Zestaw do zadań specjalnych na nowy rok szkolny od Orange

1 września 2020

Zestaw do zadań specjalnych na nowy rok szkolny od Orange

Aż do końca czerwca 2021 roku Orange przedłuża uruchomiony w maju Edu Press, czyli bezpłatny transfer danych do najpopularniejszych serwisów edukacyjnych, m.in. Librus, Vulcan czy Matzoo. W zestawie do zadań specjalnych także 50 GB co miesiąc i laptop HP 255 G7  z routerem Alcatel LINKHUB HH71 LTE cat7 w supercenie.

Z badania „Zdalne nauczanie a adaptacja do warunków społecznych w czasie epidemii koronawirusa” wynika, że uczniowie są stęsknieni bezpośrednich kontaktów i chętnie rozpoczną naukę w szkole, wykorzystując nowe kompetencje cyfrowe. Aby powrót do szkoły był łatwiejszy, niezależnie od formy nauczania, Orange zapewnia bezpłatny dostęp do wybranych stron przydatnych w edukacji tj. Portal Librus, Vulcan, Eduelo, Matzoo, Epodreczniki, Ninateka, Muzykoteka Szkolna, Wolne Lektury oraz strony Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne bez pomniejszania posiadanego pakietu danych. Wyzerowane będą także wejścia na strony programów prowadzonych przez Fundację Orange: Lekcja:Enter, #SuperKoderzy i MegaMisja.

Promocja Edu Pass działa od 22 maja, a od 1 września zostanie automatycznie przedłużona do końca czerwca 2021 roku.  Promocją objęci są wszyscy klienci Orange (indywidualni i biznesowi ofert abonamentowych oraz prepaid) oraz wszyscy klienci Orange Flex oraz nju mobile.

W zestawie do zadań specjalnych także Internet z 50GB miesięcznie i laptop z routerem w supercenie

Oprócz darmowej transmisji danych na wybrane strony edukacyjne Orange  proponuje też zestaw, dla każdego klienta, który kupi ofertę internetu mobilnego. Internet Mobilny Optymalny z laptopem i routerem w supercenie to idealne rozwiązanie dla uczniów i rodziców. Zestaw pomoże w nauce i ułatwi kontakt rówieśnikom. Za 39,99 złotych miesięcznie ( z rabatami za zgodę na e-fakturę i terminowe płatności- po 5 zł)  nowy klient może co miesiąc korzystać z pakietu aż 50GB internetu. Klienci Orange Love, którzy zdecydują się na tę ofertę, otrzymają dodatkowy rabat w wysokości 20 złotych miesięcznie za łączenie usług w Orange.

Dodatkowo, aby ułatwić naukę, Orange poleca zawodowy sprzęt w atrakcyjnej cenie. Laptop HP 255 G7 z dużą przestrzenią dyskową na potrzebne pliki i programy. Wydajny procesor pozwoli każdemu uczniowi pracować płynnie oraz dłużej. Laptop ma 256 GB wewnętrznej pamięci oraz baterię z funkcją szybkiego ładowania, która może się przydać przy odrabianiu lekcji. W wyposażeniu posiada szereg rozwiązań, m.in. moduł Bluetooth 4.2, które ułatwią przenoszenie danych pomiędzy sprzętami. To znacznie usprawni naukę. Z laptopem można kupić także router Alcatel LINKHUB HH71 LTE cat7. To urządzenie umożliwi korzystanie z  szybkiego internetu w każdym miejscu domu. Dzięki niemu można pobierać dane z prędkością do 300 Mb/s i wysyłać z prędkością do 100 Mb/s. Router obsługuje dwie częstotliwości Wi-Fi: 2,4 oraz 5 GHz.

Miesięczna rata za zestaw urządzeń to 81 złotych(na 24 raty). Sprzęt można kupić także oddzielnie: laptop HP 255 G7 za 68 zł/miesięcznie, a Alcatel LINKHUB HH71 LTE cat7  za 13 złotych miesięcznie (obie ceny w przypadku 24 rat).

