Gotowi na wakacje. Wzmocniona sieć Orange w miejscowościach turystycznych

10 lipca 2020

Gotowi na wakacje. Wzmocniona sieć Orange w miejscowościach turystycznych

Każdego lata przygotowujemy naszą sieć mobilną w miejscowościach turystycznych, tak abyście mogli z niej korzystać bardziej komfortowo. Chodzi o miejscowości nad Morzem Bałtyckim, w górach i nad jeziorami. Robimy to na kilka sposobów. Budujemy nowe stacje, dostawiamy stacje mobilne, dokładamy warstwy LTE i  zrobiliśmy refarming. Nie inaczej jest w sezonie 2020.

Więcej stacji bazowych

Nowe stacje bazowe (13) wybudowaliśmy w miejscowościach: Stawiguda, Morąg, Wierzbowo, Choczewo, Wisła, Witkowo, Ostróda, Gołdap, Mrągowo, Małdyty, Radków, Jeleśnia i Sianożęty. Mobilne stacje bazowe (17) ustawiliśmy lub  właśnie stawiamy m.in. w miejscowościach: Rewal, Białka, Jastarnia, Rusocin, Rowy, Zamłyniec, Kluszkowce, Krynica Morska i Dębki.

Na stacjach, pracujących w rejonach turystycznych, dołożyliśmy dodatkowe 183 warstwy LTE. Oznacza to, że stacje są lepiej doposażone i wykorzystują więcej częstotliwości, co przekłada się na lepszy zasięg i jakość. Kolejnych 56 mamy w planach. Wreszcie refarming, który przeprowadziliśmy w 72 rejonach turystycznych. Dzięki temu pojemność sieci mobilnej na tych terenach wzrosła aż o 42%.

Z myślą o tegorocznych wakacjach podwyższyliśmy także – do najwyższego priorytetu – monitoring stacji zlokalizowanych na obszarach turystycznych.

Nowatorskie anteny Vega

Na koniec sieciowa ciekawostka, czyli anteny Vega, które są konceptem wypracowanym w Orange Polska. To nowatorskie i niestandardowe rozwiązanie wykorzystaliśmy na dwóch stacjach na Półwyspie Helskim. Anteny pozwala dostosować sposób działania stacji do specyficznych potrzeb półwyspu, gdzie z przyczyn od nas niezależnych, niemożliwe jest wykorzystanie mobilnych stacji bazowych. Antena emituje skoncentrowaną wiązkę fal, coś na podobieństwo światła w latarce, co daje szansę na dostarczenie szybszego internetu i zagwarantuje obsługę większej liczby klientów wypoczywających na tym terenie.

Udostępnij: Gotowi na wakacje. Wzmocniona sieć Orange w miejscowościach turystycznych

Jak szukać wiedzy o 5G i nie ulegać emocjom

30 czerwca 2020

Jak szukać wiedzy o 5G i nie ulegać emocjom

Urząd Komunikacji Elektronicznej wydał już niemal 2,8 tys. pozwoleń na uruchamianie stacji bazowych 5G. Większość w paśmie 2100 MHz. Operatorzy wystartowali z ofertami, producenci ze smartfonami czyli maszyna ruszyła mimo odwołania aukcji na docelowe częstotliwości. Media informują o 5G od kilku lat i pewnie zostało już niewiele osób w Polsce, które nigdy nie usłyszały nic o nowej technologii. Dobrego lub złego. Sztuką jest, w tym szumie informacyjnym, wyszukać sprawdzone informacje, odróżnić naukowe autorytety od szarlatanów i mieć otwarty, krytyczny umysł zamiast ulegania emocjom. Niby proste, ale jakie trudne w prawdziwym świecie.

Wiele razy, nie tylko służbowo, tłumaczyłem na czym polega różnica pomiędzy 5G i wcześniejszymi technologiami mobilnymi. Przepytywany o bezpieczeństwo, starałem się rozwiewać obawy, na ile potrafiłem z moją skromną, wiedzą rzecznika. Dlatego chętnie podsyłałem osobiście i publikowałem w mediach społecznościowych linki do wywiadów polskich naukowców, którzy w przystępny sposób rozwiewali obawy jak np. znanego popularyzatora nauki Tomasza Rożka i profesora Andrzeja Krawczyka. Zdecydowanie wartą przeczytania jest książka Aleksandry i Piotra Stanisławskich „Fakt, nie mit”. Zazwyczaj to wystarczało, ale od niektórych sceptyków słyszałem, no dobra, ale pokaż mi jakieś, konkretne badania.

