Sieć

Jak to działa #7 – pierwszy test 5G

Jak to działa #7 – pierwszy test 5G

Orange i Huawei po raz pierwszy w Polsce uruchomiły testową stację bazową 5G poza murami laboratorium. Jestem niesamowicie szczęśliwy, że mogliśmy pokazać Wam te testy okiem blogowej kamery. A jest co, bo gdy rzuciłem przy jednym z kolegów, który brał udział w testach „W sumie to tworzymy tu historię” to odpowiedź była krótka: „wiem”.

Zapraszam do oglądania, zobaczcie jak się „robi” 5G, o testach możecie przeczytać także w komunikacie prasowym.

Testowaliśmy przede wszystkim to, w jaki sposób wysokie częstotliwości – 3,4 GHz, zbliżone do tych, na których pracować będzie w przyszłości sieć 5G w Polsce zachowują się w warunkach miejskich. Warunkach, gdzie sygnał stacji bazowej może być zakłócany przez inne urządzenia elektroniczne i gdzie liczne budynki nie ułatwiają zadania.

Im wyższa częstotliwość, tym to tłumienie, jak się fachowo nazywa jest większe. Zresztą pisałem już o tym kiedyś na blogu w tekście Częstotliwość częstotliwości nierówna. Obecnie najwyższą częstotliwością, którą wykorzystuje sieć mobilna jest 2600 MHz, czyli 2,6 GHz. Więcej – 5 GHz wykorzystuje obecnie na przykład domowe WiFi. Jednak sieć mobilna to nie domowy modem, lecz rozwiązanie, które musi obsłużyć tysiące urządzeń czasem na sporej powierzchni. Dlatego tak ważne jest przetestowanie jak to wszystko zadziała właśnie w mieście. Zresztą ten wątek pojawiał się nam także przy okazji testów, które prowadziliśmy z innogy.

Antena, którą wykorzystaliśmy w teście, dostarczona wraz z resztą sprzętu przez Huawei obsługuje tak zwane massive MIMO. Jeżeli pamiętacie tekst o MIMO 4×4 to massive MIMO to w zasadzie „prawie” to samo, tylko dużo, dużo bardziej. W środku takiej anteny znajdują się dziesiątki małych… antenek (nie ma lepszego słowa). Każda może nadawać do innego urządzenia w tym samym czasie.

P.S. Cieszę się, że odwiedziliśmy Gliwice jeszcze z jednego powodu. Po raz pierwszy mogłem zobaczyć słynną Radiostację Gliwicką. To kawał historii bądź co bądź telekomunikacji, a przy okazji najwyższa w Europie, a być może na świecie drewniana konstrukcja, wykonana z drewna modrzewiowego. Ma 111 metrów wysokości i robi wrażenie. Nie mogło jej zabraknąć w nagraniu 😉

Radiostacja w Gliwicach - blog Orange Polska

Udostępnij: Jak to działa #7 – pierwszy test 5G

Galeria zdjęć – pierwsze testy 5G poza laboratorium

Galeria zdjęć – pierwsze testy 5G poza laboratorium

Zapraszamy do pobrania wysokiej jakości zdjęć przedstawiającej testy 5G przeprowadzone przez Orange Polska i Huawei w Gliwicach. Pozwoliły one przetestować sieć 5G w trudnych, miejskich warunkach. Więcej na temat testów można znaleźć w komunikacie prasowym: Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich. Na zdjęciach znajdziecie Państwo także modem stworzony przez Huawei, który obsługuje technologię 5G.

Udostępnij: Galeria zdjęć – pierwsze testy 5G poza laboratorium

Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

Orange Polska i Huawei uruchomili w Gliwicach stację obsługującą technologię 5G. To pierwsze testy w Polsce, prowadzone poza laboratoriami. W ten sposób Orange rozpoczyna kolejny etap przygotowań do budowy sieci 5G, zapowiadanych w ogłoszonej wiosną tego roku strategii.

Testy prowadzone poza laboratorium pozwoliły ocenić wpływ gęstej zabudowy miejskiej, wysokich budynków, czy warunków atmosferycznych na częstotliwości 3,4-3,6 GHz wykorzystywane w testach. Inżynierowie skorzystali z anteny Huawei obsługującej technologię „massive MIMO”, złożonej z kilkudziesięciu elementów odpowiadających za nadawanie i odbieranie sygnału, zamiast jak teraz, w przypadku 4G – maksymalnie czterech.

