Bezpieczeństwo

SMS z nagrodą? To wyłudzenia!

21 listopada 2019

SMS z nagrodą? To wyłudzenia!

Dziś tylko krótkie i zwięzłe ostrzeżenie, bez felietonowych przemyśleń. MediaMarkt, Rossmann, Samsung – to trzy marki będące ofiarą najnowszych SMSowych prób wyłudzenia, trafiających do CERT Orange Polska.

„Odbierz swoją nagrodę”

Aż dziw, że ktoś się na to jeszcze łapie, ale z drugiej strony to dowód na to, że internautów trzeba nieprzerwanie edukować.

Od: MediaInfo
Treść: Przypominamy: 10/11/2019 oglosilismy liste zwyciezcow (Twoje miejsce: 4). Odbierz swoja nagrode od MediaMarkt: [link]

To jeden z kilku SMSów, który trafił do nas w czwartek, „nadawcą” części z nich była też ulubiona ostatnimi czasy firma scammerów, Rossmann. Po kliknięciu trafiamy na przygotowaną w odpowiednich firmowych kolorach, z właściwymi logo, stronę. Po wypełnieniu składającej się z trzech pytań ankiety rzecz jasna „wygrywamy”, choć dopiero pod drugą zdrapką kryje się Samsung Galaxy S10+. Kto by nie chciał topowego smartfona za marne 9 złotych za wysyłkę? No właśnie…

To tylko loteria…

…za już nie takie marne 290 złotych miesięcznie. Wszystko jest „zgodne z prawem” – a przynajmniej balansuje na cienkiej, zawieszonej nad przepaścią linie z napisem „wyłudzenia”. Na stronie gdzie pozostaje nam tylko wypełnić dane „do wysyłki” i podać dane karty płatniczej, szaro na czarnym czytamy m.in.:

„Wszyscy nowi klienci biorą udział w loterii (…) Ta oferta (9 PLN) obowiązuje z trzydniowym okresem próbnym w usłudze subskrypcji (…) Po upływie okresu próbnego Twoja karta kredytowa będzie obciążana comiesięczną opłatą za subskrypcję (290 PLN) (…)”. No to wiemy, gdzie leży pies pogrzebany! Co ciekawe, przes… – przepraszam, nie przestępcy, cwaniacy – dalej zaznaczają:

„Aby wziąć udział lub wygrać, nie trzeba kupować (podkreślenie moje). Zakup nie zwiększy Twoich szans na wygraną, możesz zarejestrować się za darmo tutaj”.

Nie złapcie się na wyłudzenia!

Uważajcie, bo niestety nie wszystkie takie witryny możemy blokować (przecież wszystko jest dokładnie wytłumaczone i każdy nieuważny popełnia niefrasobliwości z własnej woli). Możemy tylko ostrzegać, byście nie wierzyli w przesadnie dobre okazje i dokładnie wszystko czytali. Tym bardziej, że zdarzają się też takie „konkursy”, gdzie w rogu widnieje tykający zegar, odmierzający czas do końca „wyjątkowej promocji”.

Lepiej kupcie u nas 🙂

Udostępnij: SMS z nagrodą? To wyłudzenia!