Sieć

Rok refarmingu i 5G – podsumowujemy 2018

18 stycznia 2019

Rok refarmingu i 5G – podsumowujemy 2018

Na koniec 2018 roku mogliście korzystać już z  10 871 stacji bazowych z 4G LTE. Na 2/3 z nich działa agregacja pasma, dzięki której można bardziej komfortowo korzystać z internetu w telefonie. Nie macie oporów by tę moc wykorzystywać – przez sieć komórkową klienci Orange przesłali w 2018 roku 680 PB danych, o 50% więcej niż rok wcześniej.

Już blisko 90% danych przesyłanych jest przez sieć 4G LTE, a ta „rura” robi się coraz szersza, dzięki większej liczbie „systemów” na masztach stacji bazowych – w ciągu roku przybyło ich 45%, co przełożyło się na mocną pozycję we wszystkich testach prędkości, nawet pomimo potężnego wzrostu transferu danych. To w dużym stopniu zasługa refarmingu.

Oczywiście z naszej sieci korzystacie także do rozmów, było ich ponad 68 mld minut. Wysłaliście też ponad 12 mld SMS-ów.

Sieć mobilna także dla firm!

Jednak nasza sieć komórkowa służy nie tylko korzystającym z internetu w smartfonach, na tabletach czy w domu, lecz także firmom i samorządom często do bardzo ciekawych celów. W wielu miejscach działają nasze karty M2M zapewniając, tak jak w Józefowie, możliwość sczytywania liczników wody i szybsze reagowanie na awarie. Jednak to nie wszystko, bo w 2018 roku rozpoczęliśmy kilka pilotaży i projektów Internetu Rzeczy, przede wszystkim tego spod znaku technologii LTE-M,  urządzeń CAT-M1 i zaawansowanej analityki danych.

Czym jest owa technologia? To rozwiązanie działające w oparciu o sieć 4G LTE stworzone specjalnie na potrzeby rozwiązań Internetu Rzeczy. Zaczęliśmy się jeszcze w 2017 roku, ale pierwsze testowe stacje bazowe obsługujące LTE-M odpaliliśmy w czerwcu. Równolegle zaprosiliśmy do współpracy start-upy, które chciałyby tworzyć właśnie Internet Rzeczy, bez względu na szczegóły techniczne. W tym samym miesiącu podpisaliśmy także porozumienie z władzami Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii i Miasta Tychy. Chwilę później ruszył nasz wspólny projekt z innogy Stoen Operator – laboratorium, które odwiedziłem z blogową kamerą w ramach jednego z odcinków „Jak to działa?”. Potem posypało się jak z rękawa – ruszył pilotaż w Mysłowicach, gdzie pojemniki na odpady będą same informowały o zapełnieniu i we Wrocławiu, gdzie projekty były dwa, a o obu przeczytacie tutaj.

Podsumowanie sieci IoT 2018 sieć mobilna

Pisałem nieco wyżej o „zaawansowanej analityce danych”, jeżeli chcecie wiedzieć więcej zajrzyjcie do tekstu:„M2M a IoT – nieważne co prześlesz, ważne czego się dowiesz z… raportu”.

O IoT na blogu jeszcze napiszemy, szykujemy dla Was coś naprawdę dużego. Teraz wracam do tego, co zapewne Was bardzo interesuje.

Jednak przede wszystkim dla Was 😉

Bo z sieci korzystacie bardzo intensywnie – przesłanie 680 PB łatwe nie jest. Do zapisu 1 PB trzeba by użyć 745 milionów dyskietek (pamiętacie je?). By użyć nieco bliższej nam formy zapisu – to 223 tys. płyt DVD. Oznacza to, że do zapisu 680 PB należałoby użyć… 152 milionów płyt DVD. Standardowa grubość płyty DVD jest bardzo niewielka (czy kiedyś w ogóle zastanawialiście się nad jej grubością?) i wynosi 1,2 milimetra. Nawet mimo to, gdyby ułożyć jedna na drugiej taką ilość płyt DVD to wieża skonstruowana w ten sposób miałaby 182 km, wystając ponad granicę ziemskiej atmosfery. Gdyby położyć je na drodze, to zaczynały by się w Warszawie, a kończyły w Kielcach. Rekordzista przesłał ponad 19 TB danych w rok, to równowartość 36 lat ciągłego grania muzyki.

