Lustereczko, powiedz przecie… Rozmowa z Abyss Glass

8 stycznia 2018

Lustereczko, powiedz przecie… Rozmowa z Abyss Glass

Lustereczko, powiedz przecie… Dzisiaj zaklęcie może zaczynać się podobnie, ale druga część pytania powinna brzmieć …czego właściwie chcę? Okazuje się, że na podstawie wyglądu można sporo powiedzieć o człowieku i jego potrzebach. Że niby pozory mylą, a książki nie ocenia się po okładce? Tak. Jeśli jednak zawęzimy oczekiwania, to okaże się, że mężczyzna po 40, będący klientem salonu Orange, może szukać dla siebie telefonu…z dobrym aparatem i najnowsza wersją Androida. A jeśli lustro ustawimy w sklepie z kosmetykami, lub u fryzjera może powiedzieć nam sporo o naszych potrzebach i dać konkretne rozwiązania.

Taki był właśnie pomysł Arka Adamka, twórcy Abyss Glass, startupu, który poznaliście pod koniec roku. Jego wystąpienie pokazywałam w relacji z Orange Fab Startup Pitch Sessions poświęconej Internet of Things w tym wpisie: Internet Rzeczy – co nas czeka.

Wielki Brat i inwigilacja, czyli czego się obawiamy

Marketingowe lustro, które na podstawie wyglądu tworzy profil użytkownika i proponuje mu konkretny produkt wzbudziło sporo emocji. Pod wpisem pojawiło się wiele komentarzy – o inwigilacji, problemach z bezpieczeństwem, gromadzeniu danych.

„Jak co nas czeka? Permanentna inwigilacja cytując klasyków kina. 😉 I dodatkowo problemy z bezpieczeństwem podniesione do potęgi w porównaniu do dziś.”
„już nawet lustra w wucecie będą coś tam proponowały… koniec świata…”
„Jeżeli istnieje możliwość włączenia np. kamery w telefonie czy komputerze bez naszej wiedzy to prawdopodobnie będzie też możliwość włączenia takiego lustra by rejestrować obraz. I nie mówię tu tylko o hackerach. A o właścicielu takiego sprzętu.”

Lustereczko, powiedz przecie… co o mnie wiesz

Słowem, nieźle się Abyss Glassowi dostało 😉 Postanowiłam sprawdzić to u źródła. Spotkałam się z Arkiem i zapytałam, jak wygląda kwestia gromadzenia danych, czy ich lustro faktycznie stanie się narzędziem Wielkiego Brata i czy w najbliższym czasie spotkacie je w jakimś WC? 😉 Poznałam też inne zastosowania lustra, na przykład indywidualnie dopasowany trening. Jesteście ciekawi, jak to wygląda? Obejrzyjcie najnowszy odcinek Generacji Startup.

Czy Arek Was przekonał? Jak podobają Wam się zastosowania inne przedstawione w video zastosowania lustra? Czekam na Wasze komentarze.

Udostępnij: Lustereczko, powiedz przecie… Rozmowa z Abyss Glass

Customer Care – co pokazały nam startupy? KONKURS

21 grudnia 2017

Customer Care – co pokazały nam startupy? KONKURS

Zgodnie z zapowiedzią z rozpoczęcia 5. edycji, w tym sezonie Orange Fab co dwa miesiące organizujemy pitch session, czyli przegląd najciekawszych startupów w wybranym obszarze (więcej na ten temat na blogu: Orange Fab zmienia reguły gry).

W październiku poznaliśmy najciekawsze startupowe rozwiązanie z obszaru Internetu Rzeczy (nie wszystkie Wam się spodobały). Na początku tego tygodnia odbyło się już drugie spotkanie, tym razem poświęcone rozwiązaniom z obszaru szeroko pojętego Customer Care.

Przedsiębiorcy zebrali się w warszawskim Miasteczku Orange i w krótkich wystąpieniach opowiedzieli o swoich produktach i usługach, które w przyszłości mogą być wykorzystane przez firmy do poprawy doświadczeń klientów. Wybrałam dla Was najciekawsze rozwiązania.

Podczas spotkania poprosiłam też o komentarz Remigiusza Franka, dyrektora Obsługi w Kanałach Automatycznych i Cyfrowych w Orange Polska, który na co dzień zajmuje się Customer Care i doświadczeniami naszych klientów/ Zobaczcie, co powiedział.

Jestem ciekawa, które z zaprezentowanych rozwiązań jest Waszym zdaniem najbardziej przydatne – nawigacja dla użytkowników parkingów, konkursy społecznościowe dla użytkowników Instagrama, czy narzędzie do organizacji własnej pracy?

Kolejne spotkanie w ramach Orange Fab Startup Pitch już 15 lutego 2018 r. Tym razem poznamy najciekawsze rozwiązania z obszaru Fintech. Jeśli znacie ciekawe startupy fintechowe, wpiszcie ich nazwę w komentarzach. Dla najciekawszych rekomendacji mam gadżety – power banki z głośnikiem i opaski z micro USB. Na rekomendacje czekam do końca roku.

Udostępnij: Customer Care – co pokazały nam startupy? KONKURS

Innowacje

Internet Rzeczy – co nas czeka?

6 listopada 2017

Internet Rzeczy – co nas czeka?

Rozpoznawanie emocji klientów w głosie, interaktywne lustro, które dopasuje ofertę marketingową do wieku, płci i preferencji klienta, telefon, który zmienia się w mikrofon podczas dużego spotkania – to rozwiązania zaprezentowane przez startupy podczas Orange Fab Pitch Session 2017. Spośród wszystkich pitchujących startupów wybrałam dla Was najciekawsze. Zobaczcie.

