Jak to działa #7 – pierwszy test 5G

12 września 2018

Jak to działa #7 – pierwszy test 5G

Orange i Huawei po raz pierwszy w Polsce uruchomiły testową stację bazową 5G poza murami laboratorium. Jestem niesamowicie szczęśliwy, że mogliśmy pokazać Wam te testy okiem blogowej kamery. A jest co, bo gdy rzuciłem przy jednym z kolegów, który brał udział w testach „W sumie to tworzymy tu historię” to odpowiedź była krótka: „wiem”.

Zapraszam do oglądania, zobaczcie jak się „robi” 5G, o testach możecie przeczytać także w komunikacie prasowym.

Testowaliśmy przede wszystkim to, w jaki sposób wysokie częstotliwości – 3,4 GHz, zbliżone do tych, na których pracować będzie w przyszłości sieć 5G w Polsce zachowują się w warunkach miejskich. Warunkach, gdzie sygnał stacji bazowej może być zakłócany przez inne urządzenia elektroniczne i gdzie liczne budynki nie ułatwiają zadania.

Im wyższa częstotliwość, tym to tłumienie, jak się fachowo nazywa jest większe. Zresztą pisałem już o tym kiedyś na blogu w tekście Częstotliwość częstotliwości nierówna. Obecnie najwyższą częstotliwością, którą wykorzystuje sieć mobilna jest 2600 MHz, czyli 2,6 GHz. Więcej – 5 GHz wykorzystuje obecnie na przykład domowe WiFi. Jednak sieć mobilna to nie domowy modem, lecz rozwiązanie, które musi obsłużyć tysiące urządzeń czasem na sporej powierzchni. Dlatego tak ważne jest przetestowanie jak to wszystko zadziała właśnie w mieście. Zresztą ten wątek pojawiał się nam także przy okazji testów, które prowadziliśmy z innogy.

Antena, którą wykorzystaliśmy w teście, dostarczona wraz z resztą sprzętu przez Huawei obsługuje tak zwane massive MIMO. Jeżeli pamiętacie tekst o MIMO 4×4 to massive MIMO to w zasadzie „prawie” to samo, tylko dużo, dużo bardziej. W środku takiej anteny znajdują się dziesiątki małych… antenek (nie ma lepszego słowa). Każda może nadawać do innego urządzenia w tym samym czasie.

P.S. Cieszę się, że odwiedziliśmy Gliwice jeszcze z jednego powodu. Po raz pierwszy mogłem zobaczyć słynną Radiostację Gliwicką. To kawał historii bądź co bądź telekomunikacji, a przy okazji najwyższa w Europie, a być może na świecie drewniana konstrukcja, wykonana z drewna modrzewiowego. Ma 111 metrów wysokości i robi wrażenie. Nie mogło jej zabraknąć w nagraniu 😉

Radiostacja w Gliwicach - blog Orange Polska

Mediateka

Udostępnij: Jak to działa #7 – pierwszy test 5G

Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

12 września 2018

Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

Orange Polska i Huawei uruchomili w Gliwicach stację obsługującą technologię 5G. To pierwsze testy w Polsce, prowadzone poza laboratoriami. W ten sposób Orange rozpoczyna kolejny etap przygotowań do budowy sieci 5G, zapowiadanych w ogłoszonej wiosną tego roku strategii.

Testy prowadzone poza laboratorium pozwoliły ocenić wpływ gęstej zabudowy miejskiej, wysokich budynków, czy warunków atmosferycznych na częstotliwości 3,4-3,6 GHz wykorzystywane w testach. Inżynierowie skorzystali z anteny Huawei obsługującej technologię „massive MIMO”, złożonej z kilkudziesięciu elementów odpowiadających za nadawanie i odbieranie sygnału, zamiast jak teraz, w przypadku 4G – maksymalnie czterech.

