31 grudnia 2013

Od dziś Orange Polska zamiast TP i PTK Centertel

Połączenie Telekomunikacji Polskiej z PTK Centertel stało się faktem. Od dziś działają jako jedna firma Orange Polska. Połączenie nie wiąże się z żadnymi zmianami umów dla klientów.

Połączenie nastąpiło poprzez przeniesienie całego majątku PTK Centertel na TP. Nową firmą kierować będzie dotychczasowa struktura zarządcza Grupy Orange Polska. Połączenie ma na celu poprawienie efektywności działań i usprawnienie obsługi klientów. Uprości procesy i będzie wspierać rozwój oferty. Zmiana nazwy to finał długiego procesu wewnętrznej integracji spółek.

„Już dziś oferujemy najszerszy na rynku pakiet usług konwergentnych  Chcemy utrzymać pozycję lidera w udziale wartościowym na rynkach mobilnym i stacjonarnym. Dzięki formalnemu połączeniu TP i PTK Centertel będziemy mogli jeszcze lepiej wykorzystać potencjał Orange Polska i siłę konwergencji, która wyróżnia nas na tle konkurencji” – powiedział prezes Orange Polska Bruno Duthoit.

Zmiany w strukturze Orange Polska nie pociągają za sobą konieczności zawierania nowych umów na usługi, z których dotąd korzystali klienci TP i PTK. Nie wpłyną również na warunki świadczenia tych usług. Mając na uwadze wcześniejsze próby oszukiwania naszych klientów, informujemy, że ewentualne nadużycia można zgłaszać poprzez bezpłatną infolinię 800 500 005. Pod tym numerem konsultanci przyjmują od klientów zgłoszenia oraz udzielają informacji jak postępować w takich przypadkach.

Udostępnij: Od dziś Orange Polska zamiast TP i PTK Centertel

31 grudnia 2013

Od dziś Orange Polska zamiast TP i PTK Centertel

Tak jak zapowiadaliśmy już wcześniej, dzisiaj Telekomunikacja Polska połaczyła się z PTK Centertel i będzie działać jako jedna firma pod nazwą Orange Polska. Będziemy nadal świadczyć zarówno usługi stacjonarne jak i mobilne. Oprócz nazwy zmienia się również siedziba firmy, ale dla klientów czyli dla Was nie wiąże się to z żadnymi formalnościami. Nie trzeba podpisywać nowych, ani przedłużać obowiązujących umów. Jeśli zdarzyłaby Wam się sytuacja, że ktoś próbuje Was przekonać, że tak nie jest, zgłoście wszelkie podejrzenia lub próby oszustwa pod numerem 800 500 005. Zatem początek 2014 roku będzie pełny wrażeń. Korzystając z okazji życzę wszystkim szampańskiego wieczoru i Szczęśliwego Nowego Roku.

Udostępnij: Od dziś Orange Polska zamiast TP i PTK Centertel

Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy zatwierdziło połączenie TP

6 listopada 2013

Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy zatwierdziło połączenie TP
i PTK Centertel

Od 1 stycznia 2014 roku Telekomunikacja Polska oraz PTK Centertel połączą się w jedną firmę pod nazwą Orange Polska. Decyzję Zarządu Telekomunikacji Polskiej w tej sprawie zatwierdziło dziś Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy – za połączeniem głosowało ponad 99% akcjonariuszy obecnych na Walnym Zgromadzeniu. Połączenie nie będzie wiązać się z żadnymi zmianami umów dla klientów.

Zgodnie z zatwierdzoną przez WZA propozycją Zarządu, połączenie nastąpi poprzez przeniesienie całego majątku PTK Centertel na TP. Nową firmą kierować będzie dotychczasowa struktura zarządcza Grupy Orange Polska.

Decyzję w sprawie połączenia Zarząd TP podjął 9 września 2013 roku. Wynika ona z nowej strategii na lata 2013-2016. Skupienie działalności w jednej firmie pozwoli na rozwój ofert konwergentnych składających się z usług stacjonarnych i mobilnych, ujednolicenia obsługi klientów mobilnych i stacjonarnych, uproszczenie zarządzania oraz osiągnięcie oszczędności kosztowych poprzez wzrost efektywności operacyjnej oraz integrację procesów.