Transfer danych w sieci 3G został prawie bez zmian. Jeżeli chodzi o rozmowy, to niezmiennie króluje w tym sieć właśnie 3G i  przechodzi przez nią grubo ponad 3 mld minut miesięcznie. Patrząc na wykresy można jednak zobaczyć, że czeka nas zmiana na drugim miejscu zestawienia i sieć 2G ustąpi wkrótce VoLTE. Sądzę, że nastąpi to jeszcze w pierwszym półroczu 2019, ale to tylko moje prywatne przewidywania 😉

Refarming specjalnie dla Was

Na ponad 45% wzrost liczby systemów 4G LTE największy wpływ miał refarming częstotliwości. Jego prowadzenie w minionym roku było dla nas bardzo ważne i z tego co mówią koledzy zajmujący się siecią, będziemy go prowadzić także w kolejnym. Jeżeli chcecie przeczytać więcej szczegółów zajrzyjcie do tekstu: „Wyciskamy” sieć mobilną. Nie powinno więc dziwić, że najbardziej dynamicznie rosła liczba miejsc, gdzie funkcjonowało 4G LTE w paśmie 2100 MHz, które odpalaliśmy właśnie dzięki refarmingowi.  Na drugim miejscu były „systemy” obsługujące częstotliwość 2600 MHz.

Przekładając to na stacje bazowe – już ponad 63% z nich obsługuje agregację pasma, a na ponad 10%  mamy już cztery częstotliwości 4G LTE, czyli nasze najmocniejsze zestawienie. Możecie je znaleźć przede wszystkim w kilkunastu miastach, gdzie prowadzimy lub zakończyliśmy proces refrmingu. Na wzrost możliwości naszej sieci wpływ miały także różnego rodzaju rekonfiguracje i zmiany, które dość obszernie opisałem w drugim tekście o wyciskaniu sieci komórkowej.

Podsumowanie sieci mobilnej Orange Polska - grafika nagłówkowa

Naszą stacją bazową z najmocniejszą konfiguracją – 4 pasmami i modulacją 256 QAM i MIMO 4×4 na wszystkich częstotliwościach jest nadal stacja bazowa przy pl. Politechniki w Warszawie. Teoretycznie ta konfiguracja w warunkach laboratoryjnych powinna pozwalać na wyciągniecie prędkości w okolicach 900 Mb/s. Nie ma jednak na polskim rynku żadnych urządzeń, które by sobie z nią poradziły. To nadal jednak potężna pojemność, która poradzi sobie z wieloma smartfonami jednocześnie korzystającymi z sieci.

Najbardziej pracowita stacja bazowa jest w Wielkopolsce

Zadałem też koleżankom i kolegom zajmującym się siecią pytanie o to, która stacja bazowa przesłała najwięcej danych naszych klientów w ciągu całego roku. Okazało się, że nie znajduje się ona w żadnym wielkim mieście, ale w Śremie w Wielkopolsce,  obsługuje znajdujące się tam osiedle domków jednorodzinnych Górczyn nad Wartą. W ciągu roku przeszło przez nią blisko 360 TB danych, czyli mniej więcej równowartość 500 godzin oglądania filmów wideo dziennie. To dobrze wyposażona stacja ma 4 sektory i odpalone są na niej 3 częstotliwości 4G LTE – 800, 1800 i 2600 MHz. Ale nie wyciągajcie pochopnych wniosków – przeważająca liczba stacji z absolutnej czołówki naszych stacji bazowych jest w województwie Mazowieckim 😉

Dla Was rozbudowaliśmy także stacje bazowe w miejscach, do których jeździcie na wakacje, dokładnie 200 z nich. Dodatkowo, na czas wakacji dostawiliśmy 10 stacji mobilnych, które obsługiwały ruch w najważniejszych miejscach. Sam będąc kilkukrotnie nad Bałtykiem, zauważyłem, że jakość naszych usług była bardzo dobra.

