„Lewy” nie zagrał, ale my daliśmy radę

19 listopada 2021

„Lewy” nie zagrał, ale my daliśmy radę

Dostałem kilka ciekawych danych z naszej sieci, którymi chętnie się Wami podzielę. Chodzi o ostatni mecz Polska – Węgry na Stadionie Narodowym. Takie wydarzenia, gromadzące wiele osób zawsze jest wyzwaniem dla operatora, aby ogarnąć wzmożony ruch w jednym miejscu. Zaczynamy.

Na meczu pojawiło się blisko 8,5 tys. kibiców korzystających z naszej sieci. Wcześniej tylu użytkowników przy okazji spotkania Polska – Anglia. Dla porównania podczas październikowego meczu z San Marino mieliśmy ich ok. 7 tys.

Podczas spotkania Polska – Węgry, w dwie godziny, nasi klienci „wygadali” 210 erlangów, czyli ok. 12 600 minut, wytransferowali ponad 200 GB danych i wysłali 12 000 SMS. Na Stadionie Narodowym obsługiwała ich wydajna i pojemna sieć wewnętrzna, która obsługuje ruch poprzez jedną z okolicznych stacji bazowych.

Udostępnij: „Lewy” nie zagrał, ale my daliśmy radę

Więcej #hello5G w Lublinie, przygodę z 5G rozpoczyna Konin

10 listopada 2021

Więcej #hello5G w Lublinie, przygodę z 5G rozpoczyna Konin

Od 10 listopada z #hello5G mogą korzystać mieszkańcy Konina oraz kolejnych dzielnic Lublina. Łącznie do 5G od Orange Polska dostęp zyskuje kolejne ćwierć miliona użytkowników sieci mobilnej.

#hello5G wystartowało dziś w Koninie, obejmując obszar całego miasta. Zasięg 5G zapewnia tu 25 stacji, obsługujących ponad 100 tys. mieszkańców miasta i najbliższych okolic.

Do 33 stacji zapewniających 5G w Lublinie od lipca, dołącza 29 kolejnych. Oznacza to, że szybki internet mobilny 5G, z prędkością transferu do 390 Mb/s, jest dostępny na terenie całego miasta, dla ponad 300 tys. jego mieszkańców.

Przygodę z 5G z Orange Polska mogą rozpocząć posiadacze blisko 80 modeli urządzeń mobilnych, korzystający z planów z dostępem do #hello5G. Aktualną ofertę smartfonów współpracujących z 5G można znaleźć w sklepie online Orange Polska.

#hello5G to pierwsza propozycja dla klientów Orange Polska zachęcająca do wkroczenia do świata 5G, oparta na dynamicznym przydzielaniu pasma. Wraz z rozwojem 5G, po udostępnieniu przez regulatora docelowych dla tej technologii w Europie pasm radiowych, wykorzystywana obecnie na potrzeby #hello5G częstotliwość pomoże w zapewnieniu optymalnego zasięgu sieci m.in. wewnątrz budynków.

Z #hello5G mogą korzystać już mieszkańcy 46 miast i 492 mniejszych miejscowości w całym kraju. Łącznie – ponad 6,3 mln osób.

Mediateka

Udostępnij: Więcej #hello5G w Lublinie, przygodę z 5G rozpoczyna Konin

Zapraszamy do Warsaw Data Hub

27 października 2021

Zapraszamy do Warsaw Data Hub

W tym miesiącu w Łazach pod Warszawą zaczęło pracować nasze najnowsze centrum przetwarzania danych. Obiekt powstał w 14 miesięcy. Docelowo tutaj będzie serce naszej sieci, a ponadto z części powierzchni skorzystają nasi klienci biznesowi. Całość w najwyższych standardach bezpieczeństwa i z rozwiązaniami, które lepiej chronią środowisko naturalne. Chcecie zobaczyć jak wygląda od środka? Proszę bardzo!

Udostępnij: Zapraszamy do Warsaw Data Hub

Szybszy internet dzięki refarmingowi 2100 MHz

13 października 2021

Szybszy internet dzięki refarmingowi 2100 MHz

Ponad rok trwał refarming sieci mobilnej, w którym chodziło o wyłączenie UMTS 2100 MHz i przejście na docelową częstotliwość LTE 2100 MHz o szerokości 15 MHz. Właśnie zakończyliśmy prace a ostatnim, zrobionym obszarem był Górnośląski Okręg Przemysłowy. Łącznie proces dotyczył 9 tys. stacji bazowych, z których mogą korzystać klienci Orange Polska.

Dzięki refarmingowi znacznie poprawiliśmy jakość mobilnego internetu LTE. Dla przykładu Warszawa. W godzinach szczytu w paśmie LTE 2100 MHz mobilny internet jest teraz szybszy o 5 Mb/s. Zwiększyła się też przepływność w godzinach szczytu – lepiej o 9 Mb/s. Pobieranie danych przyśpieszyło o 14 proc. Podobne wyniki były w całym kraju.

Projekt dał nam wzrost pojemności sieci LTE o ok. 13%, dzięki dodatkowym 5 MHz w LTE 2100 MHz. Teraz łącznie dysponujemy pasmem LTE o szerokości 50 MHz na wszystkich częstotliwościach, aby lepiej odpowiadać na rosnące zapotrzebowanie na internet. Zrefarmingowane pasmo „przenosi” teraz więcej danych i umożliwia odciążenie pozostałych częstotliwości LTE, dostępnych na poszczególnych stacjach. W efekcie klient ma szybszy i płynniejszy transfer danych.

Na koniec ciekawostka sieciowa. Na 475 stacjach nadal pozostawiliśmy częstotliwość UMTS 2100 MHz z uwagi na warunki lokalizacji. Mam na myśli m.in.: instalacje wewnętrzne u klientów biznesowych, tereny przygraniczne, miejsca bez UMTS 900, czy specyficzne obszary turystyczne (Morskie Oko, Jezioro Białe itp.).

Udostępnij: Szybszy internet dzięki refarmingowi 2100 MHz

Sieciowe podsumowanie wakacji

8 września 2021

Sieciowe podsumowanie wakacji

Wróciliśmy z wakacji, zatem czas na krótkie podsumowanie jak klienci Orange korzystali w miejscowościach turystycznych z naszej sieci mobilnej. Przypomnę, że w letnich miesiącach mieliśmy akcję, w której zwiększyliśmy pojemność sieci i postawiliśmy dodatkowe, mobilne stacje bazowe aby ułatwić Wam korzystanie z usług. Mimo to, w niektórych miejscach obciążenie ruchem było ekstremalnie duże. Fizyki nie oszukamy. Tysiące ludzi na plaży, czy w górach to zawsze wyzwanie.

Miłość do Zakopanego

Nie ma żadnego zaskoczenia – kolejny rok z rzędu wzrosło korzystanie z internetu i dłużej rozmawialiśmy w miejscowościach turystycznych. Najlepiej to widać, porównując trzy ostatnie lata, nawet mając w pamięci efekt pandemii:

Transmisja danych (dane w GB)

• 2019 – 14 209 957,43
  • 2020 – 21 033 399,55
  • 2021 – 22 739 925,44

Rozmowy (dane w erlangach)

• 2019 – 2 595 850,25
  • 2020 – 4 355 807,47
  • 2021 – 5 187 218,34

Jeśli chodzi o turystyczną miejscowość numer pod względem ilości zużytych GB i rozmów było nim Zakopane. Internet – 711 467 GB (2020 – 575 667 GB, 2019 – 446 209 GB); rozmowy – 221 185,1 erlangów (2020 – 173 220,02; 2019 – 112 859,56).  Widać miłość Polaków do Zakopanego i … komórek.

TOP 15 miejscowości turystycznych

Transmisja danych (dane w GB)

1. Zakopane – 711 467,2
  2. Kołobrzeg – 558 810,9