Muzyka

Orange Warsaw Festival 2018 znowu dla wszystkich

26 czerwca 2018

Orange Warsaw Festival 2018 znowu dla wszystkich

Jesteśmy dumni, że Orange Warsaw Festival jest jednym z najlepiej przystosowanych wydarzeń muzycznych w Polsce, a może i w Europie. Osoby z każdym rodzajem niepełnosprawności mogą cieszyć się muzyką. „Wózkowicze” mogą skorzystać z platform pod sceną i mogą wejść na teren z opiekunem. Osoby niewidzące „zobaczą” to, co dzieje się na scenie dzięki audiodeskrypcji. Ci, którzy mają słaby słuch mogą lepiej usłyszeć artystów, korzystając z pętli indukcyjnej. Do tego oczywiście kilometry utwardzeń dla wózków, Punkt Obsługi Priorytetowej, bilety kategorii D. I być może kilkaset osób wśród tysięcy na festiwalu to niewiele, ale dla tych osób to ma ogromne znaczenie. I dla nas także.

Obejrzyjcie filmik jak wyglądał Orange Warsaw Festival 2018 okiem osoby z niepełnosprawnościami.

Udostępnij: Orange Warsaw Festival 2018 znowu dla wszystkich

Tak młodzi twórcy widzą Fundację Orange

25 czerwca 2018

Tak młodzi twórcy widzą Fundację Orange

Fundacja Orange była partnerem głównym tegorocznej edycji, niezwykle prestiżowego konkursu Papaya Young Directors. Zadaniem uczestników – młodych kreatywnych i filmowców było nakręcenie spotu reklamowego na temat jednej z sześciu marek: EB, Sprite, PZU, McDonalds, DPD i Fundacji Orange.

Każdy twórca, który podjął rękawicę, w pierwszej kolejności musiał stworzyć eksplikację reżyserską na temat wskazanego przez siebie brandu. Autorzy najlepszych z nich, zdaniem jury, otrzymali zielone światło na rozpoczęcie zdjęć. Co kluczowe, przedstawiciele partnerów nie ingerowali w prace nad filmami, nie mieli też wglądu w eksplikacje. Taka cezura miała zapewnić kreatywnym pełną niezależność, a ich dziełom nadać stempel świeżego spojrzenia na markę i produkt.

12 najlepszych spotów, po dwa na temat każdej z marek, poznaliśmy dopiero 13 czerwca, na oficjalnej gali w Zamku Ujazdowskich w Warszawie.

Poniżej, znajdziecie oba filmy na temat Fundacji Orange. Pierwszy z nich („Obcy”) otrzymał wyróżnienie jury za kompozycję i wyjątkową wrażliwość muzyczną.

Konrad Kidawa – „Obcy”

Michał Ciechomski – „Owce”

Jak Wam się podobają? Macie swojego faworyta? Czekam na komentarze.

Udostępnij: Tak młodzi twórcy widzą Fundację Orange

Za co dostaliśmy Dobroczyńcę Roku?

15 czerwca 2018

Za co dostaliśmy Dobroczyńcę Roku?

Zostaliśmy uhonorowani tytułem Dobroczyńcy Roku w kategorii „Projekt społeczny fundacji korporacyjnej” Kapituła doceniła FabLab powered by Orange, który prowadzimy wspólnie ze Stowarzyszeniem Robisz.to.

– Jako największa polska firma telekomunikacyjna nie tylko zbliżamy miliony Polaków, ale też staramy się inspirować ich do twórczego korzystania z nowych technologii. Nasza Fundacja od kilkunastu lat bardzo aktywnie pomaga w tej cyfrowej edukacji. Nowoczesne technologie dają niesamowite możliwości. W FabLab powered by Orange wspólnie ze stowarzyszeniem Robisz.to pokazujemy, że każdy może zrobić coś z niczego i nauczyć się pozornie skomplikowanych rzeczy, jak np. druk 3D. Cieszę się, że jury i internauci docenili nasze działania – komentuje Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Przypominamy – FabLab powered by Orange to multimedialne centrum, które funkcjonuje w sercu Warszawy (Twarda 14/16). Dedykowane jest wszystkim miłośnikom nowych technologii i szeroko rozumianego trendu DIY (Do It Yourself). Każdy odwiedzający może wziąć udział w warsztatach i nauczyć się między innymi drukowania w 3D, czy obsługi plotera laserowego.