Podsumowanie sieci mobilnej - 2018 grafika

Po wakacjach nawet postanowiliśmy podliczyć ruch z nich i wyciągnąć wnioski. Zrobiliśmy to korzystając z kilku ciekawych interaktywnych narzędzi i okazało się, że największy ruch w naszej sieci to najprawdopodobniej, pośrednio dzieło sinic, które zakwitły w Bałtyku. Nie wierzycie? Mi też było trudno 😉 Skoro już przy wakacjach jesteśmy, to nasza sieć odczuła także moment gdy się skończyły. Widać wtedy nagłą zmianę sposobu korzystania z sieci. Jeżeli nie chcecie się domyślać jaki, musicie zajrzeć do powyższego linka.

Zmianę w jakości naszej sieci mogli odczuć także Ci z Was, którzy korzystali z niej przy granicy z Białorusią. Coś co przez wiele lat było problemem – trudności z koordynacją transgraniczną skończyło się i od czerwca możecie korzystać z 4G LTE także tam.

5G – strategia i testy

Bez wątpienia drugim tematem przewodnim w naszej sieci mobilnej było 5G. W marcu zaprezentowaliśmy razem z Nokią trial i program 5G, przewidując pierwsze testy w 2019 roku.  Zabraliśmy się jednak do pracy i już we wrześniu mogliśmy pokazać Wam pierwszą stację bazową 5G działającą poza laboratorium. Kolejnym etapem gliwickich testów było odpalenie stacji komercyjnej, zgodnej z opublikowaną w połowie roku fazą standardu 5G – Rel 15. Sporo o testach pisaliśmy, więc zajrzyjcie do podlinkowanych tekstów i wideo. Nie sądzę jednak, byście o nich nie słyszeli – odbiły się dużym echem w mediach, a wideo, w którym uchyliliśmy rąbka tajemnicy obejrzano kilkanaście tysięcy razy. Ale o tym za chwilę.

Nasza sieć okiem kamery

Na początku ubiegłego roku postanowiliśmy także zaprosić Was do siebie i pokazać z bliska jak działa nasza sieć. Dlatego ruszyliśmy w kwietniu 2018 roku z cyklem „Jak to działa?”, a w lipcu „Przyszłość jest dzisiaj”. Pierwszy jest bardziej techniczny, drugi nieco mniej ;-), ale oba pozwalają zajrzeć Wam do wielu miejsc najczęściej niedostępnych. Mogliście odwiedzić wielkie Centrum Przeważania Danych, zajrzeć do CERT Orange Polska i przyjrzeć się miejscu gdzie dbamy o działanie naszej sieci mobilnej. Marta pokazała miejsce, gdzie można podglądać koty dzięki światłowodowi, a następnie przygarnąć milusińskiego i porozmawiała z naszą sztuczną inteligencją – Maxem. Oczywiście będziemy pokazywać Wam kolejne aspekty działania naszej sieci także w tym roku, zajrzymy także do „urządzeń końcowych”. Kolejne wideo w przyszłym tygodniu!

A cała playlista jest tutaj.

Całą playlistę znajdziecie tutaj

Podsumujemy także rozwój naszej sieci stacjonarnej, lecz wszystko w swoim czasie 😉

A teraz czas na infografikę!

Infografika - podsumowanie sieci mobilnej Orange Polska

Udostępnij: Rok refarmingu i 5G – podsumowujemy 2018

Sieć

Jak to działa #7 – pierwszy test 5G

Jak to działa #7 – pierwszy test 5G

Orange i Huawei po raz pierwszy w Polsce uruchomiły testową stację bazową 5G poza murami laboratorium. Jestem niesamowicie szczęśliwy, że mogliśmy pokazać Wam te testy okiem blogowej kamery. A jest co, bo gdy rzuciłem przy jednym z kolegów, który brał udział w testach „W sumie to tworzymy tu historię” to odpowiedź była krótka: „wiem”.

