Inne

„Miasteczko Myśli” Orange. Czy nadszedł czas dla korporacyjnych rebeliantów?

24 lutego 2021

„Miasteczko Myśli” Orange. Czy nadszedł czas dla korporacyjnych rebeliantów?

Pływanie pod prąd nigdy nie jest komfortową drogą. W niepewnych czasach w jakich teraz żyjemy, bycie „rebeliantem” wydaje się wyzwaniem wręcz ekstremalnym! Czy warto nim być? Może lepiej przeczekać i nie wychodzić poza utarte schematy działania? Odpowiedzi będziemy szukać na kolejnej edycji „Miasteczka Myśli” – „Czas rebeliantów”.

Nie ma jednej definicji świata, życia i biznesu. Różnimy się w naszych drogach życiowych, dążeniach do sukcesu biznesowego i społecznego. Dlatego warto spojrzeć na ludzi, którzy chcą przełamywać utarte schematy myślenia. Poszli inną drogą i pokonali strach przed niekonwencjonalnym działaniem.

Gośćmi „Miasteczka Myśli” – „Czas rebeliantów” będą: Julien Ducarroz, prezes Orange Polska, który porozmawia z Pimem de Morree, współautorem koncepcji „Korporacyjni rebelianci”. Swoimi opiniami podzielą się także: Justyna Ciępka, General Manager LEGO Poland, Ukraine, Baltics, Jacek Kowalski członek zarządu ds. Human Capital Orange Polska, prof. Jerzy Trzebiński, psycholog społeczny Uniwersytet SWPS oraz Urszula Dudziak, wokalistka i kompozytorka jazzowa. Rozmawiać z nimi będą: Olga Kozierowska dziennikarka, założycielka Fundacji Sukces Pisany Szminką i Weronika Wawrzkowicz, dziennikarka, „Rozmawiam, bo lubię”.

Partnerem „Miasteczka Myśli” jest ośrodek dialogu i analiz ThinkTank, a partnerami medialnymi: „Rzeczpospolita” i Magazyn Spider’s Web+. Wydarzenie obejrzycie na żywo na stronie na stronie „Miasteczka Myśli” oraz na profilu Orange na Facebooku. Startujemy w piątek 26 lutego, o godz. 11.30. Zapraszam.

Udostępnij: „Miasteczko Myśli” Orange. Czy nadszedł czas dla korporacyjnych rebeliantów?

Smartfon zamiast terminala płatniczego

8 lutego 2021

Smartfon zamiast terminala płatniczego

Wielu z Was korzysta z płatności BLIK i docenia wygodę, ale czy wiedzieliście, że możecie skorzystać z aplikacji mobilnej Fastpass, która umożliwia przyjmowanie płatności BLIK za pomocą smartfona? Też się o niej dowiedziałem niedawno od kolegów z zespołu Orange dla Firm. To pierwsza i jedyna taka aplikacja na polskim rynku. Powstała we współpracy Orange Polska z Tpay w ramach programu Orange Fab, w którym wspieramy start-upy.

Fastpass jest przeznaczony dla każdej firmy, która chce przyjmować płatności BLIK. Bez konieczności posiadania terminala płatniczego i tym samym wiązania się długoterminową umową, a jednocześnie wymaga bezpieczeństwa płatności. Rozwiązanie najlepiej sprawdzi się w branży handlowej i usługowej. Ułatwi pobieranie opłat taksówkarzom czy kurierom. To także dobre uzupełnienie innych form przyjmowania płatności dzięki temu, że smartfon zawsze mamy pod ręką.

Są jeszcze korzyści finansowe. W przeciwieństwie do większości terminali płatniczych Fastpass nie wymaga miesięcznej opłaty ani żadnych innych stałych płatności. Jedynym kosztem – prócz jednorazowej opłaty rejestracyjnej wynoszącej 10 zł – jest prowizja od transakcji – 0,59%.

Za pomocą aplikacji Fastpass płatności przyjmowane są m.in. w sieci kantorów Pomarańczarnia i taksówkach M1 Taxi w Poznaniu.

Aplikacja jest dostępna na smartfonach z systemem operacyjnym Android i iOS. Mogą z niej korzystać również użytkownicy Orange Flex dla firm.

