Portale społecznościowe za darmo w telefonach Orange

25 sierpnia 2011

Portale społecznościowe za darmo w telefonach Orange

W najbliższy weekend, każdy posiadacz telefonu w Orange będzie mógł całkowicie bezpłatnie korzystać z dostępu do najpopularniejszych portali społecznościowych. W ramach kolejnej edycji Weekendów z Orange będzie można łączyć się z nimi przez telefon, przeglądać oraz umieszczać wpisy i zdjęcia bez żadnych ograniczeń.

Weekendy z Orange to specjalna oferta promocyjna, dzięki której każdy klient Orange może bezpłatnie poznawać i testować wybrane usługi dodatkowe. Można z niej korzystać niezależnie od rodzaju abonowanych usług, wystarczy aktywna karta SIM w sieci Orange. Oferta jest dostępna w każdy ostatni weekend miesiąca.

W sierpniowej edycji Weekendu z Orange, klienci przetestują usługi dostępu do serwisów społecznościowych i będą mogli bezpłatnie łączyć się ze znajomymi na portalach:

Oferta będzie dostępna od godziny 20.00 w piątek 26 sierpnia 2011 r., aż do godziny 23.59
w niedzielę  28 sierpnia 2011 r.

Aby z niej skorzystać wystarczy za pomocą zainstalowanej w telefonie przeglądarki internetowej wejść do Strefy Orange World, wpisując w okienku adresu: m.orange.pl,
a następnie wybrać jeden z portali objętych ofertą Weekendy z Orange.

Promocja obejmuje nielimitowane przesyłanie danych ze stron ze Strefy Orange World (między innymi: www.orange.pl, m.orange.pl, mobile.orange.pl, www.telekomunikacja.pl, www.neostrada.pl,  m.facebook.com, m.fotka.pl., m.goldenline.pl oraz m.nk.pl)

Przesyłanie danych ze stron zewnętrznych, zlokalizowanych poza Strefą Orange World, wiąże się z opłatą zgodną z cennikiem obowiązującym Abonenta.

Udostępnij: Portale społecznościowe za darmo w telefonach Orange

Bezpieczeństwo

Dzieci w portalach społecznościowych

28 kwietnia 2011

Dzieci w portalach społecznościowych

Dziś dzieci zamiast na podwórku spotykają się w przestrzeni wirtualnej. Konta na portalach społecznościowych zakładają coraz młodsi. 58 % dzieci w Polsce w wieku 9-12 lat ma swoje profile na portalach społecznościowych, to o wiele więcej niż średnia w EU, która wynosi 38%. Przeciętny wiek, kiedy dzieci zaczynają u nas swą aktywność na takich portalach to 9 lat. Tymczasem, aby mieć konto np. na Facebooku – trzeba mieć 13 lat, a więc większość z tych dzieciaków zakładając konto kłamie i podaje inną datę urodzenia. Co więcej, jedna czwarta dzieci korzystających z portali społecznościowych zakłada profil publiczny, nie stosuje zabezpieczeń, a część z nich przyznaje, że w profilu znajduje się ich adres lub numer telefonu.

To dla nas duże wyzwanie – jak zadbać o bezpieczeństwo najmłodszych użytkowników mediów elektronicznych, którzy mają mniejszą świadomość czekających na nie zagrożeń i mniejszą zdolność do krytycznej oceny informacji zawartych w sieci.

Pisaliśmy już wielokrotnie o naszej aktywności na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa najmłodszych – lekcjach dla dzieci i nauczycieli, ale też o „Porozumieniu na rzecz bezpieczeństwa dzieci w internecie”. Również operatorzy portali społecznościowych, w tym Facebook, MySpace, Nasza-Klasa podpisali podobne dobrowolne Porozumienie dotyczące wdrażania zasad bezpieczniejszego korzystania z mediów społecznościowych. Czekamy na raport Komisji Europejskiej oceniający wdrażanie zawartych w nim zasad.

Udostępnij: Dzieci w portalach społecznościowych