Oglądaj bieliki

18 kwietnia 2012

Oglądaj bieliki

Bieliki to największe ptaki szponiaste – dowiedziałem się tego od leśników. Dlaczego piszę o tym na naszym blogu? Bo dzięki Orange wszyscy możemy teraz obserwować na żywo życie dwóch bielików, które spodziewają się potomstwa i troskliwie opiekują się gniazdem i jajami.Bieliki zbudowały gniazdo daleko od ludzi i leśnicy nie zdradzają dokładnej lokalizacji, żeby nie przyciągać turystów i nie płoszyć ptaków. Jednak leśnicy z Lasów Państwowych i Komitetu Ochrony Orłów, zamontowali przy ich gnieździe kamerę. Ale jak przekazywać obraz on-line z lasu? Tutaj na pomoc przyszła nasza firma, zapewniając nawet w odległej lokalizacji w lesie łącza. – To było wyzwanie od strony technicznej. We współpracy z Orange ułożyliśmy światłowód o długości ponad 500 m od gniazda do najbliższej leśniczówki w trudnym terenie leśnym – mówi Marek Matecki z Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych, koordynator projektu.Wg. leśników pisklęta wylęgną się między 25 kwietnia a 1 maja. Będziecie obserwować?

bielik.jpg

Udostępnij: Oglądaj bieliki