Udostępnij: Smartfon zamiast terminala płatniczego

Inne

Jak minął nam rok w Orange Polska

30 grudnia 2020

Jak minął nam rok w Orange Polska

Ten rok był inny niż wszystkie. Pandemia wywarła na nim szczególne piętno. Wczoraj Monika Kulik podsumowała 2020 rok na blogu od strony społecznego zaangażowania, z którego jesteśmy bardzo dumni. Nasza firma, Fundacja Orange i przede wszystkim pracownicy-wolontariusze, naprawdę daliśmy radę w tym trudnym czasie. A jak ostatnie 12 miesięcy wyglądały od biznesowej strony? Co warto zapamiętać i czym możemy się pochwalić? Wszystko na jednej, dużej grafice.

podsumowanie roku 2020

Mediateka

Udostępnij: Jak minął nam rok w Orange Polska

Sieć

Sieć Orange sięga nawet 90 km w morze

29 grudnia 2020

Sieć Orange sięga nawet 90 km w morze

Orange, jako jedyny operator komórkowy w Polsce, posiada stacje na platformach wiertniczych pracujących na Bałtyku i jest w stanie przeprowadzić do nich transmisję sygnału nawet na odległość 90 km. Dzięki temu pracownicy mogą na co dzień czuć się bezpieczniej a w wyjątkowym czasie Świąt i Nowego Roku porozmawiać z rodziną i bliskimi.

Na trzech platformach wiertniczych zbudowaliśmy stacje umożliwiające transmisję danych i korzystanie z usług głosowych poprzez technologie UMTS oraz GSM 900. Pierwsza z nich powstała jeszcze za czasów Centertela. Żeby były w zasięgu sieci komórkowej połączyliśmy je z pozostałą częścią sieci mobilnej Orange za pomocą specjalnego łącza radiowego.

Przy maksymalnej długości tego łącza, należało uwzględnić krzywiznę Ziemi i umieścić anteny radiolinii odpowiednio wysoko. Wykorzystaliśmy do tego stację posadowioną nie najbliżej brzegu, lecz trochę oddaloną od morza, za to położoną na wzgórzu o wysokości 150 m n.p.m. Sama wieża ma dodatkowe 90 m, dzięki czemu radiolinia pracuje z wysokości aż 240 m n.p.m. Dla stabilnej pracy łącza zastosowaliśmy także podwójne anteny o średnicy 1,8 m każda. Wszystko działa bez zarzutu, a ruch na trzech stacjach na platformach w tym roku to: 5 814 858 minut rozmów i 138 923,5 GB przesłanych danych.

Udostępnij: Sieć Orange sięga nawet 90 km w morze

Sieć

Technologie mobilne w sieciach kampusowych

8 grudnia 2020

Technologie mobilne w sieciach kampusowych

Nikogo na tym blogu nie muszę przekonywać jak ważna i niezawodna jest łączność komórkowa w biznesie. Zwłaszcza teraz w czasach pandemii, która przyśpieszyła cyfrową transformację wielu firm. Jednym z ciekawych rozwiązań, o których chcę Wam opowiedzieć jest sieć kampusowa. W tradycyjnej opcji ma ograniczony zasięg i najczęściej obejmuje kilka budynków na terenie przedsiębiorstwa, łącząc w jedną sieć wiele sieci lokalnych.

Sieć kampusowa 5G/LTE to w praktyce zasoby sieci komórkowej do wyłącznej dyspozycji i w lokalizacji przedsiębiorstwa. Celem rozwiązania jest obsługa krytycznych procesów biznesowych oraz innowacyjnych rozwiązań związanych np. z rozszerzoną i wirtualną rzeczywistością czy ruchem pojazdów autonomicznych. Sieć jest dostosowana do oczekiwań klienta. Chodzi o zasięg, szybką transmisję danych i niskie opóźnienia połączone z wysokim poziomem bezpieczeństwa i niezawodności. Warto w tym miejscu wspomnieć o dwóch rodzajach sieci kampusowych opartych na technologiach komórkowych.

