Nowe standardy bezpieczeństwa na stadionach – współpraca PZPN i TP

17 lutego 2011

Nowe standardy bezpieczeństwa na stadionach – współpraca PZPN i TP

Polski Związek Piłki Nożnej oraz Telekomunikacja Polska podpisały umowę dotyczącą stworzenia Centralnej Bazy Danych Kibiców (CBDK). CBDK jest narzędziem służącym lepszej identyfikacji kibiców podczas meczów i weryfikacji zakazów stadionowych. Od sezonu 2011/2012 w CBDK przechowywane będą dane osobowe kibiców uczestniczących w meczach klubów ekstraklasy, I ligi, II ligi, a także reprezentacji narodowej.

„Chcemy usprawnić pracę klubów oraz ułatwić obsługę kibiców. CBDK jest narzędziem, które to umożliwia. Wierzymy, że wdrożenie CBDK będzie kolejnym etapem podnoszenia poziomu bezpieczeństwa na stadionach w Polsce” – powiedział Edward Potok, członek zarządu PZPN.

„Wykorzystując nasze najwyższe kompetencje technologiczne chcemy aktywnie wspierać działania zmierzające do zapewnienia kibicom bezpieczeństwa w trakcie przeżywania emocji piłkarskich na polskich stadionach.  Jako sponsor reprezentacji narodowej i partner EURO UEFA 2012 konsekwentnie angażujemy się też w inicjatywy, które przybliżają piłkę nożną milionom Polaków” – powiedział Leszek Hołda, Dyrektor Pionu Klientów Kluczowych Grupy TP.

W maju 2010 roku. PZPN i TP podpisały list intencyjny, co zapoczątkowało prace nad harmonogramem projektu i jego wdrożeniem. Uchwałą Zarządu PZPN z 27 stycznia 2011 roku do Podręcznika Licencyjnego dla Klubów Ekstraklasy na sezon 2011/2012 wpisano wymóg integracji systemów biletowych i systemów identyfikacji kibiców z CBDK.

W przypadku rozgrywek ligowych i reprezentacji Polski w bazie ewidencjonowane będą: imię i nazwisko, wizerunek twarzy oraz numer PESEL każdego kibica (w przypadku obcokrajowców numer paszportu). System identyfikacji kibiców został stworzony zgodnie z wymogami Ustawy z dnia 20 marca 2009 roku o Bezpieczeństwie Imprez Masowych. Projekt jest konsultowany z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Komendą Główną Policji. Centralna Baza Danych Kibiców jest w całości finansowana przez Polski Związek Piłki Nożnej, który intensyfikuje działania zmierzające do poprawy bezpieczeństwa na stadionach piłkarskich.

TP stworzy i dostarczy kompletny system pozwalający zrealizować wszystkie wymagania, jakie stawia w tym zakresie ustawa o Bezpieczeństwie Imprez Masowych. Zapewni przepływ, weryfikację, archiwizację (zgodnie z wymogami GIODO) oraz autoryzowany dostęp do danych. Firma dostarczy również łącza transmisji danych niezbędne do administrowania systemem wraz z oprogramowaniem umożliwiającym dołączenie wszystkim klubom do CBDK.

Udostępnij: Nowe standardy bezpieczeństwa na stadionach – współpraca PZPN i TP

24 maja 2010

Telekomunikacja Polska oraz Polski Związek Piłki Nożnej podjęły współpracę w zakresie stworzenia systemu do obsługi Centralnej Bazy Danych Kibiców (CBDK). Rozwiązanie to przyczyni się do poprawy bezpieczeństwa na stadionach. Jego wprowadzenie przewidują postanowienia Ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych.

Zgodnie z ustawą, organizator meczu piłki nożnej musi zapewnić identyfikację osób uczestniczących w imprezie. Telekomunikacja Polska stworzy system zapewniający przepływ danych pomiędzy istniejącymi systemami stadionowymi a centralną bazą, obsługiwaną przez PZPN. Zastosowane rozwiązanie zwiększy bezpieczeństwo na stadionach piłkarskich.

W przypadku rozgrywek ligi zawodowej i reprezentacji Polski w piłce nożnej archiwizowane będą: imię i nazwisko, wizerunek twarzy oraz numer pesel każdego kibica (w przypadku obcokrajowców – numer paszportu).

Całość będzie połączona z systemami sprzedaży biletów, co pozwoli na szerokie i skuteczne egzekwowanie zakazów stadionowych, niezależnie od miejsca ich wydania. CBDK usprawni także internetowy zakup biletów, obsługę Klubu Kibica oraz programów lojalnościowych.

W sprawie stworzenia systemu do obsługi Centralnej Bazy Danych Kibiców TP i PZPN podpisały list intencyjny. Umowa zostanie zawarta jeszcze w tym roku.

Osoba kontaktowa:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Grupy TP
Tel.: 22 527 19 39
E-mail: wojciech.jabczynski@telekomunikacja.pl

Osoba kontaktowa:

Agnieszka Olejkowska, Rzecznik PZPN
Tel.: 22 551 23 06
E-mail: agnieszka.olejkowska@pzpn.pl

Udostępnij: Telekomunikacja Polska i PZPN współpracują na rzecz bezpieczeństwa na stadionach piłkarskich