5G w radiu z ekspertką Orange Polska

19 lutego 2020

5G w radiu z ekspertką Orange Polska

Postanowiliśmy, że na blogu będziemy zbierać najciekawsze publikacje i wypowiedzi o 5G. O sieci mobilnej kolejnej generacji było sporo w sobotniej audycji „Człowiek 2.0” na antenie TOK FM. Gośćmi Jana Stradowskiego byli Justyna Adamczewska, dyrektor rozwoju operacyjnego techniki w Orange Polska oraz dr Szymon Wierciński, ekspert nowych technologii z Akademii Leona Koźmińskiego.

Posłuchaj audycji „Co przyniesie sieć 5G?”

5G – ewolucyjna zmiana za którą stoimy my wszyscy

Gdy dobrze wsłuchamy się audycję okazuje się, że 5G nie tyle jest jakąś rewolucyjną zmianą, lecz ewolucyjnym następstwem rozwoju istniejącej technologii i tego jak z nich korzystamy. Temat ten jest często poruszany w kontekście ewolucyjnych zmian technologicznych – częstotliwości do 5G były wykorzystywane już wcześniej, a urządzenia są sprawniejsze, bo projektując je mieliśmy dostęp do nowszych technologii, a nie dlatego że zaszła w nich jakaś rewolucyjna przemiana.  Jego drugi aspekt pozostaje jednak na uboczu.

Pozwolę sobie zatem na dygresję.

Wraz z rozwojem internetu zaczęliśmy z niego korzystać nie tylko przy komputerze stacjonarnym, łączącym się kablem, lecz także na urządzeniach przenośnych – telefonach komórkowych. Pierwsze, najbardziej podstawowe rozwiązania bazowały na sieci 2G, później zostały rozwinięte w sieci 3G, a równolegle z nią pojawiły się pierwsze smartfony z prawdziwego zdarzenia. Wraz z coraz szybszymi łączami wynaleźliśmy nowe formy korzystania z zasobów sieci – to już nie statyczne strony,  lecz wideo, audio i zdjęcia. I bardzo lubimy korzystać z nich w komórkach. Tymczasem potrzebują one dużo szybszego łącza i dużo bardziej obciążają sieć mobilną, która obecnie powoli dochodzi do granic swoich możliwości. By te możliwości poszerzyć potrzebne jest 5G. To właśnie potrzeba wszystkich nas stoją za rozwojem technologii, gdyby nie była ona potrzebna jej wdrażanie i idące za nią wydatki nie byłoby sensowne.

Czy wiemy jaką rewolucję przyniesie 5G?

Arcyciekawym wątkiem związanym z 5G, a poruszonym w audycji jest to, że nie do końca wiemy jakie zmiany przyniesie w przyszłości ta technologia. Za kilka lat może pojawić się start-up lub firma technologiczna z pomysłem „nie z tej ziemi” na wykorzystanie możliwości jakie przyniesie 5G. W nagraniu usłyszycie, że chodzi tu przede wszystkim o te możliwości, które pojawią się nieco później – bardzo niskie opóźnienia oraz komunikację między autonomicznymi urządzeniami. Ten pomysł może sprawić, że cała gospodarka zacznie działać inaczej, pojawią się urządzenia, które zastąpią smartfony, smartwatche i tablety lub  pojawi się nowa kategoria usług, których nie potrafimy sobie jeszcze wyobrazić. Nawiasem mówiąc Orange także wspiera start-upy, które chcą budować rozwiązania bazujące na sieci 5G, zapraszając je do międzynarodowej inicjatywy 5G Challenge.

Tu dochodzimy do ostatniej, lecz bardzo istotnego moim zdaniem wątku audycji – każda technologia, także 5G nie może być rozpatrywana przez pryzmat dobra czy zła. Dobre lub złe może być to, co z nią zrobimy i kto na niej skorzysta. Ten temat można eksplorować dużo szerzej, dlatego zapraszam, gdy już przesłuchacie audycji do lektury komentarza Konrada Ciesiołkiewicza, którego komentarz „5G – społeczny sens technologii” znajdziecie na stronie Rzeczpospolitej.

Udostępnij: 5G w radiu z ekspertką Orange Polska

Testujemy radiolinię do 5G. Może się przydać

17 lutego 2020

Testujemy radiolinię do 5G. Może się przydać

Wielokrotnie pisaliśmy, że dla 5G optymalny jest światłowód. Takie łącze, zresztą bardzo szybkie wykorzystujemy w testowanych w Warszawie i Lublinie stacjach bazowych. Nic się w tej kwestii nie zmienia – tylko on zapewnia możliwość zwiększania prędkości wedle naszej obecnej wiedzy – praktycznie bez limitów.  Są jednak sytuacje, gdy światłowodu po prostu nie można doprowadzić do stacji, lub koszty lub czas niezbędny na zrobienie tego nie miał by nic wspólnego z racjonalnością. W takich sytuacjach radiolinia jest nieodzowna. Dlatego w ramach naszych testów takie rozwiązania też sprawdzamy.

