Mediateka

Nowe data center Orange powstaje pod Warszawą. Za rok obsłuży pierwszych klientów

20 października 2020

Zielony Operator

Dajmy drugie życie telefonom. To dziecinnie proste!

16 października 2020

Dajmy drugie życie telefonom. To dziecinnie proste!

Do produkcji telefonu o wadze ok. 120 gram potrzeba aż 70 kg surowców, w tym m.in. plastiku, miedzi i szkła. Warto zdawać sobie z tego sprawę, kiedy Wasz stary smartfon ląduje bezużyteczny w szufladzie. Jedną z recept na taką rzeczywistość jest korzystanie z dobrodziejstw gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ).

Jej istotą jest racjonalne wykorzystywanie zasobów naturalnych i ograniczenie negatywnego oddziaływania na środowisko wytwarzanych produktów. Najprościej ujmując koncepcja GOZ zakłada przejście od modelu gospodarki „produkcja – użycie – wyrzucenie” do racjonalnego modelu cyrkularnego, w którym zminimalizowana zostaje ilość powstających odpadów, a te których nie da się uniknąć, wracają przetworzone do obiegu. GOZ zakłada zmianę w podejściu do wytwarzanego produktu w całym cyklu życia: od projektowania poprzez odzyskiwanie, naprawianie, aż po recykling.

Strategia gospodarcza, na którą stawia UE

Taka zmiana podejścia pozwala na wydłużenie cyklu życia produktów, ograniczenie zużycia surowców oraz zminimalizowanie ilości powstających odpadów. Redukuje ponadto wykorzystanie energii i emisję dwutlenku węgla. To ważny krok na drodze ku neutralności klimatycznej.

Pod koniec 2019 roku przyjęto “Europejski Zielony Ład” zakładając, że do 2050 roku gospodarka wspólnoty ma być neutralna dla klimatu. Aby to osiągnąć musi stać się cyrkularna, konkurencyjna i innowacyjna. Komisja Europejska przyjęła nową strategię przemysłową i wpisujący się w nią nowy plan działania na rzecz GOZ.

4 x R – reuse, refurbish, repair, recycle

Surowce do produkcji Waszych urządzeń przebywają długą drogę. Okrążają Ziemię 4 razy – zanim telefon jako produkt końcowy trafi do naszych rąk. Smartfony są produktem tzw. liniowego modelu ekonomicznego: od wydobycia surowców potrzebnych do ich produkcji, przez krótki okres użytkowania, aż po kres ich życia w szufladach lub na wysypiskach śmieci. Faza produkcji ma największy wpływ na środowisko – 75% wpływu powstaje na tym etapie, pozostałe 25 % jest związane z codziennym użytkowaniem smartfonu przekładającym się na zużycie przez niego energii.

Średnio co dwa, trzy lata wymieniamy telefony na nowe. Aż 38% badanych Polaków twierdzi, że ma nieużywany telefon, który kurzy się w szufladzie. Wiele z urządzeń jest sprawnych i zalega, starzejąc się i tracąc na wartości. Część użytkowników nie przekazuje zużytych telefonów do recyklingu i pozbywa się ich wyrzucając do zwykłego kosza. To marnowanie surowców, energii oraz zagrożenie dla zdrowia i środowiska. Szacuje się, że w polskich domach możemy przechowywać ponad 4 miliony zużytych telefonów komórkowych!

Odzyskiwanie i recykling telefonów komórkowych w Orange

W Orange na każdym kroku – od eko-projektowania poprzez ponowne użycie, odnowę, naprawę, i recykling – chcemy włączać zasady gospodarki obiegu zamkniętego w nasze procesy, aby wydłużać żywotność produktów i ograniczać odpady.

Recykling, czy odsprzedaż nieużywanego smartfonu mogą w znacznym stopniu przyczynić się do zachowania zasobów planety. W Grupie Orange udało się zebrać z rynku przez 10 ostatnich lat ponad 15 milionów urządzeń we wszystkich krajach, w których jesteśmy obecni. Ale mamy ambicję na więcej – do roku 2025 Grupa planuje odzyskać z rynku 30% używanych telefonów.

Zachęcamy Was do działania – sprawdźcie w swoich szufladach, czy nie zalegają w nich stare, nieużywane telefony. Zepsute możecie przynieść do dowolnego z naszych salonów i zostawić w specjalnym pojemniku. Przekażemy je naszemu partnerowi do recyklingu, co przyczyni się do ochrony zasobów naturalnych ziemi. A jeśli macie całkiem sprawny, starszy model smartfonu zachęcamy do skorzystania z oferty odkupu używanych smartfonów, dostępnej w każdym z naszych salonów.

