Kolejnych 100 000 gospodarstw domowych ma światłowód

2 sierpnia 2022

Kolejnych 100 000 gospodarstw domowych ma światłowód

W pierwszym półroczu 2022, w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC), najszybszy światłowodowy internet podłączyliśmy w 100 000 gospodarstw domowych. Większość z nich znajduje się we wsiach i małych miejscowościach.

Konkretnie chodzi o 5 projektów, w których byliśmy inwestorem w konkursie POPC2. To obszary: Gdański i Trójmiejski, Starogardzki, Szczecinecko-Pyrzycki część A, Jeleniogórski oraz Wrocławski i Wrocław. Dzięki ich zakończeniu światłowód pojawił się w 35 powiatach, 159 gminach i aż 1 128  miejscowościach. Warto podkreślić, że sieć jest dostępna dla wszystkich operatorów, chcących świadczyć klientom usługi detaliczne.

Przypomnę, że w ramach wszystkich zrealizowanych przez nas od 2017 roku projektów POPC –  wspieranych środkami Unii Europejskiej – do dziś objęliśmy zasięgiem blisko 366 tys. gospodarstw domowych, budując 23 tys. km linii światłowodowej. Dotarliśmy z szybkim Internetem do ponad 3 800 miejscowości w całej Polsce.

Także dzięki tym inwestycjom w POPC, na koniec pierwszego półrocza 2022 roku w zasięgu światłowodów od Orange było już 6,5 mln gospodarstw domowych w kraju. To o ponad 1 milion więcej niż rok wcześniej. W samym tylko 2 kwartale br. zasięg zwiększył się o ponad 320 tys.

Udostępnij: Kolejnych 100 000 gospodarstw domowych ma światłowód

Dodatkowe stacje mobilne na wakacje

29 czerwca 2022

Dodatkowe stacje mobilne na wakacje

Jak każdego roku, staramy się abyście podczas wakacjach mogli swobodnie dzwonić i mieli możliwie dobry zasięg mobilnego internetu w miejscowościach turystycznych. Działamy na kilka sposobów. Tam, gdzie możemy stawiamy nowe stacje bazowe, dostawiamy też stacje mobilne i zwiększamy pojemność sieci, dokładając częstotliwości.

W porównaniu do 2021 roku w regionach turystycznych uruchomiliśmy 9 nowych stacji bazowych w miejscowościach: Bukowina Tatrzańska, Giżycko, Pisz, Ostróda, Brenna, Grywałd, Maruszyna, Trzęsacz i Dębowa Kłoda (okolica Białki Tatrzańskiej).

Dodatkowo na okres wakacyjny zasięg dla klientów Orange poprawią stacje mobilne w: Jastarni, Pruszczu Gdańskim, Rowach, Darłowie, Trzebiatowie, Kołobrzegu, Karwi, Dębkach i Krynicy Morskiej. Część z nich już działa, pozostałe ruszą w pierwszych dniach lipca.

Na stacjach, pracujących na stałe (nie tylko w rejonach turystycznych), dołożyliśmy także 1 274 systemy/częstotliwości LTE. Oznacza to, że są one teraz lepiej doposażone, co przekłada się na zasięg i jakość usług.

Proszę pamiętajcie jednak, że chociaż wzmocniliśmy sieć Orange, fizyki nie da się oszukać. Zdecydowanie więcej zalogowanych urządzeń na danym obszarze i intensywne korzystanie z usług telekomunikacyjnych oznacza mniejszy komfort. Nie wszędzie mieliśmy możliwości i zgody, aby uruchamiać dodatkowe inwestycje .

Udostępnij: Dodatkowe stacje mobilne na wakacje

Innowacje

Orange partnerem 5G Challenge

25 maja 2022

Orange partnerem 5G Challenge

Pamiętacie nasz program dla startupów, Orange Fab? Ciągle rekrutujemy ciekawych, inspirujących przedsiębiorców, którzy chcą rozwijać swój produkt z Orange. Obecnie jesteśmy partnerem programu 5G Challenge. Organizatorem jest inQUBE, czyli Inkubator Przedsiębiorczości Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.

Program jest otwarty dla startupów, które wykorzystują lub rozwijają technologię mobilną 5G, m.in. w takich dziedzinach, jak RAN, Core Network, Edge Computing, czy Slicing. Rozwiązania mogą wykorzytstywać 5G w przemyśle, smart city, transporcie, logistyce, mediach lub innych obszarach powiązanych z działalnością Orange.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, dołączcie do spotkania online, które odbędzie się 1 czerwca br. Na wszystkie pytania odpowiedzą eksperci inQUBE i Orange Fab. Spotkanie inQUBE

Mentoring i 5G Lab

Dlaczego warto wziąć udział w 5G Challenge? Jedną z możliwości, jakie daje jest mentoring, obejmujący wsparcie eksperckie i doradcze. Chodzi o przyspieszenie procesu testowania i rozwoju produktu, usługi lub technologii. Uczestnicy będą mogli przetestować swoje rozwiązanie w Orange 5G Labie. Więcej o tej wyjątkowej przestrzeni przeczytacie tutaj: Warszawski 5G Lab zaprasza

Program 5G Challenge by inQUBE and Orange to szansa na rozwój innowacyjnych rozwiązań, przy wsparciu mentorów inQUBE i Orange, a także okazja do przetestowania najnowszych technologii, narzędzi oraz oprogramowania zapewnionego przez Orange. Do dyspozycji uczestników zostanie oddane unikatowe miejsce – Orange 5G Lab, a konsultacje z doświadczonymi mentorami zagwarantują nową, cenną wiedzę – zachęca do udziału w programie dyrektor inQUBE, Jan Jakub Cendrowski.