Tak się składa, że właśnie się pokazały i to bardzo przekonywujące, bo dotyczące już działającej sieci 5G. Chodzi o pracę badaczy Australian Communications and Media Authority (ACMA), którzy sprawdzili, jak nadajniki australijskich operatorów 5G i LTE radzą sobie z przestrzeganiem surowych norm bezpieczeństwa, które są podobne, do tych obowiązujących w Unii Europejskiej. Okazało się, że ekspozycja na pole elektromagnetyczne w miejscach publicznych jest ekstremalnie niskie. W żadnym z miast nie przekroczyły na 1 proc. limitu.

Wiem, że czasami trudno oprzeć się różnym teoriom, czy fałszywym informacjom, które oblane emocjonalnym sosem łatwo zapadają w pamięć. A już na pewno bardziej niż wykłady specjalistów. Marzy mi się powrót do szukania i powoływania się na naukowe autorytety. Czego wszystkim Wam życzę, a już za chwilę zapraszam do korzystania z #hello5G. Szczegóły oferty podamy jutro.

Udostępnij: Jak szukać wiedzy o 5G i nie ulegać emocjom

Burze szaleją. Proszę, chrońcie siebie i swój sprzęt

24 czerwca 2020

Burze szaleją. Proszę, chrońcie siebie i swój sprzęt

Burze w Polsce to zjawisko normalne i nie sposób ich uniknąć. Potrafią być piękne, jak oglądamy je w bezpiecznym domu, ale są niezwykle groźne dla sieci telekomunikacyjnej i urządzeń.

Jak dotychczas najtrudniejszym okresem dla Orange Polska był ubiegły tydzień. Mieliśmy półtora raza więcej zgłoszeń o awariach niż standardowo. Najwięcej z rejonów: Zamościa, Olsztyna, Radomia, Lublina, Białegostoku, Bielska-Białej, Opola, Warszawy, Torunia i Bydgoszczy. Liczba uszkodzeń zwiększyła się o kilkadziesiąt procent. W terenie pracowało ponad 3 tys. naszych techników.

Uszkodzenia staramy się usuwać jak najszybciej i zazwyczaj udaje się to zrobić w jeden dzień. Przy nasilonych zgłoszeniach, które są kilkakrotnie wyższe od standardowych, czas może być dłuższy. Szczególnie chodzi o obszary gdzie skutki burz są największe, dlatego w takich przypadkach dodatkowo informujemy klientów i prosimy o ich cierpliwość. Walczymy przede wszystkim z przerwami w dopływie prądu do stacji bazowych telefonii komórkowej i urządzeń sieci stacjonarnej oraz pozrywanymi liniami, na które spadają gałęzie.

Dla klientów dużym kłopotem mogą być spalone modemy i routery, dlatego w czasie burzy trzeba je zabezpieczać. Niezwykle ważna jest profilaktyka. Po pierwsze warto sprawdzać gdzie danego dnia będą występować burze. Polecam stronę: http://burze.dzis.net/ Jeśli chodzi o postępowanie ze sprzętem, nie będę wyważał otwartych drzwi własnymi opisami. Na portalu Orange znajdziecie wszystko dobrze opisane i pokazane na filmie www.orange.pl/burze

Udostępnij: Burze szaleją. Proszę, chrońcie siebie i swój sprzęt

Cyfryzujemy Służbę Więzienną

19 maja 2020

Cyfryzujemy Służbę Więzienną

Orange Polska wspólnie z Integrated Solutions dostarczą Służbie Więziennej zintegrowane rozwiązania teleinformatyczne. Umowa została podpisana na 6 lat. Dzięki niej 202 jednostki SW będą mogły bezpieczne i nowocześnie pracować. Chodzi o dostarczenie transmisji danych opartej na technologii SD-WAN, centralnego dostępu do Internetu, zaawansowanego systemu bezpieczeństwa usług sieciowych, telefonii IP i video. Wszystko będzie „pilnowane“ przez system monitoringu i zarządzania.

