Wakacyjne miliony Erlangów i tysiące terabajtów

16 września 2020

Wakacyjne miliony Erlangów i tysiące terabajtów

Przyszedł czas na podsumowanie naszej wakacyjnej akcji, w której zadbaliśmy abyście mieli możliwie dobry zasięg nad morzem, w górach i nad jeziorami. W jaki sposób to zrobiliśmy pisałem tutaj.

Zacznijmy od rozmów. Podczas tegorocznych wakacji turyści wygadali 12 485 453, 96 Erlangów (jednostka natężenia ruchu telekomunikacyjnego,  jeden Erlang = 60 minut), co oznacza, że rozmawiając bez przerwy trwałoby to…  23 lata i 275 dni. W porównaniu z ubiegłym rokiem nie widać większych różnic jeśli chodzi o nasze zamiłowanie do dzwonienia.

Inaczej wygląda transmisja danych. Wykorzystanie internetu wzrasta rok do roku i 2020 absolutnie nie był wyjątkiem. Dodam, że w żaden sposób trendu nie zmieniła pandemia Covid-19. W regionach wakacyjnych turyści „zużyli” 19 040,98 terabajtów danych. Dla porównania w sezonie 2019 było to 13 949,16. Ruch sieci wzrósł o ok. 37 proc. W niektórych miejscach był setki razy większy niż poza sezonem.

Najbardziej „rozmowne” i „konsumujące” dane były powiaty kołobrzeski, koszaliński, ostródzki, olsztyński, pucki i wejherowski. Stacje rekordzistki pracowały w Grzybowie k. Kołobrzegu (internet) i w Augustowie (rozmowy).

Udostępnij: Wakacyjne miliony Erlangów i tysiące terabajtów

Z trzech słupów do domu czyli światłowód dla 11-letniego Piotrka

14 września 2020

Z trzech słupów do domu czyli światłowód dla 11-letniego Piotrka

„Nazywam się Piotr, mieszkam w Warszawie i mam 11 lat. Zauważyłem, że na mojej ulicy na trzech słupach jest zawieszony światłowód. Od kilku miesięcy tam wisi i w ogóle nie posunął się dalej w kierunku mojego domu…” Tak zaczepnie zaczyna się odręcznie napisany list, który trafił na skrzynkę rzecznika. Dostaję sporo e-maili, ale muszę przyznać, że taki wstęp był frapujący.

Młody człowiek miał pomysł, żeby zwrócić na siebie uwagę – pomyślałem. Przeczytałem raz, potem jeszcze raz. Wiem, że nie zawsze można spełnić oczekiwania wszystkich chętnych na światłowód. To nie jest tylko kwestia naszych chęci, ale możliwości inwestycyjnych, lokalizacji i kilku innych warunków. Z doświadczenia wiem,  że technicy Orange Polska wiele razy robili prawdziwe cuda, żeby doprowadzić klientom światłowody do ich domów i firm.

„Bardzo chciałbym mieć światłowód. Potrzebuję go do nauki i grania. Gdy byłem w Bieszczadach to widziałem światłowody w małych miasteczkach i wsiach” – argumentował 11-latek. Trudno zaprzeczyć, zakładamy światłowody w wielu miejscowościach małych i dużych, tyle że nie sposób wszędzie i jednocześnie. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że zwłaszcza teraz w czasach Covid-19, najszybszy internet bardzo się przydaje.

„Mój dom jest na osiedlu gdzie mieszka kilka rodzin i wszyscy potrzebują światłowodu” – dalej przekonywał Piotrek. Zresztą, jak najbardziej słusznie z ekonomicznego punku widzenia. Też o tym wiemy.

Nie pozostało nam nic innego jak spróbować spełnić prośbę Piotrka. I udało się. W ubiegłym monterzy Orange Polska zainstalowali w jego domu światłowód. Od razu podłączyliśmy też całe osiedle, co uczyniło inwestycję racjonalną biznesowo.

Bardzo cieszę się, że tym razem udało się pomóc Piotrkowi i  jego sąsiadom. Miłego korzystania.

Udostępnij: Z trzech słupów do domu czyli światłowód dla 11-letniego Piotrka

VoLTE i WiFi Calling na popularnych smartfonach Huawei

20 sierpnia 2020

VoLTE i WiFi Calling na popularnych smartfonach Huawei

Wiele razy podpytywaliście mnie w mediach społecznościowych, jak przebiegają prace nad uruchomieniem VoLTE i WiFi Calling na najpopularniejszych modelach smartfonów Huawei. Dziś mogę Wam potwierdzić, że właśnie je zakończyliśmy. Producent dostarczył oprogramowanie, które zaakceptowaliśmy.

