Bezpieczeństwo

CyberWeek – bądź sprytniejszy od oszustów!

2 grudnia 2019

CyberWeek – bądź sprytniejszy od oszustów!

Nie musicie patrzeć zdziwieni na kalendarze, dziś nie jest czwartek. Dzisiaj wskakuję nieco ponadplanowo, ale powód słuszny 🙂

CyberWeek to wyprzedażowe szaleństwa, przy których wielu z nas kupuje, korzystając wyłącznie z urządzeń mobilnych. Sami przyznacie, że tak jest po prostu łatwiej. Kiedyś nad sensownością zakupu mogliśmy się zastanawiać w drodze do sklepu, potem przy półce. Teraz – kilka klików i dopiero widząc informację z bankowej aplikacji zdajemy sobie sprawę, że nieco uszczupliliśmy swoje finansowe zasoby.

Coraz więcej ataków mobilnych – CyberTarcza czuwa

W 2018 ponad 28% wszystkich ataków stanowiły te na użytkowników urządzeń mobilnych. Dla porównania w 2015 roku było to mniej niż 2,5%! Z kolei przez ostatnie 3 miesiące (IX-XI) aż  83% zablokowanych prób phishingu miało miejsce na urządzeniach mobilnych. Oznacza to, że aż 83 na 100 użytkowników, których przestępcy przekonali do otwarcia strony phishingowej, wchodziło nań ze smartfonu lub tabletu! I tu jest zadanie dla CyberTarczy. Bez niej, kolejnym krokiem przestępców mogłoby być np. przejęcie loginu i hasła ofiary do Facebooka, bądź do konta bankowego (co zazwyczaj kończy się wyczyszczeniem go do zera). Co więcej, atakom ukierunkowanym na polskich użytkowników internetu możecie się przyjrzeć na mapie na stronie CERT Orange Polska. Jak widać, dzieje się sporo i nieprzerwanie.

Jak żyć podczas CyberWeek?

Nie tylko podczas CyberWeek, acz każdy powód jest dobry, by siać bezpieczniacką wiedzę. Na pewno – poza wykorzystywaniem zdrowego rozsądku – warto bronić się aktywnie. Użytkownicy indywidualni i mniejsze firmy mogą skorzystać ze wspomnianej usługi CyberTarcza, która blokuje próby połączeń z zagrożeniami tj. podszywanie się pod inną osobę lub instytucję, aby wyłudzić poufne dane (phishing), złośliwe oprogramowanie (malware), serwerami Command&Control botnetów, a także umożliwia zarządzanie dostępem do treści.

Większe firmy mogą natomiast skorzystać z usługi CyberWatch, która oprócz blokowania połączeń z zagrożeniami dostarcza informację, z którego numeru firmowego wystąpiła próba takiego połączenia. CyberWatch można uruchomić również na łączu dostępowym.

Nie dajcie się przestępcom. Zepsujmy im święta :>

Udostępnij: CyberWeek – bądź sprytniejszy od oszustów!

15 października 2019

Dla 43% kierowników i dyrektorów IT w największych polskich firmach, zatrudniających powyżej 250 pracowników, ochrona przed cyberzagrożeniami jest najważniejszym wyzwaniem dotyczącym cyberbezpieczeństwa. Ich opinię podziela zaledwie 24% zarządzających, dla których kluczowe jest zapewnienie ciągłości biznesowej. To pierwsze wnioski z kolejnej edycji badania Orange Insights.

Badanie Orange Insights po raz kolejny pokazuje, że zapewnienie bezpieczeństwa informatycznego to dla polskich firm spore wyzwanie. Tak uważa blisko 80% zarządzających i jeszcze większy odsetek dyrektorów IT. Gdy jednak przyjrzymy się szczegółom, widać, że inaczej postrzegają oni najważniejsze zagrożenia i wyzwania. W Orange zachęcamy naszych klientów, by do bezpieczeństwa podchodzili całościowo, począwszy od zabezpieczenia sieci firmowej przed cyberatakami, poprzez rozwój narzędzi wczesnego ostrzegania, aż po właściwe zabezpieczenie urządzeń służbowych. Tylko w ten sposób mogą przygotować swoje firmy do cyfrowej transformacji i w pełni z niej korzystać. To istotne zwłaszcza w obliczu szerokiego zastosowania technologii 5G już w niedalekiej przyszłości, a także rozwoju Przemysłu 4.0, czy handlu Retail 4.0 – mówi Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska ds. Rynku Biznesowego.

