7 sierpnia 2018

Orange Polska i Ericsson zaprezentowali sektorowi energetycznemu możliwości, jakie daje technologia LTE 450 MHz. Takie rozwiązanie zapewnia zasięg w miejscach trudno dostępnych, w oparciu o mniejszą liczbę stacji bazowych, niż tradycyjna sieć 4G LTE. Pozwala też na szybki przesył danych, prowadzenia rozmów, łączność dla Internetu Rzeczy oraz połączenia wideo.

Sieć LTE 450 MHz umożliwia m.in. obsługę liczników, monitoring urządzeń, sterowanie infrastrukturą i realizację zdecydowanej większości zadań, jakie stawia się przed tzw. komunikacją krytyczną. To odpowiedź na potrzeby sektora energetycznego, który – zgodnie z ustawą o rynku mocy – do końca 2020 roku powinien zainstalować nawet 1,5 mln liczników w taryfie C, które muszą być cały czas on-line. Dzięki infrastrukturze Orange Polska oraz rozwiązaniom sprzętowym i softwarowym Ericsson firmy mogą uruchomić pierwsze elementy tej sieci w krótkim czasie od podjęcia decyzji przez sektor energetyczny.

Orange Polska ma doświadczenie w zarządzaniu rozbudowaną siecią 4G LTE, obsługując nie tylko własnych klientów ale również infrastrukturę innych operatorów telekomunikacyjnych. Przez wiele lat zarządzaliśmy także siecią działającą na częstotliwości 450 MHz. Możemy skorzystać z infrastruktury, która liczy już przeszło 11 tys. stacji bazowych, z czego ponad 2 tys. to nasze własne maszty na których możemy szybko uruchomić usługi na LTE 450 MHz. Co więcej posiadamy najbardziej rozbudowaną sieć szkieletową w kraju, która radzi sobie z transferem liczonym w terabitach na sekundę i zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa – powiedział Maciej Zengel dyrektor strategii sieci i infrastruktury mobilnej Orange Polska.

Orange Polska to jeden z liderów budowy Internetu Rzeczy w Polsce. Obecnie w naszej sieci działa ponad milion kart SIM, działających w technologii M2M, zapewniających komunikację między maszynami. Postrzegamy te usługi, jako ważny element naszej strategii. Realizujemy także wspólne z sektorem energetycznym testy innowacyjnej technologii LTE-M, które pozwalają obsługiwać detaliczne liczniki energii oraz budować usługi smart home. Wszystkie te elementy, a także wysoki poziom zabezpieczenia naszej sieci przed cyberatakami powodują, że zaproponowane przez nas rozwiązanie odpowiada na potrzeby sektora energetycznego w całym kraju – powiedział Sebastian Grabowski Dyrektor IoT i Zaawansowanych Technologii w Orange Polska.

Wprowadzenie do sektora elektroenergetycznego szerokopasmowej, prywatnej sieci komórkowej realizowanej przez Ericsson we współpracy z Orange Polska to unikalna szansa na realizację zadań z zakresu komunikacji krytycznej, inteligentnych sieci (smart grids) oraz internetu rzeczy. Ericsson wnosi do współpracy doświadczenie najwyższych standardów bezpieczeństwa europejskiego dostawcy oraz  wykorzystanie wiedzy blisko 2000 polskich inżynierów zatrudnionych w rodzimych centrach R&D w Krakowie i Łodzi – powiedział Marcin Sugak, dyrektor rozwoju biznesu Ericsson Sp. z o.o.

Orange Polska realizuje obecnie wiele projektów związanych z budową bezpiecznej łączności oraz zarządzania nią dla klientów biznesowych. To rozwiązania skrojone na miarę, opierające się na różnych technologiach, począwszy od 2G, na LTE-M kończąc. Operator zapewnia także inne usługi, które pozwalają budować Internet Rzeczy – zarówno w warstwie agregacji i analizy danych, jak i prezentacji ułatwiającej zarządzanie olbrzymią ilością urządzeń.

Zrównoważenie systemu energetycznego Polski zostało wskazane jako jeden z kluczowych elementów, który pozwoli zrealizować cele Strategii na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju. Zarządzanie siecią telekomunikacyjną w czasie rzeczywistym przełoży się na większą efektywność energetyczną i poprawę bezpieczeństwa energetycznego kraju, o których także mówi Strategia.