Sieć komórkowa na wyłączność

Pierwszy z nich to prywatna sieć komórkowa, w której zasoby radiowe są do wyłącznej dyspozycji przedsiębiorstwa. Z takiej sieci nie będą mogli korzystać abonenci Orange, którzy znajdą się w jej zasięgu. Często do korzystania z niej potrzebne są specjalne karty SIM, a sieć nie jest zintegrowana z siecią operatora lub integracja jest tylko częściowa. Wysoki poziom bezpieczeństwa zapewnia przetwarzanie i przechowywanie danych przesyłanych w sieci np. materiałów z kamer wideo czy danych z czujników i sensorów monitorujących pracę urządzeń na serwerach zainstalowanych w lokalnym centrum danych. Mówiąc prościej, dane nie wychodzą na zewnątrz firmy. Ten rodzaj sieci kampusowych jest przeznaczony dla fabryk, portów, kopalń czy magazynów, w których obsługiwane są krytyczne procesy biznesowe i wymagana jest najwyższa jakość, dostępność i niezawodność.

Drugi rodzaj to sieci kampusowe zapewniające dedykowany zasięg sieci komórkowej w technologii 5G/LTE w lokalizacji klienta. W tym przypadku zasoby sieci komórkowej są głównie do dyspozycji klienta, ale będzie mógł z niej skorzystać także użytkownik Orange, który po prostu będzie w jej zasięgu. W tym przypadku do korzystania wystarczą klasyczne karty SIM. Sieć jest zintegrowana z siecią operatora i dostępne są wszystkie usługi oferowane przez operatora w sieci publicznej.

Technologie komórkowe lepsze od WLAN

W większości firmowych sieci kampusowych dostępna jest bezprzewodowa sieć WLAN, która wystarcza dla obecnych zastosowań. Jednak wraz ze wzrostem liczby podłączonych urządzeń i aplikacji, a także postępującą automatyzacją i cyfryzacją, przestaje wystarczać. Uruchamianie kolejnych i coraz mocniejszych punktów dostępowych WLAN nie jest ekonomicznie uzasadnione, a do tego ten standard nie gwarantuje niezawodności i bezpieczeństwa.

Przykład? Proszę bardzo. Jeden niewielki punkt dostępowy w technologii komórkowej może obsłużyć kilkaset połączeń, podczas gdy punkt dostępu WLAN maksymalnie kilkadziesiąt. Technologia 5G/LTE zapewnia także kilkukrotnie lepszą penetrację ścian oraz niższe opóźnienia i stabilną przepustowość.

Ograniczenia sieci WLAN są widoczne szczególnie podczas większego obciążenia dużą liczbą podłączonych urządzeń, kiedy rosną opóźnienia, a przepływność ulega wyraźnemu pogorszeniu. Warto też zauważyć, że sieć WLAN nie jest odpowiednia dla rozwiązań związanych z obsługą autonomicznych pojazdów poruszających się na terenie przedsiębiorstwa, w których przełączanie pomiędzy punktami dostępowymi musi być bardzo szybkie i płynne.

Mamy się czym pochwalić w Orange

W grupie mamy kilka świetnych przykładów, jak sieci kampusowe sprawdzają się w realnym biznesie. Schneider Electric to pierwsza fabryka we Francji, w której uruchomiono prywatną sieć 5G. Dostępna jest na powierzchni 2 tys. mkw., umożliwia przesyłanie olbrzymich ilości danych z prędkością powyżej 1 Gb/s, zapewniając niezawodną łączność m.in. dla zastosowań przemysłowych wykorzystujących rozszerzoną rzeczywistość.

Pracownicy fabryki mają tablety z aplikacją AR podłączone do sieci 5G, dzięki którym po sfilmowaniu obiektu dostają dane o jego statusie, przyszłych konserwacjach lub częściach wymagających wymiany. Dzięki temu poprawiła się efektywność, zmniejszyły godziny przestojów, usprawniono czynności konserwacyjne, a liczba błędów ludzkich jest mniejsza.

Port w Antwerpii to drugi po Rotterdamie największy port przeładunkowy w Europie, gdzie Orange uruchomił pierwszą sieć kampusową w technologii 5G.Podłączone są do niej holowniki, które przesyłają do centrum kontroli w czasie rzeczywistym dane z ruchomych kamer, radarów oraz sonarów. Ponadto, dzięki sieci 5G dostępnej na terenie portu możliwa jest komunikacja wideo w czasie rzeczywistym między holownikami. Dotychczas podczas holowania dużych jednostek operator holownika na dziobie nie widział tego, co robi operator holownika na rufie. Nagrania z kamer ułatwiają ustalenie przyczyn incydentów i uszkodzeń. Wdrożenie sieci pozwoliło zwiększyć liczbę obsługiwanych statków i poprawić bezpieczeństwo.

Udostępnij: Technologie mobilne w sieciach kampusowych