Szczegóły oferty znajdują się na stronie.

Orange Polska od dawna wspiera edukację i walczy z wykluczeniem cyfrowym

Operator dostarcza łącza do szkół, tworzy Pracownie Orange w małych miejscowościach, czy organizuje zajęcia edukacyjne na temat bezpieczeństwa w sieci prowadzone przez wolontariuszy Fundacji Orange. Orange do tej pory przekazał też 1000 modemów dla rodzin, które miały trudności z dostępem do internetu, a klientom Orange Flex umożliwił zwiększenie limitu transferu o 100 GB za 1zł. Studenci, którzy mają Orange Flex mogą korzystać z bezpłatnych 100 GB na naukę czy rozrywkę w ciągu rozpoczynającego się niedługo semestru akademickiego.  Ponadto w ramach akcji Pomagajmy Gigabajtami indywidualni klienci usług mobilnych przekazali swoje niewykorzystane gigabajty, zamieniając je na tablety z darmowym dostępem do internetu dla dzieci z domów dziecka na Śląsku.

Klienci Orange mają również bezpłatny dostęp do wybranych stron prowadzonych przez instytucje publiczne, zawierających niezbędne informacje i zalecenia dotyczące aktualnej sytuacji, takich jak serwisy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, policji, czy platforma obywatel.gov.pl.

Mediateka

Udostępnij: Zestaw do zadań specjalnych na nowy rok szkolny od Orange

Orange Polska przedłuża obniżkę cen połączeń na Białoruś

1 września 2020

Orange Polska przedłuża obniżkę cen połączeń na Białoruś

Dwa tygodnie temu Orange Polska i nju mobile, jako pierwsze sieci obniżyły ceny połączeń międzynarodowych z Polski na Białoruś. Idea takiej pomocy sprawdziła się, ponieważ Białorusini rozmawiają ze swoimi bliskimi w kraju ok. 3,7 tys. minut dziennie, co oznacza, że ruch zwiększył się niemal dwukrotnie, porównując sierpień do lipca. Dlatego wychodząc naprzeciw ich potrzebom, firma zdecydowała się przedłużyć promocyjne stawki o kolejne 2 tygodnie.

Obniżka dotyczy wszystkich połączeń wykonywanych z telefonów komórkowych Orange Polska i nju mobile na białoruskie numery stacjonarne oraz komórkowe. Mogą z niej skorzystać zarówno klienci ofert indywidualnych, jak i biznesowych. Cena została obniżona do 1 zł za minutę. W zależności od oferty to 40 do 50 proc. mniej w porównaniu do standardowej ceny.

Przedłużenie obniżki o kolejne dwa tygodnie oznacza, że będzie obowiązywać do środy 16 września. Również do tego dnia w ofercie Orange Flex będzie można skorzystać z dwóch promocyjnych pakietów na połączenia z białoruskimi numerami: 10 minut za 5 zł (dostępny z kodem BIALORUS10) i 100 minut za 15 zł (dostępny z kodem BIALORUS100). Pakiety są ważne przez 14 dni od aktywowania i można je znaleźć w aplikacji Orange Flex w zakładce „Kody Promocyjne”.

Udostępnij: Orange Polska przedłuża obniżkę cen połączeń na Białoruś

28 sierpnia 2020

Modelowanie, druk 3D i programowanie, ale także stolarstwo czy nauka szycia – takie umiejętności zdobędą uczestnicy projektów w FabLabach, które wspiera Fundacja Orange. W ten sposób przeciwdziała wykluczeniu cyfrowemu, wspiera młodych ludzi w rozwoju kompetencji szczególnie przydatnych  na zawodowym zakręcie.

