Sieć

Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

8 lipca 2021

Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

W piękny wakacyjny dzień przyszła do nas miła wiadomość. Urząd Komunikacji Elektronicznej opublikował dziś wyniki ze swojego oficjalnego speedtestu za pierwsze półrocze tego roku. I w tym zestawieniu sieć mobilna Orange wygrywa we wszystkich aspektach. Mamy najszybsze pobieranie i przesyłanie danych oraz najniższy ping.

speedtest wyniki mobilne

Najszybsi jesteśmy również po zmierzeniu wyników tylko z sieci LTE

Co ważne, narzędzie od UKE weryfikuje warunki, w jakich użytkownicy dokonują pomiarów. Uwzględnia niezależne od samej sieci czynniki, które wpływają na wynik pomiaru, jak np. obciążenie procesora, aktywne łącza VPN, czy to z jakiego typu karty sieciowej korzysta dany użytkownik albo ile urządzeń ma podpiętych w jednym czasie do domowej sieci. Otrzymujemy więc dość miarodajny obraz jakości sygnału.

Cieszymy się z tego wyniku, bo to rezultat wielu lat pracy. Tylko w ostatnich 4 latach zainwestowaliśmy w rozwój sieci mobilnej grubo ponad miliard złotych. Sieć LTE Orange jest dostępna dla niemal całej populacji kraju, rozpoczęliśmy też budowę 5G – ostatnio nasze #hello5G zawitało do Lublina. Stale prowadzimy prace związane z poprawianiem jakości naszej sieci, modyfikujemy to jak korzystamy z zasobów częstotliwości aby dać Wam jak najlepszą usługę w komórkach. Dziś blisko 10 tys. stacji z agregacją zapewnia dostęp do jeszcze szybszego internetu w komórkach niemal 86% populacji Polski. Niemal połowa, bo ponad 4,2 tys. obiektów, obsługuje wszystkie 4 częstotliwości LTE.

A przed nami kolejne sieciowe wyzwania – chociażby aukcja 5G i budowa tej sieci w docelowych pasmach. Będzie się działo! 😊

Pełny raport z badania prędkości znajdziecie na stronach UKE.

Udostępnij: Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

Sieć

#hello5G wita w Lublinie

5 lipca 2021

#hello5G wita w Lublinie

Dziś do miast, w których klienci Orange mogą korzystać z #hello5G dołącza Lublin. To kolejna polska aglomeracja po m.in. Trójmieście, w której dzięki technologii DSS można rozpocząć swoją przygodę z 5G. Stacje bazowe są rozlokowane na terenie całego Lublina. Jest ich 33 i umożliwią klientom Orange korzystanie z superszybkiego internetu mobilnego. Miejsca gdzie są stacje bazowe, wyposażone w #hello5G znajdziecie na załączonej mapie.

mapa Lublin

Dla przypomnienia – co to jest ten DSS? To technologia, która umożliwia nam w okresie oczekiwania na aukcję docelowych pasm, udostępnienie 5G na bazie częstotliwości, którymi już dysponujemy. Jak to robimy? W ramach wykorzystywanej obecnie w sieci LTE częstotliwości 2100 MHz wyznaczyliśmy blok o szerokości 15 MHz, który może w zależności od aktualnych potrzeb obsługiwać użytkowników zarówno 4G, jak i 5G. Abyście mogli korzystać z szybszego internetu mobilnego, łączymy możliwości tego pasma (mówiąc technicznie – agregujemy) z innymi działającymi już częstotliwościami LTE. W rezultacie klient otrzymuje połączone możliwości 4G i nowego 5G, osiągając nawet 390 Mb/s na swoim smartfonie.

Zasoby częstotliwości 2100MHz są dynamicznie przydzielane na potrzeby #hello5G na konkretnej stacji bazowej, zgodnie z zachowaniami i potrzebami użytkowników, w czasie rzeczywistym, bo co jedną milisekundę. Tak, abyście z #hello5G mieli zawsze najlepszą jakość korzystania z internetu w komórce.

Więcej o zasadach działania #hello 5G w Orange znajdziecie w tym wpisie.

Szczegółowe informacje o tym, jak korzystać z sieci #hello5G oraz aktualną ofertę urządzeń dostępnych w sprzedaży, które ją obsługują, można znaleźć na stronie poświęconej 5G w Orange.

