21 kwietnia 2022

Warszawski Orange 5G Lab zaprasza

W siedzibie Orange Polska w Warszawie działa od dzisiaj Orange 5G Lab. Laboratorium to wyjątkowa przestrzeń, w której firma chce tworzyć, prezentować i rozwijać nowoczesne usługi i rozwiązania wykorzystujące najnowszą generację sieci mobilnej.

Orange 5G Lab dołącza do sieci tego typu placówek, którą Orange konsekwentnie uruchamia w Europie. Działają one już m. in. w Belgii, Francji  i Rumunii.

– 5G będzie bardzo istotnym impulsem, który umożliwi dalszy rozwój i dynamiczną cyfryzację polskiej gospodarki. Aktywnie uczestniczymy w tym procesie, już dziś tworząc wspólnie z klientami pierwsze sieci kampusowe. Orange 5G Lab to miejsce, w którym  opracowujemy i testujemy rozwiązania wykorzystujące 5G, także we współpracy ze startupami i prezentujemy innowacyjne rozwiązania biznesowi. Tak, abyśmy mogli uruchamiać nowe usługi jak najszybciej po udostępnieniu częstotliwości niezbędnych do budowy 5G w Polsce, na które wciąż czekamy – powiedział Julien Ducarroz, Prezes Orange Polska.

Orange 5G Lab jest podzielony na kilka stref. W części showroom prezentowane są rozwiązania i usługi z zakresu wirtualnej rzeczywistości (VR), rozszerzonej rzeczywistości (AR), analityki wideo opartej na sztucznej inteligencji (AI), monitoringu zasobów w czasie rzeczywistym, komunikacji o znaczeniu krytycznym typu PTT/PTV (Push to Talk, Push to Video), autonomicznych robotów mobilnych, czy dronów. Wszystkie działają wykorzystując docelową dla 5G częstotliwość 3,6 GHz udostępnioną testowo za zgodą UKE. Transmisja danych w sieci przebiega z prędkością 850 Mb/s.

Klient będzie mógł tu przetestować np. usługę symulacji VR korzystając z gogli VR. Tego typu rozwiązania z powodzeniem sprawdzają się np. w szkoleniach pracowników, które zamiast przy prawdziwych stanowiskach pracy na halach produkcyjnych mogą odbywać się
w rzeczywistości wirtualnej. Dostępne będą też rozwiązania z zakresu analityki wideo opartej na sztucznej inteligencji i wykorzystującej zainstalowane w Orange 5G Lab kamery wysokiej rozdzielczości. Umożliwiają one np. automatyzację procesów kontroli jakości lub poprawę bezpieczeństwa w miejscu pracy.

Prezentowane rozwiązania już dziś przyspieszają transformację cyfrową firm automatyzując procesy dystrybucji, logistykę, czy całe cykle produkcyjne oraz wprowadzając innowacyjne rozwiązania do wielu dziedzin naszego życia. Wykorzystanie technologii 5G umożliwia nie tylko szkolenie pracowników przy użyciu wirtualnej rzeczywistości, ale też np. cyfrowe wsparcie stanowisk pracy dzięki inteligentnym okularom z systemem rozszerzonej rzeczywistości. Pozwala także na bardzo precyzyjne lokalizowanie i monitorowanie poruszających się osób i obiektów. To przyszłość fabryk, magazynów i biur dużych i średnich przedsiębiorstw.

Obok showroomu w Orange 5G Lab działa też część deweloperska. Tutaj partnerzy Orange, zwłaszcza startupy uczestniczące w programie Orange Fab, mogą tworzyć, testować
i rozwijać innowacyjne usługi i rozwiązania wykorzystujące 5G, korzystając przy tym ze wsparcia ekspertów Orange. Mogą prowadzić prace w kompletnym ekosystemie złożonym między innymi z sieci mobilnej 5G, rozwiązań Edge Computing, platformy IoT i innych istotnych komponentów, jak np. moduły komunikacyjne, routery, czy kamery. Opracowany tu produkt może być następnie prezentowany w showroomie, co ułatwi komercyjne wdrożenie rozwiązania i dotarcie do potencjalnych klientów.

Z tego typu wsparcia skorzystała już m.in. firma CTHINGS.CO, oferująca usługi precyzyjnego lokalizowania i monitorowania przemieszczających się osób i obiektów. Tego typu rozwiązania znajdują zastosowanie np. w dużych halach produkcyjnych, gdzie pozwalają znacznie usprawnić logistykę i podnieść poziom bezpieczeństwa. Inni partnerzy obecni w Orange 5G Lab to m.in. Connected VR (szkolenia i symulacje VR), Nokia (partner technologiczny – dostawca infrastruktury 5G), Surveily (analityka wideo oparta na sztucznej inteligencji), Augmented Vision (cyfrowe instrukcje), czy VR Learning (szkolenia VR i planowanie medyczne w VR).

Równocześnie ze startem Orange 5G Lab, Orange Polska wraz z inQUBE – Uniwersyteckim Inkubatorem Przedsiębiorczości działającym przy Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu i Politechniką Wrocławską  uruchamia konkurs i program wsparcia dla startupów, które koncentrują się na rozwiązaniach wykorzystujących, implementujących lub rozwijających technologię 5G. Informacje o programie i zasadach wsparcia dostępne są na stronie. Rekrutacja potrwa do końca czerwca. Najlepsze startupy będą mogły także dołączyć do programu Orange Fab.

Mediateka

Udostępnij: Warszawski Orange 5G Lab zaprasza