak Zapach szarości, Trzy słowa, Trudno uwierzyć, Sztandary Eloi, Nie bez wiary, Klub M, Niepamięć, Krótkowzroczne zera, Eunomia czy Mowa cieni. Zespół zagrał ponad 250 koncertów w Polsce, UK oraz USA. 6 października 2014 roku ukazał się najnowszy album zespołu pt. Dla idei. Znalazło się na nim 11 mocno rockowych utworów, zaprawionych bezkompromisowymi tekstami. Płyta jest czwartym albumem zespołu, ale pierwszym z nowym wokalistą Kamilem Pietruszewskim, którego umiejętność opowiadania o zwykłych rzeczach za pomocą wielowymiarowych przenośni, wniosła do zespołu dodatkową wartość.

CORIA to połączenie byłych muzyków polskiej grupy rockowej Symetria (dwa albumy studyjne, support m.in. Guns’N Roses) i charyzmatycznego wokalisty znanego z programu X-Factor oraz MBTM Tomasza Mrozka. Grupę wyróżniają przede wszystkim polskie teksty, nietuzinkowa barwa głosu wokalisty i ciekawe aranżacje gitarowe. Zespół wydał album Teoria Splątania dzięki wytwórni Metal Mind Productions. Krążek ten został uznany poprzez serwis Heavyrock i jego czytelników za najlepszy Polskie wydawnictwo 2014r. Teoria Splątania została również wyróżniona w ogólnopolskiej stacji radiowej i brał udział w plebiscycie na najlepszy Polski krążek 2014r.

COSOVEL to zespół grający eksperymentalny pop, którego utwory są przetłumaczonymi na języki polski i angielski tekstami słoweńskiego poety, Srecko Kosovela. Formacja ma na swoim koncie niezwykle ciepło przyjętą EPkę Live in Studio oraz kilkadziesiąt koncertów w klubach i na festiwalach. Autorką muzyki i słów jest Izolda Sorenson (ex Julia Marcell, Drekoty), której w występach na żywo towarzyszą basista Aleks Polak i perkusista Jose Manuel Alban Juarez.

LARI LU jest charyzmatyczną wokalistką o natychmiast rozpoznawalnym głosie i oryginalnej muzycznej frazie, a także autorką poruszających tekstów w języku polskim. Brzmieniowo, album 11, którym artystka zadebiutowała jesienią 2014 roku, jest ciekawym połączeniem nowoczesnej elektroniki z perkusją i rzadkimi instrumentami akustycznymi, jak dulcimer, sitar, czy viola da gamba. Oryginalne aranżacje wraz z ekspresyjnymi aranżacjami wokalnymi nieco wymykają się tradycyjnym kategoriom muzycznym indie czy electro pop. Tworzy nową, własną kategorię, której stylistycznie najbliżej do artystów takich jak Lamb, Apparat, Bonobo, Björk, czy niektórych produkcji wydawnictwa NEXTPOP.

K BLEAX to tajemnicza postać, która właśnie wychodzi z podziemia. Komponuje z daleka i skutecznie ukrywa informacje na swój temat. Przedstawia nowe spojrzenie na muzykę dark ambient. Obecnie jest w europejskiej trasie z legendą brytyjskiego trip-hopu: Tricky oraz jest tuż przed wydaniem debiutanckiego krążka Legal Worldwide.

ORANGE WARSAW FESTIVAL 2015

Orange Warsaw Festival 2015 odbędzie się w dniach od 12 do 14 czerwca na Torze Wyścigów Konnych Służewiec. Festiwal potrwa 3 dni, a na 3 scenach wystąpi 49 wykonawców. Orange Warsaw Festival jest organizowany od 2008 roku, zgromadził 250 tys. widzów i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych wydarzeń muzycznych w Polsce.

Dotychczas ogłoszeni wykonawcy to Muse, The Chemical Brothers, Incubus, Noel Gallagher’s High Flying Birds, Bastille, Mark Ronson (DJ Set), Hey, Nosowska, Paloma Faith, Parkway Drive, Papa Roach, Three Days Grace, Asking Alexandria, Mela Koteluk, Łąki Łan, Gooral, Wolf Alice, Sheppard, Kamp!, Kadebostany, Birth of Joy, Carrion, Coria, Cosovel, Lari Lu oraz K Bleax.

W sprzedaży są zarówno karnety jak i bilety jednodniowe. Każdy klient Orange może kupić maksymalnie 2 karnety lub 2 bilety jednodniowe w kategoriach GA, GA (D) i GA (KIDS) ze zniżką 15%.