Udostępnij: #hello5G wita w Lublinie

Nowe możliwości dla biznesu

1 lipca 2021

Nowe możliwości dla biznesu

W tym tygodniu zaprezentowaliśmy nową strategię na lata 2021-2024. Jej ważnym elementem jest rozwój rynku biznesowego, który w strategii kryje się pod nazwą „Nowe możliwości”.

Orange od wielu lat jest kluczowym partnerem polskich firm w ich podróży technologicznej i cyfryzacji oraz wiodącym dostawcą rozwiązań biznesowych. Wspieramy przedsiębiorstwa, instytucje, małe i średnie firmy oraz miasta. Robimy to skutecznie, dlatego w nowej strategii skupimy się kontynuowaniu tej drogi, z ambitnymi celami i nowymi usługami. Stawiamy na ICT, chmurę, usługi bezpieczeństwa, tworzenie oprogramowania i aplikacji. Budowa sieci 5G otworzy nam tytułowe nowe możliwości. Dzięki wspólnemu działaniu Orange Polska i spółek z Grupy Orange (Integrated Solutions, BlueSoft i Craftware), jesteśmy w stanie stworzyć najbardziej kompleksową ofertę na rynku.

Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym Bożena Leśniewska, wiceprezeska ds. rynku biznesowego opowiada o naszych sukcesach i zamierzeniach na najbliższe lata.

Udostępnij: Nowe możliwości dla biznesu

Promocja na Samsungi – taniej nawet o 500 zł!

1 lipca 2021

Promocja na Samsungi – taniej nawet o 500 zł!

W tym tygodniu obniżyliśmy ceny dwóch modeli smartfonów: Samsung Galaxy S21 5G 256 GB – o 454 zł i Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB aż o 500 zł.

Akcja obowiązuje między 01.07-07.07 i skierowana jest tym razem dla użytkowników Orange na kartę. Mają oni szansę wypróbować modny i nowoczesny sprzęt z dostępem do sieci 5G, korzystając z atrakcyjnej ceny zakupu. Warunki oferty tygodnia widnieją tutaj.

Więcej o telefonach i ich parametrach znajdziecie na orange.pl, a to czym wyróżniają się poszczególne Samsungi tego typu – przeczytacie w naszym poradniku. Smartfony te polecał też nasz ekspert od gier – Bartosz Graczyk, który prezentował najciekawsze obecnie modele dla graczy.

Dodatkowo, wybierając Galaxy S21 | S21+ | S21 Ultra 5G można otrzymać 500 zł zwrotu na konto. Promocja ta trwa od połowy czerwca do 4.07 więc warto się pospieszyć. Szczegóły dostępne są w regulaminie.

Udostępnij: Promocja na Samsungi – taniej nawet o 500 zł!

Motorola moto g50 5G taniej o 240 zł

24 czerwca 2021

Motorola moto g50 5G taniej o 240 zł

Motorola Moto G50 to model dostępny w nowej Ofercie Tygodnia. Jest kompatybilna z 5G, dzięki czemu można odkryć zupełnie nowy wymiar pobierania danych.

Ulubione filmy, seriale streamuje się w mgnieniu oka, a filmy na YouTube ogląda bez zbędnych zakłóceń. Jesteś graczem? 5G i smartfon z procesorem Snapdragon™ 480 daje możliwość płynnej gry bez opóźnień. Michał Rosiak zrobił test tego telefonu do przeczytania tutaj.

Niższe ceny obowiązują we wszystkich planach taryfowych. Może z nich skorzystać każdy. Smartfon motorola moto g50 5G dostępny jest również na raty przy zawarciu umowy na wybrany Plan z oferty Abonament komórkowy lub wybrany pakiet Orange Love (umowa na 24 mies.) lub w ofercie bez abonamentu na raty (umowa na 20 mies.). Wskazana kwota obniżki dotyczy całego czasu trwania umowy.

Promocja trwa od 24 do 30 czerwca (włącznie) lub do wyczerpania zapasów. Szczegóły dostępne są na stronie internetowej, w salonach, u sprzedawców czy na infolinii. Więcej na: orange.pl/oferta-tygodnia. Parametry telefonów znajdziecie na orange.pl.

Udostępnij: Motorola moto g50 5G taniej o 240 zł