Innowacje

Razem z Play do przetargu na LTE

7 czerwca 2010

Razem z Play do przetargu na LTE

Na co dzień mocno rywalizujemy, ale są tematy, w których warto połączyć siły. Dlatego jesteśmy blisko wspólnego startu z Playem w przetargu na pasmo 2,6 GHz, którego ogłoszenie nastąpi w najbliższych tygodniach. Posiadanie tej częstotliwości pozwoli zaoferować usługi w oparciu o technologię LTE, która daje kilkakrotnie szybszy transfer niż UMTS. Koszty kupna częstotliwości, a potem budowy sieci są duże stąd warto je podzielić z korzyścią dla obydwu operatorów i naszych klientów. Aby wspólnie wystartować planujemy założenie spółki, która wzięłaby udział w przetargu i stała się właścicielem pasma. Dziś złożyliśmy wniosek do UOKiK, aby uzyskać na to zgodę. Ostateczną decyzję podejmiemy jednak po decyzji UOKiK oraz poznaniu ostatecznego kształtu dokumentacji przetargowej przygotowywanej przez UKE.

Udostępnij: Razem z Play do przetargu na LTE

Innowacje

Rezygnujemy z udziału w przetargu

28 sierpnia 2009

Rezygnujemy z udziału w przetargu

Do dziś można składać oferty w przetargu ogłoszonym przez UKE na pasmo o częstotliwości 2,6 GHz przeznaczone dla mobilnej sieci szerokopasmowej. Zwycięzca będzie musiał jego część przeznaczyć na bezpłatny dostęp do Internetu. Pomysł od początku był nowatorsko-kontrowersyjny, bo w życiu, a zwłaszcza w biznesie nic i nigdy nie ma za darmo. Cenna częstotliwość jednak kusiła, dlatego przymierzyliśmy się do tego pomysłu. Pierwszą dużą rafą okazała się technologia TDD (Time Division Duplex – dupleksowy podział czasowy), którą trzeba zastosować, aby pasmo „podzielić” zgodnie z wytycznymi UKE. Niestety, jak mnie poinformowali spece od techniki, z tą techologią niewiele da się zrobić, a zdecydowanie lepsza FDD (Frequency Division Duplexing – dupleksowy podział częstotliwości) nie wchodzi w grę. Jak dołożyliśmy do tego inne warunki przetargu m.in. pokrycie i harmonogram, to biznes w żaden sposób nie chciał się dopiąć, dlatego PTK Centertel ostatecznie do przetargu nie przystąpi. Wątpię też, aby inni znaczący operatorzy zdecydowali się na udział w tym przedsięwzięciu. Za duże ryzyko.

Udostępnij: Rezygnujemy z udziału w przetargu