Kablarze lobbują u Prezydenta

28 listopada 2012

Kablarze lobbują u Prezydenta

W weekend pisałem o lobbingowej nadaktywności kablówek, broniącej się rękoma, nogami i petycjami do Komisji Europejskiej przed udostępniem swojej kanalizacji innym operatorom. W ten sposób zgodnie z prawem w dużych miastach stworzyli wiele osiedlowych mikromonopoli, w których panują niepodzielnie. Życie szybko dopisuje ciąg dalszy batalii i tym razem reprezentująca interesy kablówek Polska Izba Komunikacji Elektronicznej zwróciła się do Prezydenta RP, by odrzucił zgodną z dyrektywami UE, ale niekorzystną dla nich zmianę w Prawie Telekomunikacyjnym. Jak tak dalej pójdzie kablarze napiszą jeszcze do ONZ i prezydenta USA, prosząc o poparcie, aby ich interesy mogły dalej cieszyć się przywilejami. A przecież chodzi tylko o to, że skoro Wy możecie korzystać z naszej sieci, to dlaczego my nie możemy z Waszej? Dzięki temu będzie taniej budować nowoczesną sieć i uczciwie konkurować o klientów. Co ciekawe wczoraj na IX Forum Usług Szerokopasmowych Janusz Nowak z zarządu UPC Polska przyznał, że 70-80 proc. kanalizacji w dyspozycji jego firmy jest dzierżawiona od TP. I stwierdził też, że kanalizację mogłoby budować TP, a nie koniecznie UPC. A ja proponuję panu Januszowi, aby to UPC zbudowało kanalizację, a my chętnie z niej skorzystamy i w ten sposób wspólnie zrealizujemy Agendę Cyfrową. Obiecuję też nie pisać żadnych donosów do KE i Prezydenta RP.

Udostępnij: Kablarze lobbują u Prezydenta

Sieć

Obronna nadaktywność kablówek

25 listopada 2012

Obronna nadaktywność kablówek

Przez ostatnie kilkanaście dni czytałem w mediach, jak to UKE nas wspiera kosztem operatorów alternatywnych i kablówek. Zrzeszający ich KIGEiT wysłał nawet skargę do Komisji Europejskiej. Zadziało się PR-owo i lobbingowo. A poszło o regulacje, które przestają kogokolwiek faworyzować i mają dbać nie tylko o konkurencję na rynku, ale także inwestycje. Wiem, że to bolesne biznesowo, kiedy nagle przestaje się mieć na rynku fory i szczerze rozumiem obronną nadaktywność, zwłaszcza kablówek. Jest czego bronić. Przez ostanie kilka lat, zwłaszcza w dużych miastach, konkurenci maksymalnie wykorzystali przywilej dostępu do regulowanej sieci Orange Polska, przy jednoczesnym braku konieczności udostępniania własnej komukolwiek. Mogli też dyktować dowolnie ceny, w przeciwieństwie do nas. Teraz, kiedy obowiązki mogą być symetryczne, czytaj ty korzystaj z mojej sieci, a ja z twojej oraz walczymy o klientów na takich samych rynkowych zasadach, podniósł się lament. A fakty są takie, że w dużych miastach jak np. Trójmiasto, Warszawa, Kraków nasz udział w dostępie szerokopasmowym jest zdecydowanie niższy od kablówek. Poniżej tabela pokazująca podział rynku w 2011 roku, Orange Polska versus kablówki i operatorzy alternatywni, który od tego czasu nie zmienił się znacząco. Na wielu osiedlach, gdzie mieszkają najzamożniejsi klienci panuje niemal monopol kablarzy, bo konkurowanie z nimi było praktyczne niemożliwe. To przyniosło im duże przychody i zyski więc nie trzeba było inwestować na mniej opłacalnych terenach. Dlatego pytanie, czy będąc na ich miejscu, nie chcielibyście zachować status quo albo chociaż opóźnić ile się da zmiany, pozostaje retoryczne. Rozumiejąc o co walczycie drodzy konkurenci, proszę nie nazywajcie powrotu do normalności faworyzowaniem Orange Polska. Nikt, kto zna ekonomię w to nie uwierzy.

41e6df4ebed4274c4d3735af14550b9f499

Udostępnij: Obronna nadaktywność kablówek

Orange sport dostępny w ponad 50 telewizjach kablowych.

28 lutego 2012

Orange sport dostępny w ponad 50 telewizjach kablowych.

Orange sport jest już w ofercie ponad 50 sieci kablowych. Liczba widzów mogących oglądać ten kanał wzrosła dzięki temu o ponad 430 tysięcy.

Orange sport mogą już oglądać klienci zarówno największych sieci takich jak Multimedia Polska, Inea, Toya, Tesat czy Promax, jak też kilkudziesięciu średnich i mniejszych telewizji m.in. Jambox, AstaNet, Sat Film, Inotel, TVK Toruń. Większość telewizji kablowych oferuje Orange sport w pakiecie podstawowym.

Poza kablówkami Orange sport znajduje się w ofercie Telekomunikacji Polskiej (usługi IPTV i telewizji satelitarnej) oraz platform satelitarnych:  Cyfry+, Cyfrowego Polsatu i telewizji n.

Od listopada 2011 Orange sport jest dostępny dla sieci kablowych bez żadnych opłat. Widzowie, którzy jeszcze nie mogą oglądać Orange sport w swojej „kablówce”, a chcieliby, aby stacja znalazła się w ofercie operatora, mogą się zgłosić na adres podkabluj@orangesport.pl. Przedstawiciele Orange sport skontaktują się ze wskazanymi operatorami. Także sami operatorzy zainteresowani Orange sport mogą się zgłaszać na adres dystrybucja@orangesport.pl.

* * * * *

Orange sport jest nadawany 24 godziny na dobę i można go oglądać na ekranie telewizora, komputera i telefonu komórkowego. Pokazuje transmisje lig piłkarskich m.in. z Francji, Portugali, Szkocji i USA, jak również transmisje Pucharu Niemiec, Pucharu Francji oraz polskiej I Ligi. Miłośnicy sztuk walki znajdą w programie Orange sport transmisje z gal MMA (UFC), kickboxingu i boksu. Ważnym punktem ramówki są także programy publicystyczne i informacyjne. Serwisy sportowe nadawane są co godzinę, a obszerne podsumowanie dnia czeka na widzów w  wieczornym „Sport raporcie 24”.

Udostępnij: Orange sport dostępny w ponad 50 telewizjach kablowych.