Zarówno szefowie IT, jak też kadra zarządzająca biorąca udział w badaniu Orange Insights zauważają, że poziom zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego w ich firmach rośnie – takiej odpowiedzi udzieliło odpowiednio 67% i 74% przedstawicieli tych grup.

Badanie pokazuje również, że wzrost zagrożenia bezpieczeństwa informatycznego oraz przeciwdziałanie temu zjawisku jest bardzo ważne dla wszystkich ankietowanych firm, niezależnie od branży. Różnice pojawiają się w rozłożeniu akcentów. Przykładowo, dla branży handlowej dużym wyzwaniem jest pozyskanie niezbędnego finansowania na zapewnienie cyberbezpieczeństwa. Taką opinię podzielało 26% respondentów z tej branży, podczas gdy średnia dla wszystkich branż wynosiła 19%. Z kolei wśród firm usługowych większy niż w innych branżach nacisk kładziono na budowanie świadomości dbania o bezpieczeństwo danych wśród pracowników.

Orange Polska jest liderem w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa informatycznego, o które dba specjalistyczna jednostka CERT Orange Polska. Firma oferuje szeroki zakres rozwiązań cyberbezpieczeństwa w modelu abonamentowym, czyli nie wymagających od firm dużych jednorazowych inwestycji.  Przykładowo, niemal 400 przedsiębiorstw korzysta z ochrony przed atakami DDoS, które mogą zablokować funkcjonowanie stron internetowych czy aplikacji firmy i zagrozić ciągłości jej biznesu. By odpowiednio zabezpieczyć dane na firmowych smartfonach Orange oferuje także mobilną Cybertarczę, która pozwala ochronić je m.in. przed próbami phishingu. Jak wynika z najnowszych analiz CERT Orange Polska, próby wyłudzenia danych stanowiły ponad 2/3 zagrożeń (67 proc.) wykrytych w pierwszej połowie 2019 roku w sieci operatora.

Badanie zrealizowane w sierpniu 2019 roku przez ICAN Institute, wydawcę Harward Business Review Polska na próbie 304 respondentów z segmentu firm zatrudniających powyżej 250 pracowników. W celu uzyskania reprezentatywności danych wyniki zostały przeważone według struktury branż PKD. Badanie zostało przeprowadzone metodą CATI/CAWI.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Badanie Orange Insights: ochrona firmy przed cyberatakami najważniejsza dla dyrektorów IT, a dla zarządów i właścicieli – zachowanie ciągłości biznesowej.

Bezpieczeństwo

„Nie wiedziałam, że taka tarcza istnieje…”

12 września 2019

„Nie wiedziałam, że taka tarcza istnieje…”

Jakakolwiek praca związana z bezpieczeństwem, nie tylko w wersji cyber, jest – przynajmniej w jednym, a zazwyczaj wielu kontekstach – nieco… dziwna. Bo o ile w wielu „robotach” efekt pracy wcześniej, czy później widać, i w efekcie wiadomo, z czego się cieszyć, w naszym przypadku najlepiej, gdy… się o nas nie mówi.

Po prostu bezpiecznie

Dlaczego? Ano dlatego, że w lwiej większości przypadków, gdy użytkownik dowiaduje się „na własnej skórze” o zabezpieczeniach, stosowanych przez dostawcę usług, coś złego dzieje się po jego stronie. Tak jak w przypadku użytkowniczki, na której post udało nam się trafić.

Pomijając to, że pracując w CERT Orange Polska czuję dumę, czytając takie wypowiedzi, najzwyczajniej w świecie uważam, że tak właśnie powinna wyglądać efektywna ochrona ze strony operatora. Technologie rozwijają się tak szybko, że coraz rzadziej można spotkać użytkownika obeznanego z aspektami bezpieczeństwa. On chce – i słusznie – mieć działający, szybki i jak najbezpieczniejszy internet, najlepiej bez potrzeby instalowania i konfigurowania czegokolwiek.

