Muzyka

Od klasyki po rocka

2 lutego 2011

Od klasyki po rocka

Jak się okazuje Grupa TP to kuźnia talentów nie tylko menedżerskich, ale i muzycznych. Dzisiaj przedstawiam wam częstochowski zespół Maraton. Zespół Maraton istnieje od 1986 r., oczywiście zmieniał od tamtego czasu skład, ale do dziś gra w nim na perkusji Marek Fuławka, doradca klienta indywidualnego w Orange Customer Service w Częstochowie.
Jak zaczęła się jego przygoda z muzyką? „Już w dzieciństwie lubiłem stukać kredkami to w  piłkę lub jakieś pudełka. Mając 18 lat zacząłem kompletować pierwszą perkusję. Pierwszy zespół garażowy  współtworzyłem już w 1977 r.” – opowiada Marek. Wtedy zaczął też pracować w TP i jego pierwsze wypłaty szły właśnie na kompletowanie zestawu perkusyjnego.
O Maratonie już czytaliście, bo wystąpił podczas naszego koncertu charytatywnego, a także podczas inauguracji Orange Customer Service  w październiku ub. r. Zagrali wtedy w 6 miastach pokonując ok. 3300 km.

Maraton występował jako support przed takimi zespołami, jak: Wilki, Maanam, Acid Drinkers, Robertem Janowskim i Haliną Frąckowiak. Zagrali również  wspólny koncert z Anią Wyszkoni i zespołem Łzy. Ich dwie poprzednie wokalistki zostały lureatkami „Drogi do Gwiazd” w TVN oraz I edycji „Idola” Polsat.
„Lubimy łączyć ze sobą elementy różnych stylów, zajmujemy się szeroko pojęta muzyka rozrywkową łącząc je z elementami teatralnymi, dlatego też na scenie tak wiele kreacji” – opowiada Marek.
W swoim repertuarze mają przygotowanych ok. 100 coverów. Sami również komponują. Zespół ma w planach wydanie płyty i nagranie teledysku. W maju zaczyna grać koncerty, głównie na imprezach plenerowych. Może więc będziecie mieli szanse zobaczyć go w akcji.
Ja też kiedyś grałem na perkusji, choć zdecydowanie szybsze rytmy ; ) A wy na jakim instrumencie gracie lub chcielibyście się nauczyć?

Udostępnij: Od klasyki po rocka