Wychodzimy z laboratorium by sprawdzić, jak przygotowywane rozwiązania sprawdzają się „w boju”. Prowadzone w Gliwicach testy pozwalają nam przeanalizować ich funkcjonowanie w trudnych warunkach miejskich. Wdrożenie 5G przyniesie jakościową zmianę. Skorzystają na tym nie tylko indywidualni użytkownicy, ale też przemysł, czy szerzej – cała gospodarka. Aby uruchomić mobilną sieć nowej generacji sprawnie i efektywnie, potrzebujemy jasnych reguł gry, porządkujących sprawy takie jak częstotliwości, normy elektromagnetyczne, czy proces inwestycyjny. Jesteśmy gotowi na dialog z rządem i regulatorem rynku, dotyczący uregulowania tych kwestii – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Pierwsze na świecie komercyjne, kompleksowe rozwiązanie 5G, w tym terminale , Huawei zaprezentował w lutym podczas tegorocznego Mobile World Congress w Barcelonie. Aktualnie prowadzone są wdrożenia sieci 5G w wielu miejscach na całym świecie. Mobilny Internet wkroczy dzięki temu w nową erę, w której komunikacja wszystkich urządzeń będzie motorem napędowym cyfrowej transformacji przemysłu. Na początku 2019 roku firma przewiduje wprowadzenie na rynek smartfonów 5G w celu zapewnienia użytkownikom wielu możliwości w korzystaniu z sieci nowej generacji. Jako Huawei chcemy wspierać polski rząd oraz krajowych przedsiębiorców, we wprowadzaniu i udostępnianiu wszystkim zainteresowanym stronom nowych rozwiązań przynoszących wymierne korzyści oraz możliwości dalszego wzrostu. Współpraca z firmą Orange przy wdrażaniu 5G jest dla nas bardzo ważna i jesteśmy przekonani, że dzięki wspólnym wysiłkom Polska stanie się liderem w zakresie wdrażania najnowszych rozwiązań teleinformatycznych – powiedział Tonny Bao, Dyrektor Zarządzajacy Huawei Polska

W trakcie prób laboratoryjnych poprzedzających testy w terenie, pomiędzy stacją nadawczą i dostarczonym przez Huawei pierwszym komercyjnym modemem 5G, osiągnięto prędkość 1,8 Gb/s. W warunkach miejskich, przy większych odległościach, dane popłynęły z prędkością 1,5 Gb/s, wykorzystując kanał o szerokości 100 MHz. To prawie 2 razy więcej niż może zapewnić najszybsza stacja bazowa Orange Polska dostępna obecnie dla klientów, a obsługująca 4G. Orange i Huawei planują przeprowadzić w Gliwicach kolejne testy przygotowujące do wdrożenia 5G.

Wybór terenu Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii na miejsce testów związany jest z rozpoczętą w czerwcu współpracą z Orange Polska, w zakresie budowy tzw. Inteligentnego Miasta. Nie jest ono możliwe bez rozwiniętej sieci obsługującej Internet Rzeczy – czujniki i systemy, które dzięki wymianie informacji będą mogły lepiej dostosować miasto do potrzeb jego mieszkańców. 5G pozwoli na dalszy rozwój IoT (Internetu Rzeczy), dając możliwość obsługi większej liczby takich urządzeń i będzie jednym z głównych pól wykorzystania tej technologii.

Huawei oferuje pełną gamę rozwiązań sieciowych E2E (end-to-end) 5G zgodnych ze standardem 3GPP. Obejmują one stacje bazowe, sieć rdzeniową oraz terminale z dostępęm do bezprzewodowego Internetu szerokopasmowego, umożliwiając powstanie społeczeństwa Gigabitowego.

Firma podejmuje również znaczące wysiłki, aby zaangażować partnerów z wielu różnych branż, w celu wspólnego wdrożenia technologii 5G. Dzięki temu Huawei może realizować odważne plany w obszarze przygotowań do zastosowania sieci nowej generacji w różnorodnych technologiach, produktach i ekosystemie.

Rok 2018 to początek komercjalizacji technologii 5G, korzystając z pełnej gamy wiodących i dojrzałych produktów obsługujących 5G E2E. Rozwiązania Huawei dostarczone do testów w Gliwicach, potwierdziły już wcześniej swoje techniczne możliwości podczas różnych projektów na świecie. Dotyczy to zarówno prędkości transmisji osiągniętych w warunkach laboratoryjnych, jak i zapewnieniu stałego zasięgu sieci oraz spełnieniu wysokich wymagań pod względem przepustowości w punktach dostępu w budynkach i poza nimi. Huawei wdrożyło już te technologie w ponad 10 krajach, w tym w Wielkiej Brytanii, Finlandii, Włoszech, Korei Południowej i Chinach.

W typowo gęsto zaludnionych obszarach miejskich rozwiązania firmy są w stanie zapewnić wszechstronny poziom dostępu do Internetu dzięki prędkości transmisji danych mierzonej w Gb/s oraz setkach Mb/s .

