Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

8 lipca 2021

Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

W piękny wakacyjny dzień przyszła do nas miła wiadomość. Urząd Komunikacji Elektronicznej opublikował dziś wyniki ze swojego oficjalnego speedtestu za pierwsze półrocze tego roku. I w tym zestawieniu sieć mobilna Orange wygrywa we wszystkich aspektach. Mamy najszybsze pobieranie i przesyłanie danych oraz najniższy ping.

speedtest wyniki mobilne

Najszybsi jesteśmy również po zmierzeniu wyników tylko z sieci LTE

Co ważne, narzędzie od UKE weryfikuje warunki, w jakich użytkownicy dokonują pomiarów. Uwzględnia niezależne od samej sieci czynniki, które wpływają na wynik pomiaru, jak np. obciążenie procesora, aktywne łącza VPN, czy to z jakiego typu karty sieciowej korzysta dany użytkownik albo ile urządzeń ma podpiętych w jednym czasie do domowej sieci. Otrzymujemy więc dość miarodajny obraz jakości sygnału.

Cieszymy się z tego wyniku, bo to rezultat wielu lat pracy. Tylko w ostatnich 4 latach zainwestowaliśmy w rozwój sieci mobilnej grubo ponad miliard złotych. Sieć LTE Orange jest dostępna dla niemal całej populacji kraju, rozpoczęliśmy też budowę 5G – ostatnio nasze #hello5G zawitało do Lublina. Stale prowadzimy prace związane z poprawianiem jakości naszej sieci, modyfikujemy to jak korzystamy z zasobów częstotliwości aby dać Wam jak najlepszą usługę w komórkach. Dziś blisko 10 tys. stacji z agregacją zapewnia dostęp do jeszcze szybszego internetu w komórkach niemal 86% populacji Polski. Niemal połowa, bo ponad 4,2 tys. obiektów, obsługuje wszystkie 4 częstotliwości LTE.

A przed nami kolejne sieciowe wyzwania – chociażby aukcja 5G i budowa tej sieci w docelowych pasmach. Będzie się działo! 😊

Pełny raport z badania prędkości znajdziecie na stronach UKE.

Udostępnij: Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

Najwyższa jakość rozmów pomiędzy użytkownikami Orange i Play

14 maja 2021

Najwyższa jakość rozmów pomiędzy użytkownikami Orange i Play

Właśnie uruchomiliśmy kodek EVS w połączeniach pomiędzy klientami Orange i Play. Dotychczas taka możliwość była tylko przy rozmowach wewnątrz sieci danego operatora. Kodek EVS (Enhanced Voice Services) znany jest potocznie jako HD Voice+. Dzięki niemu w trakcie rozmowy słychać zarówno bardzo niskie jak i bardzo wysokie dźwięki. Błędy i szumy są wychwytywane i korygowane. Brzmienie głosu rozmówcy w komórce jest maksymalnie zbliżone do mowy naturalnej. Słyszymy go jakbyśmy rozmawiali stojąc tuż obok.

To pierwsze na rynku polskim, a także w Grupie Orange, międzyoperatorskie wprowadzenie kodeku EVS. Żeby móc skorzystać z HD Voice+ smartfony rozmówców muszą mieć VoLTE lub WiFi Calling i wspierać EVS. W Orange Polska większość telefonów daje taką możliwość. Warto zrobić aktualizację oprogramowania, jeśli nie macie najnowszego.

Na koniec muszę wspomnieć o jednym wyjątku – iPhone`y. Chociaż niektóre modele wspierają EVS to na 8 smartfonach z rodziny iPhone 11, 12 i SE jeszcze dopracowujemy szczegóły i HD Voice+ powinien być na nich dostępny w lipcu lub sierpniu br.

Lista modeli telefonów obecnie obsługujących kodek EVS w Orange Polska dla połączeń międzyoperatorskich:

Huawei Mate 10 Pro

Milion więcej światłowodów, dzięki współpracy z operatorami

17 marca 2021

Milion więcej światłowodów, dzięki współpracy z operatorami

W ostatnich latach Orange Polska inwestował miliardy złotych w rozwój sieci światłowodowej. W zasięgu naszych usług mamy ponad 5 mln gospodarstw domowych, a 20 proc. z nich jest dostępnych dzięki współpracy z ponad 40 operatorami posiadającymi sieci FTTH. Zarówno lokalnymi, jak i dużymi np. INEA. Korzystamy z ich łączy, dostarczając klientom naszą ofertę. Z drugiej strony, wybudowane przez Orange światłowody też udostępniamy na rynku hurtowym, czego przykładem umowa z T-Mobile.

Kolejne inwestycje Orange

Taka współpraca opłaca się obu stronom i zależy nam na jej rozwoju. Niedługo ruszymy z projektem pod roboczą nazwą FiberCo, którego celem jest kontynuacja inwestycji i jeszcze efektywniejsza współpraca w budowie światłowodowej Polski. Z głównym akcentem na współpracę hurtową i pokrycie siecią miejsc, do których światłowody jeszcze nie dotarły i nie obejmują ich także inwestycje w ramach kolejnych konkursów POPC, do których dokłada się Unia Europejska. Ważne będzie tutaj zsynchronizowanie inwestycji komercyjnych i projektów z pomocą publiczną, bo to pozwoli szybciej dotrzeć ze światłowodami do jak największej liczby gospodarstw domowych i firm.