Proteza ręki stworzona dzięki FabLab

W ramach FabLabu prowadzimy też projekt Maker Women, pomagając ambitnym kobietom w realizacji własnych projektów. Laureatka pierwszej (z trzech) edycji – Magda Zaraś pracuje nad w pełni funkcjonalną protezą ręki z drukarki 3D, która jest znacznie tańsza w produkcji niż powszechnie stosowana. To tylko jeden z kilkudziesięciu inspirujących przykładów.

Wejdź na stronę FabLab (TUTAJ) i śledź na bieżąco, co tutaj robimy. Jeszcze nie raz zaskoczymy świat!

Udostępnij: Za co dostaliśmy Dobroczyńcę Roku?

Innowacje

Nie tylko wieża Eiffla i bagietki, czyli innowacje w sercu Europy

30 maja 2018

Nie tylko wieża Eiffla i bagietki, czyli innowacje w sercu Europy

Gdzie w Europie można spotkać jednocześnie 8000 startupów? W Paryżu, podczas Viva Technology. Stolica Francji od kilku lat wytrwale pracuje na miano europejskiej stolicy innowacji. W jednym miejscu spotykają się wizjonerzy, giganci biznesu, politycy, artyści, startupowcy, pasjonaci nowych technologii, roboty, drony i sztuczna inteligencja. Nic dziwnego, że wszyscy chcą tu być.

Z założenia jest to wydarzenia biznesowe, gdzie największe firmy prezentują się wraz z akcelerowanymi przez nie startupami, jednak charakter imprezy ewoluuje. Podczas tegorocznej Vivy odbyło się szereg inspirujących spotkań, m.in. z Markiem Zuckerbergiem (rozmowa do obejrzenia tutaj), Dara Khosrowshahi, CEO Ubera, czy Ginni Rometty, CEO IBM. W wielu prelekcjach przewijał się wątek sztucznej inteligencji.

Viva Technology - grafika ilustracyjna

Roboty, sztuczna inteligencja, drony

80 000 uczestników, 8000 startupów, 103 kraje – to bilans tegorocznej edycji. Swoje innowacje zaprezentowały największe firmy: Google, Facebook, Microsoft, Orange, BNP Paribas, Sodexo, Airbus (na stoisku można było zobaczyć miejski dron – taksówkę).  W ciągu trzech dni wydarzenia odbyło się kilkaset prelekcji, spotkań, warsztatów, sesji pitchowania. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Wśród gości krążyły roboty, zaczynając od Pepperów, czyli małych robotów – przewodników, aż po ogromne roboty sterowane głosem.

Viva Technology grafika ilustracyjna

Viva Orange, Viva startupy

Orange, jako partner tego wydarzenia, prezentowało na swoim stoisku startupy, z którymi współpracuje na całym świecie. Do Paryża przyjechały też cztery firmy z Polski, znane wam już Naviparking (aplikacja Android i iOS; na mapce pokazuje miejsca parkingowe w okolicy wraz z kosztem zostawienia na nich samochodu), JT Weston z aplikację Makigami, czyli szwedzkim stołem dla dużych firm i korporacji, umożliwiającym komponowanie własnych aplikacji z gotowych modułów, SEEDIA – producent solarnych ławek, przystanków i infokiosków oraz Whirla – system bezprzewodowego ładowania telefonów dla kawiarni, biur, centrów handlowych.

Specjalnie dla was przygotowałam podsumowanie video Viva Tech, z udziałem naszych gości, Iwony (Naviparking) i Michała (Whirla).

Udostępnij: Nie tylko wieża Eiffla i bagietki, czyli innowacje w sercu Europy