Orange sprzedaje kompleks budynków w centrum Warszawy

28 września 2016

Orange sprzedaje kompleks budynków w centrum Warszawy

Orange wystawił na sprzedaż kompleks budynków przy ul. Świętej Barbary i Nowogrodzkiej. To historyczna nieruchomość usytuowana w ścisłym centrum Warszawy. Firma poszukuje inwestora, który w ramach transakcji dostarczy nowoczesne powierzchnie techniczne i biurowe na potrzeby operatora.

Nieruchomość składa się z sześciu budynków usytuowanych na działkach o łącznej powierzchni blisko 11 tys. mkw. Znajduje się w samym sercu miasta, 300 metrów od Pałacu Kultury i Nauki oraz stacji metra Centrum i 200 m od dworca Warszawa Centralna. – Początkowo przeznaczaliśmy na sprzedaż pojedyncze budynki przy ulicy Nowogrodzkiej i Św. Barbary – mówi Piotr Muszyński, wiceprezes Zarządu Orange Polska. – Teraz wychodzimy na rynek z propozycją sprzedaży kompleksu w całości. Optymalne z naszego punktu widzenia będzie znalezienie  inwestora, który podjąłby się budowy nowego centrum technologicznego, a także zapewnił niezbędne powierzchnie biurowe dla naszych pracowników – dodaje Piotr Muszyński.

Poszczególne obiekty składające się na kompleks powstawały kolejno w latach 30. 60. i 90. Wśród nich są przykłady architektury modernistycznej okresu międzywojennego. Budynki mają przeznaczenie zarówno biurowe jak i mieszkalne, stąd szerokie możliwości inwestycyjne – biura, hotele, apartamenty oraz usługi.

Centrum Warszawy to najbardziej prestiżowa lokalizacja w kraju, która dynamicznie się rozwija. W najbliższym sąsiedztwie powstają nowe wysokościowce. –Prowadzimy też intensywne prace nad koncepcją rozbudowy kompleksu o nowy budynek wysokości do 170 m. Odpowiednie wnioski złożyliśmy już w Urzędzie Miasta – informuje Paweł Buchman.

Koncepcja sprzedaży zakłada stopniowe uwalnianie budynków skoordynowane z przenoszeniem infrastruktury technicznej oraz pracowników. –  Warunkiem sprawnej realizacji projektu  jest dla nas pozyskanie partnera otwartego na współpracę – zaznacza Paweł Buchman.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie www.nieruchomosci.orange.pl

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com