Przezroczyste bezpieczeństwo

Grany w filmie „Demony Wojny wg. Goyi” przez Bogusława Lindę major Edward Keller powiedział swoim żołnierzom:

– To jest wojna! Musicie zabijać albo nie przeżyjecie!

My w cyberbezpieczeństwie mamy tę przewagę, że nikogo zabijać nie musimy, ale naszą rywalizację z przestępcami można by określić mianem wojny, czy wyścigu zbrojeń. Dlatego, by nie być za złymi ludźmi dalej, niż o krok, musimy dbać o Wasze bezpieczeństwo 24 godziny na dobę. Stąd automatyczne systemy, coraz częściej bazujące na uczeniu maszynowym, „wyłapujące” podejrzane schematy aktywności w sieci i dostarczające je do naszych analityków, czy operatorów Security Operations Center. Stąd kampanie phishingu SMS z efektami powstrzymywanymi nawet po zaledwie kilkunastu minutach od rozpoczęcia. Stąd blokowane w sieci Orange Polska przestępcze domeny, założone tego samego (!) dnia. Stąd nawet po kilkanaście blokowanych dziennie (!) domen, udających bramki do szybkich płatności, najpopularniejszy i najgroźniejszy wektor ataku w ostatnich miesiącach.

Ćwierć miliona uratowanych

Jako klienci, widzicie efekt tych prac dopiero wtedy, gdy sami się zamyślicie albo złapiecie na socjotechniczną sztuczkę, klikniecie w link, by dowiedzieć się, że my byliśmy tam pierwsi 🙂 Jak często to się zdarza? W wakacje niemal ćwierć miliona razy CyberTarcza powstrzymała klientów usług Orange Polska przed kliknięciem w phishingowy link, a po kilkadziesiąt tysięcy Orange’owych adresów IP tygodniowo usiłuje (oczywiście bezskutecznie) połączyć się z infrastukturą któregoś z botnetów. Dlatego warto regularnie zaglądać na stronę CyberTarczy, by upewnić się, że akurat Ciebie w tej grupie nie ma.

I życzę każdemu z Was, byście nie musieli się dowiadywać, że „taka tarcza istnieje”.

Udostępnij: „Nie wiedziałam, że taka tarcza istnieje…”

Jak chronić się przed phishingiem? (nie)Bezpieczna Sieć, #15

25 lipca 2019

Jak chronić się przed phishingiem? (nie)Bezpieczna Sieć, #15

Phishingowe maile i SMS-y to od lat jeden z najpopularniejszych (wśród przestępców) sposobów ataków na firmy i internautów. Statystycznie każdy z nas otrzymuje ich nawet około 100 dziennie.

Liczba ataków phishingowych zwiększa się już od kilku lat, jednak dane liczbowe dla 2018 r. wskazują na znaczący skok, jeśli chodzi o ich stosowanie i popularność. Każdego dnia w internecie pojawia się 300-400 tysięcy różnych próbek złośliwego oprogramowania.

Minęły już jednak czasy pisanych koślawą polszczyzną maili od afrykańskich książąt i astronautów pozostawionych na tajnej stacji kosmicznej.

Socjotechnika to „podstawa” phishingu

Dzisiejszy phishing to dobrze przygotowana socjotechniczna robota. Na taką „wędkę” potrafią się złapać naprawdę grube ryby. Cyberprzestępca to już niekoniecznie doskonały informatyk – spec od złośliwego oprogramowania, ale coraz bardziej manipulator.

Uniknięcie zastawianych przez przestępców pułapek to prawdziwe wyzwanie. Niezmiennie ważny w rozwiązaniu takich problemów jest nasz umysł. Wszelkie żądania w wiadomościach, wywołujące emocje, załączniki w nieoczekiwanych mailach, SMS-ach lub noszące dziwne nazwy – to wszystko powinno zapalać nam w głowie czerwoną lampkę.

