Innowacje

Perspektywy Women in Tech Summit czyli 6 tys. kobiet technologii w jednym miejscu

18 listopada 2019

Nie zawsze blogowa ekipa jest na miejscu, by opisywać dla Was wydarzenia, w które jesteśmy zaangażowani. Jednak w takich sytuacjach często możemy liczyć na pomoc. Zapraszam do lektury tekstu Marii Piechockiej  z naszego biura prasowego o konferencji Women in Tech Summit.

Od wielu lat liczba miejsc w pracy w technologii rośnie, nigdy nie było lepszego czasu dla kobiet w naukach ścisłych, nie od dziś wiadomo że zespoły zróżnicowane lepiej działają. Nie wierzycie? Chyba nie było Was na Women in Tech Summit, gdzie bardzo jasno pokazano, że połowy społeczeństwa, która-jak-mówią-jest-gorsza-z-fizy-i-matmy nie można ignorować.

To  spotkanie kobiet (choć panowie też byli zaproszeni) pracujących w technologii i tych które w niedalekiej przyszłości tam widzą swoje miejsce. Panele dyskusyjne, wystąpienie mówczyń i  mówców z całego świata, blisko 70 warsztatów i seminariów i  to wszystko w ciągu dwóch  bardzo energetycznych dni. To była doskonała  okazja aby porozmawiać i posłuchać  z jednej strony o technologii i jej przyszłości  a z drugiej o roli jaką kobiety odgrywają w tej dziedzinie.

Jednym z tematów była równości płci w technologii i  biznesie. Mimo wielu regulacji prawnych gwarantującym kobietom i mężczyzna takie same prawa nadal są duże dysproporcje.  Już od 1997 r. w UE obowiązuje polityka równości płci, która gwarantuje wszystkim, bez względu na płeć, równy dostęp do zasobów takich jak praca, edukacja, polityka, kultura i inne usługi publiczne. I mimo, ze już ponad 20 lat promuje się politykę równych szans, przepisy je wprowadzające są zbyt łagodne a przez to mało skuteczne. Powiecie: „skoro panie nie pchają się do technologii, najwyraźniej to nie ich miejsce”. To błąd. Z dwóch powodów – po pierwsze często kobiety chciałyby pracować w technologii, ale przez całe życie wszyscy mówili im, że fizyka, matematyka, a potem Politechnika nie są dla nich. Więc jak mogłyby się tym zająć? Po drugie dlatego, że zespoły, w których są panowie i panie są bardziej efektywne, czyli lepiej sobie radzą w tworzeniu innowacji i wdrażaniu ich.

Najnowsze badania pokazujące pozycję polskich  kobiet w  firmie, ich udział w zarządach czy na stanowiskach managerskich pokazują, że oddolne inicjatywy nie działają. Jeśli zostawić sprawy samym sobie dopiero za ponad 100 lat kobiety będą w biznesie traktowane i wynagradzane tak samo jak mężczyźni (Gender Pay Gap Index). Alternatywną jest postawienie na parytety. Do tego potrzebne jest wprowadzenie regulacji oraz określenie zasad i mierników dla firm. Trudno nie zgodzić się opinią, że  lepiej, nawet dla samych kobiet  jeśli zatrudnia się je ze względu na ich kompetencje i wiedzę, a nie ze względu na wyznaczone limity. Wybranym regulacjom musi jednak towarzyszyć budowanie świadomości, edukacja i miękkie rozwiązania.

Już niebawem na stronie womenintechsummit.pl znajdziecie relację z wydarzenia.

Równość płci w pracy, to nie jedyny temat, który pojawił się w czasie wydarzenia. Gościny a czemu czasem sobie nie pozwolić, a co!) i Goście dyskutowali o 5G, IoT, Sztucznej Inteligencji, czy cyberbezpieczeństwie i wielu innych tematach. Były tam również przedstawicielki (i przedstawiciele) Orange Polska –Bożena Leśniewska, wiceprezes Orange Polska Wiceprezes Zarządu ds. Rynku Biznesowego, Justyna Adamczewska, Dyrektorka  Rozwoju Operacyjnego Techniki, Sebastian Grabowski (czyli człowiek, który stoi u nas za IoT) i Maciej Zengel (odpowiedzialny za program 5G). Orange Polska był partnerem technologicznym tego wydarzenia.

Udostępnij: Perspektywy Women in Tech Summit  czyli 6 tys. kobiet technologii w jednym miejscu

Zostań Liderką!

29 sierpnia 2013

Zostań Liderką!

Jak pokazują badania CBOS opublikowane w tym roku – chcemy zwiększenia w Polsce liczby kobiet na kierowniczych stanowiskach w rządzie (47%),  w fundacjach i organizacjach społecznych (47%), w partiach  politycznych (46%), w administracji państwowej (42%), a także w firmach i przedsiębiorstwach (45%) Jednak nie podobają nam się rozwiązania mechaniczne – kwoty czy parytety.

Co więc robić, aby zwiększyć udział przywództwa kobiet w życiu publicznym i w biznesie? Budować świadomość dysproporcji, edukować na temat zalet różnorodności w zarządzaniu, a może lepiej promować dobre przykłady i pokazywać korzyści?

Wspólnie ze Szkołą Liderów przygotowaliśmy naszą odpowiedź. Zaczynamy projekt, którego celem jest wzmocnienie umiejętności i kompetencji liderskich kobiet, dostarczenie im narzędzi pozwalających dokonywać zmian w ich środowiskach, wykorzystywać wpływ wynikający z pozycji liderki. Na nasze szkolenia w Warszawie i Krakowie zapraszamy kobiety, które mają już doświadczenie na stanowiskach kierowniczych, są aktywne w biznesie albo biorą udział w życiu społeczno – samorządowym, chcę rozwijać swoje kompetencje liderskie i chcą zmieniać swoje otoczenie.

ebf549480e82fb87e70e0ca7c8b32352553

Więcej informacji znajdziecie na stronie www.szkola-liderow.pl. Czekamy na Wasze zgłoszenia.

Udostępnij: Zostań Liderką!