Polska z lotu ptaka

21 sierpnia 2012

Polska z lotu ptaka

Chcecie zobaczyć jak Polska wygląda z lotu ptaka? Nasz kolega, Michał Jaworski, w ramach Orange Passion, właśnie nakręcił taki film.  Od Bałtyku do Tatr, czyli tak jak Orange Kino Letnie – od Sopotu do Zakopanego. Michał na codzień pracuje w technice, dokładnie w rozwoju platform usługowych. – Kieruję wydziałem, który współpracuje przy tworzeniu i uruchamianiu usług dodanych. Usługi dodane to w skrócie wszystko poza rozmowami głosowymi, czyli SMSy, MMSy, transmisja danych, telewizja internetowa, telefony na kartę, grupy biznesowe itd. – opowiada. – Niektóre usługi tworzymy sami, inne zlecamy do realizacji dostawcom. Współpracujemy z wieloma jednostkami biznesowymi, począwszy od marketingu, poprzez techniczne utrzymanie sieci a skończywszy na wsparciu klienta (OCS).

Teraz połączył swoje dwie pasje: budowanie modeli latających oraz nagrywanie filmów. Do jego ostatecznej wersji trafiły nagrania z Sopotu, Malborka, Olsztyna, Warszawy, Krakowa i Zakopanego.

Zapytaliśmy Michała o szczegóły dotyczące nagrywania tego nietypowego filmu.

– Jak film był realizowany? Co było najtrudniejsze?
Najtrudniejsza część to zbudowanie stabilnie latającej platformy, tu bazowałem na wieloletnim doświadczeniu nabytym przy budowaniu różnorakich modeli (zaczynałem od małych śmigłowców). Później to już dużo przyjemności, rodzinne wakacyjne wyjazdy w różne części Polski i latanie… Na koniec montaż i wielkie dylematy jak z kilku godzin materiału wybrać sceny na kilkuminutowy film 😉

– Ile czasu zajęło Ci nagrywanie materiału? W końcu przejechałeś Polskę z północy na południe.
Zbieranie materiału filmowego trwało około 4 tygodni – głównie weekendy bo dwutygodniowy urlop tego lata jeszcze przede mną 😉

– Na jakim sprzęcie nakręciłeś film?
Model latający to octocopter, wielowirnikowiec posiadający 8 silników, zasilany akumulatorami. Model taki (na jednym zestawie akumulatorów) może łatać do 10-ciu minut  i razem z aparatem (Canon EOS600, ew. GoPro2) waży ok. 5kg.  Model budowałem i testowałem pół roku. Budowę prototypu zacząłem przed konkursem Orange Passion, a wsparcie, które w ramach niego dostałem znacznie tę budowę przyśpieszyły.

– Wiem, że kręcenie filmu było utrudnione, ponieważ wszystkie sceny musiałeś kręcić wcześnie rano.
Tak. Musiałem tak robić z dwóch powodów. Ze względów bezpieczeństwa – nie można tym sprzętem latać nad ludźmi (może po prostu spaść i zrobić krzywdę). Poza tym rano jest zwykle bezwietrzna pogoda, dzięki temu mogłem nagrać tak stabilne ujęcia.

Jak podoba Wam się efekt? Gdbyście to Wy kręcili taki film jakie okolice Polski pokazalibyście i dlaczego?

Udostępnij: Polska z lotu ptaka