Wypełnij formularz, pokaż swój biznes

Jesteście zainteresowani uczestnictwem w programie? Trzeba spełnić dwa warunki: do końca czerwca wypełnić formularz zgłoszeniowy oraz przesłać prezentację. Powinna zawierać opis firmy, zespołu i rozwiązania ze wskazaniem, na czym polega jego innowacyjność i jaki problem rozwiązuje.

Spośród nadesłanych propozycji kapituła wybierze uczestników do trwającego trzy miesiące programu. Głównymi kryteriami selekcji będą przyjęty model biznesowy i poziom innowacyjności prowadzonych prac.

Najlepsi uczestnicy programu będą mogli dołączyć do Orange Fab, stawiającego na wspólny rozwój zaawansowanych technologicznie rozwiązań. Udział w Fabie oznacza m.in. dostęp do globalnego wymiaru marki Orange, szerokiego grona klientów, wiedzy ekspertów, kanałów promocji i sieci dystrybucji.

Więcej o inQUBE

inQUBE został utworzony w celu wspierania aspiracji biznesowych studentów, absolwentów, pracowników naukowych oraz początkujących przedsiębiorców z branży ICT. Z wrocławskim inkubatorem współpracuje zespół ekspertów z różnych dziedzin. To zarówno naukowcy, jak i praktycy biznesu, którzy wspierają osoby planujące i rozwijające swoją działalność gospodarczą. inQUBE to także nowoczesna przestrzeń – miejsce spotkań, pracy i nauki, stanowiące część kampusu największej ekonomicznej uczelni na Dolnym Śląsku.

Udostępnij: Orange partnerem 5G Challenge

Żegnamy centrale międzynarodowe

24 maja 2022

Żegnamy centrale międzynarodowe

W latach 90. były szczytem techniki i otwierane z pompą. Dziś centrale międzynarodowe odchodzą do lamusa po cichu. Właśnie wyłączyliśmy je w Warszawie i Katowicach. Cały ruch głosowy odbywa się przez internet.

Wyłączanie takich obiektów to nie jest bułka z masłem. Aż pięć lat trwały przygotowania, aby w kwietniu br. wysłać na emeryturę centralę międzynarodową EMNA WARSZAWA. To była pierwsza centrala cyfrowa w Polsce wybudowana w 1990 r. W szczytowym okresie, w latach 2014/2015, obsługiwała 75 operatorów zagranicznych z 49 krajów i realizowała 35 tys. połączeń jednocześnie.

W tym miesiącu wtyczkę z prądu wyciągnęliśmy w centrali EMNA KATOWICE. Ten obiekt został uruchomiony w 1995 r. a największy ruch obsługiwał także 2014 roku – 14 tys. połączeń przy podłączonych 51 operatorach zagranicznych z 31 krajów.

Cały ruch z wyłączonych central w Warszawie i Katowicach odbywa się teraz przez Internet (VoIP). To nie tylko nowoczesność i lepsza jakość, ale duże oszczędności prądu. Rocznie zużywamy 50 kW mniej, co przekłada się na ograniczenie emisji 500 ton C02 rocznie.

Najmniejsza i zarazem ostatnia z trzech naszych central międzynarodowych – EMNA POZNAŃ,  pracuje  abyśmy mogli świadczyć kilka usług jak np. międzynarodowe biuro numerów czy zamawianie rozmów międzynarodowych.

Udostępnij: Żegnamy centrale międzynarodowe

Kiedy wyłączymy 3G w Orange

17 maja 2022

Kiedy wyłączymy 3G w Orange

Starsze technologie radiowe 2G i 3G są przez Was coraz mniej wykorzystywane. Rekordy bije zapotrzebowanie na transmisję danych. Taka jest natura rozwoju. Przychodzi nowe, a znika starsze. Czas na zmiany.

Ponad 96% danych w sieci mobilnej Orange „płynie” przez 4G/LTE, jedynie 3% pozostaje w 3G. Korzystanie z 4G/LTE, a w przyszłości także rozwój 5G, oznacza lepszą jakość rozmów i zdecydowanie szybszy internet. Aby móc rozwijać nowsze generacje sieci, potrzebujemy dla nich więcej „miejsca” czyli częstotliwości.

W USA, Europie i Polsce niektórzy operatorzy ogłosili już swoje plany wyłączenia starszych technologii. Również i my przymierzamy się do tego kroku – właśnie rozpoczęliśmy przygotowania. Nie mamy jeszcze ustalonej dokładnej daty wyłączenia 3G. Planujemy, że dla poszczególnych regionów Polski będą to lata 2024 – 2025.

Zapewniam, że zdajemy sobie sprawę, że część z Was dalej posiada urządzenia i korzysta z usług 3G. Dlatego będziemy zachęcać do przejścia na nowocześniejsze technologie. Przypomnę, żeby skorzystać z połączeń głosowych w sieci 4G/LTE konieczne jest:

Chodzi nam o to, aby wyłączenie starej technologii dla nikogo nie oznaczało kłopotów, dlatego zachęcamy do wymiany starych urządzeń i kart SIM.

A co z 2G? Tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana, bo ta technologia wspiera rozwiązania Machine-to-Machine. Dlatego w pierwszej kolejności zajmiemy się 3G. Na 2G przyjdzie jeszcze czas. Możecie być jednak pewni, że podobnie jak z 3G, dowiecie się o tym z dużym wyprzedzeniem.

Więcej na temat planowanego przechodzenia z technologii 3G na 4G/LTE, wymiany telefonów oraz bonusów, jakie dla Was przygotowaliśmy dowiecie się na stronie www.orange.pl/wykorzystajsiec oraz w naszych salonach.

Udostępnij: Kiedy wyłączymy 3G w Orange