Większości zagrożeń moglibyśmy uniknąć zachowując po prostu zdrowy rozsądek przy korzystaniu z internetu. Wielokrotnie sami, sprytnie sprowokowani przez przestępcę wykonujemy działania, które pozwalają mu przejąć nasze dane czy kontrolę nad naszym komputerem lub smartfonem. Odczekajmy chwilę, zanim podejmiemy jakąkolwiek akcję.

Dobre zabezpieczenie pomoże na phishing

No i nie zaszkodzi wesprzeć naszej głowy dodatkowym, technicznym rozwiązaniem – jak CyberTarcza. Blokuje ona dostęp do potencjalnie niebezpiecznych stron i w wielu przypadkach zapobiegnie kradzieży ze smartfonów loginów i haseł do Waszych kont bankowych, służbowych maili czy firmowych dokumentów.

Powiecie: „po co CyberTarcza, mam przecież antywirusa?”. Dobrze, że masz antywirusa, jednak pamiętaj, że blokuje on zagrożenia, gdy te już pojawią się na Twoim smartfonie urządzeniu. CyberTarcza natomiast robi to wcześniej.

Jak piszą eksperci w naszym ostatnim Raporcie CERT Orange Polska, ważne by pozbyć się automatyzmu. Do sieci przenieśliśmy przecież istotną część siebie – stało się to do tego stopnia rutynowe, że trzeba się chwilę zastanowić, zanim zdamy sobie sprawę, jak dużo rzeczy robimy w internecie. Uważajmy, a jeśli mamy wątpliwości, nie wstydźmy się ich skonsultować i nie czytajmy długich informacji na szybko, albo gdy jesteśmy zmęczeni. Nic się nie stanie, gdy poczekamy – świat się nie skończy. Zastosowanie CyberTarczy daje nam dodatkowe zabezpieczenie.

A jak rozpoznać te fałszywe wiadomości, na co zwracać uwagę, jak się chronić? Obejrzyjcie film.

Udostępnij: Jak chronić się przed phishingiem? (nie)Bezpieczna Sieć, #15

Nowa mobilna CyberTarcza. Większe bezpieczeństwo internetu w smartfonie.

5 lutego 2019

Nowa mobilna CyberTarcza. Większe bezpieczeństwo internetu  w smartfonie.

Orange Polska wprowadza nową usługę, która zwiększa bezpieczeństwo korzystania z internetu w smartfonie. Stworzono ją z myślą o niewielkich firmach oraz użytkownikach prywatnych. CyberTarcza pomaga zapobiegać utracie wrażliwych danych, haseł, loginów czy aktywności złośliwego oprogramowania. Na bieżąco informuje o stanie bezpieczeństwa urządzeń objętych ochroną, dodatkowo umożliwia także wprowadzenie indywidualnych blokad na poszczególnych smartfonach. Dzięki temu pracodawca może np. ograniczyć pracownikom korzystanie z określonych serwisów internetowych na służbowych smartfonach i to w konkretnych przedziałach czasowych.

– Smartfony oferują ogromne możliwości, trzeba jednak pamiętać, że tak samo jak komputer podłączony do internetu, smartfon jest narażony na ataki ze strony cyberprzestępców. Nasza nowa usługa pozwala zdecydowanie zwiększyć bezpieczeństwo korzystania z nich – mówi Mariusz Gaca, wiceprezes Zarządu ds. Rynku Konsumenckiego Orange Polska.

Smartfony stają się podstawowym sposobem korzystania z internetu. Z badań wynika, że 65% polskich firm korzysta z urządzeń mobilnych w prowadzeniu biznesu[1]. Z internetu w smartfonie praktycznie codziennie korzysta zdecydowana większość młodzieży[2]. Smartfonów używamy do robienia zakupów i płatności, korzystamy na nich z komunikatorów, poczty elektronicznej, kontaktujemy się ze znajomymi na portalach społecznościowych. Nierzadko świat prywatny i biznesowy łączymy w jednym urządzeniu. Liczba ataków na urządzenia mobilne rośnie bardzo szybko – CERT Orange Polska w 2018 roku zarejestrował ich o 85 % więcej niż rok wcześniej.

