Coraz lepiej radzimy sobie się na rynku IT

11 sierpnia 2020

Coraz lepiej radzimy sobie się na rynku IT

Rzadko piszę na blogu o rankingach, ale czasami warto to zrobić, żeby pokazać jak sprawdza się nasza strategia i kiedy mamy się czym pochwalić. Właśnie pojawił się raport Best100 z rankingiem spółek IT opublikowany przez magazyn ITWIZ. To drugi po Computerworld najważniejszy raport o stanie polskiego rynku IT.

„To był dla nas bardzo dobry rok, także pod względem szybkiego rozwoju. W dwa lata podwoiliśmy nasze przychody z usług ICT, których wartość w 2019 roku przekroczyła 700 mln zł. Dzięki kupieniu spółki BlueSoft oferujemy dziś kompletny zakres rozwiązań dla sektora dużych przedsiębiorstw. Zrealizowaliśmy także pierwsze wspólne projekty. Warto też dodać, że Integrated Solutions umocnił się na trzeciej pozycji wśród integratorów w Polsce – mówi Bertrand Grèzes-Besset, dyrektor rozwiązań ICT w Orange Polska.

Teraz kilka raportowych konkretów. Jeśli chodzi o Orange Polska to znaleźliśmy się na 5. pozycji wśród firm z największym zyskiem netto. Zajmujemy także 4. miejsce wśród największych dostawców rozwiązań IT dla sektora informatycznego. Integrated Solutions ponownie znalazł się na 3. pozycji na rynku integratorskim i jest również 3. największą firmą z polskim kapitałem sprzedającą własne produkty i usługi. Spółka zajęła także 3. miejsce w sprzedaży dla sektora publicznego, edukacji i R&D. IS świetnie sobie radzi w sprzedaży do innych branż:  bankowości, handlu i mediów, IT, energetyka i ochrony zdrowia. Świetnie radzi sobie najmłodszy w grupie BlueSoft. Spółka, która od ponad roku jest częścią grupy Orange Polska, zajęła 2. miejsce w kategorii firm o największych przychodach ze sprzedaży usług wdrożenia aplikacji. Zajmuje także wysoką  6. pozycję wśród największych dostawców usług cloud w podziale na SAAS/PAAS/IAAS.

Ps. Niestety nie mogę dać linku do raportu, ponieważ nie został udostępniony w sieci. Na razie można go dostać w wersji płatnej.

Udostępnij: Coraz lepiej radzimy sobie się na rynku IT

Inne

Sieć ratuje handel, czyli bez internetu ani rusz

5 czerwca 2020

Sieć ratuje handel, czyli bez internetu ani rusz

W wolnej chwili na weekend zachęcam Was do posłuchania kolejnego podcastu z cyklu „Przyszłość jest dziś” przygotowanego przez Politykę Insight, który wspiera Orange Polska. W tym odcinku rozmowa o internetowych zakupach i zachowaniu klientów, które zmieniły się pod wpływem pandemii COVID-19.

Karol Krzywicki z Urzędu Komunikacji Elektronicznej opowiada o zmianach na rynku dostaw kurierskich w Polsce. Porównuje obecną sytuację do „żniw kurierskich”, które tradycyjnie przypadały na listopad i grudzień. Katarzyna Wosiek z Miinto/SHOWROOM.PL mówi, jaki jest model „marketplace” i jak zadziałał w czasie pandemii. Podkreśla, że polski sektor mody jest wart 70 mld zł, z czego tylko 10 proc. przynosi sprzedaż online. Wreszcie Jacek Kujawa z LPP opisuje, jak skutki pandemii odczuły duże firmy odzieżowe i jak przebiegało przeniesienie sprzedaży do internetu.

Moim zdaniem to niezwykle ciekawe, jak wygląda teraz przyśpieszona, technologiczna i logistyczna transformacja firm. W Orange Polska od kilku lat zachęcamy nie tylko handel, ale cały biznes do cyfrowych zmian. Przekonywaliśmy, że dzięki nim firmy mają zdecydowanie większe szanse na rynku i stają się efektywniejsze. Obecna sytuacja pokazała, jak bardzo jest to aktualne.

Podcast „Sieć ratuje handel” jest dostępny w: Apple Podcasts, SoundCloud, Spotify, Google Podcasts i YouTube.

Udostępnij: Sieć ratuje handel, czyli bez internetu ani rusz

Cyfryzujemy Służbę Więzienną

19 maja 2020

Cyfryzujemy Służbę Więzienną

Orange Polska wspólnie z Integrated Solutions dostarczą Służbie Więziennej zintegrowane rozwiązania teleinformatyczne. Umowa została podpisana na 6 lat. Dzięki niej 202 jednostki SW będą mogły bezpieczne i nowocześnie pracować. Chodzi o dostarczenie transmisji danych opartej na technologii SD-WAN, centralnego dostępu do Internetu, zaawansowanego systemu bezpieczeństwa usług sieciowych, telefonii IP i video. Wszystko będzie „pilnowane“ przez system monitoringu i zarządzania.

Część usług – realizowana na bazie wydzielonej infrastruktury – pozwoli osadzonym na dostęp do przewidzianego prawem katalogu stron internetowych m.in. Rzecznika Praw Obywatelskich, Biuletynu Informacji Publicznej oraz serwisów związanych z polskim ustawodawstwem. W przyszłości także na dostęp do cyfrowych akt spraw karnych. Więźniowie będą też mogli utrzymywać kontakty z bliskimi dzięki wideo-rozmowom prowadzonym przez komputery umieszczone w specjalnych pomieszczeniach.

Udostępnij: Cyfryzujemy Służbę Więzienną

Szukamy 12 kobiet, które nie boją się zmian

23 października 2018

Szukamy 12 kobiet, które nie boją się zmian

W lipcu i sierpniu opisywałem niesamowite projekty stworzone przez uczestniczki 3 edycji naszego projektu dla kobiet – Maker Woman. Więcej dowiesz się tutaj.

Mam wielką przyjemność ogłosić, że planujemy 4 edycję projektu. Zgłoszenia, pod tym adresem, przyjmujemy do końca października.

Każda z 12 dziewczyn, która zakwalifikuje się do MakerWoman, przeżyje przygodę życia. Najpierw wszystkie uczestniczki, w naszym FabLabie, wezmą udział w unikalnych warsztatach podczas których nauczą się podstaw obsługi plotera laserowego, druku 3D, modelowania Fusion 360, mechanical designu i opanują podstawy elektroniki (a to nie wszystko, sic!).

Następnie, dzięki zdobytym umiejętnościom, każda z nich przystąpi do prac nad swoim własnym wynalazkiem.

Dotychczasowe trzy edycje Maker Woman pokazały, że dla wielu kobiet przygoda z programem była początkiem wielkich zmian w życiu. Kilka z nich rozkręca swój biznes, część Makerek dopracowuje swoje prototypy, jeszcze inne – wzbogacone o nowe i niezwykle cenne umiejętności – wracają na rynek pracy (np. po urlopie wychowawczym). Wierzymy, że tym razem będzie podobnie!

Udostępnij: Szukamy 12 kobiet, które nie boją się zmian