Zapraszam do oglądania, zobaczcie jak się „robi” 5G, o testach możecie przeczytać także w komunikacie prasowym.

Testowaliśmy przede wszystkim to, w jaki sposób wysokie częstotliwości – 3,4 GHz, zbliżone do tych, na których pracować będzie w przyszłości sieć 5G w Polsce zachowują się w warunkach miejskich. Warunkach, gdzie sygnał stacji bazowej może być zakłócany przez inne urządzenia elektroniczne i gdzie liczne budynki nie ułatwiają zadania.

Im wyższa częstotliwość, tym to tłumienie, jak się fachowo nazywa jest większe. Zresztą pisałem już o tym kiedyś na blogu w tekście Częstotliwość częstotliwości nierówna. Obecnie najwyższą częstotliwością, którą wykorzystuje sieć mobilna jest 2600 MHz, czyli 2,6 GHz. Więcej – 5 GHz wykorzystuje obecnie na przykład domowe WiFi. Jednak sieć mobilna to nie domowy modem, lecz rozwiązanie, które musi obsłużyć tysiące urządzeń czasem na sporej powierzchni. Dlatego tak ważne jest przetestowanie jak to wszystko zadziała właśnie w mieście. Zresztą ten wątek pojawiał się nam także przy okazji testów, które prowadziliśmy z innogy.

Antena, którą wykorzystaliśmy w teście, dostarczona wraz z resztą sprzętu przez Huawei obsługuje tak zwane massive MIMO. Jeżeli pamiętacie tekst o MIMO 4×4 to massive MIMO to w zasadzie „prawie” to samo, tylko dużo, dużo bardziej. W środku takiej anteny znajdują się dziesiątki małych… antenek (nie ma lepszego słowa). Każda może nadawać do innego urządzenia w tym samym czasie.

P.S. Cieszę się, że odwiedziliśmy Gliwice jeszcze z jednego powodu. Po raz pierwszy mogłem zobaczyć słynną Radiostację Gliwicką. To kawał historii bądź co bądź telekomunikacji, a przy okazji najwyższa w Europie, a być może na świecie drewniana konstrukcja, wykonana z drewna modrzewiowego. Ma 111 metrów wysokości i robi wrażenie. Nie mogło jej zabraknąć w nagraniu 😉

Radiostacja w Gliwicach - blog Orange Polska

Udostępnij: Jak to działa #7 – pierwszy test 5G

Galeria zdjęć – pierwsze testy 5G poza laboratorium

Galeria zdjęć – pierwsze testy 5G poza laboratorium

Zapraszamy do pobrania wysokiej jakości zdjęć przedstawiającej testy 5G przeprowadzone przez Orange Polska i Huawei w Gliwicach. Pozwoliły one przetestować sieć 5G w trudnych, miejskich warunkach. Więcej na temat testów można znaleźć w komunikacie prasowym: Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich. Na zdjęciach znajdziecie Państwo także modem stworzony przez Huawei, który obsługuje technologię 5G.

Udostępnij: Galeria zdjęć – pierwsze testy 5G poza laboratorium

Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

Orange Polska i Huawei uruchomili w Gliwicach stację obsługującą technologię 5G. To pierwsze testy w Polsce, prowadzone poza laboratoriami. W ten sposób Orange rozpoczyna kolejny etap przygotowań do budowy sieci 5G, zapowiadanych w ogłoszonej wiosną tego roku strategii.

Testy prowadzone poza laboratorium pozwoliły ocenić wpływ gęstej zabudowy miejskiej, wysokich budynków, czy warunków atmosferycznych na częstotliwości 3,4-3,6 GHz wykorzystywane w testach. Inżynierowie skorzystali z anteny Huawei obsługującej technologię „massive MIMO”, złożonej z kilkudziesięciu elementów odpowiadających za nadawanie i odbieranie sygnału, zamiast jak teraz, w przypadku 4G – maksymalnie czterech.

