28 czerwca 2022

Business Accessibility Forum

Zapewnienie dostępności produktów i usług dla wszystkich, w tym dla klientów z niepełnosprawnościami, to poważne wzywanie dla biznesu. Obecnie to kwestia dobrych standardów, tylko w niektórych obszarach regulowana prawnie. Europejski Akt o Dostępności zmienia ten stan rzeczy – dostępność staje się obowiązkiem. Aby pomóc przedsiębiorstwom dostosować się do nowych wymogów prawnych powstało Business Accessibility Forum (BAF).

Business Accessibility Forum (BAF) to inicjatywa partnerska Fundacji Widzialni, Allegro, Microsoft Polska, Orange Polska i Santander Bank Polska. To koalicja organizacji, które chcą razem działać na rzecz dostępności biznesu i zapraszają inne firmy do współpracy. To miejsce dyskusji i wymiany doświadczeń oraz inspiracji.

Europejski Akt o Dostępności

Europejski Akt o Dostępności (European Accessibility Act – EAA) nakłada na wszystkie kraje członkowskie UE obowiązek opracowania i przyjęcia nowych przepisów dotyczących dostępności towarów i usług podmiotów komercyjnych. Rozszerza on obowiązki dostosowania produktów i usług do standardów dostępności na wiele obszarów biznesowych, takich jak: bankowość, transport, telekomunikacja, handel elektroniczny, usługi audiowizualne, e-książki, łączność alarmowa, system nadzoru rynku i obszar cyfrowy.

EAA to to pierwsza tak kompleksowa i horyzontalna regulacja o dostępności w prawie UE. Ma ona przyczynić się do poprawy właściwego funkcjonowania rynku poprzez usuwanie barier dla swobodnego przepływu dostępnych produktów i usług, które wynikają z niespójnego dotychczas w UE podejścia do dostępności.

Dyrektywa wpisuje się również w krajowy program „Dostępność Plus”, stanowiąc jego uzupełnienie w wymiarze rynkowym. Wspiera także realizację postanowień Konwencji ONZ o prawach osób niepełnosprawnych.

Business Accessibility Forum

Celem BAF jest współpraca, wymiana doświadczeń i wzajemna inspiracja w wypracowywaniu i promowaniu najlepszych standardów dotyczących dostępu do usług i produktów dla osób z rożnymi potrzebami. Chcemy jak najlepiej przełożyć nowe wymogi prawne na praktykę biznesową – z korzyścią dla klientów, dla firm i dla społeczeństwa. Zależy nam na tym, aby zwiększanie dostępności usług i produktów stało się dla firm szansą na budowanie przewagi konkurencyjnej, dotarcie do nowych klientów czy zwiększenie standardu oferowanych usług czy produktów.

Aktualnie BAF pracuje nad narzędziem BAFORUM do badania dostępności w organizacji. Jest to ankieta, zawierająca pytania dotyczące dostępności cyfrowej, architektonicznej i informacyjno-komunikacyjnej. Ambicją BAF jest, aby było to odpowiednie narzędzie dla każdej organizacji zainteresowanej wdrożeniem dostępności i przygotowaniem się do wdrożenia EAA.

Więcej o nowej inicjatywie BAF.

wejście do salonu Orange z oznaczeniami dla klientów z niepełnosparwnościami

Udostępnij: Business Accessibility Forum

Spotkanie „Przepis na podróż”

26 września 2014

Spotkanie „Przepis na podróż”

Zapraszamy Was na nietypowe spotkanie „Przepis na podóż”. Jutro od godz. 17 w kawiarni Południk Zero w Warszawie będziecie mogli poznać projekt „Polska z lotu drona” naszego pracownika Michała Jaworskiego. Jasiek Mela opowie o swoich wyprawach na bieguny oraz o swojej fundacji. Kucharza Hubert Pełka opowie jak smacznie podóżować i zdradzi tajniki zagranicznych potraw.

Całość przygotował w ramach wewnętrznego porgamu Orange Passion – Krzysiek Świdrak, którego znacie już z naszego bloga (pisaliśmy m.in. o jego książkach podróżniczych „Świat w zasięgu nosa” i „Podróże z uchem”)

db1af81fe0f5734a15c7fde9b08da5373e1

Więcej informacji znajdziecie tutaj.

