Sąd powtórnie uchylił karę 100 mln zł nałożoną na TP

12 lipca 2011

Sąd powtórnie uchylił karę 100 mln zł nałożoną na TP

Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów uchylił dziś decyzję prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej z 2006 roku nakładającą na Telekomunikację Polską karę 100 mln zł. Według SOKiK, Europejski Trybunał Sprawiedliwości przesądził, że UKE nie miał możliwości regulowania usług szerokopasmowych w tzw. okresie przejściowym.

Już w 2007 roku SOKiK po raz pierwszy anulował tę karę, nałożoną za „nieprzejrzystość w zakresie opłat za poszczególne, powiązane ze sobą ofertowo usługi”. Po apelacji sprawa wróciła do ponownego rozpatrzenia. Dzisiejsze orzeczenie potwierdza pierwszy wyrok  SOKIK.

W kwietniu 2011 roku SOKiK uchylił również  na podobnej podstawie decyzję  Prezesa UKE z 2007 roku, nakładającą na TP karę w wysokości 339 mln zł.

Udostępnij: Sąd powtórnie uchylił karę 100 mln zł nałożoną na TP

Sąd uchylił karę 338 mln nałożoną na TP przez UKE

18 kwietnia 2011

Sąd uchylił karę 338 mln nałożoną na TP przez UKE

Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie uchylił dziś decyzję Prezesa UKE z 2007r, nakładającą na Telekomunikację Polską karę w wysokości 338 mln.

To bardzo dobra wiadomość, choć spodziewaliśmy się takiej decyzji sądu. Wcześniej stanowisko TP w tej sprawie podzielił Europejski Trybunał Sprawiedliwości. Mam nadzieję, że ten wyrok zbliżył nas do ostatecznego wycofania się regulatora z niesłusznie nałożonej kary – powiedział prezes Grupy TP Maciej Witucki.

22 lutego 2007 UKE nałożył na TP karę w wysokości 338 mln zł za „niedopełnienie obowiązku dostarczenia do zatwierdzenia cennika usługi Neostrada, jak również za niewypełnienie obowiązku regulacyjnego w zakresie określania ceny usług”.

SOKiK uchylając tę karę zwrócił uwagę na brak podstaw do jej nałożenia. Powołał się przy tym na wyrok ETS (sprawa C-545/08), który orzekł, iż obowiązki regulacyjne zgłaszania cenników i kalkulacji kosztów do zatwierdzenia nie mają zastosowania do usług szerokopasmowych;

Sąd wskazał także, że Prezes UKE nie dokonał odpowiedniego sprecyzowania w sentencji decyzji za co, kara zostaje nałożona, a ponadto nie uzasadnił i nie udowodnił w sposób należyty rzekomego naruszenia przez TP przepisów Prawa telekomunikacyjnego.

Udostępnij: Sąd uchylił karę 338 mln nałożoną na TP przez UKE