***

Sieć 5G pozwoli przesyłać dane z prędkościami wielokrotnie wyższymi niż obecnie. Zapewni niższe opóźnienia, a w przyszłości stanowić może podstawę do dalszego rozwoju Internetu rzeczy. Możliwości, które daje, zostały uwzględnione w rządowej Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju jako baza do budowy nowoczesnej polskiej gospodarki.

Orange Polska planuje uruchomienie pierwszych komercyjnych punktów dostępu 5G już w 2020 roku. Program 5G zaprezentowany przez operatora pozostaje w synergii z rozbudową sieci światłowodowej. Dzięki największemu w historii firmy programowi inwestycyjnemu łącza o bardzo wysokiej przepustowości dostępne są już ponad 120 miastach w Polsce. W przyszłości mogą one posłużyć do tworzenia nowych punktów dostępu do sieci 5G. Ponadto, prowadzone w oparciu o sieć 4G LTE testy rozwiązań takich jak wirtualizacja radiowej sieci dostępowej oraz służąca do budowy sieci IoT technologia LTE-M, pozwalają zdobywać doświadczenia niezbędne do wdrożenia w Polsce sieci mobilnej piątej generacji.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
E-mail: biuro.prasowe@orange.com
Twitter: @RzecznikOrange

Marzena Śliz
Dyrektor Public Affairs Huawei Polska Sp. z o.o.
Mobile: +48 600 975 843
E-mail: marzena.sliz@huawei.com

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska i Huawei testują 5G. Po raz pierwszy w warunkach miejskich

10 września 2018

Orange Polska podpisał umowę z Nexerą w sprawie wykorzystania budowanej przez Nexerę sieci światłowodowej. Dzięki umowie, mieszkańcy województw: łódzkiego, kujawsko-pomorskiego, świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego, będą mogli korzystać z superszybkiego internetu światłowodowego Orange. Większość gospodarstw domowych objętych umową to budynki jednorodzinne, położone na terenach wiejskich i podmiejskich.

Systematycznie poszerzamy dostępność naszej oferty światłowodowej, zarówno rozbudowując własną sieć, jak i współpracując z innymi operatorami. Światłowody to przyszłość stacjonarnego internetu. Ta nowoczesna infrastruktura pozwala nam świadczyć usługi najwyższej jakości, jak telewizja 4K czy superszybki internet domowy. Dzięki podpisanej dziś umowie będą one dostępne dla mieszkańców kolejnych kilku tysięcy miejscowości – mówi Piotr Jaworski, dyrektor wykonawczy ds. sieci i technologii Orange Polska.

Zgodnie z umową pomiędzy operatorami, współpraca obejmuje zasięg wszystkich 13 obszarów 2. konkursu POPC wygranych przez Nexerę i będzie rozszerzany o kolejne adresy w miarę rozbudowy sieci. Do 2020 roku sieć Nexery obejmie ponad 450 tys. gospodarstw domowych głównie na terenach wiejskich i podmiejskich, z czego 280 tys. będzie budowana przy wykorzystaniu środków unijnych. Jako pierwsi z usług Orange będą mogli skorzystać mieszkańcy powiatów: kieleckiego, bydgoskiego, chełmińskiego, bartoszyckiego, szczycieńskiego, radomszczańskiego, bełchatowskiego, opatowskiego, staszowskiego, sandomierskiego, sieradzkiego, łaskiego, zduńskowolskiego, łowickiego oraz rawskiego.  Uzgodnione z Nexerą warunki współpracy zakładają, że Orange będzie płacić jedynie za wykorzystywaną infrastrukturę, a koszty będą zależne od liczby aktywnych klientów.

Obecnie w zasięgu sieci światłowodowej Orange Polska znajduje się ponad 3 mln gospodarstw domowych w całej Polsce. W latach 2016 – 2020 firma planuje przeznaczyć na inwestycje światłowodowe nawet 4 mld zł. Celem Orange jest objęcie zasięgiem światłowodu 5 mln domów mieszkań i biur do 2020 roku.

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange rozpoczyna współpracę z Nexerą. Superszybki internet w kolejnych 4 województwach

„Wyciskamy” sieć mobilną

5 września 2018

„Wyciskamy” sieć mobilną

„Refarming” to słowo, które koledzy zajmujący się naszą siecią mobilną odmieniają obecnie przez wszystkie przypadki. Pisała o nim niedawno Rzeczpospolita w tekście „Orange wzmacnia swoją sieć 4G”. Nic dziwnego – to wielki projekt, który zaznaczył nawet swój  wpływ na  wyniki finansowe Orange w pierwszej połowie roku.

