Coraz więcej urządzeń z 5G w Orange

18 maja 2022

Coraz więcej urządzeń z 5G w Orange

Klienci Orange mają już w rękach ponad milion urządzeń obsługujących najnowocześniejszą technologię mobilną. Z naszej sieci 5G mogą korzystać użytkownicy ponad 100 modeli smartfonów i innych urządzeń.

Sprzedaż smartfonów obsługujących sieć 5G z miesiąca na miesiąc rośnie. W kwietniu br. aż 47 proc. spośród wszystkich kupionych przez klientów telefonów, dawało możliwość korzystania z tej technologii.

W Orange mamy dostępne smartfony 5G z różnych półek cenowych, dlatego każdy znajdzie telefon na miarę swoich potrzeb i możliwości finansowych. Najpopularniejsze modele to: Samsung Galaxy A22 5G 64 GB, OPPO A54 5G, vivo Y52 5G, Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G 6/128 GB, Samsung Galaxy S21 FE 5G.

Przy okazji przypominam o naszych promocjach, w których kupicie tańsze smartfony: Niedzielne okazje i Oferty tygodnia. Warto też skorzystać z oferty 3 pierwszych rat za smartfon za 0 zł

Szczegóły i zasięg 5G można sprawdzić na stronie.

Udostępnij: Coraz więcej urządzeń z 5G w Orange

Orange Polska zbuduje rdzeniową sieć 5G z Ericssonem

28 lutego 2022

Orange Polska zbuduje rdzeniową sieć 5G z Ericssonem

Orange Polska robi kolejny krok w kierunku budowy sieci 5G nad Wisłą. Wkrótce ruszą prace nad przygotowaniem dedykowanej sieci rdzeniowej do potrzeb nowej generacji rozwiązań mobilnych. Operator zdecydował się na rozwiązanie dostarczane przez firmę Ericsson.

Wdrożenie dedykowanego rdzenia (5G Standalone) jest niezbędnym elementem ewolucji sieci Orange Polska dla umożliwienia świadczenia naszym klientom pełnego spektrum usług przewidywanych w standardzie sieci mobilnych piątej generacji. Podpisanie umowy otwiera ścieżkę wdrożenia chmurowych rozwiązań 5G Standalone, co pozwoli Orange Polska w perspektywie najbliższych lat zaoferować nowe usługi dla naszych klientów biznesowych i indywidualnych – mówi Piotr Jaworski, członek zarządu ds. sieci i technologii w Orange Polska.

Sieć 5G wykorzystująca dedykowane rozwiązania rdzeniowe 5G SA (Stand Alone) przyniesie szybszy transfer danych dla użytkownika końcowego i mniejsze opóźnienia. W rozwiązaniach dla firm pozwoli zaspokoić potrzebę elastycznej, skalowalnej, niezawodnej i bezpiecznej łączności do zastosowań w czasie rzeczywistym. Dzięki jej możliwościom będzie można wirtualnie podzielić sieć Orange 5G (tworząc dedykowane instancje, tzw. „slicing sieci”), priorytetyzować określone fragmenty dla zabezpieczenia krytycznych zastosowań lub konkretnych potrzeb i oferować różne poziomy jakości i bezpieczeństwa. Rozwiązania 5G SA z wirtualnym dzieleniem sieci (slicing) pozwolą też na rozwijanie oferty mobilnych rozwiązań sieci prywatnych. Już dziś Orange Polska posiada na polskim rynku unikatowe doświadczenie w tym zakresie, jako operator trzech pierwszych w pełni operacyjnych prywatnych sieci 5G u klientów. Wdrożenie umożliwi również dalszy rozwój usług Internetu Rzeczy, i zbudowanie nowych usług dla biznesu, w pełni wykorzystujących możliwości nowej sieci.

Ericsson jest zadowolony, że został wybrany przez Orange Polska do rdzenia 5G po rygorystycznym procesie selekcji, w tym próbach technologii. Nie mogę się teraz doczekać współpracy z Orange Polska w celu wdrożenia tej ważnej technologii, w celu budowy sieci 5G i wspierania celów biznesowych tego partnera – powiedział Martin Mellor, szef Ericsson w Polsce.

Umowa została podpisana na pięć lat. Wybrane przez Orange rozwiązanie wykorzystuje w pełni mechanizmy chmurowe i jest rozwiązaniem wielosystemowym. Oznacza to, że technologie radiowe 4GLTE, 5G w trybie Non-Stand Alone i 5G w trybie Stand Alone są obsługiwane przez tą samą sieć rdzeniową, zapewniając wysoką wydajność i niskie zużycie energii. Rozwiązanie 5G SA Ericssona jest rozwiązaniem w pełni skalowalnym, pozwalającym na elastyczną rozbudowę sieci również z wykorzystaniem architektury sieci rozdystrybuowanych do węzłów brzegowych (Edge).

