Zielony Tydzień z Orange – zaczynamy!

4 czerwca 2021

Zielony Tydzień z Orange – zaczynamy!

Wszyscy możemy robić niezwykłe rzeczy dla naszej planety. Recykling starych telefonów oraz odkup urządzeń już nieużywanych mają znaczenie. Orange zachęca do pozostawienia zużytych telefonów komórkowych do odpowiedzialnego i bezpiecznego recyklingu w dowolnym salonie Orange, a tym samym – danie im szansy na drugie życie. Akcji towarzyszy konkurs dla klientów w 22 Smart Store Orange w całej Polsce. Operator zaprasza również klientów do wspólnego sadzenia wieczystych, bioróżnorodnych lasów. A wszystko to z okazji Światowego Dnia Środowiska. Orange świętuje go ponad tydzień.

Możemy dać smartfonom drugie życie!

Produkcja przeciętnego smartfonu kosztuje środowisko nawet 100 kg równoważnej emisji dwutlenku węgla, a do budowy telefonu o masie 120 g potrzeba aż 70 kg surowców. Dlatego istotne jest ponowne wprowadzanie do obiegu sprawnych urządzeń i odzyskiwanie cennych komponentów z tych, które przestały już działać. Z badań Orange wynika, że telefon wymieniamy średnio co trzy lata, a starszy, nieużywany aparat często ląduje w szufladzie.
W 22 Smart Store Orange od 4 do 12 czerwca każdy kto przyniesie do salonu nieużywany już telefon i przekaże go do recyklingu lub skorzysta z oferty odkupu może wziąć udział w konkursie. Zgodnie z przesłaniem Zielonego Tygodnia zadanie konkursowe dotyczy ekologii. Należy wymyślić hasło, które pokaże, jak wspólnie z Orange można dbać o planetę. Nagrodami są hulajnoga elektryczna, rower i smartwatche. Dodatkowo, za udział w akcji każdy klient dostanie kiełkujący ołówek. Można go zasadzić w ziemi, a po czasie zamieni się w prawdziwą roślinę.

Posadźmy razem Las na Zawsze

We wszystkich salonach Orange oraz na www.orange.pl można kupić akcesoria przyjazne środowisku, m.in. etui biodegradowalne, ładowarki oszczędzające energię, kable i uchwyty samochodowe wykonane z plastiku z recyklingu. Etui na telefony wykonane z biodegradowalnych tworzyw dobrze zabezpieczą smartfon przed uszkodzeniem, a wybór takiego etui to troska o środowisko.

Warto też świadomie oszczędzać prąd, a co za tym idzie pamiętać o odłączeniu telefonu po całkowitym naładowaniu lub zaopatrzyć się w taką ładowarkę, która sama się wyłączy: automatycznie odetnie prąd, aby ograniczyć niepotrzebne zużycie energii. To z kolei ogranicza emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

Każdy kto wybierze takie akcesoria, przyczyni się do posadzenia bioróżnorodnego lasu, który posadzi Orange razem z Fundacją Las na Zawsze. Akcję klienci mogą wesprzeć także przechodząc do końca lipca z faktury papierowej na elektroniczną. Zmiana na e-fakturę jest bezpłatna, a dokument w formie elektronicznej zawiera te same informacje i ma taką samą moc prawną co faktura tradycyjna. Dzięki tym akcjom jesienią tego roku, Orange posadzi w Polsce ponad 3 hektary bioróżnorodnego lasu.

Edukujmy się razem dla planety

Każdy z nas ma do odegrania rolę. Odpowiedzialnie korzystając z urządzeń i usług cyfrowych, można ograniczać własny wpływ na klimat. Jak włączyć się w działania dbające o planetę? O co chodzi ze zmianą klimatu i czy naprawdę jest tak straszna? Czy korzystanie z usług cyfrowych może wpływać na zmiany klimatu? Odpowiedzi na te i podobne pytania można znaleźć na stronie orange.pl/razemdlaplanety. Z okazji Zielonego Tygodnia są tam dostępne nowe treści edukacyjne – w szczególności cykl „Cała prawda o klimacie”, który uzupełnia informacje, które mogą pomóc w zmianie codziennych nawyków.

Więcej szczegółów o Zielonym Tygodniu z Orange na blogu Orange Polska.

Mediateka

Udostępnij: Zielony Tydzień z Orange – zaczynamy!

Sprzedaj swój stary telefon i zyskaj zniżkę na nowy Samsung lub Xiaomi

16 kwietnia 2021

Sprzedaj swój stary telefon i zyskaj zniżkę na nowy Samsung lub Xiaomi

Ruszyła kolejna edycja odkupu telefonów, w której pojawia się nowy partner – Xiaomi.

Na czym polega odkup smartfonów w Orange?

Przyjdź do salonu Orange i sprzedaj nam swój niepotrzebny smartfon, a otrzymasz voucher na zakup nowego sprzętu lub akcesoriów. Dodatkowo, każdy klient, który odsprzeda swój smartfon i zakupi jeden z promowanych produktów Samsung lub Xiaomi, otrzyma bon, o przypisanej do danego modelu wartości.

Obecna edycja potrwa do 30 kwietnia lub do wyczerpania puli nagród. Szczegóły promocji dostępne są w regulaminie na stronie: https://www.orange.pl/zobacz/odkuptelefonow .

Jakie bony można otrzymać?

Poniżej urządzenia podlegające promocji i kwoty zniżki:

• Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 256GB – bon 550 zł
  • Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 128GB – bon 500 zł
  • Samsung Galaxy S21+ 5G 256GB – bon 450 zł
  • Samsung Galaxy S21+ 5G 128GB – bon 400 zł
  • Samsung Galaxy S21 5G 256GB – bon 350 zł
  • Samsung Galaxy S21 5G 128GB – bon 300 zł
  • Samsung Galaxy S20 FE 5G – bon 150 zł
  • Xiaomi Redmi Note 9 PRO 6/64 GB  – bon 100 zł
  • Xiaomi Redmi Note 9T 5G 4/128 GB – bon 150 zł
  • Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 GB – bon 300 zł

Przypomnę, że jeśli posiadany przez Was sprzęt jest zbyt stary, niedziałający lub zużyty to zamiast trzymać go bezużytecznie w szufladzie, warto oddać go do recyklingu  w  dowolnym salonie Orange. W ten prosty sposób dokładamy wspólnie małą cegiełkę w walce o nasze środowisko.

Udostępnij: Sprzedaj swój stary telefon i zyskaj zniżkę na nowy Samsung lub Xiaomi

Muzyka

„Zielony” Orange Warsaw Festival 2018

20 czerwca 2018

„Zielony” Orange Warsaw Festival 2018

Orange Warsaw Festival to duża impreza a co za tym idzie wyzwanie organizacyjne i logistyczne. Jednak 60 tysięcy osób bawiło się świetnie, bezpiecznie a dodatkowo z troską o środowisko. Obejrzyjcie jak wykorzystywaliśmy odpady na Orange Warsaw Festival. Szachy, skakanka i piłkarzyki to tylko niektóre z rzeczy jakie udało nam się stworzyć dzięki recyklingowi śmieci. W zamian za oddanie starego telefonu, można było wygrać nowy!

Udostępnij: „Zielony” Orange Warsaw Festival 2018