Dajmy drugie życie smartfonom

Najwyższa pora zmienić nawyki i zadbać o właściwe postępowanie z telefonem komórkowym, aby służył nam, jak najdłużej, a kiedy już się całkiem zużyje zapewnić mu odpowiedzialny recykling. Dajmy drugie życie telefonom. Ten niewielki gest, który nie wymaga od nas dużego wysiłku, ma znaczenie dla ochrony środowiska i klimatu.

Udostępnij: Dajmy drugie życie telefonom. To dziecinnie proste!

Weekend sportowych emocji – 14GB do odebrania

12 października 2020

Weekend sportowych emocji – 14GB do odebrania

Za nami weekend pełen sportowych emocji. Mecz reprezentacji Polski z Włochami zakończył się remisem, zyskaliśmy punkt w Lidze Narodów. To nie koniec jednak świętowania. Nasza reprezentantka w tenisie Iga Świątek odniosła zwycięstwo w Wielkim Szlemie, wygrywając w sumie 14 setów. Wielkie historyczne wydarzenie dla polskiego sportu. Z tej okazji klienci Orange otrzymują 14 GB. Wystarczy wysłać SMS-a o treści SUKCES pod numer 233 (opłata za SMS-a zgodna z cennikiem planu taryfowego, max 0,20zł). Klienci Orange Flex także zyskują te dodatkowe 14 GB, wpisując SUKCES w aplikacji, w zakładce „Kody promocyjne”. Na jednym numerze można aktywować tylko jeden dodatkowy pakiet GB za gole. Aktywacji można dokonać dzisiaj do godziny 22:00 Promocyjne GB ważne są 3 dni od daty aktywacji, obowiązują tylko w kraju.

Regulamin

Udostępnij: Weekend sportowych emocji – 14GB do odebrania

Zielony Operator

Neutralność klimatyczna celem świata i Orange

9 października 2020

Neutralność klimatyczna celem świata i Orange

Naukowcy i organizacje na całym świecie nawołują do podejmowania działań, dzięki którym będzie możliwe osiągniecie neutralności wobec klimatu. Rządy i świat biznesu muszą mieć świadomość, że bez wspólnych wysiłków nie da zatrzymać się lub chociaż spowolnić negatywnych zmian klimatu. Dlatego Orange angażuje się w realne działania i do 2040 roku chce osiągnąć neutralność klimatyczną.

Co kryje się pod tym pojęciem, o którym słyszymy coraz częściej? Najprościej tłumacząc neutralność klimatyczna (zwana także emisyjną czy węglową) oznacza zerową emisję gazów cieplarnianych netto, w tym dwutlenku węgla, czyli równowagę między emisjami gazów cieplarnianych a pochłanianiem ich z atmosfery.

Mniej emisji, więcej lasów

Aby osiągnąć stan neutralności trzeba zredukować do minimum emisje CO2, na poziomie lokalnym jak i ogólnoświatowym. W przypadku, gdy dalsze ograniczanie emisji dwutlenku węgla nie jest możliwe, trzeba działać, aby to zrównoważyć poprzez pochłanianie gazu cieplarnianego. Najprostsze rozwiązania podsuwa nam natura: zwiększanie powierzchni lasów, które odgrywają kluczową rolę w pochłanianiu CO2 z atmosfery, a przy okazji wspomagają bioróżnorodność. Rozwijają się także technologie przechwytywania i przechowywania CO2 (Carbon Capture and Storage – CCS).

Ideę neutralności klimatycznej wprowadziło porozumienie paryskie w 2015 roku, podpisane przez 197 państw podczas szczytu COP21. Określono w nim ogólnoświatowy plan działania, który ma nas uchronić przed daleko posuniętymi zmianami klimatu, dzięki ograniczeniu globalnego ocieplenia do wartości poniżej 2°C oraz dążeniu do utrzymania go na poziomie 1,5°C.

Czerpiąc z porozumienia paryskiego i podejmując konkretne kroki, aby zatrzymać zmiany klimatu i ograniczyć ich negatywne skutki, Komisja Europejska oraz większość państw unijnych postawiły sobie cel: Europa neutralna dla klimatu do 2050 roku.

Neutralność klimatyczna Orange do 2040

Jak wspominałam na blogu w poście „Dlaczego operator telekomunikacyjny chce być zielony?” Grupa Orange zobowiązała się do osiągnięcia neutralności klimatycznej netto do 2040 roku. To o dekadę wcześniej niż przewiduje Unia Europejska czy rekomenduje operatorom telekomunikacyjnym międzynarodowa organizacja GSMA. Ponadto Grupa Orange jest członkiem-założycielem Inicjatywy Net Zero, która promuje ideę zerowej emisji dwutlenku węgla w przedsiębiorstwach.