Udostępnij: Orange Polska zbuduje rdzeniową sieć 5G z Ericssonem

16 grudnia 2021

Nokia wybrała Orange jako partnera do budowy prywatnej sieci 4G i 5G. Rozwiązanie działa na terenie fabryki w Bydgoszczy i w centrum badawczo-rozwojowym, na łącznej powierzchni 13 000 m2.

Lokalizacja w Bydgoszczy obejmuje fabrykę Nokii oraz trzy budynki centrum badawczo-rozwojowego, które są częścią dużego ekosystemu fabryk i centrów badawczo-rozwojowych Nokii w Polsce, zatrudniającego ponad 6 tys. osób. W bydgoskiej fabryce Nokia integruje i testuje zaawansowane systemy i sieci teleinformatyczne dla operatorów telekomunikacyjnych i klientów z sektorów przemysłu, transportu czy energetyki.

Prywatne sieci 5G to bez wątpienia przyszłość efektywnego przemysłu. Cieszę się, że możemy się pochwalić unikatowym na polskim rynku doświadczeniem, zebranym podczas realizacji działających już wdrożeń tego typu, które procentują przy kolejnych projektach, jak ten z Nokią. To rozwiązanie umożliwiające maksymalne dopasowanie łączności do potrzeb klienta, bezpieczne i podnoszące efektywność procesów. – powiedział Julien Ducarroz, prezes Orange Polska.

Ta dostosowana do potrzeb klienta prywatna sieć kampusowa jest oparta na rozwiązaniu Nokia Digital Automation Cloud – prywatnej platformie aplikacyjnej, która jest w stanie zapewnić wysoką przepustowość, niewielkie opóźnienia i lokalne przetwarzanie brzegowe. Rozwiązanie Nokii zapewnia niezawodny i bezpieczny dostęp do sieci.

Kluczowym elementem systemu, poza siecią dostępową w technologii 4 i 5G, jest serwer brzegowy, czyli platforma do konfiguracji, zarządzania i monitorowania oraz hostingu sieci i aplikacji oraz miejsce przechowywania i przetwarzania danych.

W każdym z trzech budynków znajdują się dwie wewnętrzne stacje bazowe. Jest też stacja zewnętrzna zapewniająca zasięg poza budynkami. Dzięki tej nowej sieci dużo prostsze staje się automatyzowanie procesów produkcyjnych, zarządzanie i monitorowanie urządzeń i pojazdów autonomicznych AGV (ang. Automated Guided Vehicle) znajdujących się w fabryce i obsługujących w sposób automatyczny transport wewnętrznych komponentów i wyrobów gotowych oraz ich bardzo precyzyjna lokalizacja z dokładnością do 30 cm. Sieć zapewnia również niezawodną grupową komunikację głosową i wideo między pracownikami fabryki (push to talk/push to video), bezproblemową wymianę danych pomiędzy liniami produkcyjnymi wyposażonymi w urządzenia przemysłowego Internetu rzeczy (IoT), a także umożliwia zdalną obsługę drona wyposażonego w kamerę wideo w celu monitorowania kontenerów i dużych powierzchni. Prywatna sieć 5G jest również bazą badawczo – rozwojową do wdrażania projektów optymalizacji procesów produkcji dla przemysłu 4.0. W innych krajach europejskich Grupa Orange ma już za sobą podobne projekty.

Sieć w Bydgoszczy jest siecią całkowicie prywatną, tzn. służy tylko do komunikacji na terenie fabryki i nie jest zintegrowana z siecią Orange Polska. To rozwiązanie typowe dla sieci o bardzo wysokich wymaganiach co do poziomu bezpieczeństwa i prywatności danych, dostępności, niskich opóźnień i niezawodności. Jako całkowicie prywatna sieć komórkowa, która pozostaje do wyłącznej dyspozycji firmy, jest ona niedostępna dla innych, nieuprawnionych użytkowników i umożliwia szybkie wdrażanie i uruchamianie nowych aplikacji specyficznych dla potrzeb fabryki. Takie odseparowanie usług możliwe jest dzięki dostarczanym w tym celu dedykowanym kartom SIM. Tego typu zamknięte sieci kampusowe powstają najczęściej właśnie na terenach fabryk, portów, kopalń, magazynów, w wielkim przemyśle i logistyce, czyli wszędzie tam, gdzie priorytetem jest bezpieczeństwo i najwyższa niezawodność krytycznych procesów biznesowych.