Udostępnij: Spotkanie „Przepis na podróż”

Program – czyli kto, kiedy i o czym

9 lipca 2013

Program – czyli kto, kiedy i o czym

Minuta po minucie, czyli kto i o której prowadzi panel i warsztaty na których warto być na Orange Blog Talks.

13.00 – 13.05
Powitanie / wydarzenie poprowadzą: Michał Sadowski i Karol Wnukiewicz, Bitsy Boys & Brand24.pl

13.05 – 13.35
Sława, Piniondze, Gratisy i Sex – Bloger jako marka osobista / Paweł Tkaczyk

13.40 – 14.10
Redesign bloga. Jak projektować, żeby nie bolało? / Paweł Opydo, ZombieSamurai.pl

14.10 – 14.40
Przerwa kawowa

922af4d240d59d4c734f6adb1d9e701caaf

14.40 – 15.10
Real Time Marketing – Dobrze wykorzystane momenty w promocji bloga / Michał Górecki, Michal-Gorecki.pl

15.15 – 15.45
Bloger pod ochroną. Jak egzekwować prawo autorskie w mediach społecznościowych i blogosferze? / Beata Marek, cyberlaw.pl, IT&IP Lawyer

15.50 – 16.20
Ten cały EdgeRank. Pułapki mediów społecznościowych w blogowaniu / Kacper Szczepanowski, Agencja Wundermann

16.25 – 17.15
Lunch

17.20 – 18.05
Warsztat I: Transmedia storytelling. Kreatywne opowieści w mediach społecznościowych w praktyce. / Natalia Hatalska, Hatalska.com
Warsztat II: Skąd ten dym? Sposoby zarządzania kryzysem na blogu i w mediach społecznościowych / Bartosz Idzikowski i Tomasz Kudła, Studiumprzypadku.com

18.10 –  do ostatniego blogera;)
Networking & DJ

Więcej o prelegentach znajdziesz tutaj!

Udostępnij: Program – czyli kto, kiedy i o czym

Dlaczego powinieneś przyjść na Orange Blog Talks social

9 lipca 2013

Dlaczego powinieneś przyjść na Orange Blog Talks social

Już 20 lipca zapraszamy na zjazd blogosfery social media // marketing // technologie. Rozkręcasz bloga marketingowego, social media lub technologicznego? Prowadzisz popularnego bloga i szukasz inspiracji? To spotkanie jest zdecydowanie dla Ciebie!

6ea649b42b87f4dc211979251b66f46bfad

Oto Program: będziemy dyskutować o tym, jak można lepiej blogować. Opowiemy kilka historii i pokażemy ciekawe case-y. Dotkniemy wszystkiego co najświeższe i najważniejsze w marketingu, mediach społecznościowych i nowoczesnej komunikacji. Na blogu i poza nim.

Oto Prelegenci: czołowi polscy blogerzy i eksperci poprowadzą wykłady i warsztaty specjalnie dla Ciebie. Spotkaniem pokierują Michał Sadowski i Karol Wnukiewicz, lepiej znani jako Bitsy Boys.

Oto Rejestracja: uwaga! Na wejściu obowiązuje selekcja, więc dobrze się przygotuj! Wypełnij formularz rejestracyjny i powiedz nam dlaczego chcesz uczestniczyć w wydarzeniu. Spiesz się, bo liczba miejsc jest ograniczona.

Udostępnij: Dlaczego powinieneś przyjść na Orange Blog Talks social

Wachlarz #3 czyli jak podróżować tanio i przede wszystkim wesoło

26 czerwca 2013

Wachlarz #3 czyli jak podróżować tanio i przede wszystkim wesoło

Europejski Akt o Dostępności

Business Accessibility Forum

Więcej o nowej inicjatywie BAF.

wejście do salonu Orange z oznaczeniami dla klientów z niepełnosparwnościami

Udostępnij: Wachlarz #3 czyli jak podróżować tanio i przede wszystkim wesoło