Jak w Choroszczy uczyliśmy „internetów”? I nie tylko tam.

27 marca 2019

Jak w Choroszczy uczyliśmy „internetów”? I nie tylko tam.

„Czy chciałbyś napisać na blogu o warsztatach dla seniorów?” – zapytała pewnego dnia koleżanka. Więc napisałem, bo przyznaję bez bicia – lubię takie tematy.

14-osobowa grupa z Koła Emerytów i Rencistów z Choroszczy uczyła się korzystać z internetu, że smartfony i laptopy to nie jest wcielone zło, a dobra apka może ułatwić życie.

Było choćby o nawigacji, czy płatnościach zbliżeniowych. Warsztaty poprowadziły dwie osoby – nasza koleżanka, która pracuje w zespole relacji z klientem i czasem inspiruje teksty o naszej sieci na blogu oraz kolega, który na co dzień zajmuje się u nas szkoleniami.

Zapytacie, gdzie jest Choroszcz. To piękna miejscowość koło Białegostoku, gdzie znajduje się letnia rezydencja Branickich. Warto zajrzeć!

Edukacja seniorów w Choroszczy

Sam miałem okazję prowadzić kilka miesięcy temu warsztaty o netykiecie dla seniorów. Moim zdaniem to bardzo ważny temat, bo wejście w świat internetu, komputerów i smartfonów jest dość trudny. Jednak gdy już nastąpi bardzo często daje seniorom zupełnie nowe możliwości. Świetnym przykładem, jest mój dziadek, który dzięki dostępowi do internetu zaczął rozwijać swoją pasję – poszukiwanie korzeni rodziny. Teraz pisze maile do archiwów, przegląda dokumenty on-line.

Wniosek – seniorzy mogą korzystać z komputera, a Wy powinniście im w tym pomóc 😉

Udostępnij: Jak w Choroszczy uczyliśmy „internetów”? I nie tylko tam.