Bilety można kupić na www.orangewarsawfestival.pl/bilety i www.eventim.pl oraz w sieci stacjonarnych punktów sprzedaży Eventim.

Bilety w sprzedaży ratalnej dostępne są w systemie rezerwacyjnym Eventim. Aby zakupić bilet na raty, należy wysłać wiadomość e-mail na adres: info@eventim.pl tytuując ją „OWF15 – RATY”.

Nagrań wykonawców Orange Warsaw Festival 2015 oraz 20 milionów innych utworów możesz posłuchać w serwisie Muzyka Tu i Tam.

Bieżące informacje na temat Orange Warsaw Festival 2015 znajdują się na stronach festiwalu.

www.orangewarsawfestival.pl

www.facebook.com/OrangeWarsawFestival

Dodatkowych informacji udzielą:

• z ramienia Organizatora Festiwalu – firmy Rochstar Events:
Monika Nowaczewska
Head Of Communication
monika.nowaczewska@rochstar-events.com

• z ramienia Sponsora Tytularnego Festiwalu – firmy Orange Polska:
Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Więcej koncertów i kolejni polscy wykonawcy na Orange Warsaw Festival 2015

24 lutego 2015

O najlepszą funkową nutę w mieście zadba 13 czerwca na Orange Warsaw Festival sam Mark Ronson. Tego dnia wystąpi również Nosowska, a wieczór wcześniej – 12 czerwca – na festiwalu zagra Hey. Do line-upu dołączają także reprezentanci nowego pokolenia psychodelicznego rocka – Birth of Joy, którzy na Torze Wyścigów Konnych Służewiec wystąpią 14 czerwca.

MARK RONSON to angielski muzyk, DJ, wokalista i producent muzyczny. Swój debiutancki album, Here Comes the Fuzz, wydał w 2003 roku, jednak komercyjny sukces przyniosło mu dopiero drugie wydawnictwo – wydany w 2007 roku album Version. Krążek zajął drugie miejsce na brytyjskiej liście sprzedaży UK Album Chart oraz zawierał trzy kawałki, które znalazły się w pierwszej dziesiątce UK Singles Chart. Album zaowocował również przyznaniem Ronsonowi prestiżowej BRIT Award za Best British Male Solo Artist w 2008 roku. Lista gości, którzy pojawili się na krążku jest powalająca i znajdują się na niej m.in. Amy Winehouse czy Robbie Williams. Trzeci album Ronsona, zatytułowany Record Collection miał premierę 27 września 2010 roku i kontynuował pasmo sukcesów producenta, ponownie debiutując na drugim miejscu UK Album Chart.

Najnowsze wydawnictwo Marka Ronsona to wydany w styczniu 2015 roku album Uptown Funk. Album jest największym do tej pory sukcesem artysty, zawiera m.in. nagrany wspólnie z Bruno Marsem utwór Uptown Funk, który jest pierwszym singlem muzyka, który znalazł się na szczycie UK Singles Chart. W styczniu 2015 roku Ronson ponownie otrzymał nominację do BRIT Award, tym razem w kategorii British Single of the Year.

HEY to jeden z najważniejszych polskich zespołów rockowych od lat wpływający na historię polskiej muzyki. Od 1992 roku ich twórczość – znakomite kompozycje opatrzone poruszającymi i szczerymi tekstami Katarzyny Nosowskiej – szybko zjednały sobie publiczność. Pierwsza płyta Hey’a Fire wydana w 1993 roku jest dziś jedną z najmocniejszych pozycji kanonu polskich albumów rockowych. Przez ponad 20 lat działalności zespół oscyluje między grungem, rockiem alternatywnym aż po elektronikę. Z takim stażem i dorobkiem mogliby już po prostu odcinać kupony, wydawać wyłącznie składanki z największymi przebojami i dzielić z się kombatanckimi wspomnieniami z czytelnikami kolorowych gazet. Hey to jednak prawdziwy fenomen – z każdą nową płytą wymyśla się na nowo, za każdym razem zawieszając poprzeczkę wyżej, zarówno sobie, jak i swoim fanom. Do Rycerzy, do Szlachty, do Mieszczan, dziesiąty album studyjny w dorobku formacji, to z jednej strony nawiązanie do najnowszych trendów światowej alternatywy, a z drugiej stuprocentowy Hey – połączenie enigmatycznych tekstów i charyzmatycznego śpiewu Kasi Nosowskiej, wizjonerskich kompozycji oraz produkcyjnego sznytu.

