Bezpieczeństwo

Trzeba walczyć w fałszywymi informacjami. Chodzi nie tylko o 5G

20 października 2020

Trzeba walczyć w fałszywymi informacjami. Chodzi nie tylko o 5G

Przeczytałem informację, że Polska razem z 14 innymi krajami UE napisała do Komisji Europejskiej, żeby Unia mocniej przeciwstawiła się rozpowszechnianiu fałszywych informacji związanych z siecią 5G. Sygnatariusze apelują też, by zwiększać świadomość obywateli na temat teorii spiskowych.

„Obserwujemy rosnącą aktywność ruchów anty-5G w całej Unii Europejskiej. Pragniemy podkreślić, że akty wandalizmu przeciwko infrastrukturze telekomunikacyjnej i eskalacja dezinformacji na temat pól elektromagnetycznych oraz 5G to nie tylko zagrożenie dla gospodarki dotkniętych tym państw członkowskich, ale też utrudnianie UE zrealizowania ambitnych celów dotyczących 5G – czytamy w liście, z którego treść cytuję za agencją PAP.

Pamiętaj o krytycznym myśleniu

Cieszę się, że powstają takie inicjatywy. Powinno być ich jak najwięcej. Ostatni przykład Kraśnika i wprowadzenia w błąd radnych był dla mnie zarazem groteskowy, jak i budujący. Z jednej strony miasto stało się w mediach bohaterem tygodnia, ale z drugiej – tej zdecydowanie ważniejszej – radni wysłuchali ekspertów i zmienili zdanie. Rzeczowa dyskusja o technologii zawsze jest dobra i potrzebna. To była lekcja dla wszystkich. Zwłaszcza krytycznego myślenia, którego deficyt, tak samo jak słuchania fachowców, odczuwamy coraz bardziej.

Fałszywe informacje są groźne

Nie chodzi o to, że koszula rzecznika bliższa ciału. Mam na myśli wszystkie wprowadzające w błąd informacje. We wrześniu przedstawiliśmy dane CERT Polska, które mnie zmroziły. Tylko w trakcie wakacji aż 40% ataków phishingowych wykrytych w sieci Orange Polska było realizowanych właśnie z użyciem fałszywych informacji. Codziennie pojawia się z nimi nawet kilkanaście.

– Fałszywe informacje są już problemem społecznym i niosą ze sobą konkretne zagrożenia dla każdego z nas. Coraz częściej sensacyjne wiadomości stają się narzędziem wyłudzania danych i pieniędzy. Mogą to być obietnice ogromnych zarobków na platformach kryptowalutowych pod warunkiem założenia konta i wpłaty pieniędzy, fałszywe konkursy i loterie bądź informacje o rzekomych porwaniach dzieci prowadzące do fałszywych formularzy logowania. Krzykliwe nagłówki zachęcają do kliknięcia w link, a stąd już tylko krok do utraconych wrażliwych danych – ostrzega Robert Grabowski, szef CERT Orange Polska.

Jeśli dalej uważacie, że nie jest to wielki problem polecam raport magazynu „Press”, który za zgodą wydawcy możecie zobaczyć poniżej. Proszę uważajcie codziennie. Fałszywie wiadomości nie tylko mogą Was wprowadzić w błąd, ale jak pokazał CERT, także drogo kosztować.

Udostępnij: Trzeba walczyć w fałszywymi informacjami. Chodzi nie tylko o 5G

Urządzenia

Rozpoczęliśmy przedsprzedaż nowych iPhone`ów

19 października 2020

Rozpoczęliśmy przedsprzedaż nowych iPhone`ów

Dziękuję, że byliście cierpliwi. Właśnie wystartowaliśmy z przedsprzedażą iPhone`a 12 i iPhone`a 12 Pro. Dostawy zamówionych smartfonów przygotowaliśmy w ten sposób, abyście dostali je w piątek 23 października. Tego samego dnia ruszy regularna sprzedaż. Na obydwu modelach będziecie mogli korzystać z #hello5G.

Mamy pełną ofertę smartfonów

Szczegóły naszej oferty znajdziecie na specjalnie przygotowanej stronie. Nowe iPhone`y będą dostępne na raty zarówno w naszych ofertach abonamentowych, jak i kupując sam telefon. Z oferty mogą skorzystać klienci indywidualni oraz biznesowi.

Co wyróżnia iPhone`y 12?

Pewnie zastanawiacie się czym różni się seria 12 od poprzednich modeli? Mój kolega Karol Owczarek, na co dzień zajmujący się smartfonami, napisał ciekawy materiał, w którym dokładnie porównuje modele. Mocno polecam. Od siebie dodam, że niebieski jest piękny i mocno kusi rzecznika!!!

Udostępnij: Rozpoczęliśmy przedsprzedaż nowych iPhone`ów

Innowacje

Przyszłość jest dziś. Ekologia w wersji smart.

16 października 2020

Przyszłość jest dziś. Ekologia w wersji smart.

