Większy zasięg i możliwości sieci 4G/LTE dla klientów Orange

6 grudnia 2016

Większy zasięg i możliwości sieci 4G/LTE dla klientów Orange

Orange Polska i T-Mobile Polska podpisały aneks do umowy o współdzieleniu radiowych sieci dostępowych (ang. RAN sharing), rozszerzając dotychczasową współpracę o wykorzystanie pasm 800 MHz i 2600 MHz. W efekcie klienci Orange będą mogli korzystać z większego zasięgu i szybszego internetu mobilnego.

Współpraca w zakresie wykorzystania kolejnych pasm częstotliwości pozwoli na zwiększenie pojemności sieci, polepszenie zasięgu oraz jakości najszybszego mobilnego internetu 4G/LTE. Efekty będą odczuwalne głównie na obszarach wiejskich oraz wewnątrz budynków. Dodatkowo operatorzy wybudują po kilkaset stacji bazowych, co pozwoli zwiększyć pokrycie np. na nowych osiedlach, przy drogach szybkiego ruchu oraz trasach kolejowych. Operatorzy oferując usługi w ramach LTE 800 i LTE 2600 będą korzystać wyłącznie z własnych zasobów częstotliwości.

Orange współpracuje z T-Mobile w zakresie współdzielenia dostępu radiowego od roku 2011. Pierwszym, zakończonym w II kwartale 2014 roku, etapem współpracy było wzajemne udostępnienie sobie po ok. 5 tys. stacji bazowych, dzięki którym klienci Orange odczuli olbrzymią poprawę zasięgu i pojemności sieci 3G. Współpraca objęła też usługi 4G/LTE w paśmie 1800 MHz, co pozwoliło na zaoferowanie milionom klientów najnowszej technologii mobilnego dostępu do internetu. Obecnie zawarte porozumienie jest następnym elementem współpracy. Pasma 800 MHz i 2600 MHz, których dotyczy, były przedmiotem przeprowadzonej w 2015 roku aukcji na częstotliwości radiowe niezbędne do świadczenia nowoczesnych usług sieci komórkowych. Ich finalne rozdysponowanie pomiędzy operatorów nastąpiło w czerwcu br.

Aktualnie, łączny zasięg najszybszego mobilnego internetu w Orange przekracza 98,2% populacji, co przekłada się na ponad 86% terytorium Polski. Klienci Orange mogą korzystać z ponad 8000 stacji bazowych LTE, w tym ok. 1500 pracujących w oparciu o nowe pasma. Jeszcze w grudniu br., ich liczba wzrośnie o kolejnych kilkaset. W przyszłym roku, oprócz sukcesywnego zwiększania zasięgu i pojemności sieci, Orange postawi również na zwiększenie liczby stacji pracujących w oparciu o agregację pasm. Dzięki nim szybkość internetu LTE zwiększy się nawet ponad dwuipółkrotnie.

* * *

Orange od 8 miesięcy jest liderem prędkości mobilnego internetu w Polsce, według jednego z największych rankingów przygotowywanych przez Speedtest.pl. Najwyższe parametry usługi potwierdzają również wyniki osiągane w innych rankingach mobilnego internetu. Dzięki najnowszym technologiom stosowanym w Orange, klienci mogą korzystać z m. in. najszybszej w Polsce stacji bazowej, umożliwiającej połączenie z siecią z szybkością do 600 Mb/s.

biuro.prasowe@orange.com

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Udostępnij: Większy zasięg i możliwości sieci 4G/LTE dla klientów Orange

Orange TV Go: telewizja zawsze pod ręką, na komputerze, smartfonie lub tablecie

5 grudnia 2016

Orange TV Go: telewizja zawsze pod ręką, na komputerze, smartfonie lub tablecie

Orange TV Go to nowa propozycja dla klientów telewizji Orange TV, pozwalająca cieszyć się dostępem do ulubionych kanałów telewizyjnych i wypożyczalni filmów w dowolnym miejscu, w domu lub w podróży, na kilku urządzeniach jednocześnie. Wystarczy pobrać na swój smartfon lub tablet aplikację mobilną lub oglądać na komputerze poprzez specjalny serwis internetowy.

