Co świętujemy 17 maja? – konkurs

17 maja 2010

Co świętujemy 17 maja? – konkurs

Właściwie każdy dzień to obchody jakiejś okazji. W maju szczególnie Polacy sporo świętują. Pierwsze dni to już tradycyjnie święta pracy, flagi i pierwszej konstytucji. Dziś znów istotna, zwłaszcza dla internautów data, bo obchodzimy światowy dzień telekomunikacji i społeczeństwa informacyjnego. Dlaczego akurat tego dnia? Data pochodzi od rocznicy podpisania pierwszej Międzynarodowej Konwencji Telegraficznej i powstania Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego. W 1973 roku – 17 maja uznano za światowy dzień telekomunikacji, a w 2006 roku Zgromadzenie Ogólne ONZ przemianowano go na światowy dzień telekomunikacji i społeczeństwa informacyjnego.

Czas na konkurs. Pierwsze 3 osoby, które napiszą którą rocznicę powstania Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego obchodzimy w 2010 roku mogą liczyć na nagrodę. Na zgłaszanie propozycji macie czas do 17 we wtorek. Wyniki podam w środę.

W tym roku świat świętuje dzień telekomunikacji i społeczeństwa informacyjnego w Szanghaju, na targach Expo 2010. Jak przy takich okazjach bywa hasło obchodów jest dość górnolotne „Technologie informacyjne podnoszą jakość życia”. W sumie oznacza ono, że świat będzie dyskutował o problemach budowy społeczeństwa informacyjnego w wymiarze obywatelskim – czyli realizacji naszego prawa do bezpieczeństwa, prywatności, swobody informacji i edukacji.

My w Polsce nadal mamy problem z niedostatkiem dobrej infrastruktury informatycznej. Na szczęście sytuacja się poprawia. Przykładowo, dziś Grupa TP wspólnie z ministerstwami kultury i administracji oraz organizacjami pozarządowymi będzie informować o działaniach w ramach porozumienia na rzecz internetyzacji bibliotek gminnych.

Udostępnij: Co świętujemy 17 maja? – konkurs