Zapraszamy do Orange strefy podczas Open’er Festival Powered by Orange.

2 lipca 2018

Zapraszamy do Orange strefy podczas Open’er Festival Powered by Orange.
W ciągu 4 dni Open’er Festival Powered by Orange zapraszamy do Orange strefy. Znajdziecie ją niedaleko Orange Main Stage. W przerwach między koncertami będziecie mogli potańczyć do największych hitów oraz zrobić sobie festiwalowy tatuaż techniką body marbling. Naładujecie też baterię w telefonie i skorzystacie z darmowego Wi-Fi od Orange. A niepotrzebne telefony możecie przekazać do recyklingu.
Open’er Festival Powered by Orange to nie tylko muzyka na koncertach. To także rozbudowane miasteczko festiwalowe. Od 4 do 7 lipca w Orange strefie pobawicie się w rytmie najlepszej muzyki granej na żywo przez DJ’a i zrelaksujecie w strefie chillout. Orange zbliża, dlatego w tym roku możecie wspólnie ze znajomymi zagrać własny utwór na mash machine. Zapraszając innych do zabawy, będziecie mieć jeszcze większą radość z tworzenia muzyki. Festiwalowym trendem na świecie stał się body marbling, czyli kolorowe wodne tatuaże. Tej atrakcji nie zabraknie także w Orange strefie.Na festiwalu dobrze jest być w kontakcie ze znajomymi i dzielić się emocjami z tymi, którzy nie mogą być z Wami. Dzięki darmowemu Wi-Fi od Orange wysyłajcie w świat pozytywne emocje. A jeśli rozładuje się Wam bateria w telefonie, na miejscu skorzystacie z ładowarek od Orange Energii.

Orange promuje ideę recyklingu starych telefonów i zachęca gości festiwalowej Orange strefy do włączenia się w działania proekologiczne. Niepotrzebny już telefon komórkowy możecie przekazać w Orange strefie i wygrać jednego z czterech smartfonów. Cztery osoby z najlepszymi wynikami wygrają telefon Huawei P20 Lite. Do zdobycia są także upcyklingowe nagrody – za każde 5 oddanych telefonów można odebrać etui na telefon, a za 10 telefonów – saszetkę na biodro. Liczba nagród jest ograniczona.

Open’er Festival Powered by Orange odbędzie się od 4 do 7 lipca na terenie lotniska Gdynia – Kosakowo. Na rozpoczęcie wakacji zagrają m.in. Depeche Mode, Gorillaz, Bruno Mars oraz Arctic Monkeys.

Mediateka

Udostępnij: Zapraszamy do Orange strefy podczas Open’er Festival Powered by Orange.

25 czerwca 2018

Lokalni liderzy z różnych środowisk będą mogli nauczyć się rozwiązywania konfliktów przy pomocy dialogu metodą opracowaną przez norweski ośrodek Nansen Center for Peace and Dialogue. Rozpoczęła się rekrutacja na profesjonalne szkolenia w ramach projektu „Wyłącz ego. Zrozum drugiego.”, zainicjowanego przez Orange Polska.
Dialogu można się nauczyć i trzeba to robić. W Polsce mieszka 38 mln ludzi, czyli 38 mln talentów. Jeśli przez przypadek, lub w sposób zamierzony, niektórzy są wyłączeni z tworzenia pomysłów czy rozwiązań, to wtedy kraj nie wykorzystuje całego kapitału społecznego. Dialog pozwala tworzyć instytucje inkluzyjne, włączające wszystkich. Pozwala wzmocnić tkankę społeczną oraz stawić czoła problemom, z którymi mierzy się społeczeństwo – mówi Alfredo Zamudio, dyrektor Nansen Center for Peace and Dialogue. Organizacja ta od ponad 20 lat pomaga społecznościom z całego świata w rozwiązywaniu konfliktów, wspierając procesy pokojowe między innymi na Bałkanach, Ukrainie, w Norwegii, Afganistanie, Kolumbii, Kenii.

Do udziału w unikatowych w Polsce, intensywnych szkoleniach organizatorzy zapraszają osoby, które aktywnie działają na rzecz lokalnych społeczności w ramach fundacji, stowarzyszeń, czy innych organizacji. Dzięki nowym umiejętnościom, będą mogły pomóc swojemu otoczeniu rozwiązywać konflikty poprzez dialog oparty na otwartości na drugiego człowieka i na poszanowaniu różnic.

Bardzo nam zależy, aby umiejętności, jakie uczestnicy szkolenia zdobędą, zostały rzeczywiście wykorzystane, by przełożyły się na lepszą współpracę, zrozumienie i harmonijny rozwój społeczności, w których żyją i pracują na co dzień. Dlatego przy wyborze kandydatów bardzo ważnym kryterium będzie ich motywacja, pomysł na wykorzystanie nowych kompetencji – powiedział Konrad Ciesiołkiewicz, dyrektor komunikacji korporacyjnej i CSR w Orange Polska. – W lokalnych społecznościach drzemie wielka siła. Dowiodły tego także nasze programy społeczne takie jak Pracownie Orange w małych miejscowościach. Nasz nowy projekt oferuje lokalnym liderom konkretne narzędzie, które może pomóc jeszcze lepiej wykorzystać ten potencjał – dodaje.

Zgłoszenia do udziału w szkoleniu można wysyłać od dziś, 25 czerwca do 13 lipca, poprzez formularz na stronie www.zrozumdrugiego.pl. Komisja wybierze 50 uczestników. Pierwszy etap szkoleń rozpocznie się w sierpniu i we wrześniu. Udział w szkoleniu jest bezpłatny.

