Orange pokazuje światłowód o przepustowości 10 Gb/s

16 listopada 2022

Orange pokazuje światłowód o przepustowości 10 Gb/s

Testy przeprowadzone w siedzibie firmy w Warszawie potwierdziły możliwości Orange Światłowodu Pro 10.0. Przepustowość 10 Gb/s pozwala na podłączenie wielu urządzeń i komfortowego korzystania z domowej sieci bez utraty jakości połączenia. Od 21 listopada br. klienci będą mogli sprawdzić możliwości technologii XGSPON w wybranych salonach w Gdańsku, Łodzi, Krakowie, Poznaniu i Warszawie.

– Dziesięć lat temu wyruszyliśmy w światłowodową podróż. Zaczynaliśmy od testów technologii, a dzisiaj Orange Polska jest największym dostawcą usług światłowodowych w kraju. Dostarczamy łączność internetową najwyższej jakości do miliona klientów indywidualnych, a w zasięgu światłowodu Orange znajduje się blisko 7 milionów gospodarstw domowych. Od początku wierzyliśmy, że doprowadzenie światłowodu bezpośrednio do domu użytkownika ma ogromny potencjał. Zmieniający się świat i coraz większa liczba inteligentnych urządzeń podłączonych do sieci domowej sprawiają, że zapotrzebowanie na szybką i wydajną sieć stale rośnie. Technologia XGSPON o przepustowości 10 Gb/s to odpowiedź na tę potrzebę – powiedział Julien Ducarroz, prezes Orange Polska.

Przepustowość, czyli maksimum możliwość technologii XGSPON wynosi 10 Gb/s, natomiast przepływność, czyli szybkość internetu, jaką użytkownik może osiągnąć na swoim urządzeniu to 8 Gb/s. Zaletą tej technologii jest możliwość podłączenia kolejnych urządzeń i komfortowego korzystania z domowej sieci bez utraty jakości połączenia. Dzięki wysokiej przepustowości, po WiFi można podłączyć nawet 256 urządzeń jednocześnie.

–  Łącze o najwyższej przepustowości w parze ze świetnym WiFi to podstawa domowej łączności. Badania rynkowe pokazują, że osoby rozważające zakup światłowodu wybierają usługę od Orange dwa razy chętniej niż propozycję kolejnego konkurenta[1]. Stale pracujemy nad przyspieszeniem naszego światłowodu i w kolejnych miesiącach zaproponujemy Orange Światłowód Pro 10.0 naszym klientom. A już od poniedziałku technologię XGSPON będzie mógł sprawdzić każdy, kto odwiedzi wybrane salony w największych miastach, m.in. w warszawskim Miasteczku Orange, w łódzkiej Manufakturze czy gdańskiej Galerii Bałtyckiej – powiedziała Jolanta Dudek, wiceprezes Orange Polska ds. rynku konsumenckiego.

Specjalne stanowiska do testowania nowego, superszybkiego światłowodu pojawią się w sześciu miastach:

• w Gdańsku w Galerii Bałtyckiej,
  • w Łodzi w Manufakturze,
  • w Poznaniu w Galerii Pestka,
  • w Krakowie w Galerii Zakopiańskiej,
  • w Warszawie w Miasteczku Orange oraz w Domu Handlowym Sezam.

Co roku rośnie liczba danych przesyłanych w sieci. Użytkownicy przesyłają i streamują coraz więcej treści wideo, często wybierając jakość 4K zamiast Full HD, pobierają z platform cyfrowych gry, a w domach pojawia się coraz więcej urządzeń do streamingu video, gier online, wirtualnej rzeczywistości czy rozwiązań smart home. Internet o przepustowości 10 Gb/s to doskonałe rozwiązanie dla domów, gdzie kilku użytkowników korzysta równocześnie  z wielu urządzeń. To także świetne rozwiązanie dla małych firm.

Orange Polska ma wieloletnie doświadczenie w dostarczaniu internetu światłowodowego. W zasięgu sieci światłowodowej operatora znajduje się blisko 7 mln gospodarstw domowych, a z sieci korzysta już milion klientów.  Orange dostarcza światłowód w technologii FTTH (Fiber To The Home), czyli do samego mieszkania, która jest najbardziej efektywna i korzystna dla klienta.

[1] Badanie PBS na zlecenie Orange Polska, lipiec 2022.