Coraz więcej operatorów – partnerów

Przypomnę, że kiedy zaczęliśmy budować światłowody, jako pierwsi na rynku zdecydowaliśmy się mocniej wejść we współpracę z mniejszymi operatorami. Pierwszą umowę z lokalnym dostawcą podpisaliśmy w 2015 roku. „Dodała” nam do zasięgu ponad 4 tys. gospodarstw domowych. W następnym roku było to 15 tys. Potem poszło już szybko i obecnie mamy ponad milion gospodarstw domowych w zasięgu światłowodu Orange na sieciach tzw. operatorów trzecich.

Budujemy światłowodową Polskę

Staramy się kierować zasadą, że jeśli gdzieś są już wybudowane sieci światłowodowe – w standardzie zapewniającym świadczenie usług z jakością gwarantowaną przez Orange – to chcemy z nich skorzystać. Unikamy w ten sposób nieekonomicznego dublowania się. Klienci mają też możliwość wyboru dostawcy usług, jeśli tylko operator udostępniający łącze, świadczy też usługi detaliczne. Biorąc pod uwagę rosnące potrzeby klientów – zwłaszcza teraz w czasach pandemii – takie podejście jest najrozsądniejsze. Warto współpracować i wspólnie budować światłowodową Polskę.

Udostępnij: Milion więcej światłowodów, dzięki współpracy z operatorami

5 milionów lokali mieszkalnych i użytkowych w zasięgu Orange Światłowodu

19 stycznia 2021

5 milionów lokali mieszkalnych i użytkowych w zasięgu Orange Światłowodu

W zasięgu najszybszego internetu światłowodowego na koniec 2020 było już 5 milionów lokali mieszkalnych i użytkowych w 154 miejscowościach. Tym samym Orange Polska dotrzymał słowa danego w strategii Orange.one. To nie koniec inwestycji operatora w superszybkie światłowody.

W ubiegłym roku operator zapewnił dostęp do usług światłowodowych Orange Polska w 389 tys. budynków mieszkalnych i użytkowych. Składają się na to inwestycje własne, łącza wybudowane w ramach programu POPC oraz dostępne dla klientów na bazie umów z partnerami.

Porównując skalę inwestycji własnych Orange: w 2020 r. operator objął zasięgiem 4 razy więcej budynków niż w 2017 roku – ponad 191 tys. versus 52 tys. Zakładając pracę w systemie 52 tygodnie w roku x 5 dni roboczych x 8 godzin, w 2020 roku ekipy Orange podłączały światłowody w tempie 735 budynków dziennie, czyli jeden budynek co 40 sekund.

Warto dodać, że w miarę inwestowania proces nie jest łatwiejszy, ponieważ podłączanych jest dużo więcej pojedynczych domów, a budynki wielorodzinne są coraz bardziej rozproszone. To wymaga od operatorów większej pracy i nakładów. Dodatkowo, inwestycje od niemal roku utrudnia pandemia.

Z Orange Światłowodu najwięcej klientów korzysta w: Warszawie (105 ,7 tys.), Wrocławiu (39,6 tys.), Krakowie (37,6 tys.), Łodzi (24 tys.) i Szczecinie (23,7 tys.). Natomiast top 5 miast, jeśli chodzi o gospodarstwa domowe w zasięgu to: Warszawa – 696,4 tys. , Kraków – 261,4 tys., Wrocław – 227,4 tys., Łódź – 200 tys. i Poznań – 198 tys.

Systematycznie rośnie też nasycenie, czyli stosunek liczby klientów do zasięgu światłowodów. Spośród 154 miast, w których dostępna jest sieć światłowodowa Orange, już w 29 wskaźnik ten wynosi powyżej 20 proc. Rekordowa jest pod tym względem Podkowa Leśna, gdzie nasycenie sięga niemal  60%.

Od 2015 roku Orange Polska zainwestował w budowę sieci światłowodowej ok. 3,3 mld zł.

Mediateka

Udostępnij: 5 milionów lokali mieszkalnych i użytkowych w zasięgu Orange Światłowodu

Sieć Orange sięga nawet 90 km w morze

29 grudnia 2020

Sieć Orange sięga nawet 90 km w morze

Orange, jako jedyny operator komórkowy w Polsce, posiada stacje na platformach wiertniczych pracujących na Bałtyku i jest w stanie przeprowadzić do nich transmisję sygnału nawet na odległość 90 km. Dzięki temu pracownicy mogą na co dzień czuć się bezpieczniej a w wyjątkowym czasie Świąt i Nowego Roku porozmawiać z rodziną i bliskimi.

Na trzech platformach wiertniczych zbudowaliśmy stacje umożliwiające transmisję danych i korzystanie z usług głosowych poprzez technologie UMTS oraz GSM 900. Pierwsza z nich powstała jeszcze za czasów Centertela. Żeby były w zasięgu sieci komórkowej połączyliśmy je z pozostałą częścią sieci mobilnej Orange za pomocą specjalnego łącza radiowego.

Przy maksymalnej długości tego łącza, należało uwzględnić krzywiznę Ziemi i umieścić anteny radiolinii odpowiednio wysoko. Wykorzystaliśmy do tego stację posadowioną nie najbliżej brzegu, lecz trochę oddaloną od morza, za to położoną na wzgórzu o wysokości 150 m n.p.m. Sama wieża ma dodatkowe 90 m, dzięki czemu radiolinia pracuje z wysokości aż 240 m n.p.m. Dla stabilnej pracy łącza zastosowaliśmy także podwójne anteny o średnicy 1,8 m każda. Wszystko działa bez zarzutu, a ruch na trzech stacjach na platformach w tym roku to: 5 814 858 minut rozmów i 138 923,5 GB przesłanych danych.

Udostępnij: Sieć Orange sięga nawet 90 km w morze