„Wszyscy ludzie strategii” – Witold Drożdż

20 września 2021

„Wszyscy ludzie strategii” – Witold Drożdż

Dwa tygodnie temu wystartowaliśmy na blogu z nowym cyklem wideo „Wszyscy ludzie strategii”, w którym przedstawiam Wam nasze menadżerki i menadżerów w kontekście strategii Orange Polska .GROW. Do kolejnego odcinka zaprosiłem Witolda Drożdża, który jest członkiem zarządu ds. strategii i spraw korporacyjnych. Rozmawiamy o tym, dlaczego w nowej strategii tak mocno wybrzmiewa „odpowiedzialność”? Czy warto być przyzwoitym w biznesie? I jaką strategię przyjąć aby przebiec maraton? Zapraszam do obejrzenia rozmowy.

Udostępnij: „Wszyscy ludzie strategii” – Witold Drożdż

„Wszyscy ludzie strategii” – Jolanta Dudek

13 września 2021

„Wszyscy ludzie strategii” – Jolanta Dudek

Tydzień temu wystartowaliśmy na blogu z nowym cyklem wideo „Wszyscy ludzie strategii”, w którym przedstawiamy Wam nasze menadżerki i menadżerów w kontekście strategii Orange Polska .GROW. Do drugiego odcinka zaprosiłem Jolantę Dudek, która jest wiceprezeską ds. rynku konsumenckiego. Konwergencja, światłowody, 5G na pewno zdominują polski rynek w najbliższych latach. Jakie jeszcze produkty będą zyskiwały na znaczeniu w ofercie Orange. I co ma wspólnego sztuka z biznesem? Zapraszam do obejrzenia.

Udostępnij: „Wszyscy ludzie strategii” – Jolanta Dudek

„Wszyscy ludzie strategii” – Artur Stankiewicz

6 września 2021

„Wszyscy ludzie strategii” – Artur Stankiewicz

Startujemy z nowym cyklem wideo „Wszyscy ludzie strategii”. W 11 odcinkach, które będziemy publikować na blogu co tydzień, przedstawimy Wam nasze menadżerki i menadżerów w kontekście strategii Orange Polska .GROW. Do pierwszego odcinka zaprosiłem Artura Stankiewicza, który jest pierwszym w grupie Orange, dyrektorem wykonawczym odpowiedzialnym za dygitalizację. Gdzie zmierza cyfryzacja biznesu i naszego życia? Jaka jest przyszłość takich ofert jak Orange Flex? Zapraszam do obejrzenia.

Udostępnij: „Wszyscy ludzie strategii” – Artur Stankiewicz

Grow – Rośniemy odpowiedzialnie

6 lipca 2021

Grow – Rośniemy odpowiedzialnie

W ubiegłym tygodniu ogłosiliśmy nową strategię – Grow.  Jest ona ważna także z punktu widzenia społecznej odpowiedzialności (CSR) i zrównoważonego rozwoju. Po raz pierwszy odpowiedzialność społeczna znalazła się u nas na równi z innymi filarami strategicznymi.

Wyższy pozioma zarządzania

Oznacza to, że wyzwania i kwestie związane z odpowiedzialnością będą miały tę samą wagę oraz ten sam poziom zarządzania co cele biznesowe. O kilku lat mamy strategię społecznej odpowiedzialności, która definiuje nasze obszary wpływu społecznego i środowiskowego, wskazuje cele i mierniki ich realizacji. Teraz obszary CSR integrują się z biznesem na wyższym poziomie – tworząc nowa strategię.

Grow. Rośnijmy razem – oznacza, że mamy rozwijać się razem z innymi, w symbiozie i współpracy. Nie jest to tylko  strategia biznesowa – to strategia zarządzania naszym wpływem na otoczenie i interesariuszy – klientów, pracowników, inwestorów, partnerów biznesowych i społecznych oraz środowisko. Chodzi o maksymalizowanie pozytywnego wpływu  i niwelowanie tego negatywnego.

Oznacz to także, że cele społeczne czy środowiskowe nie są dodatkiem do celów biznesowych, ale stanowią ich niezbędny element. Wchodzą w procesy, zmieniają nasze działania w poszczególnych obszarach czy nawet model biznesowy.

Dwa obszary odpowiedzialności

Dwa filary obszaru odpowiedzialność, które uważany za kluczowe to wpływ na środowisko i klimat oraz włączenie cyfrowe.

O zielonej transformacji i naszej strategii klimatycznej opowiadamy już od jakiegoś czasu – także w zielonych piątkach na blogu. Jak widzicie wiele się tu dzieje konkretnych rzeczy.

Drugi obszar to włączenie cyfrowe  – tu działamy poprzez inwestycje w rozwój sieci,  zapewnienie powszechnego dostępu do usług czy edukację cyfrową dzieci i młodzieży, a także seniorów.

Pandemia pokazała jak ważny jest dostęp do cyfrowego świata. Usługi cyfrowe stały się dla nas dobrem podstawowym. Dostęp do technologii, doświadczenia związane z ich wykorzystywaniem, kompetencje cyfrowe, wreszcie postawy i motywacje niezbędne, by się ich uczyć – stały się kluczowym kapitałem.  Z perspektywy dyskusji o wykluczeniu cyfrowym, pandemia jest także szansą. Była to dla wielu z nas przyspieszona „szkoła cyfryzacji” − czas, który zmusił nas wkroczenia do cyfrowego świata, do głębszego się w nim zanurzenia. Jest to więc właściwy moment na wsparcie dla tych osób, które jeszcze nie odnajdują się w kontakcie z nowymi technologiami.

Naszą odpowiedzialnością jest, aby z cyfrowego świata mogli korzystać wszyscy – niezależnie od wieku, miejsca zamieszkania, (nie)sprawności, umiejętności czy sytuacji ekonomicznej. To dla nas znaczy włączenie cyfrowe.

Grafika ilustracyjna - ekolog z tabletem w ręku analizjue sytuację w około kopalni odkrywkowej

Udostępnij: Grow – Rośniemy odpowiedzialnie