Siedem smartfonów na start #hello5G

3 lipca 2020

Siedem smartfonów na start #hello5G

Od początku lipca wprowadziliśmy ofertę #hello5G, która jest pierwszym etapem budowy kompleksowej sieci 5G. W jej zasięgu jest 6 mln użytkowników w blisko 400 miejscowościach. #hello5G działa w oparciu o częstotliwość 2100 MHz.

Jeszcze niedawno nie było smartfonów pozwalających na korzystanie z 5G w tym paśmie. Sytuacja rynkowa zmieniła się i w ofercie Orange możecie teraz znaleźć siedem modeli kilku producentów, które wspierają #hello5G: Xiaomi Mi 10, Mi 10 Lite oraz Mi 10 Pro, Motorola Edge, LG Velvet i Huawei P40 oraz P40 Pro. Jeśli z nich korzystacie lub zamierzacie, proszę pamiętajcie, że powinny być zaktualizowane do najnowszej wersji oprogramowania. Listę urządzeń obsługujących #hello5G będziemy systematycznie poszerzać.

Spodziewając się Waszych pytań o Samsunga S20 od razu odpowiadam. Tak, pracujemy z producentem nad tym, aby jak najszybciej pojawił się na naszej liście. Proszę o jeszcze chwilę cierpliwości.

Poniżej polecam krótkie filmiki rzecznika o smartfonach dla oferty #hello5G.

XIAOMI Mi 10 Lite

Motorola Edge

Huawei P40 Pro

LG Velvet

Udostępnij: Siedem smartfonów na start #hello5G

1 lipca 2020

Już dziś powiedz #hello5G z Orange

Od dziś użytkownicy wybranych ofert abonamentowych i planów firmowych Orange Polska mogą korzystać z #hello5G. Mogą oni wybierać spośród siedmiu modeli smartfonów współpracujących z tą technologią, dostępnych w ofercie operatora. To pierwszy etap budowy komercyjnych usług nowej generacji. W zasięgu #hello5G jest 6 mln użytkowników.

Dziś otwieramy kolejny rozdział dla Orange Polska. Od ponad dwóch lat prowadziliśmy testy laboratoryjne i terenowe, z inżynierami i naszymi klientami. Teraz z #hello5G może korzystać nawet 6 mln osób w blisko 400 miejscowościach, obecnie nikt nie oferuje większego zasięgu tego typu usług – mówi Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska. – Uruchamiamy dziś #hello5G w paśmie 2100 MHz, którym już dysponujemy, aby dać klientom możliwość pierwszych doświadczeń z 5G już teraz, pomimo opóźnienia aukcji pasma 3,5 GHz. To początkowy etap budowy kompleksowej sieci 5G. W miarę jej rozwoju, po przydzieleniu kolejnych częstotliwości, możliwości naszej sieci będą coraz bardziej imponujące, aż do samodzielnej 5G, pozwalającej na zastosowania, do których dziś nie mamy dostępu. Wierzymy, że technologia powinna być przydatna. 5G pomoże nam jeszcze lepiej dopasować się do potrzeb naszych klientów, zarówno indywidualnych, jak i biznesowych – dodał.

#hello5G dostępne jest m.in. w Warszawie, Łodzi, Krakowie, miastach Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, Wrocławiu, Poznaniu, Rzeszowie i Kielcach. Dokładny zasięg sieci można sprawdzić za pomocą mapy zasięgu.

#hello5G jest dostępne automatycznie i bez dodatkowych opłat dla klientów indywidualnych, którzy posiadają nowy Plan Mobilny 75 lub Abonament komórkowy w Orange Love Extra lub Premium zakupiony 12 marca 2020 r. lub później, oraz klientów biznesowych korzystających z Planów Firmowych L lub XL, kupionego 24 lutego 2020 r. lub później. Użytkownicy planu Firma mogą korzystać z usługi „5G dla Firm” za 9,90 zł bez VAT miesięcznie. Trwają też prace nad uruchomieniem #hello5G dla klientów Orange Flex – więcej informacji na ten temat wkrótce.

Aby korzystać z #hello5G, trzeba być w zasięgu tej technologii, posiadać telefon współdziałający z nią wraz z aktualnym oprogramowaniem oraz odpowiednią kartę SIM (4G LTE – USIM lub eSIM).