Wychodzimy z laboratorium by sprawdzić, jak przygotowywane rozwiązania sprawdzają się „w boju”. Prowadzone w Gliwicach testy pozwalają nam przeanalizować ich funkcjonowanie w trudnych warunkach miejskich. Wdrożenie 5G przyniesie jakościową zmianę. Skorzystają na tym nie tylko indywidualni użytkownicy, ale też przemysł, czy szerzej – cała gospodarka. Aby uruchomić mobilną sieć nowej generacji sprawnie i efektywnie, potrzebujemy jasnych reguł gry, porządkujących sprawy takie jak częstotliwości, normy elektromagnetyczne, czy proces inwestycyjny. Jesteśmy gotowi na dialog z rządem i regulatorem rynku, dotyczący uregulowania tych kwestii – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Pierwsze na świecie komercyjne, kompleksowe rozwiązanie 5G, w tym terminale , Huawei zaprezentował w lutym podczas tegorocznego Mobile World Congress w Barcelonie. Aktualnie prowadzone są wdrożenia sieci 5G w wielu miejscach na całym świecie. Mobilny Internet wkroczy dzięki temu w nową erę, w której komunikacja wszystkich urządzeń będzie motorem napędowym cyfrowej transformacji przemysłu. Na początku 2019 roku firma przewiduje wprowadzenie na rynek smartfonów 5G w celu zapewnienia użytkownikom wielu możliwości w korzystaniu z sieci nowej generacji. Jako Huawei chcemy wspierać polski rząd oraz krajowych przedsiębiorców, we wprowadzaniu i udostępnianiu wszystkim zainteresowanym stronom nowych rozwiązań przynoszących wymierne korzyści oraz możliwości dalszego wzrostu. Współpraca z firmą Orange przy wdrażaniu 5G jest dla nas bardzo ważna i jesteśmy przekonani, że dzięki wspólnym wysiłkom Polska stanie się liderem w zakresie wdrażania najnowszych rozwiązań teleinformatycznych – powiedział Tonny Bao, Dyrektor Zarządzajacy Huawei Polska

W trakcie prób laboratoryjnych poprzedzających testy w terenie, pomiędzy stacją nadawczą i dostarczonym przez Huawei pierwszym komercyjnym modemem 5G, osiągnięto prędkość 1,8 Gb/s. W warunkach miejskich, przy większych odległościach, dane popłynęły z prędkością 1,5 Gb/s, wykorzystując kanał o szerokości 100 MHz. To prawie 2 razy więcej niż może zapewnić najszybsza stacja bazowa Orange Polska dostępna obecnie dla klientów, a obsługująca 4G. Orange i Huawei planują przeprowadzić w Gliwicach kolejne testy przygotowujące do wdrożenia 5G.

Wybór terenu Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii na miejsce testów związany jest z rozpoczętą w czerwcu współpracą z Orange Polska, w zakresie budowy tzw. Inteligentnego Miasta. Nie jest ono możliwe bez rozwiniętej sieci obsługującej Internet Rzeczy – czujniki i systemy, które dzięki wymianie informacji będą mogły lepiej dostosować miasto do potrzeb jego mieszkańców. 5G pozwoli na dalszy rozwój IoT (Internetu Rzeczy), dając możliwość obsługi większej liczby takich urządzeń i będzie jednym z głównych pól wykorzystania tej technologii.

Huawei oferuje pełną gamę rozwiązań sieciowych E2E (end-to-end) 5G zgodnych ze standardem 3GPP. Obejmują one stacje bazowe, sieć rdzeniową oraz terminale z dostępęm do bezprzewodowego Internetu szerokopasmowego, umożliwiając powstanie społeczeństwa Gigabitowego.

Firma podejmuje również znaczące wysiłki, aby zaangażować partnerów z wielu różnych branż, w celu wspólnego wdrożenia technologii 5G. Dzięki temu Huawei może realizować odważne plany w obszarze przygotowań do zastosowania sieci nowej generacji w różnorodnych technologiach, produktach i ekosystemie.

Rok 2018 to początek komercjalizacji technologii 5G, korzystając z pełnej gamy wiodących i dojrzałych produktów obsługujących 5G E2E. Rozwiązania Huawei dostarczone do testów w Gliwicach, potwierdziły już wcześniej swoje techniczne możliwości podczas różnych projektów na świecie. Dotyczy to zarówno prędkości transmisji osiągniętych w warunkach laboratoryjnych, jak i zapewnieniu stałego zasięgu sieci oraz spełnieniu wysokich wymagań pod względem przepustowości w punktach dostępu w budynkach i poza nimi. Huawei wdrożyło już te technologie w ponad 10 krajach, w tym w Wielkiej Brytanii, Finlandii, Włoszech, Korei Południowej i Chinach.

W typowo gęsto zaludnionych obszarach miejskich rozwiązania firmy są w stanie zapewnić wszechstronny poziom dostępu do Internetu dzięki prędkości transmisji danych mierzonej w Gb/s oraz setkach Mb/s .

***

Sieć 5G pozwoli przesyłać dane z prędkościami wielokrotnie wyższymi niż obecnie. Zapewni niższe opóźnienia, a w przyszłości stanowić może podstawę do dalszego rozwoju Internetu rzeczy. Możliwości, które daje, zostały uwzględnione w rządowej Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju jako baza do budowy nowoczesnej polskiej gospodarki.