– Prowadząc własny biznes, w smartfonie gromadzimy mnóstwo poufnych danych, także tych dotyczących klientów naszej firmy. Nieuwaga przedsiębiorcy czy pracownika, kliknięcie w niebezpieczny link może narazić na straty nie tylko nas, ale też naszych klientów czy partnerów biznesowych. Dając pracownikowi służbowy smartfon, pamiętajmy o bezpieczeństwie – podkreśla Bożena Leśniewska, wiceprezes Zarządu ds. Rynku Biznesowego Orange Polska.

Zwiększ bezpieczeństwo internetu w smartfonie - dowiedz się więcej o cyberzagrożeniach

Kliknij w infografikę by powiększyć

Mobilna CyberTarcza w Orange – jak to działa?

Aby korzystać z CyberTarczy na smartfonie nie trzeba instalować żadnego oprogramowania czy aplikacji. CyberTarcza działa po stronie sieci Orange Polska i chroni użytkownika blokując wejście na niebezpieczne strony internetowe, a użytkownik natychmiast otrzyma odpowiednie powiadomienie. Dzięki temu broni użytkowników smartfonów przed phishingiem (a w konsekwencji ujawnieniem danych dot. dostępu do kont bankowych, czy danych z kart kredytowych), złośliwym oprogramowaniem malware oraz oprogramowaniem blokującym i szyfrującym urządzenie i żądającym zapłacenia okupu (ransomware).

Ponadto, na portalu CyberTarczy można dostosować ochronę do potrzeb swojej firmy lub rodziny m.in. zdefiniować blokadę konkretnych stron internetowych, czy kategorii stron w określonym czasie np. hazard, treści dla dorosłych, gry sieciowe, portale społecznościowe itp., a także zdefiniować zasady dostępu do internetu w smartfonie w konkretnych godzinach.

CyberTarcza przekazuje także użytkownikowi raport z wyszczególnioną liczbą zablokowanych ataków malware i phishing na smartfony klienta, czy liczbę prób wejścia na zablokowane strony, zdefiniowane w portalu.

Usługa CyberTarcza jest dostępna w postaci pakietu dla 3 urządzeń mobilnych w sieci Orange za 6,49 zł + VAT miesięcznie dla firm lub 7,98 zł z VAT miesięcznie dla klientów indywidualnych. Dołączenie każdego kolejnego urządzenia to koszt 2,99 zł + VAT miesięcznie w przypadku firm, lub 3,68 z VAT miesięcznie dla klientów indywidualnych. Klienci mogą objąć ochroną CyberTarczy maksymalnie 30 urządzeń mobilnych,

Wszyscy klienci mogą przez pierwszy miesiąc korzystać z usługi CyberTarcza bezpłatnie.

******

Orange Polska od lat prowadzi wiele działań zwiększających poziom bezpieczeństwa w sieci. Są wśród nich działania edukacyjne m.in. programy Fundacji Orange dla najmłodszych internautów. Specjalistyczny zespół bezpieczeństwa CERT Orange Polska, monitoruje sieć i reaguje na zagrożenie przez całą dobę. Niespełna 4 lata temu Orange stworzył unikatowe na rynku, autorskie rozwiązanie CyberTarcza, które stopniowo rozszerza o nowe funkcjonalności, dostosowując je do zmieniających się warunków w cyberprzestrzeni. Od 2015 roku CyberTarcza chroni bezpłatnie użytkowników internetu domowego w sieci Orange. Doskonale się sprawdza i co roku zabezpiecza setki tysięcy internautów przed realnym zagrożeniem.

Szczegółowe informacje na www.cybertarcza.orange.pl  i www.orange.pl

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński,
Rzecznik Orange Polska

biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

[1] Raport KPMG w Polsce pt „Bezpieczeństwo technologii mobilnych” 2018 r.

[2] Wstępne wyniki polskiej części EU Kids Online 2018; badania prowadzonego pod kierunkiem prof. Jacka Pyżalskiego z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w partnerstwie z Fundacją Orange. Codziennie lub prawie codziennie z internetu za pomocą smartfona korzysta 9 na 10 badanych.

Mediateka

Udostępnij: Nowa mobilna CyberTarcza. Większe bezpieczeństwo internetu  w smartfonie.