Klienci indywidualni, którzy korzystają z Planu Mobilnego 75, Orange Love Extra i Premium kupionego przed 12 marca 2020 r., mogą włączyć „Możliwość korzystania z 5G” samodzielnie, po zalogowaniu do konta Mój Orange na stronie operatora (w zakładce Pakiety i usługi – Kategoria: Internet/usługi dodatkowe) lub poprzez infolinię. Wraz z uruchomieniem #hello5G, otrzymają oni dodatkowy pakiet 40 GB danych do wykorzystania każdego miesiąca. W przypadku klientów Orange Love Extra i Premium zwiększenie pakietu danych wiąże się z koniecznością podpisania aneksu do obecnej umowy – nie zmienia to dotychczasowej miesięcznej kwoty zobowiązania.
W ofercie Orange można znaleźć siedem modeli smartfonów wiodących producentów, które wspierają #hello5G. Są to:

• smartfony z rodziny Xiaomi: Mi 10, Mi 10 Lite oraz Mi 10 Pro,
  • Motorola Edge,
  • LG Velvet,
  • Huawei P40 oraz Huawei P40 Pro.

Oferta urządzeń obsługujących #hello5G będzie systematycznie poszerzana, kolejne smartfony z tą funkcjonalnością pojawią się jeszcze w lipcu. Aby współpracować z #hello5G, smartfon powinien być zaktualizowany do najnowszej wersji oprogramowania.

Pasmo 2100 MHz, wykorzystane teraz do uruchomienia sieci #hello5G, w przyszłości posłuży przy budowaniu kompleksowej sieci 5G, pomagając m.in. poprawić jej zasięg wewnątrz budynków.

Jednocześnie, Orange Polska intensywnie przygotowuje się do uruchomienia sieci 5G w pasmach wskazanych do tego na poziomie Unii Europejskiej, testując dostępne na rynku rozwiązania. Od jesieni 2019 r. trwają próby terenowe w paśmie 3,5 GHz, a od roku – w paśmie 26 GHz.

Mediateka

Udostępnij: Już dziś powiedz #hello5G z Orange

Mediateka

1 lipca 2020

Sieć

Jak szukać wiedzy o 5G i nie ulegać emocjom

30 czerwca 2020

Jak szukać wiedzy o 5G i nie ulegać emocjom

Urząd Komunikacji Elektronicznej wydał już niemal 2,8 tys. pozwoleń na uruchamianie stacji bazowych 5G. Większość w paśmie 2100 MHz. Operatorzy wystartowali z ofertami, producenci ze smartfonami czyli maszyna ruszyła mimo odwołania aukcji na docelowe częstotliwości. Media informują o 5G od kilku lat i pewnie zostało już niewiele osób w Polsce, które nigdy nie usłyszały nic o nowej technologii. Dobrego lub złego. Sztuką jest, w tym szumie informacyjnym, wyszukać sprawdzone informacje, odróżnić naukowe autorytety od szarlatanów i mieć otwarty, krytyczny umysł zamiast ulegania emocjom. Niby proste, ale jakie trudne w prawdziwym świecie.

Wiele razy, nie tylko służbowo, tłumaczyłem na czym polega różnica pomiędzy 5G i wcześniejszymi technologiami mobilnymi. Przepytywany o bezpieczeństwo, starałem się rozwiewać obawy, na ile potrafiłem z moją skromną, wiedzą rzecznika. Dlatego chętnie podsyłałem osobiście i publikowałem w mediach społecznościowych linki do wywiadów polskich naukowców, którzy w przystępny sposób rozwiewali obawy jak np. znanego popularyzatora nauki Tomasza Rożka i profesora Andrzeja Krawczyka. Zdecydowanie wartą przeczytania jest książka Aleksandry i Piotra Stanisławskich „Fakt, nie mit”. Zazwyczaj to wystarczało, ale od niektórych sceptyków słyszałem, no dobra, ale pokaż mi jakieś, konkretne badania.

Tak się składa, że właśnie się pokazały i to bardzo przekonywujące, bo dotyczące już działającej sieci 5G. Chodzi o pracę badaczy Australian Communications and Media Authority (ACMA), którzy sprawdzili, jak nadajniki australijskich operatorów 5G i LTE radzą sobie z przestrzeganiem surowych norm bezpieczeństwa, które są podobne, do tych obowiązujących w Unii Europejskiej. Okazało się, że ekspozycja na pole elektromagnetyczne w miejscach publicznych jest ekstremalnie niskie. W żadnym z miast nie przekroczyły na 1 proc. limitu.