W Orange TV Go klienci znajdą obecnie 89 kanałów telewizyjnych (ich liczba będzie się sukcesywnie zwiększać), a także ponad 600 filmów i programów w wypożyczalni Orange. Mają też dostęp do Telewizji na życzenie (catch-up TV), która umożliwia obejrzenie wybranego programu nawet do 7 dni po jego premierze w telewizji.

Jak działa Orange TV Go?

Dzięki Orange TV Go klienci zyskują dostęp do swojej usługi Orange TV także na komputerze, smartfonie lub tablecie. Aby skorzystać z tej możliwości, wystarczy mieć pakiet Optymalny w telewizji Orange TV. Z Orange TV Go cała rodzina może oglądać swoje ulubione programy jednocześnie, każdy z domowników na innym urządzeniu. Ten sam kanał telewizyjny można oglądać w tym samym czasie na ekranie telewizora i na jednym urządzeniu mobilnym, a różne kanały – na trzech urządzeniach. Dla klientów korzystających z wypożyczalni filmów Orange przewidziana jest specjalna funkcjonalność, umożliwiająca rozpoczęcie oglądania filmu na jednym urządzeniu (np. na telewizorze) i po wstrzymaniu, kontynuowanie na innym, (np. na smartfonie) od momentu, kiedy skończyliśmy oglądać. W ramach promocji na start dodatkową korzyścią dla osób posiadających abonament komórkowy w Orange i oglądających telewizję na urządzeniu mobilnym, jest brak opłat za transfer danych w zasięgu sieci Orange.

Przed skorzystaniem z usługi Orange Tv Go należy ją aktywować poprzez menu dekodera Orange TV lub dzwoniąc na numer 801234567 (koszt połączenia zgodny z planem taryfowym klienta). Miesięczna opłata za korzystanie z Orange TV Go wynosi 4,99 zł z VAT.

Jak zacząć oglądać telewizję na smartfonie lub tablecie?

Wystarczy pobrać aplikację Orange TV Go z Google Play lub App Store. Następnie trzeba wybrać na pulpicie swojego urządzenia ikonkę Orange TV Go i zalogować się korzystając z ID usługi TV i poufnego kodu swojej usługi Orange TV, które są dostępne na wyciągu z umowy. Klienci, którzy chcą oglądać telewizję na komputerze, powinni wejść na stronę www.tvgo.orange.pl i zalogować się korzystając z ID usługi TV i kodu poufnego swojej usługi Orange TV.

Szczegóły na www.orange.pl

Mediateka

Napisz do Nas
Udostępnij: Orange TV Go: telewizja zawsze pod ręką, na komputerze, smartfonie lub tablecie

Orange Warsaw Festival 2017: Imagine Dragons pierwszym headlinerem

5 grudnia 2016

Orange Warsaw Festival 2017: Imagine Dragons pierwszym headlinerem

Po niezwykle udanym tegorocznym festiwalu, na którym bawiło się ponad 50 tysięcy osób, Orange Warsaw Festival ponownie zagości na terenie Toru Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec. Przez dwa dni – 2 i 3 czerwca 2017 – dla warszawskiej publiczności zagrają najlepsi. Pierwszym headlinerem jest zespół Imagine Dragons.

To będzie już dziesiąta edycja festiwalu, od samego początku związanego z marką Orange i Warszawą. Przez dekadę, przy udziale Orange jako sponsora tytularnego, udało się zbudować w stolicy wydarzenie na światowym poziomie. Organizatorem przyszłorocznego Orange Warsaw Festival będzie – podobnie jak w tym roku – agencja Alter Art.

Pierwszym headlinerem jubileuszowego Orange Warsaw Festival jest amerykańska formacja Imagine Dragons. To zespół, który idealnie balansuje na przecięciu kilku gatunków: rocka, popu, elektroniki, a nawet hip hopu, przekraczając ich granice i wyciągając dla siebie to, co w nich najlepsze. Wystarczył im jeden singiel, by wręcz wyważyć drzwi do światowej ekstraklasy muzycznej. Ale byłoby też wielką niesprawiedliwością patrzeć na Imagine Dragons wyłącznie przez pryzmat „Radioactive”.