Udostępnij: Orange pokazuje światłowód o przepustowości 10 Gb/s

Zasięg Orange w tunelu na Zakopiance

12 listopada 2022

Zasięg Orange w tunelu na Zakopiance

Użytkownicy nowo otwartego tunelu na popularnej Zakopiance skorzystają z łączności od Orange. Instalacja radiokomunikacyjna umieszczona w tunelu drogowym S7 w miejscowości Naprawa w woj. małopolskim zapewni łączność w technologii 4G LTE, 3G i 2G.

Dwa sektory na stacji są rozmieszczone po przeciwnych stronach tunelu. Każdy z nich składa się z anteny zewnętrznej zainstalowanej przed wjazdem do tunelu od strony Krakowa lub Nowego Targu oraz czterech anten zamocowanych wewnątrz tunelu. Anteny obsługują pasma o częstotliwości GU900 (dla 2G i 3G) oraz L800 dla (4G LTE).

– W tunelach istnieją konstrukcyjne ograniczenia, które utrudniają korzystanie z sieci komórkowej. Mówiąc prościej, sygnał jest tłumiony. Zależało nam na zapewnieniu jak największego pokrycia na całej długości tunelu, czyli nieco ponad 2 km. Im niższa częstotliwość, tym lepsza propagacja, czyli rozprzestrzenianie się sygnału w powietrzu. A to oznacza lepszy zasięg – wyjaśnia Bartosz Dorowski z Orange Polska, który uczestniczył w stworzeniu instalacji.

Otwarcie tunelu jest zaplanowane na sobotę, 12 listopada br. Kierowcy i pasażerowie będą mogli od początku korzystać z łączności od Orange.

Antena sektorowa wewnętrzna
Antena sektorowa zewnętrzna
Widok z lotu ptaka
Portal od strony Krakowa
Portal od strony Nowego Targu

Udostępnij: Zasięg Orange w tunelu na Zakopiance

Kolejnych 100 000 gospodarstw domowych ma światłowód

2 sierpnia 2022

Kolejnych 100 000 gospodarstw domowych ma światłowód

W pierwszym półroczu 2022, w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC), najszybszy światłowodowy internet podłączyliśmy w 100 000 gospodarstw domowych. Większość z nich znajduje się we wsiach i małych miejscowościach.

Konkretnie chodzi o 5 projektów, w których byliśmy inwestorem w konkursie POPC2. To obszary: Gdański i Trójmiejski, Starogardzki, Szczecinecko-Pyrzycki część A, Jeleniogórski oraz Wrocławski i Wrocław. Dzięki ich zakończeniu światłowód pojawił się w 35 powiatach, 159 gminach i aż 1 128  miejscowościach. Warto podkreślić, że sieć jest dostępna dla wszystkich operatorów, chcących świadczyć klientom usługi detaliczne.

Przypomnę, że w ramach wszystkich zrealizowanych przez nas od 2017 roku projektów POPC –  wspieranych środkami Unii Europejskiej – do dziś objęliśmy zasięgiem blisko 366 tys. gospodarstw domowych, budując 23 tys. km linii światłowodowej. Dotarliśmy z szybkim Internetem do ponad 3 800 miejscowości w całej Polsce.

Także dzięki tym inwestycjom w POPC, na koniec pierwszego półrocza 2022 roku w zasięgu światłowodów od Orange było już 6,5 mln gospodarstw domowych w kraju. To o ponad 1 milion więcej niż rok wcześniej. W samym tylko 2 kwartale br. zasięg zwiększył się o ponad 320 tys.

Udostępnij: Kolejnych 100 000 gospodarstw domowych ma światłowód

Dodatkowe stacje mobilne na wakacje

29 czerwca 2022

Dodatkowe stacje mobilne na wakacje

Jak każdego roku, staramy się abyście podczas wakacjach mogli swobodnie dzwonić i mieli możliwie dobry zasięg mobilnego internetu w miejscowościach turystycznych. Działamy na kilka sposobów. Tam, gdzie możemy stawiamy nowe stacje bazowe, dostawiamy też stacje mobilne i zwiększamy pojemność sieci, dokładając częstotliwości.

W porównaniu do 2021 roku w regionach turystycznych uruchomiliśmy 9 nowych stacji bazowych w miejscowościach: Bukowina Tatrzańska, Giżycko, Pisz, Ostróda, Brenna, Grywałd, Maruszyna, Trzęsacz i Dębowa Kłoda (okolica Białki Tatrzańskiej).

Dodatkowo na okres wakacyjny zasięg dla klientów Orange poprawią stacje mobilne w: Jastarni, Pruszczu Gdańskim, Rowach, Darłowie, Trzebiatowie, Kołobrzegu, Karwi, Dębkach i Krynicy Morskiej. Część z nich już działa, pozostałe ruszą w pierwszych dniach lipca.