Więcej na temat LTE 450 MHz i jej możliwości znajdziesz tutaj.

Zaprezentowanie urządzeń teletransmisyjnych w paśmie LTE 450MHz oraz infrastruktury licznikowej było możliwe dzięki partnerstwu z Telit i PySENSE – firmami, które dostarczyły i zintegrowały testowane elementy sieci.

***

Orange Polska to jeden z największych operatorów telekomunikacyjnych w Polsce i lider nowoczesnych technologii. Klienci operatora mogą korzystać już z ponad 11,5 tys. stacji bazowych, obsługujących technologię 4G LTE, dzięki którym zasięg tej sieci obejmuje 99,8% Polaków. W pierwszej połowie 2018 roku OPL zainwestował w sieć mobilną 135 mln zł, a w 2017 roku 240 mln zł.

Ericsson jest światowym liderem w dziedzinie technologii i usług komunikacyjnych z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji. Nasza organizacja składa się z ponad 111 000 ekspertów, zapewniających klientom w 180 krajach innowacyjne rozwiązania i usługi. Wspólnie budujemy skuteczniej połączoną przyszłość, w której każda osoba i każda branża może w pełni wykorzystać swój potencjał. Sprzedaż netto w 2016 roku wyniosła 222,6 miliarda SEK (24,5 miliarda USD). Akcje Ericsson są notowane na Nasdaq Stockholm i NASDAQ w Nowym Jorku. Przeczytaj więcej na www.ericsson.com.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Katarzyna Pąk

Dyrektor komunikacji i marketingu

Katarzyna.pak@ericsson.com

Udostępnij: Sieć LTE 450 MHz dla energetyki. Orange Polska i Ericsson przetestowali jej możliwości.

Innowacje

Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

25 kwietnia 2018

Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

Rok 2020 będzie dla nas ważnym przystankiem w technologicznej podróży. Czy do tego czasu w naszej codzienności zagości sztuczna inteligencja, inteligentne maszyny, wirtualna rzeczywistość? Wiele wskazuje na to, że ten scenariusz jest realny. Różne wizje technologicznej przyszłości mają wspólny mianownik – 5G.

5G jest kluczowe

Kilka tygodni temu pokazaliśmy nasz plan uruchomienia 5G, dlatego właśnie na tym temacie będziemy się koncentrować – zapowiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska otwierając konferencję Innovation Gardens Summit. Wydarzenia odbyło się w dn. 18-20 kwietnia w Miasteczku Orange.

Przypomnijmy, Program 5G Orange Polska zakłada pierwsze testy sieci mobilnej nowej generacji w 2019 roku i wdrożenia w 2020-2021. Kluczowe znaczenie dla wdrożenia 5G w Polsce w latach 2020-2021 będzie miało pozyskanie przez operatorów pasm w częstotliwościach 3,6 i 3,8 GHz.  Więcej o naszych planach i kolejnych krokach do 5G przeczytacie w tym wpisie Wojtka.

Najwięksi gracze przewidują dla nas 2020

Innovation Gardens Summit to okazja, aby sprawdzić, nad czym pracują najwięksi dostawcy sprzętu i technologii. Orange, Cisco, Comarch, Ericsson, HTC, Huawei, Integrated Solutions, Nokia, Oracle, Samsung i ZTE już po raz trzeci spotkały się w warszawskim Miasteczku Orange, aby podyskutować o najnowszych trendach i zaprezentować najnowsze rozwiązania. Tradycyjnie pierwszy dzień był wypełniony wystąpieniami mówców z firm partnerskich. Jesteście ciekawi, jak widzą najbliższą przyszłość? Zobaczcie naszą relację.

Innovation Gardens Summit

W tym roku rozszerzyliśmy formułę konferencji: trwała aż trzy dni, a partnerami zostało 10 największych graczy na rynku nowych technologii: Cisco, Comarch, Ericsson, Huawei, HTC, Integrated Solutions, Nokia, Oracle, Samsung i ZTE. Podczas Innovation Gardens Summit nie mogło zabraknąć wystawy dem. Relacja z tego wydarzenia już wkrótce na blogu orange.