Pierwszym celem Orange, którego realizacja pomoże nam stać się neutralnymi dla klimatu, jest zmniejszenie globalnej emisji CO2 o 30% do roku 2025 (w porównaniu do roku 2015), przy jednoczesnym zwiększaniu udziału energii odnawialnej w strukturze energetycznej. Włączając się w realizację wspólnego celu w Orange Polska od 2021 r. będziemy pokrywać część zapotrzebowania na energię, kupując ją bezpośrednio od dostawców energii ze źródeł odnawialnych (OZE). Do końca 2020 powstaną też dwie farmy wiatrowe, które już w 2021 będą dostarczać nam zieloną energię: 50 GWh rocznie, czyli ok. 10% naszego zapotrzebowania.

Planujemy dalsze pozyskiwanie nowych źródeł zielonej energii w Polsce. Chcemy, aby przekroczyła ona 50% naszego rocznego zapotrzebowania do 2025 roku. Tylko takie działanie ma realny i znaczący wpływ na redukcję emisji CO2, a jednocześnie, dzięki tworzeniu nowych OZE, wspiera zieloną transformację polskiego sektora energetycznego.

Jak zmniejszamy emisję dwutlenku węgla

W Orange Polska emisje dwutlenku węgla pochodzą z trzech źródeł: sieci i data center, nieruchomości i transportu. Poprawiamy naszą efektywność energetyczną we wszystkich. Aby ograniczyć emisje wdrażamy technologie, które pozwalają na efektywniejsze przesyłanie danych i są bardziej wydajne energetycznie, inwestujemy w nowoczesne i mniej energochłonne biura, promujemy współdzielony transport wśród pracowników, a dzięki telekonferencjom i wideokonferencjom zmniejszamy liczbę podróży służbowych.

Podczas konferencji COP21 w 2015 roku Grupa Orange dodatkowo zobowiązała się do wdrożenia zasad i procesów gospodarki o obiegu zamkniętym, aby ograniczyć eksploatację zasobów naturalnych ziemi. Ambicją Grupy Orange jest m.in. wykorzystywanie odnowionego sprzętu w sieciach i centrach danych oraz zwiększanie udziału smartfonów odzyskiwanych z rynku w ramach odkupu czy recyklingu, aby dać urządzeniom drugie życie.

Nasze usługi odgrywają też rolę we wspieraniu zielonej transformacji naszych klientów i redukowania przez nich śladu węglowego. Dobrym przykładem są oferowane klientom biznesowym i instytucjonalnym usługi Smart City. To rozwiązania oparte o IoT, czyli tzw. Internet rzeczy. Chodzi o obiekty podłączone do sieci pozwalające na bieżące monitorowanie i zarządzanie np. oświetleniem czy dostawami wody. W naszym portfolio są także usługi pozwalające na racjonalną i efektywną gospodarkę odpadami, monitorowanie jakości powietrza czy zarządzanie miejskimi usługami transportowymi.

Udostępnij: Neutralność klimatyczna celem świata i Orange

Inne

Jak zmieniła nas pandemia?

8 października 2020

Jak zmieniła nas pandemia?

Pół roku temu pandemia Covid-19 zmieniła naszą rzeczywistość. Chcąc, nie chcąc musieliśmy sobie radzić w nowej sytuacji. Komputer, internet i cyfrowe technologie stały się naszymi sprzymierzeńcami. Światłowód stał się jedną z najważniejszych usług w kraju. Wielu z nas odkryło wideo rozmowy, zakupy przez internet i bankowość w komórce. Dowiedzieliśmy się czym są e-wizyty u lekarza, a niektórzy z nas dalej z nich korzystają. Platformy do komunikacji zyskały wielu, nowych użytkowników. Więcej czasu spędzaliśmy oglądając Netflix i grając online. Firmy przeszły szybką, cyfrową rewolucję. Szkoły, nauczyciele i uczniowie poznali „uroki” zdalnej nauki. Na szczęście nie opuszczał nas optymizm i potrafiliśmy sobie pomagać w tych trudnych chwilach. Orange i nasi wolontariusze pokazali, jak można się nawzajem wspierać. Nasze doświadczenia zebraliśmy, zbadaliśmy, policzyliśmy i złożyliśmy w jedną infografikę (do pobrania z naszej mediateki).

statystyki pandemia Orange

Mediateka

Udostępnij: Jak zmieniła nas pandemia?