Bilety na Orange Warsaw Festival 2017 będą dostępne w sprzedaży od jutra tj. od 6 grudnia, od godziny 12.00. Podobnie jak przy ostatniej edycji, fani mogą wybierać bilety i karnety w kilku opcjach, a klienci Orange będą mogli skorzystać z 15% zniżki. Karnety Early Birds z rabatem dla klientów Orange będą kosztowały 297 zł. Od 16 grudnia będą także dostępne specjalne pakiety łączone karnetów na Orange Warsaw Festival i Open’er Festival Powered by Orange w cenie 866 zł dla klientów Orange. Więcej szczegółów na www.orangewarsawfestival.pl.

Kontakty dla mediów:

z ramienia Organizatora Festiwali – firmy Alter Art:
Aleksandra Krakowska
New Media & Marketing Manager
media@alterart.pl

z ramienia Sponsora Festiwali – firmy Orange Polska:

Nasz blog: www.blog.orange.pl

Udostępnij: Orange Warsaw Festival 2017: Imagine Dragons pierwszym headlinerem

#SuperKoderzy nagrodzeni przez Komisję Europejską

1 grudnia 2016

#SuperKoderzy nagrodzeni przez Komisję Europejską

Projekt edukacyjny Fundacji Orange #SuperKoderzy otrzymał prestiżową nagrodę European Digital Skills 2016,przyznawaną przez Komisję Europejską. Głównym celem programu jest nauka programowania dla dzieci, zdobywanie przez nie kompetencji przyszłości. To jedyna z nagrodzonych inicjatyw, która jest realizowana także w Polsce.

Nagrody wybrano spośród 16 finalistów. Komisja Europejska doceniła działania, które „mają znaczący i mierzalny wpływ oraz są możliwe do powtórzenia w innych regionach”. Program # SuperKoderzy jest prowadzony w Grupie Orange w 17 krajach Europy i Afryki. W ubiegłorocznej edycji dzieci z 9 krajów – Polski, Egiptu, Francji, Hiszpanii, Mali, Rumunii, Senegalu, Tunezji i Wybrzeża Kości Słoniowej – wspólnie kodowali, a potem dzielili się wrażeniami i efektami pracy za pomocą wideokonferencji. Głównym celem programu #SuperKoderzy jest nauka programowania na wczesnym etapie edukacji. Dzieci w wieku 9-13 lat zdobywają kompetencje przyszłości wspólnie z nauczycielami i wolontariuszami Orange. Tylko do końca 2016 w zajęciach weźmie udział ponad 6000 dzieci.

– Nowe technologie zmieniły sposób, w jaki się uczymy, porozumiewamy, pracujemy. Wiemy, że od tej drogi nie ma odwrotu. Od 10 lat uczymy, jak mądrze i kreatywnie korzystać z technologii. Jestem dumna, że Komisja Europejska doceniła działania edukacyjne Grupy Orange – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange, która jest odpowiedzialna za polską odsłonę programu. W ogłoszonym w tym roku pilotażu bierze udział 35 szkół, a w zajęciach uczestniczy ponad 800 dzieci. W 2017 Fundacja Orange zaprosi do #SuperKoderów większą liczbę placówek.

Polską innowacją jest programowanie na lekcjach historii, przyrody, matematyki, języka polskiego czy muzyki. Technologie są więc narzędziem, a nie bezpośrednim celem nauki. Szkoły wybierają jedną z pięciu ścieżek tematycznych. #SuperKoderzy wcielają się w rolę poszukiwaczy skarbów, odkrywców świata, dziennikarzy przyszłości, majsterkowiczów 2.0 lub cyfrowych DJów.

– Wspólnie z dziećmi piszemy kod muzyczny, odkrywamy cyfrowe narzędzia. Na koniec zajęć sprawimy, że naszymi instrumentami staną się… banany – opowiada Aleksandra Schoen-Kamińska, pasjonat nowych technologii i nauczyciel w Zespole Szkół nr 3 z Piły. Na innych lekcjach uczniowie tworzą np. interaktywne osie czasu, stacje pogodowe, samodzielnie programują roboty.