Nokia ma duże doświadczenie w tworzeniu prywatnych sieci kampusowych w technologiach 4G LTE oraz 5G, a rozwiązanie, które wspólnie z Orange wdrożyliśmy w naszej bydgoskiej siedzibie, gwarantuje bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa i elastyczności naszych działań. Wraz z naszym partnerem – Orange otwieramy nowy etap rozwoju naszej fabryki przyszłości,  oferując lepsze doświadczenia na miejscu oraz zapewniając naszą wydajność i konkurencyjność – powiedział Piotr Binda, Customer Team Head Europe East w Nokia.

*************************

Orange Polska Wiodący dostawca usług telekomunikacyjnych nad Wisłą. Skutecznie uruchomił sieci kampusowe 5G w Łódzkiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej i w fabryce Miele w Ksawerowie pod Łodzią. Posiada największą w Polsce infrastrukturę, dzięki której oferuje usługi w najnowocześniejszych technologiach m.in. gigabitowy internet światłowodowy, 4G LTE oraz #hello5G. Dostarcza usługi telefonii komórkowej dla 16 mln klientów oraz szerokopasmowy internet do ponad 2,7 mln klientów. W zasięgu sieci światłowodowej firmy znajduje się już 5,4 mln gospodarstw domowych w kraju. Orange Polska prowadzi własną działalność B+R i jest dostawcą kompleksowych rozwiązań IoT, ICT i cyberbezpieczeństwa.

Nokia jest pionierem w obszarze prywatnych sieci mobilnych dla wielu branż i obecnie ma ponad 380 dużych klientów korporacyjnych z różnych branż na całym świecie, z których 75 korzysta już z 5G. W sektorze produkcyjnym prywatne sieci bezprzewodowe klasy przemysłowej Nokii zapewniają skalowalność, elastyczność, małe opóźnienia i krytyczny zasięg niezbędny do przeprowadzenia cyfrowej transformacji. To cechy wykorzystywane w rzeczywistych realizacjach w przedsiębiorstwach, jak dokładne monitorowanie przemieszczających się pracowników i obiektów, monitorowanie wizyjne 4k, czy kolekcjonowanie danych z poszczególnych etapów procesu technologicznego.

Mediateka

Udostępnij: W Fabryce Nokii w Bydgoszczy Orange zbudował bezpieczną i niezawodną prywatną sieć 4G i 5G klasy przemysłowej. To kolejna sieć kampusowa w Polsce wykorzystująca technologię 5G od Orange.

10 listopada 2021

Więcej #hello5G w Lublinie, przygodę z 5G rozpoczyna Konin

Od 10 listopada z #hello5G mogą korzystać mieszkańcy Konina oraz kolejnych dzielnic Lublina. Łącznie do 5G od Orange Polska dostęp zyskuje kolejne ćwierć miliona użytkowników sieci mobilnej.

#hello5G wystartowało dziś w Koninie, obejmując obszar całego miasta. Zasięg 5G zapewnia tu 25 stacji, obsługujących ponad 100 tys. mieszkańców miasta i najbliższych okolic.

Do 33 stacji zapewniających 5G w Lublinie od lipca, dołącza 29 kolejnych. Oznacza to, że szybki internet mobilny 5G, z prędkością transferu do 390 Mb/s, jest dostępny na terenie całego miasta, dla ponad 300 tys. jego mieszkańców.

Przygodę z 5G z Orange Polska mogą rozpocząć posiadacze blisko 80 modeli urządzeń mobilnych, korzystający z planów z dostępem do #hello5G. Aktualną ofertę smartfonów współpracujących z 5G można znaleźć w sklepie online Orange Polska.

#hello5G to pierwsza propozycja dla klientów Orange Polska zachęcająca do wkroczenia do świata 5G, oparta na dynamicznym przydzielaniu pasma. Wraz z rozwojem 5G, po udostępnieniu przez regulatora docelowych dla tej technologii w Europie pasm radiowych, wykorzystywana obecnie na potrzeby #hello5G częstotliwość pomoże w zapewnieniu optymalnego zasięgu sieci m.in. wewnątrz budynków.

Z #hello5G mogą korzystać już mieszkańcy 46 miast i 492 mniejszych miejscowości w całym kraju. Łącznie – ponad 6,3 mln osób.

Udostępnij: Więcej #hello5G w Lublinie, przygodę z 5G rozpoczyna Konin

10 listopada 2021