Pamiętacie ubiegłoroczne edycje Innovation Gardens Summit?  Po obejrzeniu relacji z 2017 i 2016 roku stwierdziłam, że z każdym rokiem futurystyczne wizje nabierają coraz bardziej relanych kształtów. A jakie jest wasze zdanie?

Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit 2017

Premiery i zaskoczenia na Innovation Gardens Summit 2017

Mała Barcelona w Warszawie, czyli po co komu 5G?

Udostępnij: Jak będzie wyglądał nasz świat w 2020?

Innowacje

Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit

7 kwietnia 2017

Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit

Dzisiaj mamy dla Was z Piotrkiem świeżą relację z Innovation Gardens Summit, wydarzenia, które zapowiadałam na blogu w zeszłym tygodniu.  Tematem przewodnim IGS było 5G i innowacje. Podczas sześciu prelekcji, wygłoszonych przez sześciu keynoterów przewijał się ten sam wniosek – era 5G na pewno nastąpi i warto przygotować się na zmiany, które przyniesie.

5G w Polsce na początku kolejnego dziesięciolecia

Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska wskazał datę uruchomienia sieci 5G w Polsce – nastąpi to po 2020 roku . O tym, jak będzie wyglądało funkcjonowanie nowej sieci i czym jest „network slicing” dowiecie się z relacji. Ruth Guerra, dyrektor rozwoju strategii, Ericsson i Paul Michael Scanlan, dyrektor ds. technologii z Huawei wskazywali na praktyczne aspekty wdrożenia 5G. jakie będą pierwsze zauważalne dla nas, klientów, oznaki wejścia 5G? Co zmieni się w obszarze video? Tego też dowiecie się z naszej relacji.

Sztuczna inteligencja i globalny system nerwowy

Podczas IGS prelekcje wygłosili także przedstawiciele pozostałych partnerów : Nokii, Samsunga i Oracle. Federico Guillén, prezes sieci stacjonarnej w Nokia opowiadał, jak będzie wyglądała budowa globalnego „systemu nerwowego” dla sieci 5G. Dan Bantukul, dyrektor ds. technologii, Oracle mówił, jakie nowe funkcje przejmie „hybrydowa’ chmura w erze 5G . Natomiast przedstawiciel Samsunga, wskazywał na istotne aspekty naszego życia zawodowego, które zrewolucjonizuje nadejście 5G.

Do 2020 r. sztuczna inteligencja i technologia uczenia maszynowego staną się nieodłącznym elementem naszej pracy, 40 proc. pracowników będzie samozatrudnionych, a ich wartość wyniesie 10 mld $. Tylko 14 proc. wybierze ośmiogodzinną pracę etatową, 60 proc. zdecyduje się na nielimitowany czas pracy – takie wnioski płynęły z wystąpienia Maxime Guirauton, dyrektora marketingu B2B w Europie, Samsung.

Niestety, w tym materiale nie wystarczyło nam czasu na zamieszczenie wszystkich wypowiedzi, ale na pewno do nich wrócimy w kolejnych odcinkach 5Gotowi. Zostańcie z nami na blogu.

Co nowego z urządzeniach

Konferencji towarzyszyła także wystawa rozwiązań, które przyjechały z MWC. Podczas IGS mieliśmy także polską premierę Galaxy S8 i akcesorium Dex. Jesteście ciekawi, co zaproponował Samsung? Szczegółową relację będziemy mieć dla Was w poniedziałek – koniecznie zajrzyjcie na blog. W sumie podczas IGS można było zobaczyć 30 nowych rozwiązań, wykorzystujących 5G.

To już druga konferencja z cyklu Innovation Gardens Summit, zainspirowana Mobile World Congress w Barcelonie. Tym razem znowu możemy mówić o sukcesie, który jest zasługą współpracy sześciu silnych marek: Orange Polska, Ericssona, Huawei, Nokii, Oracle i Samsunga.  Może za rok nie będziemy już „małą Barceloną”, tylko po prostu – warszawskim Innovation Gardens Summit?

Jesteśmy ciekawi Waszych wrażeń po obejrzeniu materiału – czy nadejście ery 5G cieszy Was, czy raczej martwi, , a może, jak ja, już nie możecie się doczekać? Piszcie w komentarzach na blogu.

A jeżeli chcecie obejrzeć inne nasze materiały o 5G…

Udostępnij: Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit