Innowacje

Nie tylko wieża Eiffla i bagietki, czyli innowacje w sercu Europy

30 maja 2018

Nie tylko wieża Eiffla i bagietki, czyli innowacje w sercu Europy

Gdzie w Europie można spotkać jednocześnie 8000 startupów? W Paryżu, podczas Viva Technology. Stolica Francji od kilku lat wytrwale pracuje na miano europejskiej stolicy innowacji. W jednym miejscu spotykają się wizjonerzy, giganci biznesu, politycy, artyści, startupowcy, pasjonaci nowych technologii, roboty, drony i sztuczna inteligencja. Nic dziwnego, że wszyscy chcą tu być.

Z założenia jest to wydarzenia biznesowe, gdzie największe firmy prezentują się wraz z akcelerowanymi przez nie startupami, jednak charakter imprezy ewoluuje. Podczas tegorocznej Vivy odbyło się szereg inspirujących spotkań, m.in. z Markiem Zuckerbergiem (rozmowa do obejrzenia tutaj), Dara Khosrowshahi, CEO Ubera, czy Ginni Rometty, CEO IBM. W wielu prelekcjach przewijał się wątek sztucznej inteligencji.

Viva Technology - grafika ilustracyjna

Roboty, sztuczna inteligencja, drony

80 000 uczestników, 8000 startupów, 103 kraje – to bilans tegorocznej edycji. Swoje innowacje zaprezentowały największe firmy: Google, Facebook, Microsoft, Orange, BNP Paribas, Sodexo, Airbus (na stoisku można było zobaczyć miejski dron – taksówkę).  W ciągu trzech dni wydarzenia odbyło się kilkaset prelekcji, spotkań, warsztatów, sesji pitchowania. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Wśród gości krążyły roboty, zaczynając od Pepperów, czyli małych robotów – przewodników, aż po ogromne roboty sterowane głosem.

Viva Technology grafika ilustracyjna

Viva Orange, Viva startupy

Orange, jako partner tego wydarzenia, prezentowało na swoim stoisku startupy, z którymi współpracuje na całym świecie. Do Paryża przyjechały też cztery firmy z Polski, znane wam już Naviparking (aplikacja Android i iOS; na mapce pokazuje miejsca parkingowe w okolicy wraz z kosztem zostawienia na nich samochodu), JT Weston z aplikację Makigami, czyli szwedzkim stołem dla dużych firm i korporacji, umożliwiającym komponowanie własnych aplikacji z gotowych modułów, SEEDIA – producent solarnych ławek, przystanków i infokiosków oraz Whirla – system bezprzewodowego ładowania telefonów dla kawiarni, biur, centrów handlowych.

Specjalnie dla was przygotowałam podsumowanie video Viva Tech, z udziałem naszych gości, Iwony (Naviparking) i Michała (Whirla).

Udostępnij: Nie tylko wieża Eiffla i bagietki, czyli innowacje w sercu Europy

Innowacje

Skąd wzięły się ławki z darmowym WiFi? Generacja Startup – SEEDIA

25 września 2017

Skąd wzięły się ławki z darmowym WiFi? Generacja Startup – SEEDIA

Niedawno Wojtek pochwalił się na blogu nowoczesnymi ławkami z darmowym WiFi od Orange (wpis można przeczytać tutaj: Miejskie ławki w Zielonej Górze z darmowym WiFi od Orange). Pod wpisem pojawiło się parę pytań, m.in. o zabezpieczenia przeciw wandalom, czy dostępność ławek w innych miastach. Postanowiłam pójść tym tropem i sprawdzić, kto stoi za tym rozwiązaniem. Intuicja mnie nie zawiodła i trafiłam na ciekawy startup, który łączy w sobie technologię, dizajn i żyłkę do biznesu, czyli SEEDIA.

W najnowszym odcinku Generacji Startup rozmawiam z Arturem Racickim, który jest współtwórcą SEEDIA. Opowiada m.in., jak zabezpieczone są ławki, w jakich miastach można je spotkać i skąd wziął się pomysł na taki  produkt (nie) codziennego użytku.

Jak Wam się poodbają nowoczesne ławki z WiFi? Może macie je w swojej miejscowości?

Przypominam, że w Orange Polska chętnie współpracujemy ze startupami, które oferują ciekawy, dojrzały produkt. Już za tydzień, 3 października br. rozpoczynamy nową, 5. edycję naszego programu dla startupów, Orange Fab. Jeśli prowadzicie własną firmę, lub znacie przedsiębiorców, którzy chcą rozwinąć skrzydła, powiedzcie im o Orange Fab. Więcej informacji na stronie.

Udostępnij: Skąd wzięły się ławki z darmowym WiFi? Generacja Startup – SEEDIA