Lubelska radiolinia na 80 GHz

W Lublinie odpaliliśmy radiolinię, łączącą stacje bazowe odpalone o 2,6 km . Wykorzystaliśmy w tym celu kanał szerokości 250 MHz w paśmie 80 GHz. Osiągnęliśmy prędkość 3,2 Gb/s, która na ten moment pozwala obsłużyć sieć 2G, 3G, 4G a także 5G. Takie rozwiązanie można zastosować na odcinku nawet 4 km. Cały czas monitorujemy to łącze, by mieć pewność że jest stabilne i zapewnia odpowiednie parametry.

Gdzie światłowód nie może tam (czasem) radiolinię pośle

Stali czytelnicy bloga wiedzą, że choć zawsze podkreślamy, że światłowód jest najlepszym rozwiązaniem dla stworzenia zaplecza dla sieci 5G, to pisaliśmy już także o radioliniach. Pisałem o tym niedawno, gdy opublikowana została książka Optical and Wireless Convergence for 5G Networks. Opisane zostały tam prace, które na blogu relacjonowaliśmy prawie trzy lata temu w tekście Kolejne testy, czyli tam gdzie światłowód (jeszcze) nie sięga…. Radiolinia, choć nie jest idealna jest elastyczna i w wielu przypadkach umożliwia uruchomienie stacji bazowych w miejscach dla łącza stacjonarnego niedostępnych. Także mobilne stacje bazowe – takiej jak te, które ustawiamy zimą przy stokach lub na festiwalach najczęściej wykorzystują radiolinię.

Testy 5G w Lublinie i Warszawie nadal trwają – zostały przedłużone do końca lutego. Cały czas korzystamy z możliwości testowania, by sprawdzać kolejne możliwości i optymalizować rozwiązania. To wszystko, by komercyjna sieć działała najlepiej jak to możliwe.

Udostępnij: Testujemy radiolinię do 5G. Może się przydać

6 lutego 2020

Orange zaprasza polskie start-upy do międzynarodowego 5G Challenge. Chce wspólnie  szukać komercyjnych rozwiązań dla sieci kolejnej generacji. Uczestnicy otrzymają też m.in. szansę pracy na rozwiązaniach chmurowych i platformie IoT Orange, wsparcie mentorów oraz ekspertów, a ostatecznie możliwość pilotażowego wdrożenia swojego pomysłu.

5G Challenge to ogólnoeuropejski projekt, do którego zaproszone zostaną start-upy rozwijające usługi związane z 5G. Współpraca z Orange umożliwi start-upom dostęp do niezbędnej infrastruktury technicznej oraz wejście do Programu Orange FAB, a w przyszłości możliwość rozwoju projektów na poziomie krajowym i międzynarodowym. Rekrutacja potrwa do 29 lutego poprzez stronę internetową.

W 2019 roku 11 start-upów pracowało nad pilotażem w Orange, a 9 kontynuuje współpracę w 2020 r. Wśród nich jest PySENSE, któremu praca z Orange umożliwiła uczestnictwo w pierwszym komercyjnym wdrożeniu sieci LTE-M wspólnie z Apatorem i innogy Stoen Operator. Rozwiązanie stworzone przez firmę pozwala na zdalne odczytywanie liczników energii poprzez sieć mobilną Orange Polska. Skierowane jest do przedsiębiorstw energetycznych i tych o rozproszonej strukturze. Swój produkt z pomocą Orange rozwijał też start-up, który stworzył system zarządzania etykietami cenowymi, wdrażany obecnie pilotażowo w jednej z sieci handlowych. Projektem, który był sprawdzany bezpośrednio w Orange Polska są szkolenia w technologii VR, z powodzeniem przetestowane przez zespół obsługi klientów operatora.

Podczas DemoDay, oprócz ogłoszenia nowego naboru do programu OrangeFab, swoje rozwiązania prezentowały również firmy, które już współpracują z Orange nad wdrożeniami. To projekty związane z IoT, efektywnością energetyczną,  czy optymalnym wykorzystaniem budżetów reklamowych. Start-upy biorące udział w Orange Fab mogą także liczyć na wsparcie współpracujących akceleratorów: Accelpoint, Space3ac, Blue Dot Solutions oraz Brinc. Pomagają one Orange Fab w rekrutacji firm, które mogą brać udział w akceleracji, partycypują też w kosztach tworzonych rozwiązań. Współpraca z akceleratorami daje start-upom biorącym udział w projekcie dodatkowe zaplecze merytoryczne.