Wychodzimy z laboratorium by sprawdzić, jak przygotowywane rozwiązania sprawdzają się „w boju”. Prowadzone w Gliwicach testy pozwalają nam przeanalizować ich funkcjonowanie w trudnych warunkach miejskich. Wdrożenie 5G przyniesie jakościową zmianę. Skorzystają na tym nie tylko indywidualni użytkownicy, ale też przemysł, czy szerzej – cała gospodarka. Aby uruchomić mobilną sieć nowej generacji sprawnie i efektywnie, potrzebujemy jasnych reguł gry, porządkujących sprawy takie jak częstotliwości, normy elektromagnetyczne, czy proces inwestycyjny. Jesteśmy gotowi na dialog z rządem i regulatorem rynku, dotyczący uregulowania tych kwestii – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Pierwsze na świecie komercyjne, kompleksowe rozwiązanie 5G, w tym terminale , Huawei zaprezentował w lutym podczas tegorocznego Mobile World Congress w Barcelonie. Aktualnie prowadzone są wdrożenia sieci 5G w wielu miejscach na całym świecie. Mobilny Internet wkroczy dzięki temu w nową erę, w której komunikacja wszystkich urządzeń będzie motorem napędowym cyfrowej transformacji przemysłu. Na początku 2019 roku firma przewiduje wprowadzenie na rynek smartfonów 5G w celu zapewnienia użytkownikom wielu możliwości w korzystaniu z sieci nowej generacji. Jako Huawei chcemy wspierać polski rząd oraz krajowych przedsiębiorców, we wprowadzaniu i udostępnianiu wszystkim zainteresowanym stronom nowych rozwiązań przynoszących wymierne korzyści oraz możliwości dalszego wzrostu. Współpraca z firmą Orange przy wdrażaniu 5G jest dla nas bardzo ważna i jesteśmy przekonani, że dzięki wspólnym wysiłkom Polska stanie się liderem w zakresie wdrażania najnowszych rozwiązań teleinformatycznych – powiedział Tonny Bao, Dyrektor Zarządzajacy Huawei Polska

W trakcie prób laboratoryjnych poprzedzających testy w terenie, pomiędzy stacją nadawczą i dostarczonym przez Huawei pierwszym komercyjnym modemem 5G, osiągnięto prędkość 1,8 Gb/s. W warunkach miejskich, przy większych odległościach, dane popłynęły z prędkością 1,5 Gb/s, wykorzystując kanał o szerokości 100 MHz. To prawie 2 razy więcej niż może zapewnić najszybsza stacja bazowa Orange Polska dostępna obecnie dla klientów, a obsługująca 4G. Orange i Huawei planują przeprowadzić w Gliwicach kolejne testy przygotowujące do wdrożenia 5G.

Wybór terenu Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii na miejsce testów związany jest z rozpoczętą w czerwcu współpracą z Orange Polska, w zakresie budowy tzw. Inteligentnego Miasta. Nie jest ono możliwe bez rozwiniętej sieci obsługującej Internet Rzeczy – czujniki i systemy, które dzięki wymianie informacji będą mogły lepiej dostosować miasto do potrzeb jego mieszkańców. 5G pozwoli na dalszy rozwój IoT (Internetu Rzeczy), dając możliwość obsługi większej liczby takich urządzeń i będzie jednym z głównych pól wykorzystania tej technologii.

Huawei oferuje pełną gamę rozwiązań sieciowych E2E (end-to-end) 5G zgodnych ze standardem 3GPP. Obejmują one stacje bazowe, sieć rdzeniową oraz terminale z dostępęm do bezprzewodowego Internetu szerokopasmowego, umożliwiając powstanie społeczeństwa Gigabitowego.

Firma podejmuje również znaczące wysiłki, aby zaangażować partnerów z wielu różnych branż, w celu wspólnego wdrożenia technologii 5G. Dzięki temu Huawei może realizować odważne plany w obszarze przygotowań do zastosowania sieci nowej generacji w różnorodnych technologiach, produktach i ekosystemie.