Chodzi m. in. o modele: Huawei P20 Lite, Huawei P smart 2019, Huawei Mate 20 Lite, Huawei P30 Lite, Huawei P20 Pro, Huawei P Smart, Huawei P20, Huawei P Smart Z, Huawei Mate 10 Pro, Huawei P Smart Pro i Huawei P40 Lite E.

Dodanie tych smartfonów oznacza, że VoLTE i WiFi Calling są teraz wspierane już na 21 modelach chińskiego koncernu, a tylko dziś możliwość skorzystania z tych usług dostało kilkaset tysięcy użytkowników. Zatem teraz Wasz ruch, aby zaktualizować swoje smartfony i zacząć korzystać. Co mnie zainteresowało, tylko 36 proc. posiadaczy dołączonych właśnie smartfonów ma w nich aktualne oprogramowanie. Pozostałe 64 proc. czeka abyście dali im szansę w pełni wykorzystywały możliwości sieci Orange.

WiFi Calling to usługa, dzięki której możecie prowadzić rozmowy telefoniczne, nawet przy braku zasięgu sieci komórkowej. Wystarczy połączenie telefonu z dowolnym WiFi. Aby skorzystać trzeba mieć telefon, który posiada taką funkcjonalność. Więcej informacji oraz lista wspieranych modeli na tej stronie.

VoLTE  (Voice over LTE) to technologia transmisji połączenia głosowego z wykorzystaniem LTE. Dzięki niej połączenie z rozmówcą jest niemal natychmiastowe, a dźwięk ma wyższą jakość. Więcej informacji oraz listę wspieranych modeli znajdziecie tutaj.

Udostępnij: VoLTE i WiFi Calling na popularnych smartfonach Huawei

Sieć

Pytacie jak działa #hello5G w Orange? Odpowiadamy!

19 sierpnia 2020

Pytacie jak działa #hello5G w Orange? Odpowiadamy!

Od ponad półtora miesiąca możecie korzystać z #hello5G. Zgodnie z obietnicą sukcesywnie wprowadzamy do oferty kolejne smartfony współpracujące z technologią 5G. Obecnie jest ich 14. Wszystkie muszą posiadać specjalne, dodatkowe oprogramowanie umożliwiającego korzystanie z Dynamic Spectrum Sharing (DSS) w Orange. Dlaczego? Jak to działa? Nie wystarczy mieć tylko telefon z 5G? Właśnie o to najczęściej pytaliście mnie na blogu i Twitterze w kontekście DSS. Warto się z tym zmierzyć.

Co to jest DSS?

Mówiąc „po naszemu” to oprogramowanie dla stacji bazowych, które pozwala na dynamiczne współdzielenie pasma przez dwie technologie radiowe, przy założeniu posiadania już na tych stacjach odpowiednich urządzeń (hardware). Dzięki temu na tej samej częstotliwości można obsługiwać zarówno technologię 4G, jak i 5G. Zasoby w wybranej częstotliwości są dynamicznie przydzielane na danej stacji bazowej w czasie, co 1ms i adekwatnie do zapotrzebowania ze strony użytkowników z niej korzystających. Zastosowanie tej technologii „wymusza”, żeby smartfony się z nią „widziały i czytały”. Stąd potrzeba dodatkowego oprogramowania właściwego dla danego operatora. Dlatego np. chwilę dłużej musieliśmy poczekać z uruchomieniem dla Was #hello5G na Samsungach Galaxy S20, chociaż teoretycznie telefon był gotowy na 5G.

Różne technologie dzielenia pasma

Przypomnę, że na DSS zdecydowaliśmy się w wyniku odwołania przez UKE aukcji na docelowe częstotliwości dla 5G. Według ostatnich zapowiedzi, ich rozdysponowanie powinno nastąpić w pierwszym kwartale 2021 roku. Dlatego DSS był jedyną technologiczną możliwością aby uruchomić już teraz nowy standard telefonii 5G, w ramach posiadanych zasobów częstotliwości. W Orange oferujemy #hello5G na częstotliwości 2100 MHz, wykorzystywanej dla LTE. Tak samo 5G działa w Play i T-Mobile. Plus wykorzystuje częstotliwość 2600 MHz, ale w technologii Time Division Duplex (TDD). W tym przypadku wykorzystywane są wydzielone kwadry czasowe na tej samej częstotliwości. Istotnym ograniczeniem tego modelu są funkcjonalności telefonu i oprogramowanie. Póki co jest tylko kilka modeli telefonów daje możliwość skorzystania z TDD.

