W rozmowie najważniejszy jest… dialog

28 maja 2018

W rozmowie najważniejszy jest… dialog

Dużo rozmawiamy, w sumie cały czas. W domu, w pracy, w przerwie na zajęciach, wszędzie i prawie non stop. Rozmowa jest ważna. Ale jej jakość jest ważniejsza. Trzeba umieć rozmawiać, komunikować się. I w tych naszych rozmowach najważniejszy jest… dialog. Czym jest dialog ? To stworzenie przestrzeni i dostępności tej przestrzeni dla tych, którzy mają  inne  zdanie  niż Ty. To otwarcie się na zdanie innej osoby. Dialog to dawanie przestrzeni, żeby opinie innych mogły zostać wysłuchane. Tak jest w życiu prywatnym i tak jest także w biznesie.

Zobaczcie jak o dialogu mówił Alfredo Zamudio, dyrektor Nansen Center for Peace and Dialogue, który wziął udział w „Miasteczku Myśli”

Orange Polska od lat wspiera małe społeczności. Teraz pomoże kształcić lokalnych liderów w prowadzeniu dialogu  wolnego od ocen i uprzedzeń. Dzięki współpracy z Nansen Center Orange Polska umożliwi przedstawicielom kilkudziesięciu organizacji pozarządowych z całego kraju udział w profesjonalnych szkoleniach. Ich metoda to efekt ponad dwudziestu lat doświadczeń norweskiej organizacji w budowaniu dialogu w skonfliktowanych społecznościach na świecie. Uczestnicy szkolenia będą mogli skuteczniej działać w swoich lokalnych środowiskach, wprowadzając w życie praktyczne umiejętności prowadzenia dialogu bazującego na zrozumieniu i otwartości na innych. Rekrutacja do projektu „Wyłącz ego. Zrozum drugiego”  planowana jest na czerwiec tego roku.

Udostępnij: W rozmowie najważniejszy jest… dialog