NOSOWSKA rozpoczęła karierę muzyczną u schyłku lat 80-tych i błyskawicznie podbiła serca polskiej publiczności. Poza działalnością w rockowej grupie HEY i gościnnymi występami w innych zespołach, Nosowska prowadzi niezwykle udaną karierę solową. Wydała do tej pory sześć albumów studyjnych, z których ostatnie dwa, Osiecka (2008) i 8 (2011), pokryły się platyną. Jest również laureatką wielu nagród i wyróżnień. Ma na koncie między innymi ponad dwadzieścia Fryderyków, w większości za osiągnięcia solowe. Tylko w 2012 roku uzyskała sześć nominacji do tej zaszczytnej statuetki. Nosowska zaprezentuje przekrojowy repertuar – głównie najważniejsze i najbardziej znane utwory z solowej działalności.

Mając na koncie ponad 170 koncertów w 2014 roku w Europie, Ameryce a nawet w Afryce, Holenderski zespół psychodeliczno-rockowy BIRTH OF JOY nie raz udowodnił że jest prawdziwą rockową sensacją! Zespół osiągnął mistrzostwo w pobudzaniu pierwotnych emocji, które leżą ukryte w głębi każdego z nas; emocji, które wybuchają za każdym razem, gdy odkrywamy coś czystego, prawdziwego i autentycznego. Birth of Joy żyją pełnią wolności jaką daje rock’n’roll! Widoczny wpływ psychodeliki, bluesa i rozgrzanego do czerwoności rock&roll’a sprawią że poczujecie dawne brzmienie zespołów takich jak MC5, The Doors czy nawet Pink Floyd! Jednocześnie w muzyce Birh Of Joy można znaleźć elementy grunge’u i punk’a, których obecność kształtuje własne wyjątkowe i niepowtarzalne brzmienie zespołu. Zespół rozpoczął misję przywrócenia psychodelicznego rock&roll’a z lat sześćdziesiątych do współczesnej rzeczywistości niosąc energię, której nie sposób się oprzeć!

ORANGE WARSAW FESTIVAL 2015

Orange Warsaw Festival 2015 odbędzie się w dniach od 12 do 14 czerwca na Torze Wyścigów Konnych Służewiec. Festiwal potrwa 3 dni, a na dwóch scenach wystąpi ponad 30 wykonawców.

Dotychczas ogłoszeni wykonawcy to Muse, The Chemical Brothers, Incubus, Noel Gallagher’s High Flying Birds, Bastille, Mark Ronson (DJ Set), Hey, Nosowska, Paloma Faith, Parkway Drive, Papa Roach, Three Days Grace, Asking Alexandria, Mela Koteluk, Łąki Łan, Wolf Alice, Sheppard, Kamp!, Kadebostany oraz Birth of Joy.

www.orangewarsawfestival.pl

www.facebook.com/OrangeWarsawFestival

Dodatkowych informacji udzielą:
• z ramienia Organizatora Festiwalu – firmy Rochstar Events:
Monika Nowaczewska
Head Of Communication
monika.nowaczewska@rochstar-events.com

• z ramienia Sponsora Tytularnego Festiwalu – firmy Orange Polska:
Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Mark Ronson (Dj Set), Hey, Nosowska i Birth Of Joy na Orange Warsaw Festival 2015

Raport CERT Orange Polska o zagrożeniach w sieci

24 lutego 2015

Raport CERT Orange Polska o zagrożeniach w sieci

Kilkanaście tysięcy przypadków naruszeń bezpieczeństwa w sieci w ciągu roku, niezliczone ilości zidentyfikowanego i przeanalizowanego złośliwego oprogramowania, ponad 100 tysięcy ostrzeżeń o potencjalnym ataku – to bilans ubiegłorocznej działalności CERT Orange Polska, czuwającego nad bezpieczeństwem sieci internetowej Orange i jej klientów. Właśnie opublikowany został raport podsumowujący najważniejsze rodzaje cyberzagrożeń, które pojawiły się w sieci w ubiegłym roku oraz trendy i wyzwania w  tej dziedzinie.