Orange Fab to program akceleracyjny dla start-upów, o ugruntowanej pozycji. Podczas 6 dotychczasowych edycji Orange Fab współpracował łącznie z 48 startupami, a rocznie analizowanych jest szczegółowo ponad 250 rozwiązań. W 2019 roku dwa ze start-upów biorących udział w projekcie pozyskało zewnętrznych inwestorów, kilka startupów rozpoczęło lub kontynuowało rozwój na skalę globalną. Poza Polską, Orange Fab jest prowadzony m.in. we Francji, Izraelu, Japonii, Korei Płd., Tajwanie, Hiszpanii, Senegalu, Kamerunie, Belgii i Luksemburgu, Jordanii i USA.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Startuje kolejna edycja Orange FAB. Start-upy będą pracować nad rozwiązaniami dla 5G

Nawet 1,5 Gb/s w sieci 5G w Lublinie. Połączyliśmy 4G i 5G

5 lutego 2020

Nawet 1,5 Gb/s w sieci 5G w Lublinie. Połączyliśmy 4G i 5G

Dzięki nowym rozwiązaniom testowa sieć 5G została połączona z komercyjną, działającą w mieście siecią 4G LTE. Pozwoliło to, nawet przy dużym obciążeniu sieci 4G LTE osiągnąć prędkości 1,2 Gb/s. Teoretyczne możliwości takiej sieci przekraczają jednak 1,5 Gb/s. Wymagałoby to jednak  zupełnie pustej sieci 4G oraz idealnych warunków pogodowych.

Testujemy nie tylko wyższe prędkości w 5G

Jednak to nie jedyne nowe możliwości testowanej w Lublinie sieci – zastosowaliśmy także bardzo ciekawe rozwiązanie, które nazywa się fachowo „Inter Site Dual Connectivity”.  Jak pewnie pamiętacie testowana przez nas technologia to tzw. 5G Non-Standalone. Tak też będą działały pierwsze uruchamiane na całym świecie sieci 5G. By telefon mógł się połączyć z siecią 5G najpierw musi się podłączyć do częstotliwości, na którym działa sieć 4G tzw. anchora, czyli „kotwicy”. Zapewnia on komunikację między telefonem, a siecią (czyli przesyła dane sygnalizacyjne) i pozwala mu w momencie transferu danych dołączyć warstwę 5G.

Lecz co w sytuacji, gdy anchor ma mniejszy zasięg, niż warstwa 5G? Może być tak, gdy mamy do czynienia z  gęstą siatką stacji bazowych – np. w miastach. Gdy stacji bazowych na niewielkim wycinku terenu jest sporo telefon płynnie przełącza się na tą, która ma najlepszy zasięg. W przypadku sieci 4G to żaden problem, ale w przypadku 5G byłby problemy z utrzymaniem połączenia. I tu cały na biało wchodzi Inter Site Dual Connectivity. Dzięki niemu anchor z jednej stacji może obsługiwać 5G z innej. Co więcej, na stacji która nadaje ową „kotwicę” wcale nie musi być 5G! Takie właśnie rozwiązanie przetestowaliśmy i co ważne – zadziałało.

Testy 5G Orange Polska – jakie możliwości?

Testy 5G Orange Polska będą trwały co najmniej do końca lutego – pisaliśmy już o tym na blogu. Pracujemy, by możliwie dobrze przygotować się do uruchomienia sieci kolejnej generacji, pamiętając także o takich małych, choć istotnych rzeczach, o których piszemy powyżej. Sieć 5G może przynieść dużą zmianę nam wszystkim, dlatego tak ważne jest, by spełniała pokładane w niej oczekiwania. Prowadzone przez Orange Polska, najszerzej zakrojone w Polsce testy w paśmie 3,4-3,8 GHz na pewno w tym pomagają. Testy 5G rozpoczęte w Warszawie we wrześniu, a w Lublinie w październiku, pozwalają możliwie dobrze zasymulować komercyjną sieć kolejnej generacji.

Udostępnij: Nawet 1,5 Gb/s w sieci 5G w Lublinie. Połączyliśmy 4G i 5G

Testy 5G w Orange Polska trwają nadal

20 stycznia 2020

Testy 5G w Orange Polska trwają nadal

Jak pewnie pamiętacie, Orange w ubiegłym roku przeprowadził najszerzej zakrojone testy 5G w Polsce. Postanowiliśmy je kontynuować, a dzięki przedłużeniu przez UKE częstotliwości testowych będziemy mogli robić to aż do końca lutego. Testowa sieć, która działa w Lublinie i Warszawie składa się z 20 stacji bazowych.

W Warszawie uruchomiliśmy pierwszych 9 stacji bazowych 5G we wrześniu 2019, następnie w Lublinie kolejnych 10 obsługujących sieć kolejnej generacji. Po Nowym Roku odpaliliśmy także dziesiątą stację w Warszawie, która ma posłużyć do testów komunikacji z dronami. W testach, w których brała udział szeroka grupa naszych klientów udało się osiągnąć maksymalne prędkości powyżej 1,1 Gb/s natomiast średnie prędkości oscylowały w testowej sieci 5G około 350 Mb/s.

Wieczorny spacer ze smartfonem do 5G po Warszawie - zdjęcie speedtest

Testy w paśmie 3,4-3,8 GHz, czyli docelowym dla sieci 5G mają dać Orange Polska możliwość lepszego przygotowania się na wprowadzenie sieci komercyjnej, sprawdzenie większej liczby smartfonów oraz lepsze przygotowanie oferty komercyjnej.

Udostępnij: Testy 5G w Orange Polska trwają nadal