CyberTarcza wyróżniona w konkursie Lider Informatyki 2015 (0)

Piotr Domański

25 września 2015

CyberTarcza wyróżniona w konkursie Lider Informatyki 2015

Jeszcze nie tak dawno Michał Rosiak pisał, że ruszyliśmy z CyberTarczą i przybliżył cały projekt. A dzisiaj dostaliśmy wiadomość, że otrzymaliśmy za niego nagrodę! Jesteśmy jednymi z finalistów nagrody magazynu Computerworld „Lider Informatyki 2015” w kategorii „Handel i Usługi” f45bb45a0c9415f4dda0da919748ca49227

Konkurencja była duża – do ścisłego finału zakwalifikowało się 18 organizacji. Nagrody były przyznawane w siedmiu kategoriach, związanych z obszarem działania wyróżnionych. Nominowane były zarówno firmy, jak i instytucje, szpitale, a także miasta. Wśród zgłoszonych projektów znalazły się między innymi warszawski numer 19115, Zintegrowany System Zarządzania Ruchem i Transportem Publicznym z Rzeszowa, czy system zarządzania pracami badawczymi.

A czym jest nasza CyberTarcza? To lepiej wytłumaczy wspomniany już Michał Rosiak, który w kwietniu dokładnie opisywał na czym projekt ten polega.

A ja ze swojej strony gratuluję zespołowi, który projekt ten rozwijał i wdrażał!

Udostępnij: CyberTarcza wyróżniona w konkursie Lider Informatyki 2015
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Flaga. wybierz ikonę

Urządzenia

Poligon – słuchawki Plantronics BackBeat Fit (0)

Michał Rosiak

25 września 2015

Poligon – słuchawki Plantronics BackBeat Fit

Decydując się na kupno telefonu, tabletu, czy laptopa, zazwyczaj wysysamy cały internet w poszukiwaniu informacji – w końcu wydajemy na nie „parę złotych”. A ilu z Was równie dokładnie przygląda się dodatkom – słuchawkom, powerbankom, generalnie rzeczom, które wrzucamy do kieszeni niejako przy okazji?

Nie lękajcie się, teraz ja to będe raz na jakiś czas robił 🙂 Z tą różnicą, że nie w studiu, a w faktycznych warunkach, w których korzystamy z danego urządzenia. W niektórych przypadkach scenariusz takiego testu może stanowić dla mnie spore wyzwanie, na szczęście na początek trafił mi się gadżet „bezpieczny”. Prochu oczywiście nie wymyślimy, to będą krótkie i zwięzłe filmy, liczę jednak, że dadzą Wam jakieś pojęcie, czy warto wybrać dany produkt.

Dzisiejszy w mojej opinii warto. Do tej pory nie jeździłem na rowerze i nie biegałem z muzyką bo zawsze coś było nie tak ze słuchawkami – albo za wielkie, albo kabel, albo wypadały ze spoconych uszu. Plantronics BackBeat Fit przekonały mnie do zmiany zdania.

Was też mogą 🙂 – wystarczy zajrzeć do naszego sklepu! A jeśli się wahacie – obejrzyjcie najpierw film.

Udostępnij: Poligon – słuchawki Plantronics BackBeat Fit
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Nasze dzieci są towarem! (0)

Michał Rosiak

24 września 2015

Nasze dzieci są towarem!

Ostatnie dwa dni spędziłem – jak co roku – na konferencji o bezpieczeństwie dzieci w internecie. Choć sama konferencja jak zwykle świetnie zorganizowana i w każdej sesji można było znaleźć coś dla siebie, to spośród wniosków, które na niej wysnułem, spora część jest niestety daleka od optymizmu.

Chociaż z drugiej strony może to i dobrze, że choć ludziom tłumaczy się do oporu jak należy się zabezpieczać w sieci, to oni i tak robią swoje? To oznacza, że dla branży bezpieczeństwa IT zawsze będzie robota, a mało jest rzeczy fajniejszych, niż świadomość zatrudnienia 🙂 No ale dobra, odsuńmy żarty na bok: dzieciom się nie chce dbać o bezpieczeństwo w sieci, bo rzucanie informacjami o sobie na lewo i prawo jest takie modne, dorośli zaś nie są świadomi nie tylko zagrożeń wynikających z sieci, ale także nawet tego, że informacje, które o sobie udostępniamy, można (i zawsze będzie można) tak łatwo znaleźć! Pernille Tranberg z organizacji Digital Self Defense dbałość o swoje wirtualne ja posunęła jak dla mnie wręcz do granic absurdu, sugerujac używanie wszędzie pseudonimów, połączeń VPN, alternatywnych wyszukiwarek, blokowanie cookies, używanie szyfrowanego klienta maila i komunikatora… Jedno z czym na pewno się zgadzam, to ekstremalna świadomość tego, co o sobie publikujemy i komu to udostęniamy: dane o zdrowiu, pieniądzach, plany podróży, trasy treningowe – to wszystko można albo zmonetyzować albo po prostu wykorzystać do dania nam w łeb.

Kamil Śliwowski z Fundacji Panoptykon zwrócił za to uwagę na aspekt, nad którym się do tej pory nie zastanawiałem – bezpieczeństwa „chmurowych” rozwiązań edukacyjnych. Fundacja przyjrzała się kilku z nich (nazwy pominę, ale były w tym gronie także te renomowane). I co się okazało? Przede wszystkim, że znaczna większość z nas nie czyta Terms of Service i w efekcie dobrowolnie oddajemy nasze BigData i nie tylko firmom z siedzibami na terenie Unii Europejskiej? Niby nic takiego, ale te dane mogą sobie potem odsprzedać i np. gdy nasze dziecko będzie ubiegać się o pracę, dowiedzieć się, że w gimnazjum słabo mu szło z matematyki…

Jeśli usługa jest za darmo – towarem jesteś TY! Albo co gorsza Twoje dziecko. W obsesję i manię prześladowczą bym nie popadał, ale warto o tym pamiętać.

Udostępnij: Nasze dzieci są towarem!
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Drzewo. wybierz ikonę