Czym jest ów „refarming”?  Najprościej rzecz ujmując – wzięliśmy pod lupę dostępne zasoby częstotliwości oraz to jak przez ostatnie lata zmienił się sposób w jaki korzystacie z naszej sieci – i zabraliśmy się za układanie wszystkiego w taki sposób, by bloki częstotliwości trafiły tam gdzie są najbardziej potrzebne.  Po raz pierwszy pisaliśmy o tym w komunikacie prasowym „Orange Polska przeznaczy więcej pasma na LTE 4G”. Cały projekt składa się z dwóch fragmentów – pierwszy obejmuje zmiany w paśmie 900 MHz, drugi – w pasmach 2100 i 1800 MHz.

3G czyli tyle samo ale lepiej

Do tej pory pasmo 900 MHz było podzielone na sieć GSM (czyli 2G) oraz wspólne z T-Mobile pasmo UMTS (sieć 3G). Sieć 2G niegdyś obsługująca przeważającą część ruchu głosowego traci na znaczeniu. Nie oznacza to, że nie obsługuje połączeń, wręcz przeciwnie, nadal korzystacie z niej często, lecz jej procentowy udział w ogóle rozmów spada. Dlatego zdecydowaliśmy przerzucić do sieci 3G część pasma wykorzystywanego do tej pory przez sieć 2G. To właśnie 3G odpowiada obecnie za większą część rozmów, a także pewną część transferu danych. Udział ten spada, a ilość przesyłanych danych jest od jakiegoś czasu niezmienna.

Prace na sieci 900 MHz pozwolą stworzyć dwa niezależne pasma obsługujące sieć 3G. Choć maksymalna prędkość nie wzrośnie, to zwiększą się średnie prędkości uzyskiwane na terenach pozamiejskich, gdzie pasmo 900MHz jest dominujące. Co równie ważne, dzięki temu na kilkudziesięciu stacjach, na których do tej pory było tylko 2G, odpaliliśmy także 3G. Trzecim ważnym rezultatem zmian jest zwiększenie o 20%  wykorzystania  HD Voice.

Prace na tym polu zostały zakończone, teraz skupiamy się na dwóch kolejnych pasmach…

1800 MHz i 2100 MHz by 4G LTE było jeszcze szybsze

Pewnie pamiętacie z ostatnich podsumowań – ilość przesyłanych danych w naszej sieci mobilnej cały czas rośnie.  Od stycznia 2015 – prawie dziesięciokrotnie.  Co więcej – za znaczącą część tego wzrostu odpowiada właśnie sieć 4G LTE – w tym samym czasie ruch w niej urósł 40-krotnie.

Czter-dzie-sto-krot-nie

Jeżeli nie wiecie jak wygląda czterdziestokrotny wzrost w ciągu 3 i pół roku, to popatrzcie:

Wzrost transferu w sieci mobilnej 4G LTE Orange PolskaDlatego sieć 4G potrzebuje ciągłego powiększania pojemności by można było z niej komfortowo korzystać. O pierwszej metodzie – dostawianiu stacji bazowych i agregacji wszyscy słyszeli. Piszemy zresztą o tym dość często na blogu. Druga metoda to poszerzenie dostępnego dla tej sieci pasma. I to właśnie robimy w ramach refarmingu. Poszerzyliśmy pasmo 1800 MHz i dorzuciliśmy nową częstotliwości – 2100 MHz.

W pierwszym przypadku z zamiast dostępnych 15 MHz rozkładających się na klientów Orange i T-Mobile dostajecie dla siebie 10 MHz. W przypadku częstotliwości 2100 MHz, która do tej pory obsługiwała tylko sieć 3G, z pasma o szerokości 15 MHz przerzuciliśmy 10 MHz na sieć 4G LTE, a 5 MHz pozostało przy sieci 3G.

Oznacza to, że LTE w paśmie 2100 MHz zaczyna być dostępne na wielu stacjach bazowych – takich stacji mamy już ponad 2000. Nie trzeba w tym celu stawiać nowych, działamy w oparciu o już istniejące. Zaczynamy od miast – prace zakończyliśmy już w Krakowie, Toruniu, Bydgoszczy i Poznaniu. Trwają one nadal w Warszawie, Trójmieście, Wrocławiu i na Górnym Śląsku. W kolejnych trzech miastach planujemy ruszyć do końca roku. Później przyjdzie czas na resztę kraju.