Przez sieć Orange Polska przechodzi około 40 procent ruchu polskiego internetu, co pozwala przełożyć zaobserwowane trendy i wnioski na cały krajowy internet. Chcemy się nimi podzielić. Raport CERT Orange Polska pomoże zarówno menedżerom, w zrozumieniu zagrożeń oraz podejmowaniu decyzji biznesowych i inwestycyjnych, jak również internautom – powiedział Piotr Muszyński, wiceprezes Orange Polska ds. Operacyjnych. – Nie można bagatelizować cyberzagrożeń. Istotna część życia i biznesu przenosi się do sieci, więc siłą rzeczy tam przenosi się także przestępczość. Bezpieczeństwo naszych klientów jest dla nas priorytetem, dlatego zapewniamy narzędzia technologiczne i stały monitoring zagrożeń oraz doradzamy jak z usług naszej firmy korzystać bezpiecznie. Jestem przekonany, że skala tych działań ma realny wpływ na poziom bezpieczeństwa teleinformatycznego w Polsce – dodał.

Wśród cyberzagrożeń, na które zwracają uwagę specjaliści z CERT Orange Polska oraz eksperci od sieciowego bezpieczeństwa, są tzw. bankery, czyli złośliwe oprogramowanie wykradające dane logowania do systemów e-bankowości oraz malware przeprowadzający ataki APT (Advanced Persistent Threat), które mają na celu przejęcie jak największej liczby elementów organizacji lub sieci.

Znacząco wzrasta także zjawisko wykorzystywania legalnych aplikacji w  rozprzestrzenianiu mobilnego złośliwego oprogramowania. Nawet popularne, dojrzałe oprogramowanie może zawierać nieodkryte krytyczne luki bezpieczeństwa.  Z roku na rok obserwujemy również wzrost siły ataków DDoS. Jest to  spowodowane zarówno większą dostępnością szerokopasmowych łączy internetowych oraz większą liczbą urządzeń w sieci, ale też nowymi technikami wzmacniania ataków z jakich korzystają cyberprzestępcy.

Z raportu wynika także, że wyzwaniem są urządzenia bezpieczeństwa dla najmniejszych firm, które usiłują pogodzić niską cenę z szerokim zakresem oferowanych funkcjonalności. W efekcie proponują użytkownikowi bardzo niski poziom bezpieczeństwa.  Orange Polska oferuje wsparcie w tym zakresie i stara się objąć swoich klientów jak największym zakresem opieki, jednocześnie proponując również rozwiązania komercyjne dla klientów instytucjonalnych.

Orange Polska podejmuje wiele działań, które mają przeciwdziałać różnym zagrożeniom czyhającym na internautów w sieci. Już w 2006 roku zyskał uprawnienia do posługiwania się zastrzeżoną nazwą CERT® (Computer Emergency Response Team) dla zespołu reagowania na zagrożenia bezpieczeństwa teleinformatycznego w Orange Polska. Oprócz członkostwa w największej organizacji zrzeszającej światowe CERTy – FIRST (Forum of Incident Response and Security Teams), CERT Orange Polska jest jednym z dwóch tego typu polskich zespołów zajmujących się obsługą incydentów, posiadających status Akredytowanego Członka  międzynarodowej inicjatywy Trusted Introducer, działającej przy europejskiej organizacji TERENA TF-CSIRT, zrzeszającej ponad 200 jednostek CERT w Europie.

Firma oferuje także wiele rozwiązań zwiększających bezpieczeństwo korzystania z sieci, zarówno dla klientów indywidualnych jak i biznesowych. Prowadzi również szeroko zakrojone działania edukacyjne, skierowane także do najmłodszych internautów. Te działania szczególnie zyskują na znaczeniu wraz z obniżającym się wiekiem, w jakim dzieci po raz pierwszy mają kontakt z wirtualnym światem.

Wolontariusze Orange Polska w bibliotekach, szkołach i świetlicach uczą zasad bezpiecznego korzystania z zasobów internetu – w spotkaniach tych wzięło udział prawie 30 tysięcy uczniów. Na stronie orange.pl dostępny jest praktyczny poradnik dla rodziców „Bezpieczne Media”.  Ponadto, we współpracy z Fundacją Dzieci Niczyje, Fundacja Orange prowadzi wiele działań edukacyjnych dla uczniów, nauczycieli i rodziców. Ze szkoleń na specjalnej platformie e-learningowej skorzystało do tej pory 280 tysięcy osób, serwis sieciaki.pl tylko w 2014 roku odnotował ponad 700 tysięcy unikalnych użytkowników. Firma wspiera również witrynę  Helpline.org.pl, umożliwiająca młodym internautom skorzystanie z bieżącej pomocy w sytuacji zagrożenia w internecie, uruchomiła dla nich także bezpłatną infolinię 0 800 100 100.

Raport do pobrania

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska