Zapraszamy do Warsaw Data Hub

27 października 2021

Zapraszamy do Warsaw Data Hub

W tym miesiącu w Łazach pod Warszawą zaczęło pracować nasze najnowsze centrum przetwarzania danych. Obiekt powstał w 14 miesięcy. Docelowo tutaj będzie serce naszej sieci, a ponadto z części powierzchni skorzystają nasi klienci biznesowi. Całość w najwyższych standardach bezpieczeństwa i z rozwiązaniami, które lepiej chronią środowisko naturalne. Chcecie zobaczyć jak wygląda od środka? Proszę bardzo!

Udostępnij: Zapraszamy do Warsaw Data Hub

Szybszy internet dzięki refarmingowi 2100 MHz

13 października 2021

Szybszy internet dzięki refarmingowi 2100 MHz

Ponad rok trwał refarming sieci mobilnej, w którym chodziło o wyłączenie UMTS 2100 MHz i przejście na docelową częstotliwość LTE 2100 MHz o szerokości 15 MHz. Właśnie zakończyliśmy prace a ostatnim, zrobionym obszarem był Górnośląski Okręg Przemysłowy. Łącznie proces dotyczył 9 tys. stacji bazowych, z których mogą korzystać klienci Orange Polska.

Dzięki refarmingowi znacznie poprawiliśmy jakość mobilnego internetu LTE. Dla przykładu Warszawa. W godzinach szczytu w paśmie LTE 2100 MHz mobilny internet jest teraz szybszy o 5 Mb/s. Zwiększyła się też przepływność w godzinach szczytu – lepiej o 9 Mb/s. Pobieranie danych przyśpieszyło o 14 proc. Podobne wyniki były w całym kraju.

Projekt dał nam wzrost pojemności sieci LTE o ok. 13%, dzięki dodatkowym 5 MHz w LTE 2100 MHz. Teraz łącznie dysponujemy pasmem LTE o szerokości 50 MHz na wszystkich częstotliwościach, aby lepiej odpowiadać na rosnące zapotrzebowanie na internet. Zrefarmingowane pasmo „przenosi” teraz więcej danych i umożliwia odciążenie pozostałych częstotliwości LTE, dostępnych na poszczególnych stacjach. W efekcie klient ma szybszy i płynniejszy transfer danych.

Na koniec ciekawostka sieciowa. Na 475 stacjach nadal pozostawiliśmy częstotliwość UMTS 2100 MHz z uwagi na warunki lokalizacji. Mam na myśli m.in.: instalacje wewnętrzne u klientów biznesowych, tereny przygraniczne, miejsca bez UMTS 900, czy specyficzne obszary turystyczne (Morskie Oko, Jezioro Białe itp.).

Udostępnij: Szybszy internet dzięki refarmingowi 2100 MHz

Sieciowe podsumowanie wakacji

8 września 2021

Sieciowe podsumowanie wakacji

Wróciliśmy z wakacji, zatem czas na krótkie podsumowanie jak klienci Orange korzystali w miejscowościach turystycznych z naszej sieci mobilnej. Przypomnę, że w letnich miesiącach mieliśmy akcję, w której zwiększyliśmy pojemność sieci i postawiliśmy dodatkowe, mobilne stacje bazowe aby ułatwić Wam korzystanie z usług. Mimo to, w niektórych miejscach obciążenie ruchem było ekstremalnie duże. Fizyki nie oszukamy. Tysiące ludzi na plaży, czy w górach to zawsze wyzwanie.

Miłość do Zakopanego

Nie ma żadnego zaskoczenia – kolejny rok z rzędu wzrosło korzystanie z internetu i dłużej rozmawialiśmy w miejscowościach turystycznych. Najlepiej to widać, porównując trzy ostatnie lata, nawet mając w pamięci efekt pandemii:

Transmisja danych (dane w GB)

• 2019 – 14 209 957,43
  • 2020 – 21 033 399,55
  • 2021 – 22 739 925,44

Rozmowy (dane w erlangach)

• 2019 – 2 595 850,25
  • 2020 – 4 355 807,47
  • 2021 – 5 187 218,34

Jeśli chodzi o turystyczną miejscowość numer pod względem ilości zużytych GB i rozmów było nim Zakopane. Internet – 711 467 GB (2020 – 575 667 GB, 2019 – 446 209 GB); rozmowy – 221 185,1 erlangów (2020 – 173 220,02; 2019 – 112 859,56).  Widać miłość Polaków do Zakopanego i … komórek.

TOP 15 miejscowości turystycznych

Transmisja danych (dane w GB)

1. Zakopane – 711 467,2
  2. Kołobrzeg – 558 810,9
  3. Świnoujście – 547 475,4
  4. Ostróda – 395 120,3
  5. Władysławowo – 337 972,8
  6. Augustów – 308 822,2
  7. Nowy Targ – 297 963,9
  8. Giżycko – 288 358,5
  9. Łeba – 253 297,6
  10. Mielno – 252 935,4
  11. Międzyzdroje – 231 653,1
  12. Ustka – 225 726,3
  13. Jastarnia – 223 048,4
  14. Kościerzyna – 221 012,5
  15. Mrągowo – 219 968

Rozmowy (dane w erlangach)

1. Zakopane – 221 185,1
  2. Kołobrzeg – 218 330,4
  3. Świnoujście – 178 158,4
  4. Nowy Targ – 129 912,5
  5. Ostróda – 120 087,9
  6. Władysławowo – 99 314,9
  7. Augustów – 85 207,2
  8. Giżycko – 79 736,8
  9. Łeba – 75 609,4
  10. Ustka – 73 286,7
  11. Ustroń – 72 583,8
  12. Mielno – 65 898,5
  13. Międzyzdroje – 63 367,4
  14. Jastarnia – 55 026,1
  15. Mrągowo – 54 466,1

Udostępnij: Sieciowe podsumowanie wakacji

Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

8 lipca 2021

Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

W piękny wakacyjny dzień przyszła do nas miła wiadomość. Urząd Komunikacji Elektronicznej opublikował dziś wyniki ze swojego oficjalnego speedtestu za pierwsze półrocze tego roku. I w tym zestawieniu sieć mobilna Orange wygrywa we wszystkich aspektach. Mamy najszybsze pobieranie i przesyłanie danych oraz najniższy ping.

speedtest wyniki mobilne

Najszybsi jesteśmy również po zmierzeniu wyników tylko z sieci LTE

Co ważne, narzędzie od UKE weryfikuje warunki, w jakich użytkownicy dokonują pomiarów. Uwzględnia niezależne od samej sieci czynniki, które wpływają na wynik pomiaru, jak np. obciążenie procesora, aktywne łącza VPN, czy to z jakiego typu karty sieciowej korzysta dany użytkownik albo ile urządzeń ma podpiętych w jednym czasie do domowej sieci. Otrzymujemy więc dość miarodajny obraz jakości sygnału.

Cieszymy się z tego wyniku, bo to rezultat wielu lat pracy. Tylko w ostatnich 4 latach zainwestowaliśmy w rozwój sieci mobilnej grubo ponad miliard złotych. Sieć LTE Orange jest dostępna dla niemal całej populacji kraju, rozpoczęliśmy też budowę 5G – ostatnio nasze #hello5G zawitało do Lublina. Stale prowadzimy prace związane z poprawianiem jakości naszej sieci, modyfikujemy to jak korzystamy z zasobów częstotliwości aby dać Wam jak najlepszą usługę w komórkach. Dziś blisko 10 tys. stacji z agregacją zapewnia dostęp do jeszcze szybszego internetu w komórkach niemal 86% populacji Polski. Niemal połowa, bo ponad 4,2 tys. obiektów, obsługuje wszystkie 4 częstotliwości LTE.

A przed nami kolejne sieciowe wyzwania – chociażby aukcja 5G i budowa tej sieci w docelowych pasmach. Będzie się działo! 😊

Pełny raport z badania prędkości znajdziecie na stronach UKE.

Udostępnij: Jesteśmy siecią nr 1 według danych UKE

Najwyższa jakość rozmów pomiędzy użytkownikami Orange i Play

14 maja 2021

Najwyższa jakość rozmów pomiędzy użytkownikami Orange i Play

Właśnie uruchomiliśmy kodek EVS w połączeniach pomiędzy klientami Orange i Play. Dotychczas taka możliwość była tylko przy rozmowach wewnątrz sieci danego operatora. Kodek EVS (Enhanced Voice Services) znany jest potocznie jako HD Voice+. Dzięki niemu w trakcie rozmowy słychać zarówno bardzo niskie jak i bardzo wysokie dźwięki. Błędy i szumy są wychwytywane i korygowane. Brzmienie głosu rozmówcy w komórce jest maksymalnie zbliżone do mowy naturalnej. Słyszymy go jakbyśmy rozmawiali stojąc tuż obok.

To pierwsze na rynku polskim, a także w Grupie Orange, międzyoperatorskie wprowadzenie kodeku EVS. Żeby móc skorzystać z HD Voice+ smartfony rozmówców muszą mieć VoLTE lub WiFi Calling i wspierać EVS. W Orange Polska większość telefonów daje taką możliwość. Warto zrobić aktualizację oprogramowania, jeśli nie macie najnowszego.

Na koniec muszę wspomnieć o jednym wyjątku – iPhone`y. Chociaż niektóre modele wspierają EVS to na 8 smartfonach z rodziny iPhone 11, 12 i SE jeszcze dopracowujemy szczegóły i HD Voice+ powinien być na nich dostępny w lipcu lub sierpniu br.

Lista modeli telefonów obecnie obsługujących kodek EVS w Orange Polska dla połączeń międzyoperatorskich:

Huawei Mate 10 Pro
Huawei Mate 20