W Krakowie, gdzie zaczynaliśmy, prace objęły ponad 300 stacji. Średnia prędkość przesyłania danych wzrosła tam o około 20% a pojemność sieci o 18%. Oczywiście takie zmiany najbardziej odczują korzystający z agregacji pasma, ale to zawsze dobry powód by przerzucić się na porządnego/nowszego smartfona 😉

Nie żebym był taki mądry. Ale mamy w Orange sporo mądrych ludzi zajmujący się naszą siecią mobilną i gdy zechcą oni podzielić się ze mną swoją wiedzą, ja mogę przekazać ją dalej.

Szykujemy dla Was także coś ciekawego na przyszły tydzień. I kolejny zresztą też 😉

Drugą część materiału znajdziecie już na blogu. Nosi tytuł dla niepoznaki: „Wyciskamy” sieć mobilną – część 2

Udostępnij: „Wyciskamy” sieć mobilną

Sieć

Już jest 4G przy granicy z Białorusią!

29 czerwca 2018

Już jest 4G przy granicy z Białorusią!

W sumie przy granicy klienci Orange mogą korzystać z 4G na 35 stacjach, na których nigdy jeszcze ta technologia nie była dostępna. W większości przypadków jest to zasięgowe 800 MHz, ale na niektórych także 1800 i 2600 MHz. Na razie nie obsługują one agregacji pasma, lecz to tylko kwestia czasu.

Zasięg sieci przy naszej wschodniej granicy to od zawsze trudny temat. Ograniczają nas transgraniczne uzgodnienia dotyczące wykorzystania częstotliwości. Ostatnio popchnęliśmy sprawę do przodu i możecie po raz pierwszy skorzystać z naszego 4G blisko Białoruskiej granicy. To efekt zawarcia nowych porozumień z tym krajem, regulujących wykorzystanie pasma 800 MHz dla wszystkich polskich operatorów.

Stacje bazowe wzdłuż granicy z Białorusią na których po raz pierwszy możecie korzystać z 4G

Stacje bazowe po raz pierwszy uruchomione przy granicy z Białorusią - mapa

A to nie wszystko. W sumie od początku roku nasi klienci mogą korzystać z 4G na ponad 280 stacjach bazowych, gdzie do tej pory nie było zasięgu 4G. Wiele z tych stacji obsługuje nawet kilka nośnych w różnych częstotliwościach. Jak chociażby stacja w Chrząstowie na Śląsku Opolskim, gdzie od razu działało 800 MHz i 1800 MHz. Jeszcze więcej – po trzy nośne mają choćby stacje przy ulicy Drogomilskiej 22 na warszawskich Jelonkach. Tam od razu mogliście zacząć korzystać z agregacji 800, 1800 i 2600 MHz.

Są nawet takie przypadki jak podwarszawski Prażmów, stacja przy 11 listopada w Aleksandrowie Łódzkim czy też eNodeB (bo tak się fachowo nazywa stacja bazowa w technologii 4G) w Siekierkach Wielkich na styku Autostrady A2, S7 i drogi krajowej 92. Są tam już aktywne wszystkie cztery pasma, które obsługuje nasza sieć. Ale o tym na blogu już wkrótce.

Stacje bazowe, na których w tym roku po raz pierwszy możecie skorzystać z 4G

Stacje bazowe z 4G LTE uruchomione po raz pierwszy na mapie Polski

Swoją drogą, przy jednej z tych kropek mieszkają moi rodzice, którzy wreszcie mają porządny internet mobilny 😉 Potwierdzone!

P.S. Skoro już Białoruś pojawiła się w tytule – promocja, która pozwala na tańsze połączenia międzynarodowe do Niemiec oraz na Ukrainę i właśnie na Białoruś, która miała obowiązywać do 30 czerwca zostanie przedłużona. Dzięki niej możecie dzwonić do tych krajów taniej niż wynika z cennika. Do Niemiec za 39 groszy za minutę, na Ukrainę za 89 groszy, a na Białoruś – 1,39 zł. To tak przy okazji 😉

Udostępnij: Już jest 4G przy granicy z Białorusią!