Wiem, że czasami trudno oprzeć się różnym teoriom, czy fałszywym informacjom, które oblane emocjonalnym sosem łatwo zapadają w pamięć. A już na pewno bardziej niż wykłady specjalistów. Marzy mi się powrót do szukania i powoływania się na naukowe autorytety. Czego wszystkim Wam życzę, a już za chwilę zapraszam do korzystania z #hello5G. Szczegóły oferty podamy jutro.

Udostępnij: Jak szukać wiedzy o 5G i nie ulegać emocjom

Sieć

5G w radiu z ekspertką Orange Polska

19 lutego 2020

5G w radiu z ekspertką Orange Polska

Postanowiliśmy, że na blogu będziemy zbierać najciekawsze publikacje i wypowiedzi o 5G. O sieci mobilnej kolejnej generacji było sporo w sobotniej audycji „Człowiek 2.0” na antenie TOK FM. Gośćmi Jana Stradowskiego byli Justyna Adamczewska, dyrektor rozwoju operacyjnego techniki w Orange Polska oraz dr Szymon Wierciński, ekspert nowych technologii z Akademii Leona Koźmińskiego.

Posłuchaj audycji „Co przyniesie sieć 5G?”

5G – ewolucyjna zmiana za którą stoimy my wszyscy

Gdy dobrze wsłuchamy się audycję okazuje się, że 5G nie tyle jest jakąś rewolucyjną zmianą, lecz ewolucyjnym następstwem rozwoju istniejącej technologii i tego jak z nich korzystamy. Temat ten jest często poruszany w kontekście ewolucyjnych zmian technologicznych – częstotliwości do 5G były wykorzystywane już wcześniej, a urządzenia są sprawniejsze, bo projektując je mieliśmy dostęp do nowszych technologii, a nie dlatego że zaszła w nich jakaś rewolucyjna przemiana.  Jego drugi aspekt pozostaje jednak na uboczu.

Pozwolę sobie zatem na dygresję.

Wraz z rozwojem internetu zaczęliśmy z niego korzystać nie tylko przy komputerze stacjonarnym, łączącym się kablem, lecz także na urządzeniach przenośnych – telefonach komórkowych. Pierwsze, najbardziej podstawowe rozwiązania bazowały na sieci 2G, później zostały rozwinięte w sieci 3G, a równolegle z nią pojawiły się pierwsze smartfony z prawdziwego zdarzenia. Wraz z coraz szybszymi łączami wynaleźliśmy nowe formy korzystania z zasobów sieci – to już nie statyczne strony,  lecz wideo, audio i zdjęcia. I bardzo lubimy korzystać z nich w komórkach. Tymczasem potrzebują one dużo szybszego łącza i dużo bardziej obciążają sieć mobilną, która obecnie powoli dochodzi do granic swoich możliwości. By te możliwości poszerzyć potrzebne jest 5G. To właśnie potrzeba wszystkich nas stoją za rozwojem technologii, gdyby nie była ona potrzebna jej wdrażanie i idące za nią wydatki nie byłoby sensowne.

Czy wiemy jaką rewolucję przyniesie 5G?

Arcyciekawym wątkiem związanym z 5G, a poruszonym w audycji jest to, że nie do końca wiemy jakie zmiany przyniesie w przyszłości ta technologia. Za kilka lat może pojawić się start-up lub firma technologiczna z pomysłem „nie z tej ziemi” na wykorzystanie możliwości jakie przyniesie 5G. W nagraniu usłyszycie, że chodzi tu przede wszystkim o te możliwości, które pojawią się nieco później – bardzo niskie opóźnienia oraz komunikację między autonomicznymi urządzeniami. Ten pomysł może sprawić, że cała gospodarka zacznie działać inaczej, pojawią się urządzenia, które zastąpią smartfony, smartwatche i tablety lub  pojawi się nowa kategoria usług, których nie potrafimy sobie jeszcze wyobrazić. Nawiasem mówiąc Orange także wspiera start-upy, które chcą budować rozwiązania bazujące na sieci 5G, zapraszając je do międzynarodowej inicjatywy 5G Challenge.

Tu dochodzimy do ostatniej, lecz bardzo istotnego moim zdaniem wątku audycji – każda technologia, także 5G nie może być rozpatrywana przez pryzmat dobra czy zła. Dobre lub złe może być to, co z nią zrobimy i kto na niej skorzysta. Ten temat można eksplorować dużo szerzej, dlatego zapraszam, gdy już przesłuchacie audycji do lektury komentarza Konrada Ciesiołkiewicza, którego komentarz „5G – społeczny sens technologii” znajdziecie na stronie Rzeczpospolitej.

Udostępnij: 5G w radiu z ekspertką Orange Polska