Nowe możliwości dla biznesu

1 lipca 2021

Nowe możliwości dla biznesu

W tym tygodniu zaprezentowaliśmy nową strategię na lata 2021-2024. Jej ważnym elementem jest rozwój rynku biznesowego, który w strategii kryje się pod nazwą „Nowe możliwości”.

Orange od wielu lat jest kluczowym partnerem polskich firm w ich podróży technologicznej i cyfryzacji oraz wiodącym dostawcą rozwiązań biznesowych. Wspieramy przedsiębiorstwa, instytucje, małe i średnie firmy oraz miasta. Robimy to skutecznie, dlatego w nowej strategii skupimy się kontynuowaniu tej drogi, z ambitnymi celami i nowymi usługami. Stawiamy na ICT, chmurę, usługi bezpieczeństwa, tworzenie oprogramowania i aplikacji. Budowa sieci 5G otworzy nam tytułowe nowe możliwości. Dzięki wspólnemu działaniu Orange Polska i spółek z Grupy Orange (Integrated Solutions, BlueSoft i Craftware), jesteśmy w stanie stworzyć najbardziej kompleksową ofertę na rynku.

Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym Bożena Leśniewska, wiceprezeska ds. rynku biznesowego opowiada o naszych sukcesach i zamierzeniach na najbliższe lata.

Udostępnij: Nowe możliwości dla biznesu

Jak rośniemy na rynku ICT. Raport TOP 200 Computerworld

24 czerwca 2021

Jak rośniemy na rynku ICT. Raport TOP 200 Computerworld

Właśnie został opublikowany Raport TOP 200 magazynu Computerworld podsumowujący 2020 rok na rynku ICT w Polsce. Kolejny raz mamy powody, aby pochwalić się i podziękować klientom za zaufanie.

Orange Polska czwarty rok z rzędu jest liderem rankingu w kategorii „Największy dostawca usług telekomunikacyjnych w Polsce”. Jesteśmy w pierwszej trójce firm, które mają największe nakłady na badania i rozwój.  Imponująco urośliśmy też w kategorii sprzedaży rozwiązań dla sektora MSP – dynamika wzrostu rok do roku w tej kategorii wyniosła aż 69%.

Dobra strategia rozwoju

– To kolejna edycja Raportu TOP 200, która daje nam wiele powodów do satysfakcji. Wyniki jasno pokazują, że zarówno Orange Polska, jak i inne spółki z naszej Grupy, ugruntowały, a w wielu przypadkach wręcz wzmocniły swoje pozycje w różnych sektorach gospodarki jako kluczowi dostawcy rozwiązań telekomunikacyjnych i IT na polskim rynku – mówi Bożena Leśniewska, wiceprezeska Orange Polska. – To pokazuje, że strategia rozwoju segmentu ICT, którą przyjęliśmy cztery lata temu, była słuszna. Dzięki naszym kompetencjom i synergii jesteśmy w stanie oferować dziś, w czasach przyspieszonej digitalizacji, rozwiązania w pełni kompleksowe – od łączy światłowodowych po analitykę i BIG Data – dodaje.

ICT

Wszyscy razem silniejsi

Według Raportu, Integrated Solutions jest trzecim integratorem na polskim rynku. Doskonale radzi sobie też w sprzedaży produktów i rozwiązań IT dla instytucji publicznych oraz branży transportowej – jest drugim dostawcą w Polsce dla obu sektorów. Według raportu IS  ma także znaczący udział w dostarczaniu rozwiązań dla branży bankowej i handlu. W Rankingu sprzedaży usług IT dla dużych firm i korporacji IS awansował na piątą lokatę. Spółka zajęła też siódmą pozycję wśród największych dostawców rozwiązań w modelu chmurowym z dynamiką 86% rok do roku.

Ranking Computerworld pokazuje także wysokie pozycje BlueSoft oraz Craftware, czyli najmłodszej spółki, która dołączyła do Grupy w grudniu ubiegłego roku, wspierając naszą ofertę dla biznesu o rozwiązania CRM. Craftware znalazł się na szóstym miejscu wśród największych dostawców rozwiązań IT dla przemysłu i budownictwa, jest też 10. firmą w Polsce, która ma największe przychody z rozwiązań chmurowych. Z kolei BlueSoft ponownie znalazł się w pierwszej dziesiątce dostawców usług testowania oprogramowania i sprzedaży usług integracyjnych. Nasze spółki zaznaczyły też swoją obecność w sprzedaży rozwiązań bezpieczeństwa.

Więcej informacji o wynikach Raportu znajdziecie tutaj:

Udostępnij: Jak rośniemy na rynku ICT. Raport TOP 200 Computerworld

Inne

„Miasteczko Myśli” Orange. Czy nadszedł czas dla korporacyjnych rebeliantów?