Szkolenia będą prowadzić eksperci z Nansen Center for Peace and Dialogue w języku angielskim. Dlatego ważne jest, by uczestnicy swobodnie komunikowali się po angielsku, ale nie jest wymagana biegłość językowa.

Inicjatywa Wyłącz ego. Zrozum drugiego. jest prowadzona w partnerstwie z norweskim Nansen Center oraz rodzimymi organizacjami, między innymi Pracownią Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia”, Fundacją Szkoła Liderów, Laboratorium Więzi, ThinkTank, CSRinfo.

Wszystkie szczegóły dotyczące programu, szkoleń i rekrutacji można znaleźć na stronie www.zrozumdrugiego.pl.

Udostępnij: Wyłącz ego. Zrozum drugiego: startuje nabór na szkolenia z prowadzenia dialogu dla lokalnych liderów.

Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia, Tychy i Orange Polska tworzą Smart City

19 czerwca 2018

Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia, Tychy i Orange Polska tworzą Smart City
Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia, Miasto Tychy oraz Orange Polska będą współpracować przy rekomendacji oraz wdrażaniu rozwiązań wspierających budowę Inteligentnego Miasta (Smart City). Porozumienie w tej sprawie zawarte zostało 19 czerwca w Tychach.

Najpierw powstanie precyzyjna koncepcja Inteligentnego Miasta, skonsultowana ze środowiskami naukowymi. Na tej podstawie zarekomendowane zostaną do wdrożenia konkretne rozwiązania technologiczne. Zakres planowanych działań jest bardzo szeroki. Obejmuje inteligentne oświetlenie ulic, zdalny odczyt liczników wody i nadzór sieci wodociągowej, zdalną rezerwację miejsc parkingowych, wypożyczalnie rowerów, ławki z możliwością ładowania urządzeń mobilnych, monitoring jakości powietrza, monitoring miejski, zwiększenie funkcjonalności obecnie stosowanych urządzeń miejskich jak kosze na śmieci czy wiaty przystankowe.Wdrożenia będą oparte o dostarczone przez Orange Polska rozwiązania z zakresu Internetu Rzeczy (Internet of Things) i cyberbezpieczeństwa na bazie sieci LTE-M. Orange jest wiodącym europejskim dostawcą usług IoT.

„Miasta potrzebują nowoczesnych technologii. Zapewniają one wyższy komfort życia i bezpieczeństwo mieszkańców, oszczędność energii i wody, większą troskę o środowisko naturalne. Inteligencja miasta przestaje być wyróżnikiem, a zaczyna być standardem. Orange jest sprawdzonym partnerem samorządów w budowaniu funkcjonalności Smart City. Dysponuje siecią przewodową i mobilną w całym kraju, jako pierwszy operator w Polsce dostarcza otwarte i bezpieczne środowisko API IoT dla Internetu Rzeczy. Pozwala ono budować szytą na miarę paletę usług. Współpraca z samorządami Górnego Śląska, Zagłębia i Tychów to dla nas powód do dumy a zarazem okazja zaprezentowania naszych kompetencji” – powiedziała Bożena Leśniewska, wiceprezes zarządu ds. rynku biznesowego Orange Polska.

„Tychy są miastem nowoczesnym. Wdrażamy nowe rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć bezpieczeństwo i poprawić jakość życia mieszkańców. Ponadto ich zastosowanie daje nam możliwość interaktywnego komunikowania się z mieszkańcami. W Tychach m.in. zamontowaliśmy czujniki jakości powietrza, inwestujemy w monitoring miejski, od 1 czerwca br. w urzędzie można płacić smartfonem, co nie tylko usprawnia pracę urzędu, ale przede wszystkim zwiększa komfort mieszkańców przy załatwianiu spraw. Widzimy, że wszystkie te rozwiązania dają dobre efekty. Podjęliśmy się kreowania i projektowania miasta w kierunku Smart City po to, aby efektywnie nim zarządzać i aktywnie wspierać naszych mieszkańców” – mówi Andrzej Dziuba, Prezydent Miasta Tychy.

„Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia jako pierwszy związek metropolitalny w Polsce, jest naturalnym partnerem do testowania i wdrażania innowacyjnych rozwiązań o znaczeniu ponadlokalnym, ponieważ praca nad takimi projektami jest tutaj lepiej skoordynowana. Poza tym możemy sprawdzić jak takie systemy będą działać nie w jednej gminie, ale na znacznie większym obszarze. Podpisane dzisiaj porozumienie pozwala na to, aby idea Smart City była wdrażana w Tychach i podregionie tyskim, który składa się w sumie z 10 miast i gmin” – mówi Kazimierz Karolczak, przewodniczący zarządu Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii.

Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia to pierwsza tego typu instytucja samorządowa w naszym kraju. Integruje i koordynuje współpracę 41 miast i gmin, znajdujących się w centralnej części województwa śląskiego. Zakres zadań, które realizuje, został określony w specjalnej ustawie. Jednym z nich jest rozwój społeczno-gospodarczy, a co za tym idzie – podnoszenie jakości i komfortu życia mieszkańców. Ten cel może zostać osiągnięty m.in. poprzez wdrażania koncepcji Smart City, która realnie może usprawnić funkcjonowanie mieszkańców w przestrzeni miejskiej.

W skład metropolitalnego podregionu tyskiego, poza Tychami, wchodzi również: Mikołów, Łaziska Górne, Wyry, Kobiór, Bojszowy, Bieruń, Lędziny, Imielin oraz Chełm Śląski.

Udostępnij: Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia, Tychy i Orange Polska tworzą Smart City