Wystąpienia były częścią Orange Fab Pitch Session 2017, czyli nowej formuły Orange Fab (więcej o nowej formule pisałam na blog tuż po uruchomieniu programu – możecie przeczytać o tym tutaj: Orange Fab zmienia reguły gry). Co dwa miesiące zapraszamy przedsiębiorców z najciekawszymi rozwiązaniami.

Spotkanie odbyło się we współpracy z fundacją Startup Hub Poland, która wspiera rozwój startupów w regionie Europy Środkowej i Wschodniej.

Pierwsze spotkanie, 27 października br. było poświęcone Internet of Things. To obszar, w którym aktualnie wiele się dzieje, także w Orange Polska. Posłuchajcie, co na ten temat mówi Maciej Kocięcki, dyrektor Rozwoju i Zarządzania M2M i IoT.

Orange Fab Pitch Session 2017 to dobra okazja, żeby przyjrzeć się, jak działają korporacyjne akceleratory startupów. Zapytałam o to Maćka Szotę z PGNiG oraz Joannę Bruździak – Maleszewską z Orange Fab. Zobaczcie, co powiedzieli.

Udostępnij: Internet Rzeczy – co nas czeka?

Naładuj się bezprzewodowo – Generacja Startup odc. 8

1 listopada 2017

Naładuj się bezprzewodowo – Generacja Startup odc. 8

Ci z Was, którzy uczestniczyli w tegorocznym Orange Warsaw Festival pewnie zgodzą się, że zabawa wymagała mnóstwo energii, od uczestników, ale także ich telefonów. Na szczęście w Orange Strefie można było podładować telefony, m.in. dzięki bezprzewodowym, indukcyjnym ładowarkom. Twórcą rozwiązania jest startup Whirla, który zaczął z nami współpracę przez program Orange Fab.

Postanowiłam sprawdzić, skąd wziął się pomysł na indukcyjne ładowanie, kto stoi za tym rozwiązaniem i czy w najbliższym czasie bezprzewodowe ładowarki zastąpią tradycyjny kabel?

Zobaczcie nowy odcinek „Generacji Startup” (to już ósmy!) i dajcie znać, co sądzicie o tym rozwiązaniu. Możecie je także sami przetestować – wystarczy pobrać aplikację na telefon i skorzystać z jednego z punktów ładowania w Warszawie (więcej w video).

Udostępnij: Naładuj się bezprzewodowo – Generacja Startup odc. 8

Startupowe wrzenie w Warszawie

13 października 2017

Startupowe wrzenie w Warszawie

Wolves Summit to wydarzenie, którego nie mogą przegapić startupowcy z Europy Środkowo-Wschodniej. Spotykają się tu bowiem trzy boki startupowego trójkąta: przedsiębiorcy, inwestorzy i korporacje. I to spotykają w Pałacu Kultury i Nauki, w samym centrum Warszawy, która coraz częściej nazywana jest startupowym Berlinem dla naszej części Europy. Orange Polska już po raz szósty był partnerem tego wydarzenia.

Najciekawsze startupy: VR, roboty i zaskoczenie z Estonii

Specjalnie dla Was wybrałam najciekawsze startupy, które prezentowały się podczas wydarzenia. Tradycyjnie nie zabrakło Wirtualnej Rzeczywistości i robotów. Zaskoczeniem była obecność Snaps, startupu z ojczyzny Skype, Estonii, który prezentował swoje rozwiązanie do butów. Zobaczcie.

Na Wolves Summit spotkałam też paru starych znajomych: Sebastiana z Take Task, który rok temu otrzymał podczas Wolves Summit dziką kartę do Orange Fab i Martynę ze startupem Wosh Wosh odnawiającym obuwie, którą poznaliście w Generacji Startup. Natomiast do finału dostał się Inteliclinic, startup oferujący okulary do monitorowania snu, z którym również rozmawiałam w Generacji Startup.

Kilka lekcji dla startupów od inwestorów

Zapytałam też dwóch inwestorów, Marcina Zabielskiego z Hedgehog Fund i Marcina Kurka z Protos VC o  doświadczenia, jakie zdobyli pracując od sześciu ze startupami. Podzielili się nimi w prelekcji „10 lessons learnt from investing in startups”, a specjalnie dla nas wskazali na te najważniejsze.

Warszawa Berlinem Europy Środkowo-Wschodniej

To hasło nabiera realnych kształtów. Coraz częściej inwestorzy i korporacje z Polski spoglądają na Wschód w poszukiwaniu ciekawych, innowacyjnych firm. Z kolei startupy ściągają do Polski w poszukiwaniu inwestorów i możliwości rozwoju. Pomostem jest dla nich Startup Hub Poland, która łączy te dwa światy. Posłuchajcie, co mówi o tym Maciek Sadowski, prezes fundacji i Anna Magiera, która odpowiada za współpracę z Ukrainą.

Wolves Summit zawsze daje mi zastrzyk energii i inspiracji- spotykają się tu ludzie, którzy urzeczywistniają swoje marzenia, a ich pomysły z czasem stają się częścią naszego świata. Czekam z niecierpliwością na rozwiązania VR, podobnie jak na robotycznych lektorów i avatary. A Wam jak się podoba ta próbka startupowego świata?

Przyjdź do Orange Fab już 27 października

Nadal czekamy na zgłoszenia do nowej edycji Orange Fab. Tym razem działamy szybko i już 27 października br. spotkamy się w Miasteczku Orange z wybranymi startupami, aby porozmawiać o ewentualnych wdrożeniach. Aby wziąć udział w spotkaniu, trzeba wypełnić formularz i poczekać na potwierdzenie mailowe.

A tutaj najważniejsze informacje o programie Orange Fab.

Infografika Orange Fab

Udostępnij: Startupowe wrzenie w Warszawie