Zachęcam do posłuchania kolejnego odcinka technologicznego podcastu Polityki Insight „Przyszłość jest dziś”, którego partnerem jest Orange Polska. Warto wiedzieć więcej.

Tym razem o miastach, w których technologia pomaga dbać o środowisko. Najpierw Ewa Chodkiewicz z WWF wyjaśnia różnicę między gospodarką linearną a gospodarką obiegu zamkniętego i podaje kilka przykładów jej zastosowania. Sebastian Grabowski z Orange Polska opowiada, jak internet rzeczy pomoże nam w skutecznym radzeniu sobie z gospodarowaniem odpadami i nie tylko nimi.

Na koniec prezydent Bolesławca Piotr Roman przedstawia, jak to wszystko sprawdza się w realnym świecie i podnosi jakość życia mieszkańców. W mieście rozwiązania IoT funkcjonują w wodociągach, wspierają zarządzanie oświetleniem i obsługują system rowerów miejskich. Cieszymy się, że to wszystko dzieje się we współpracy z Orange.

Podcast posłuchacie na: SoundCloud i Spotify.

Udostępnij: Przyszłość jest dziś. Ekologia w wersji smart.

Urządzenia

Orange będzie mocniej współpracować z OPPO

15 października 2020

Orange będzie mocniej współpracować z OPPO

Dzisiaj na poziomie europejskim ogłosiliśmy zawiązanie partnerstwa z OPPO w zakresie wspólnych innowacji, które pomogą w dostarczaniu nowoczesnych usług Orange w smartfonach OPPO oraz urządzeniach Internetu Rzeczy. Naszym celem jest wspólne tworzenie takich rozwiązań, które sprostają zmieniającym się potrzebom klientom. Informację na temat szczegółów porozumienia znajdziecie tutaj.

Widzimy potencjał do współpracy

Jeśli chodzi o Polskę współpraca z OPPO szybko się rozwija. W ostatnim roku w naszej ofercie pojawiło się kilka urządzeń chińskiego koncernu. Dariusz Chróścik, która odpowiada w Orange Polska za zarządzanie portfolio smartfonów i urządzeń, dostrzega rosnący potencjał marki. – Chodzi o zastosowane technologie, jakość urządzeń i ich wygląd. Dlatego w czwartym kwartale tego roku nasi klienci mogą spodziewać się jeszcze większej oferty OPPO.

Wykorzystamy eSIM i 5G

Ważnym elementem współpracy będzie wykorzystywanie eSIM, którego Orange jest pionierem w Polsce. Z takiego rozwiązania w smartfonach i zegarkach korzysta już blisko 60 tys. klientów. Drugi aspekt to oczywiście technologia 5G i na tej bazie rozwój mobilnych usług przyszłości.  Na koniec polecam Wam nasze dwie wideo recenzje smartfonów OPPO: Reno 3 Pro i A72.

Udostępnij: Orange będzie mocniej współpracować z OPPO

Ruszyliśmy ze sprzedażą serii Galaxy Note 20. To kolejne smartfony z #hello5G

21 sierpnia 2020

Ruszyliśmy ze sprzedażą serii Galaxy Note 20. To kolejne smartfony z #hello5G

Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj zaczęliśmy regularną sprzedaż Samsungów Galaxy Note 20 5G i Galaxy Note 20 Ultra 5G. Urządzenia, które zamówiliście w przedsprzedaży powinny już do Was dotrzeć. To 13 i 14 model smartfona, na którym możecie korzystać z #hello5G. Dostępny na nim jest również eSIM, który szczególnie polecam z ofertą Orange Flex. Jak z wakacji wróci nasz blogowy tester Michał Rosiak weźmie na warsztat Note 20 i przygotuje wideo test.

Seria Galaxy Note zawsze kojarzyła mi się bardziej z telefonem biznesowym niż dla klientów indywidualnych. Kiedy rozmawiałem z rzecznikiem Samsunga Olafem Krynickim, przekonywał mnie, że tak już nie jest. Może ulegam złudzeniu, że jak smartfon jest duży, drogi i ma rysik to musi być dla biznesmena. Na pewno będą z niego zadowoleni wszyscy, którzy cenią sobie wysoką jakość zdjęć i robienia filmów. W aparatach ciężko znaleźć słaby punkt. Tak samo głośniki, ekran i bateria – bez zarzutu. Wreszcie rysik S Pen, którym chwilę się pobawiłem i naprawdę został dopracowany. Pisanie na ekranie sprawia przyjemność, a zamiana odręcznego pisma na drukowane nie sprawia kłopotów. Do tego sprawna obsługa różnych formatów dokumentów.

Ofertę przygotowaliśmy dla klientów biznesowych i indywidualnych. Możecie wybrać plan taryfowy lub kupić tylko telefon. Szczegóły znajdziecie tutaj.

Udostępnij: Ruszyliśmy ze sprzedażą serii Galaxy Note 20. To kolejne smartfony z #hello5G