Każdy z przygotowanych przez Fundację Orange zestawów materiałów zawiera 12 szczegółowych scenariuszy lekcji, atrakcyjnych dla uczniów i dostosowanych do programu nauczania. Fundacja zapewnia także bezpłatne szkolenie dla nauczycieli i dotację na zakup sprzętu potrzebnego do przeprowadzenia zajęć. Wszystkie materiały dydaktyczne są dostępne online bezpłatnie dla wszystkich nauczycieli i rodziców do wykorzystania podczas zajęć w szkołach lub w domu.

Więcej informacji: www.superkoderzy.pl

Fundacja Orange działa na rzecz nowoczesnej edukacji cyfrowej dzieci i młodzieży. Ma ponad 10 lat doświadczenia w prowadzeniu projektów edukacyjnych i społecznych. Przez te lata pomogła 450 tys. dzieci i młodzieży korzystać z internetu i technologii w sposób bezpieczny i pożyteczny; zapewniła dostęp do internetu dla 3,5 tys. bibliotek publicznych i 14,5 tys. szkół; w 80 szpitalach zamontowała multimedialne stanowiska dla dzieci; wspomogła ponad 900 organizacji społecznych w Polsce; utworzyła i wspiera Pracownie Orange – w całej Polsce powstało już 77 multimedialnych świetlic dla mieszkańców małych miejscowości. Jest jedyną fundacją wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce. Więcej na www.fundacja.orange.pl

Partnerami programu #SuperKoderzy w Polsce są: Fundacja Akademia Młodego Hakera oraz Fundacja Think!

Dodatkowych informacji udziela:

Bartłomiej Kuczyński
Fundacja Orange
bartomiej.kuczynski@orange.com
tel.: (+48) 22 527 40 25
kom: (+48) 518 278 522

Mediateka

Udostępnij: #SuperKoderzy nagrodzeni przez Komisję Europejską

Telefon dla seniorów w ofertach Orange

30 listopada 2016

Telefon dla seniorów w ofertach Orange

Orange wprowadza na rynek telefon komórkowy opracowany specjalnie z myślą o seniorach i osobach schorowanych. Unikalną cechą aparatu ZTE S302jest funkcja powiadamiania ratunkowego, uruchamiana za pomocą specjalnego klawisza SOS. Telefon jest dostępny za 1 zł już w najtańszych planach abonament i MIX.

ZTE S302 to łatwy w obsłudze, lekki i funkcjonalny aparat telefoniczny wyposażony we wszystkie podstawowe funkcje telefonu komórkowego oraz udogodnienia dla osób starszych czy schorowanych.

Wyróżnia go przede wszystkim klawisz SOS, Który powoduje uruchomienie głośnego, zwracającego uwagę sygnału oraz wysłanie SMS-ów z prośbą o pomoc lub pilny kontakt. Oprócz tego aparat automatycznie zaczyna łączyć się z wcześniej ustalonymi numerami. Wybiera je kolejno aż do uzyskania połączenia. Dzięki temu umożliwia nawiązanie kontaktu nawet w przypadku, gdy osoba wzywająca pomocy nie jest w stanie samodzielnie wybrać numeru. Listę osób, które powinny zostać powiadomione oraz treść wiadomości można ustalić według własnego uznania. Mogą się na niej znaleźć cztery numery np. do najbliższych krewnych czy lekarza.

Telefon ma duże klawisze i kontrastowy wyświetlacz, pokazujący duże cyfry lub treść wiadomości tekstowych. Uzupełnieniem jego funkcji jest cyfrowe radio, którego można słuchać bez słuchawek, silna diodowa latarka oraz kalkulator przydatny np. podczas zakupów.

Telefon można kupić za 1 zł już z najtańszym (25 zł z VAT) planem abonamentowym lub MIX a także bez umowy w cenie 189 zł.

Więcej informacji można znaleźć na www.orange.pl

Udostępnij: Telefon dla seniorów w ofertach Orange