E- wolontariat.pl – pomóż przez internet

13 listopada 2009

E- wolontariat.pl – pomóż przez internet

Dziś ruszył portal www.e-wolontariat.pl, który będzie służył wszystkim poszukującym wirtualnej przestrzeni dla swoich działań. Uruchomiły go wspólnie Fundacja Moje Stypendium oraz Fundacja Orange, a partnerem projektu jest Polsko – Amerykańska Fundacja Wolności. Jednocześnie, twórcy portalu ogłaszają konkurs na najlepsze projekty e-wolontariackie.

E-wolontariat odbywa się w świecie wirtualnym, ale przynosi bardzo wymierne korzyści w świecie realnym. Możliwości jest wiele – w sieci można m.in. udzielać nieodpłatnie różnego rodzaju porad, organizować grupy wsparcia, zbierać fundusze czy bezpłatnie tworzyć strony internetowe.

– Portal powstał w odpowiedzi na nowy, potężny ruch społeczny e-wolontariatu, łączący pozytywne inicjatywy w internecie – mówi Paweł Łukasiak, prezes Fundacji Moje Stypendium. E-wolontariat, podobnie jak wolontariat w świecie realnym, opiera się na chęci zaangażowania się w sprawy społeczne, na pełnych poświęcenia postawach i działaniach. Zasady są te same: samopomoc, wsparcie, działanie na rzecz drugiego człowieka, budowa dobra wspólnego – dodaje.

– Dzięki możliwościom, jakie daje Internet, wolontariat może być organizowany na ogromną skalę. Wszyscy, którzy chcą pomóc, z różnych krajów czy nawet kontynentów, mogą działać wspólnie mając do dyspozycji jedynie komputer z dostępem do internetu – uważa Jadwiga Czartoryska, prezes Fundacji Orange.

W konkursie „Odkryj e-wolontariat” ogłoszonym na nowym portalu mogą wziąć udział organizacje, instytucje i firmy, które korzystają z pracy wolontariuszy działających w Internecie, a także grupy nieformalne, które organizują e-pomoc lub e-dobroczynność. Konkurs ma na celu szerzenie idei e-wolontariatu poprzez pokazanie i promowanie najlepszych praktyk i ich twórców.

W realizację projektu zaangażowały się organizacje społeczne, które na co dzień zajmują się wolontariatem i wykorzystują w swoich działaniach możliwości, jakie daje Internet: Fundacja TechSoup, Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji, Bank Drugiej Ręki, Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji.

Kontakt dla mediów:

Fundacja Moje Stypendium