Na stacjach, pracujących na stałe (nie tylko w rejonach turystycznych), dołożyliśmy także 1 274 systemy/częstotliwości LTE. Oznacza to, że są one teraz lepiej doposażone, co przekłada się na zasięg i jakość usług.

Proszę pamiętajcie jednak, że chociaż wzmocniliśmy sieć Orange, fizyki nie da się oszukać. Zdecydowanie więcej zalogowanych urządzeń na danym obszarze i intensywne korzystanie z usług telekomunikacyjnych oznacza mniejszy komfort. Nie wszędzie mieliśmy możliwości i zgody, aby uruchamiać dodatkowe inwestycje .

Udostępnij: Dodatkowe stacje mobilne na wakacje

Innowacje

Orange partnerem 5G Challenge

25 maja 2022

Orange partnerem 5G Challenge

Pamiętacie nasz program dla startupów, Orange Fab? Ciągle rekrutujemy ciekawych, inspirujących przedsiębiorców, którzy chcą rozwijać swój produkt z Orange. Obecnie jesteśmy partnerem programu 5G Challenge. Organizatorem jest inQUBE, czyli Inkubator Przedsiębiorczości Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.

Program jest otwarty dla startupów, które wykorzystują lub rozwijają technologię mobilną 5G, m.in. w takich dziedzinach, jak RAN, Core Network, Edge Computing, czy Slicing. Rozwiązania mogą wykorzytstywać 5G w przemyśle, smart city, transporcie, logistyce, mediach lub innych obszarach powiązanych z działalnością Orange.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, dołączcie do spotkania online, które odbędzie się 1 czerwca br. Na wszystkie pytania odpowiedzą eksperci inQUBE i Orange Fab. Spotkanie inQUBE

Mentoring i 5G Lab

Dlaczego warto wziąć udział w 5G Challenge? Jedną z możliwości, jakie daje jest mentoring, obejmujący wsparcie eksperckie i doradcze. Chodzi o przyspieszenie procesu testowania i rozwoju produktu, usługi lub technologii. Uczestnicy będą mogli przetestować swoje rozwiązanie w Orange 5G Labie. Więcej o tej wyjątkowej przestrzeni przeczytacie tutaj: Warszawski 5G Lab zaprasza

Program 5G Challenge by inQUBE and Orange to szansa na rozwój innowacyjnych rozwiązań, przy wsparciu mentorów inQUBE i Orange, a także okazja do przetestowania najnowszych technologii, narzędzi oraz oprogramowania zapewnionego przez Orange. Do dyspozycji uczestników zostanie oddane unikatowe miejsce – Orange 5G Lab, a konsultacje z doświadczonymi mentorami zagwarantują nową, cenną wiedzę – zachęca do udziału w programie dyrektor inQUBE, Jan Jakub Cendrowski.

Wypełnij formularz, pokaż swój biznes

Jesteście zainteresowani uczestnictwem w programie? Trzeba spełnić dwa warunki: do końca czerwca wypełnić formularz zgłoszeniowy oraz przesłać prezentację. Powinna zawierać opis firmy, zespołu i rozwiązania ze wskazaniem, na czym polega jego innowacyjność i jaki problem rozwiązuje.

Spośród nadesłanych propozycji kapituła wybierze uczestników do trwającego trzy miesiące programu. Głównymi kryteriami selekcji będą przyjęty model biznesowy i poziom innowacyjności prowadzonych prac.

Najlepsi uczestnicy programu będą mogli dołączyć do Orange Fab, stawiającego na wspólny rozwój zaawansowanych technologicznie rozwiązań. Udział w Fabie oznacza m.in. dostęp do globalnego wymiaru marki Orange, szerokiego grona klientów, wiedzy ekspertów, kanałów promocji i sieci dystrybucji.

Więcej o inQUBE

inQUBE został utworzony w celu wspierania aspiracji biznesowych studentów, absolwentów, pracowników naukowych oraz początkujących przedsiębiorców z branży ICT. Z wrocławskim inkubatorem współpracuje zespół ekspertów z różnych dziedzin. To zarówno naukowcy, jak i praktycy biznesu, którzy wspierają osoby planujące i rozwijające swoją działalność gospodarczą. inQUBE to także nowoczesna przestrzeń – miejsce spotkań, pracy i nauki, stanowiące część kampusu największej ekonomicznej uczelni na Dolnym Śląsku.

Udostępnij: Orange partnerem 5G Challenge