24 lutego 2021

„Miasteczko Myśli” Orange. Czy nadszedł czas dla korporacyjnych rebeliantów?

Pływanie pod prąd nigdy nie jest komfortową drogą. W niepewnych czasach w jakich teraz żyjemy, bycie „rebeliantem” wydaje się wyzwaniem wręcz ekstremalnym! Czy warto nim być? Może lepiej przeczekać i nie wychodzić poza utarte schematy działania? Odpowiedzi będziemy szukać na kolejnej edycji „Miasteczka Myśli” – „Czas rebeliantów”.

Nie ma jednej definicji świata, życia i biznesu. Różnimy się w naszych drogach życiowych, dążeniach do sukcesu biznesowego i społecznego. Dlatego warto spojrzeć na ludzi, którzy chcą przełamywać utarte schematy myślenia. Poszli inną drogą i pokonali strach przed niekonwencjonalnym działaniem.

Gośćmi „Miasteczka Myśli” – „Czas rebeliantów” będą: Julien Ducarroz, prezes Orange Polska, który porozmawia z Pimem de Morree, współautorem koncepcji „Korporacyjni rebelianci”. Swoimi opiniami podzielą się także: Justyna Ciępka, General Manager LEGO Poland, Ukraine, Baltics, Jacek Kowalski członek zarządu ds. Human Capital Orange Polska, prof. Jerzy Trzebiński, psycholog społeczny Uniwersytet SWPS oraz Urszula Dudziak, wokalistka i kompozytorka jazzowa. Rozmawiać z nimi będą: Olga Kozierowska dziennikarka, założycielka Fundacji Sukces Pisany Szminką i Weronika Wawrzkowicz, dziennikarka, „Rozmawiam, bo lubię”.

Partnerem „Miasteczka Myśli” jest ośrodek dialogu i analiz ThinkTank, a partnerami medialnymi: „Rzeczpospolita” i Magazyn Spider’s Web+. Wydarzenie obejrzycie na żywo na stronie na stronie „Miasteczka Myśli” oraz na profilu Orange na Facebooku. Startujemy w piątek 26 lutego, o godz. 11.30. Zapraszam.

Udostępnij: „Miasteczko Myśli” Orange. Czy nadszedł czas dla korporacyjnych rebeliantów?

Smartfon zamiast terminala płatniczego

8 lutego 2021

Smartfon zamiast terminala płatniczego

Wielu z Was korzysta z płatności BLIK i docenia wygodę, ale czy wiedzieliście, że możecie skorzystać z aplikacji mobilnej Fastpass, która umożliwia przyjmowanie płatności BLIK za pomocą smartfona? Też się o niej dowiedziałem niedawno od kolegów z zespołu Orange dla Firm. To pierwsza i jedyna taka aplikacja na polskim rynku. Powstała we współpracy Orange Polska z Tpay w ramach programu Orange Fab, w którym wspieramy start-upy.

Fastpass jest przeznaczony dla każdej firmy, która chce przyjmować płatności BLIK. Bez konieczności posiadania terminala płatniczego i tym samym wiązania się długoterminową umową, a jednocześnie wymaga bezpieczeństwa płatności. Rozwiązanie najlepiej sprawdzi się w branży handlowej i usługowej. Ułatwi pobieranie opłat taksówkarzom czy kurierom. To także dobre uzupełnienie innych form przyjmowania płatności dzięki temu, że smartfon zawsze mamy pod ręką.

Są jeszcze korzyści finansowe. W przeciwieństwie do większości terminali płatniczych Fastpass nie wymaga miesięcznej opłaty ani żadnych innych stałych płatności. Jedynym kosztem – prócz jednorazowej opłaty rejestracyjnej wynoszącej 10 zł – jest prowizja od transakcji – 0,59%.

Za pomocą aplikacji Fastpass płatności przyjmowane są m.in. w sieci kantorów Pomarańczarnia i taksówkach M1 Taxi w Poznaniu.

Aplikacja jest dostępna na smartfonach z systemem operacyjnym Android i iOS. Mogą z niej korzystać również użytkownicy Orange Flex dla firm.

Udostępnij: Smartfon zamiast terminala płatniczego

Inne

Jak minął nam rok w Orange Polska

30 grudnia 2020

Jak minął nam rok w Orange Polska

Ten rok był inny niż wszystkie. Pandemia wywarła na nim szczególne piętno. Wczoraj Monika Kulik podsumowała 2020 rok na blogu od strony społecznego zaangażowania, z którego jesteśmy bardzo dumni. Nasza firma, Fundacja Orange i przede wszystkim pracownicy-wolontariusze, naprawdę daliśmy radę w tym trudnym czasie. A jak ostatnie 12 miesięcy wyglądały od biznesowej strony? Co warto zapamiętać i czym możemy się pochwalić? Wszystko na jednej, dużej grafice.

podsumowanie roku 2020

Mediateka