Orange Polska planuje uruchomienie pierwszych komercyjnych punktów dostępu 5G już w 2020 roku. Program 5G zaprezentowany przez operatora pozostaje w synergii z rozbudową sieci światłowodowej. Dzięki największemu w historii firmy programowi inwestycyjnemu łącza o bardzo wysokiej przepustowości dostępne są już ponad 120 miastach w Polsce. W przyszłości mogą one posłużyć do tworzenia nowych punktów dostępu do sieci 5G. Ponadto, prowadzone w oparciu o sieć 4G LTE testy rozwiązań takich jak wirtualizacja radiowej sieci dostępowej oraz służąca do budowy sieci IoT technologia LTE-M, pozwalają zdobywać doświadczenia niezbędne do wdrożenia w Polsce sieci mobilnej piątej generacji.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
E-mail: biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

Marzena Śliz
Dyrektor Public Affairs Huawei Polska Sp. z o.o.
Mobile: +48 600 975 843
E-mail: marzena.sliz@huawei.com

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

Innowacje

„Samodzielne” 5G już stworzone

18 czerwca 2018

„Samodzielne” 5G już stworzone

Kolejny kamień milowy na drodze 5G za nami. Po tym jak w grudniu zakończono prace nad wersją 5G, która mogła współistnieć z siecią 4G pozostała jeszcze do zamknięcia wersja „samodzielna”. Właśnie zakończono prace nad „Standalone 5G NR”.

Zadacie słuszne pytanie: „co to oznacza dla mnie?” Na razie… zupełnie nic 😉

Dla nas, jako operatora, a także dla producentów sprzętu, czy twórców rozwiązań chmurowych oznacza jednak bardzo dużo. Dzięki zakończeniu prac nad tym dokumentem mamy wytyczne, którymi będziemy musieli się kierować by stworzyć niezależną od sieci 4G infrastrukturę 5G. To docelowa forma sieci 5GMożemy zacząć się zastanawiać nad poszczególnymi problemami ich rozwiązaniem i kombinować jak to wszystko połączyć w całość.

Długa droga jeszcze przed nami, ale przynajmniej wiemy jak wygląda to co chcemy osiągnąć. A gdy już to osiągniemy, dla Was będzie to oznaczać bardzo dużo.

Pełen komunikat przeczytacie na stronie 3GPP.

P.S. tak, przedstawiciele Orange Polska brali udział w pracach nad standardem. Ten tekst nie powstał jednak głównie po to, by czytający naszego bloga także trzymali rękę na pulsie w temacie 5G

Udostępnij: „Samodzielne” 5G już stworzone

Innowacje

Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

25 kwietnia 2018

Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

Rok 2020 będzie dla nas ważnym przystankiem w technologicznej podróży. Czy do tego czasu w naszej codzienności zagości sztuczna inteligencja, inteligentne maszyny, wirtualna rzeczywistość? Wiele wskazuje na to, że ten scenariusz jest realny. Różne wizje technologicznej przyszłości mają wspólny mianownik – 5G.

5G jest kluczowe

Kilka tygodni temu pokazaliśmy nasz plan uruchomienia 5G, dlatego właśnie na tym temacie będziemy się koncentrować – zapowiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska otwierając konferencję Innovation Gardens Summit. Wydarzenia odbyło się w dn. 18-20 kwietnia w Miasteczku Orange.

Przypomnijmy, Program 5G Orange Polska zakłada pierwsze testy sieci mobilnej nowej generacji w 2019 roku i wdrożenia w 2020-2021. Kluczowe znaczenie dla wdrożenia 5G w Polsce w latach 2020-2021 będzie miało pozyskanie przez operatorów pasm w częstotliwościach 3,6 i 3,8 GHz.  Więcej o naszych planach i kolejnych krokach do 5G przeczytacie w tym wpisie Wojtka.

Najwięksi gracze przewidują dla nas 2020

Innovation Gardens Summit to okazja, aby sprawdzić, nad czym pracują najwięksi dostawcy sprzętu i technologii. Orange, Cisco, Comarch, Ericsson, HTC, Huawei, Integrated Solutions, Nokia, Oracle, Samsung i ZTE już po raz trzeci spotkały się w warszawskim Miasteczku Orange, aby podyskutować o najnowszych trendach i zaprezentować najnowsze rozwiązania. Tradycyjnie pierwszy dzień był wypełniony wystąpieniami mówców z firm partnerskich. Jesteście ciekawi, jak widzą najbliższą przyszłość? Zobaczcie naszą relację.

Innovation Gardens Summit

W tym roku rozszerzyliśmy formułę konferencji: trwała aż trzy dni, a partnerami zostało 10 największych graczy na rynku nowych technologii: Cisco, Comarch, Ericsson, Huawei, HTC, Integrated Solutions, Nokia, Oracle, Samsung i ZTE. Podczas Innovation Gardens Summit nie mogło zabraknąć wystawy dem. Relacja z tego wydarzenia już wkrótce na blogu orange.

Pamiętacie ubiegłoroczne edycje Innovation Gardens Summit?  Po obejrzeniu relacji z 2017 i 2016 roku stwierdziłam, że z każdym rokiem futurystyczne wizje nabierają coraz bardziej relanych kształtów. A jakie jest wasze zdanie?

Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit 2017

Premiery i zaskoczenia na Innovation Gardens Summit 2017

Mała Barcelona w Warszawie, czyli po co komu 5G?

Udostępnij: Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?