Co obejrzeć z Orange: Emigracja XD

21 kwietnia 2023

Co obejrzeć z Orange: Emigracja XD

Pakiet z Canal+ zamówiłam dawno temu, właśnie by oglądać seriale, takie jak ten. „Emigracja XD” jest szaloną podróżą do lat szkolnych – licealnych: do imprez z przypałami, do młodzieńczych wyjazdów, pierwszych prac i wchodzenia w dorosłość. Czasem bywa sentymentalnie, brutalnie, ale najczęściej jest po prostu śmiesznie. Jest to forma lekkiej rozrywki, którą ogląda się z przyjemnością po ciężkim dniu, by móc oderwać się od wszystkiego i na moment przenieść się do krainy agrestu, a potem rikszą aż do Londynu. Ruszamy!

Zaraz, zaraz jeszcze krótkie wprowadzenie, mała dygresja. Niektórzy z Was może pamiętają filmowy cykl, który prowadziłam, czyli „Co obejrzeć w weekend?”. Polecałam Wam najciekawsze propozycje telewizyjne (nadal są aktualne – kto nie czytał/nie widział – warto nadrobić). Teraz nastąpi jego reaktywacja i ewolucja.

Co oglądać w tym miesiącu?

U mnie w domu pojawiła się mała przyszła kinomanka. Na razie jeszcze nie ogląda nic (choć lubi ustawiać zabawki przed ekranem), ale czuję, że miłość do filmów odziedziczyła w genach po mamie. Zanim jednak pozna klasyki z tej dziedziny, pochłania mi sporo wieczornego czasu i mniej go jest na oglądanie. Jednocześnie nasz pomarańczowy operator, przez ostatni rok mocno się rozwijał i po moim powrocie zasypał bogactwem ofert, promocji, ciekawych produktów. Dla mnie jest o czym pisać, a dla klientów z czego wybierać. Mimo to nie chciałabym utracić filmowych opowieści. Postaram się raz w miesiącu pisać nadal o perełkach, które można znaleźć na Orange VOD, czy na kanałach dostępnych w pakietach Orange Love – np. HBO, Netflix czy Canal+. Na tym ostatnim, kiedy tylko mam wieczorem chwilę, z wyczekaniem i przyjemnością odpalam „Emigrację XD”. To nowy polski serial, który już podbija serca widzów. I tak wracamy do sedna. Czemu warto go obejrzeć?

Pasta w Londynie

Serial powstał na podstawie powieści Malcolma XD – okrzykniętego najbardziej tajemniczą postacią internetu. Nikt nie znał jego tożsamości. Słynął z pisania past – krótkich, zabawnych historyjek. Aż powstała książka, luźno oparta na doświadczeniach autora. Jest to historia o młodym chłopaku, który w celach zarobkowych wyjeżdża do Anglii. I tu dopiero zaczyna się jazda bez trzymanki.

Nastoletniego Malcolma zagrał Tomasz Włosok („Kruk”, „Jak pokochałam gangstera”, „Piosenki o miłości”). Nasz główny bohater to generalnie grzeczny chłopak o złotym sercu. Jednak jego przyjaciel to dopiero prawdziwy skarb. Ciągle ładuje się w tarapaty, nie stroni od alkoholu (mimo objawienia świętej Doroty, po dniach agrestu, i obietnicy niepicia), ale jest zawsze wsparciem. A jego rola… Panowie i panie toż to mistrzostwo świata jest! Stomil, zagrany przez Michała Balickiego, jest tak naturalny, zabawny, prawdziwy, beztroski, genialny w całej tej prostocie. Każdy z nas znał takiego Stomila – klasowego błazna, który broił i czarował, swoim urokiem unikał tarapatów, rozbrajał nauczycieli i wszyscy go uwielbiali, choć sporo miał za uszami. To jeden z tych przykładów, kiedy postać drugoplanowa zdecydowanie kradnie show. Przy jego tekstach i przygodach można płakać ze śmiechu, do tego młodzieńczy urok, magiczna lekkość bytu. Chociażby dla tej kreacji warto.

Chłopaki razem tworzą uroczy duet, coś w stylu serca i rozumu (skąd my to znamy? 😉). Pewnego dnia, po imprezie, dochodzi do serii niefortunnych zdarzeń, które zmieniają życie obydwu. Tak trafiają do Wielkiej Brytanii – w celach zdobycia pieniędzy, bo przecież za granicą jest łatwiej, kasa i praca czeka na każdego. Tylko co zrobić, gdy komplikacje pojawią się już po drodze, na której zresztą spotkają masę barwnych postaci. Każda z tych niewielkich ról to wielka kreacja aktorska (z Michałem Czerneckim na czele, Andrzejem Zielińskim, Katarzyną Bujakiewicz itd.).

Emigracja XD: nie chcę z niej wracać

Serial jest satyrą na nasze społeczeństwo, wyśmiewa przywary Polaków i stereotypy, jednocześnie bezlitośnie demaskując nas samych. Oglądając mamy wrażenie, że to wszystko jest nam znane, bliskie, jakże polskie – mentalność, sposób myślenia, marzenia o – tym razem – England Dream. Bywa przaśnie i swojsko (trochę jak na weselu u Smarzowskiego) – festyn w rodzinnej wsi, gdzie co roku odbywają się dni agrestu (z występem Norbiego i transparentami Norbi Urbi et Orbi). Nie brakuje dramatycznych i zaskakujących zwrotów akcji. Mocną stroną są dialogi, gagi, gry słowne wplecione po mistrzowsku. To też historia o sile przyjaźni, o determinacji w dążeniu do celu i portret rodaków na emigracji – pokazany z przymrużeniem oka. I niech Was nie zmylą młodzi bohaterowie, to nie jest serial dla nastolatków.

Cała opowieść jest czymś, czego brakuje w naszym kinie. Powiewem świeżości, jeśli chodzi o seriale – w końcu doczekaliśmy się naprawdę śmiesznej, odjechanej i porządnie zrobionej komedii. Choć sama uwielbiam kryminały, to bywają one ciężkie, przygnębiające, a tu jest lekko, zabawnie. Odcinki mają po dwadzieścia minut więc akurat do obejrzenia i rozerwania się. Mnie kupili w pełni. Podobnie jak krytyków czy innych widzów – w internecie są same głosy zachwytu. Warto udać się w taką podróż.

A jeśli szukacie innych nowości i propozycji od Canal+, słyszałam choć nie widziałam jeszcze, że jest już drugi sezon kryminalnego serialu DNA. Pierwszy sezon – z międzynarodową obsadą i naszymi aktorami (Zofia Wichłacz, Maciej Musiał) – był bardzo dobry! Polecałam go wcześniej już na blogu – recenzję przeczytacie tutaj.

Gdybyście zapragnęli nabyć pakiet z telewizją Orange: na majówkę, na wakacje i by móc obejrzeć „Emigrację XD”, a także więcej ciekawych produkcji – odwiedźcie naszą stroną. Tym bardziej, że z wiosenną ofertą promocyjną Canal+ można mieć nawet przez pół roku za darmo! Szczegóły w komunikacie prasowym. Na blogu szukajcie również niedługo nowych polecajek filmowych. W komentarzach dajcie znać o Waszych odczuciach związanych z tym serialem.

Udostępnij: Co obejrzeć z Orange: Emigracja XD