Rok 2018 to początek komercjalizacji technologii 5G, korzystając z pełnej gamy wiodących i dojrzałych produktów obsługujących 5G E2E. Rozwiązania Huawei dostarczone do testów w Gliwicach, potwierdziły już wcześniej swoje techniczne możliwości podczas różnych projektów na świecie. Dotyczy to zarówno prędkości transmisji osiągniętych w warunkach laboratoryjnych, jak i zapewnieniu stałego zasięgu sieci oraz spełnieniu wysokich wymagań pod względem przepustowości w punktach dostępu w budynkach i poza nimi. Huawei wdrożyło już te technologie w ponad 10 krajach, w tym w Wielkiej Brytanii, Finlandii, Włoszech, Korei Południowej i Chinach.

W typowo gęsto zaludnionych obszarach miejskich rozwiązania firmy są w stanie zapewnić wszechstronny poziom dostępu do Internetu dzięki prędkości transmisji danych mierzonej w Gb/s oraz setkach Mb/s .

***

Sieć 5G pozwoli przesyłać dane z prędkościami wielokrotnie wyższymi niż obecnie. Zapewni niższe opóźnienia, a w przyszłości stanowić może podstawę do dalszego rozwoju Internetu rzeczy. Możliwości, które daje, zostały uwzględnione w rządowej Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju jako baza do budowy nowoczesnej polskiej gospodarki.

Orange Polska planuje uruchomienie pierwszych komercyjnych punktów dostępu 5G już w 2020 roku. Program 5G zaprezentowany przez operatora pozostaje w synergii z rozbudową sieci światłowodowej. Dzięki największemu w historii firmy programowi inwestycyjnemu łącza o bardzo wysokiej przepustowości dostępne są już ponad 120 miastach w Polsce. W przyszłości mogą one posłużyć do tworzenia nowych punktów dostępu do sieci 5G. Ponadto, prowadzone w oparciu o sieć 4G LTE testy rozwiązań takich jak wirtualizacja radiowej sieci dostępowej oraz służąca do budowy sieci IoT technologia LTE-M, pozwalają zdobywać doświadczenia niezbędne do wdrożenia w Polsce sieci mobilnej piątej generacji.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
E-mail: biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

Marzena Śliz
Dyrektor Public Affairs Huawei Polska Sp. z o.o.
Mobile: +48 600 975 843
E-mail: marzena.sliz@huawei.com

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

Innowacje

„Samodzielne” 5G już stworzone

18 czerwca 2018

„Samodzielne” 5G już stworzone

Kolejny kamień milowy na drodze 5G za nami. Po tym jak w grudniu zakończono prace nad wersją 5G, która mogła współistnieć z siecią 4G pozostała jeszcze do zamknięcia wersja „samodzielna”. Właśnie zakończono prace nad „Standalone 5G NR”.

Zadacie słuszne pytanie: „co to oznacza dla mnie?” Na razie… zupełnie nic 😉

Dla nas, jako operatora, a także dla producentów sprzętu, czy twórców rozwiązań chmurowych oznacza jednak bardzo dużo. Dzięki zakończeniu prac nad tym dokumentem mamy wytyczne, którymi będziemy musieli się kierować by stworzyć niezależną od sieci 4G infrastrukturę 5G. To docelowa forma sieci 5GMożemy zacząć się zastanawiać nad poszczególnymi problemami ich rozwiązaniem i kombinować jak to wszystko połączyć w całość.

Długa droga jeszcze przed nami, ale przynajmniej wiemy jak wygląda to co chcemy osiągnąć. A gdy już to osiągniemy, dla Was będzie to oznaczać bardzo dużo.

Pełen komunikat przeczytacie na stronie 3GPP.

P.S. tak, przedstawiciele Orange Polska brali udział w pracach nad standardem. Ten tekst nie powstał jednak głównie po to, by czytający naszego bloga także trzymali rękę na pulsie w temacie 5G

Udostępnij: „Samodzielne” 5G już stworzone