Część usług – realizowana na bazie wydzielonej infrastruktury – pozwoli osadzonym na dostęp do przewidzianego prawem katalogu stron internetowych m.in. Rzecznika Praw Obywatelskich, Biuletynu Informacji Publicznej oraz serwisów związanych z polskim ustawodawstwem. W przyszłości także na dostęp do cyfrowych akt spraw karnych. Więźniowie będą też mogli utrzymywać kontakty z bliskimi dzięki wideo-rozmowom prowadzonym przez komputery umieszczone w specjalnych pomieszczeniach.

Udostępnij: Cyfryzujemy Służbę Więzienną

Osiem tysięcy razy osiemset = więcej mobilnego internetu

22 kwietnia 2020

Osiem tysięcy razy osiemset = więcej mobilnego internetu

Bieżące wydarzenia związane z pandemią zdominowały naszą uwagę, ale na blogu nie zapominamy o przekazywaniu Wam aktualnych informacji o naszej sieci. Oto kilka z nich.  Jak pewnie wiecie intensywnie szykujemy się do uruchomienia 5G, ale pamiętamy też o technologii, z której korzystacie najaktywniej, czyli LTE. To właśnie ta technologia sprawia, że na co dzień mamy w komórkach szybki internet, który zwłaszcza teraz najbardziej doceniamy. W całym kraju zapewnia go naszym klientom ponad 11 tys. stacji bazowych, a na nich  przeszło 30 tys. systemów LTE w różnych pasmach częstotliwości (800/1800/2100/2600MHz). Ponad 9 tys. stacji obsługuje dziś agregację pasm LTE, z czego ¾ łączy co najmniej 3 pasma, co daje szybszą i bardziej stabilną transmisję danych.

Pod koniec ubiegłego tygodnia naszej sieci „stuknęła” kolejna okrągła liczba – w paśmie 800 MHz pracuje już 8 tys. systemów. Jak wygląda to dziś możecie zobaczyć na mapie:

Ta częstotliwość jest szczególnie ważna. W mniejszych miejscowościach i na mniej zaludnionych terenach, gdzie stacje bazowe nie są budowane w gęstej siatce, potrafi dotrzeć na większą odległość od nadajnika. W miastach, oprócz dodatkowej pojemności, pomaga również poprawić zasięg w budynkach. Nowe instalacje pojawiły się w tym miesiącu w ponad 30 nowych miejscach zarówno mniejszych m.in. Kunicach, Skokach, Kijach, jak i większych: Poznaniu, Żorach czy Białymstoku.

Wszystko dzięki właściwościom fizycznym „osiemsetki” – świetnej propagacji, czyli „rozchodzeniu się” fal, charakterystycznej dla częstotliwości pokryciowych. Właśnie 800 MHz pozwala przenosić informacje dalej niż inne częstotliwości wykorzystywane do LTE, czyli 1800, 2100 oraz 2600 MHz. To, czym różnią się pasma pojemnościowe od pokryciowych i dlaczego każde z nich jest ważne dokładnie opisał na blogu Piotrek.

Tyle teorii. W praktyce, właśnie dzięki wielu inwestycjom oraz dobremu zarządzaniu siecią podczas pandemii, kiedy szkoły i wiele firm przeszło na tryb online, „nie skończył się nam internet”. Rozbudowa telekomunikacyjnego „zaplecza”, czyli sieci rdzeniowych i transportowych, refarming, coraz bardziej powszechna agregacja pasma pozwoliły obsłużyć zwiększone zapotrzebowanie na łączność. Więcej o tym, dlaczego i jak sieć Orange daje radę w trudnym czasie opowiadała niedawno w podcaście Polityki Insight Justyna Adamczewska, nasza szefowa rozwoju operacyjnego techniki.

Jak widzicie, na froncie sieciowym trzymamy tempo. Przed nami działania z 5G. Stay tuned – bądźcie z nami!

Udostępnij: Osiem tysięcy razy osiemset = więcej mobilnego internetu