Największa sieć 5G w Polsce

Sieć OPL została dobrze przygotowana do wdrożenia DSS. Wcześniej przeprowadziliśmy m.in. projekt MIMO 4×4 dla częstotliwości LTE 1800 i 2100. To pozwoliło na zwiększenie pojemności sieci, poprzez zastosowanie w komunikacji radiowej anten w systemie 4×4. Ponadto uruchomienie 5G było możliwe niemal od razu na aż 1600 stacji. To zagwarantowało większy zasięg niż w Play i Plus i taki sam jak T-Mobile, z którym współdzielimy sieć w ramach NetWorks!.

Pierwszy krok do superszybkiego, mobilnego internetu

Technologia DSS ma swoje ograniczenia wynikające przede wszystkim z ilości dostępnego dla nas pasma 2100 MHz. Pod potrzeby #hello5G wygospodarowaliśmy blok 10 MHz, co porównując do docelowych 80 MHz w paśmie 3400 – 3800 MHz nie prezentuje się imponująco i nie pozwala na osiąganie zawrotnych prędkości, zarezerwowanych dla docelowego 5G. Jednak mimo ograniczeń szerokości pasma do 10MHz już teraz, dzięki zastosowaniu agregacji pasma 5G z 4G realne prędkości #hello5G mogą dochodzić maksymalnie do 390 Mb/s.

Udostępnij: Pytacie jak działa #hello5G w Orange? Odpowiadamy!

Gotowi na wakacje. Wzmocniona sieć Orange w miejscowościach turystycznych

10 lipca 2020

Gotowi na wakacje. Wzmocniona sieć Orange w miejscowościach turystycznych

Każdego lata przygotowujemy naszą sieć mobilną w miejscowościach turystycznych, tak abyście mogli z niej korzystać bardziej komfortowo. Chodzi o miejscowości nad Morzem Bałtyckim, w górach i nad jeziorami. Robimy to na kilka sposobów. Budujemy nowe stacje, dostawiamy stacje mobilne, dokładamy warstwy LTE i  zrobiliśmy refarming. Nie inaczej jest w sezonie 2020.

Więcej stacji bazowych

Nowe stacje bazowe (13) wybudowaliśmy w miejscowościach: Stawiguda, Morąg, Wierzbowo, Choczewo, Wisła, Witkowo, Ostróda, Gołdap, Mrągowo, Małdyty, Radków, Jeleśnia i Sianożęty. Mobilne stacje bazowe (17) ustawiliśmy lub  właśnie stawiamy m.in. w miejscowościach: Rewal, Białka, Jastarnia, Rusocin, Rowy, Zamłyniec, Kluszkowce, Krynica Morska i Dębki.

Na stacjach, pracujących w rejonach turystycznych, dołożyliśmy dodatkowe 183 warstwy LTE. Oznacza to, że stacje są lepiej doposażone i wykorzystują więcej częstotliwości, co przekłada się na lepszy zasięg i jakość. Kolejnych 56 mamy w planach. Wreszcie refarming, który przeprowadziliśmy w 72 rejonach turystycznych. Dzięki temu pojemność sieci mobilnej na tych terenach wzrosła aż o 42%.

Z myślą o tegorocznych wakacjach podwyższyliśmy także – do najwyższego priorytetu – monitoring stacji zlokalizowanych na obszarach turystycznych.

Nowatorskie anteny Vega

Na koniec sieciowa ciekawostka, czyli anteny Vega, które są konceptem wypracowanym w Orange Polska. To nowatorskie i niestandardowe rozwiązanie wykorzystaliśmy na dwóch stacjach na Półwyspie Helskim. Anteny pozwala dostosować sposób działania stacji do specyficznych potrzeb półwyspu, gdzie z przyczyn od nas niezależnych, niemożliwe jest wykorzystanie mobilnych stacji bazowych. Antena emituje skoncentrowaną wiązkę fal, coś na podobieństwo światła w latarce, co daje szansę na dostarczenie szybszego internetu i zagwarantuje obsługę większej liczby klientów wypoczywających na tym terenie.

Udostępnij: Gotowi na wakacje. Wzmocniona sieć Orange w miejscowościach turystycznych