Zielony Operator

Porty optyczne w(y)łączane na żądanie

26 listopada 2021

Porty optyczne w(y)łączane na żądanie

Nieustannie szukamy pomysłów, dzięki którym redukujemy nasze emisje CO2. Jednym z ostatnich jest zdalne zarządzanie portami optycznymi (OLT), co pozwala oszczędzać energię, a także wydłuża żywotność ważnych elementów naszej infrastruktury światłowodowej.

Odwrócić logikę

Inwestycje w rozwój sieci światłowodowej to dynamiczny proces, w którym priorytetem jest dostępność, zwiększanie zasięgu i jak najszybsze dostarczenie usługi klientom. Aby to było możliwe wszystkie zasoby sieci pozostawały w gotowości do świadczenia usług, bez względu na to czy klienci już zaczęli z nich korzystać. Taka gotowość oznacza jednak realne zużycie energii.

Dlatego pracowaliśmy nad odwróceniem tej logiki i aktywowaniem portów na „żądanie”, aby zaoszczędzić energię przeznaczaną na podtrzymanie pracy urządzenia. Oczywiście wyzwaniem było tak zaprojektować rozwiązanie, aby nie wpłynęło to w żaden sposób na świadczenie usług naszym klientom.

Okazało się, że aby móc zdalnie uruchamiać porty potrzebowaliśmy… bardzo prostych „narzędzi informatycznych”. Obecnie to zwykły system SMS, pozwalający na zdalną aktywację portów w momencie, kiedy realnie są potrzebne.

Działamy i oszczędzamy

Dzięki wdrożonemu pomysłowi zaoszczędzimy rocznie ok. 0,2 GWh, co oznacza, że nie wyemitujemy ok. 140 ton CO2. Stanowi to w przybliżeniu równowartość rocznej emisji ok. 150 samochodów i choć wydaje się niewiele to wciąż są to kolejne zredukowane emisje. Zaletą tego rozwiązania jest też wydłużanie „życia” podzespołów na OLT, a to w przyszłości oznacza też mniejszą liczbę elektroodpadów.

Ten projekt to kolejny przykład podążania mojej w firmy w kierunku redukcji śladu węgłowego. To także dowód na to, jak poszukiwanie nowych, innowacyjnych rozwiązań umożliwia firmie efektywniejsze świadczenie usług, a dla planety oznacza zaoszczędzone emisje CO2.

Jak piszę o sieci światłowodowej to przy okazji przypomnę, że w porównaniu do tradycyjnego kabla miedzianego zużywa mniej energii, ma dłuższą żywotność i daje nieporównywalnie większą prędkość transmisji. Więcej znajdziecie tutaj.

Udostępnij: Porty optyczne w(y)łączane na żądanie