Połączenie obu firm nie pociąga za sobą żadnych zmian dla klientów TP i PTK Centertel. Nie będzie konieczności zawierania nowych umów na usługi, z których dotychczas korzystają abonenci. Nie wpłynie to również na warunki świadczenia tych usług.

Biorąc pod uwagę doświadczenia m.in. po rebrandingu TP na Orange, kiedy część handlowców niektórych konkurencyjnych operatorów wykorzystywała ten fakt do prób oszukiwania naszych klientów informujemy, że ewentualne nadużycia można zgłaszać poprzez bezpłatną infolinię 800 500 005. Pod tym numerem konsultanci przyjmują od klientów zgłoszenia oraz udzielają informacji jak postępować w takich przypadkach.

Udostępnij: Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy zatwierdziło połączenie TP

TP i PTK Centertel łączą się w Orange Polska

10 września 2013

TP i PTK Centertel łączą się w Orange Polska

Telekomunikacja Polska oraz PTK Centertel połączą się z końcem 2013 roku w jedną firmę pod nazwą Orange Polska. Decyzję w tej sprawie, podjętą 9 września 2013 r. Zarząd TP przedstawi do zatwierdzenia na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy.

Połączenie nastąpi poprzez przeniesienie całego majątku PTK Centertel na TP.

„Połączenie TP i PTK wynika z przyjętej strategii na lata 2013-16. To także symboliczne zakończenie procesu naszej wewnętrznej integracji. Wstępem do niego była zmiana marki TP na Orange, która dokonała się w ubiegłym roku. Zniknęły wewnętrzne podziały i różnice między pracownikami. Pracujemy pod jedną marką z poczuciem przynależności do jednej organizacji  – Orange Polska” – powiedział prezes Maciej Witucki.

Skupienie działalności w jednej firmie pozwoli na rozwój ofert konwergentnych składających się z usług stacjonarnych i mobilnych, ujednolicenia obsługi klientów TP i PTK, uproszczenie zarządzania oraz osiągnięcie oszczędności kosztowych poprzez wzrost efektywności operacyjnej i integrację procesów.

Zmiany w strukturze Orange Polska nie pociągną za sobą konieczności zawierania nowych umów na usługi, z których dotąd korzystają klienci TP i PTK.

*  *  *

Udostępnij: TP i PTK Centertel łączą się w Orange Polska

20 lat komórek w Polsce

18 czerwca 2012

20 lat komórek w Polsce

Dziś polskiej telefonii komórkowej, czyli PTK Centertel stuknęło równe 20 lat. To już tradycja, że jeśli w Polsce świętujemy narodziny internetu, telefonii stacjonarnej czy komórkowej musi mieć to związek z Orange Polska. Nie, żebyśmy jakoś szczególnie wypinali się do orderów, po prostu tak się składa, że udostępniamy Polakom technologie, które stają się przełomowe i nieodwracalnie zmieniają nasze życie.

Czy w dobie telewizji w komórce, tablecie i komputerze jesteście jeszcze wstanie sobie wyobrazić, że ta przygoda ma zaledwie 2 dekady, a na początku była dość drogą zabawą dla wybranych? Modą, co do której większość była przekonana, że się nie przyjmie, podobnie jak radiotelefony montowane w samochodach. Tak było, o czym świadczy choćby to, że jeszcze w 2 lata po uruchomieniu sieci, jej użytkownicy wstydzili się publicznie rozmawiać przez popularną „cegłę”.

Wstydzili, ale i szpanowali, a szczytem mody nie był wówczas iPhone, tylko takie wynalazki jak Nokia 450 Cityman oraz Motorola 2000. Ten pierwszy ważył zaledwie 800 gramów i to razem z baterią. To niewiele, bo ówczesne komórki ważyły nawet 5 kilogramów. Cena Citymana wynosiła ok. 41 milionów ówczesnych złotych, podobnie kosztował mały Fiat. Poniżej trochę „starego kina”.

A może macie własne wspomnienia czy zdjęcia z komórką z tego okresu, Jeśli tak, podzielcie się nimi.

Udostępnij: 20 lat komórek w Polsce