Program iTech Woman! organizowany w Fab Lab Gdańsk powered by Orange skierowany jest do kobiet, które w momencie aplikowania do projektu pozostają bezrobotne lub są w trudnej sytuacji. Uczestniczki nauczą się między innymi: projektowania 3D z obsługą druku, projektowania 2D z obsługą plotera laserowego i CNC, programowania w Pythonie również z wykorzystaniem układów i komponentów elektronicznych oraz budowy stron www.  Od podstaw będą także realizowały swój własny projekt. To okazja, żeby pomysł przełożyć na rzeczywistość. Poza warsztatami technicznymi i rozwijającymi kreatywność, uczestniczki wezmą też udział w szkoleniach z umiejętności miękkich, potrzebnych na rynku pracy. Szkolenia będą trwały w sumie 133 godziny, a każda zakwalifikowana będzie mogła również uczestniczyć w otwartych warsztatach pracowni i korzystać z indywidualnych konsultacji w FabLab Gdańsk powered by Orange.

Projekt iTech Woman! realizuje Stowarzyszenie FabLab Gdańsk we współpracy z Fundacją Orange, której społeczną misją jest przeciwdziałanie cyfrowemu wykluczeniu.

Natomiast z programu organizowanego w Fab Lab Kraków skorzystać może młodzież w trudnej sytuacji życiowej np. osoby bezrobotne. Młodzi ludzie pod okiem ekspertów będą mogli rozwijać nowoczesne umiejętności i poznać działanie wielu maszyn dostępnych w FabLab Kraków. Uczestnicy nauczą się między innymi projektowania i modelowania w technologii 2D i 3D oraz obsługi drukarek 3D. Zdobędą umiejętności obsługi plotera laserowego CO2, który ma wszechstronne zastosowanie. Zainteresowani modą poznają podstawy projektowania ubioru i szycia. Aby zaprogramować swoje rozwiązania, uczestnicy warsztatów zdobędą wiedzę z zakresu elektroniki oraz arduino. Oprócz konkretnych, nowoczesnych umiejętności przydatnych na rynku pracy, ten projekt to szansa na rozwój kreatywności i współpracy w grupie.

Jak się zgłosić do projektów?

iTech Woman! to projekt realizowany w Gdańsku dla kobiet w wieku około 18-40 lat. Zgłoszenia będą przyjmowane od 1 do 24 września poprzez stronę internetową. W kolejnym etapie organizatorzy będą prowadzili rozmowy kwalifikacyjne z kandydatkami. Start warsztatów planowany jest na pierwszą połowę października, a cały projekt potrwa około 7 miesięcy.

Do projektu w Krakowie mogą przystąpić osoby w wieku 16-25 lat.  Zgłoszenia będą przyjmowane do 30 września, a szczegóły i kontakt znajdują się na stronie Fundacji Orange. Organizatorzy będą prowadzili rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami. Start warsztatów planowany jest na drugą połowę października, a cały projekt potrwa około 7 miesięcy.  Zajęcia odbywać się będą popołudniami i w wybrane weekendy.

FabLaby to nowoczesne pracownie wyposażone w drukarki 3D, lasery, maszyny do szycia i komputery z oprogramowaniem, przy użyciu których można projektować i wykonywać różne przedmioty. To również miejsce, w którym spotykają się fascynaci majsterkowania, elektroniki i nurtu „D-I-Y” (z ang. „do-it-yourself” czyli „zrób-to-sam”). Dzięki wsparciu trenerów można się w nich nauczyć jak twórczo  korzystać z najnowszych technologii, aby stworzyć rozmaite przedmioty. Zajęcia i pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia. Na terenie FabLabów wspieranych przez Fundację Orange organizowane są różne darmowe szkolenia i warsztaty pozwalające na osobisty rozwój osobom w trudnej sytuacji.

Mediateka

Udostępnij: Fundacja Orange wspiera społeczne projekty w FabLabach – ruszają kolejne warsztaty