;

Dziś mecz Polska – Macedonia, szansa dla „świeżaków” (0)

Marcin Dąbrowski

14 grudnia 2012

Dziś mecz Polska – Macedonia, szansa dla „świeżaków”

Dziś o 17:15 mecz Polska – Macedonia. W składzie biało-czerwonych możemy zobaczyć kilku debiutantów. Co ich czeka? Jakie rady mają dla nich doświadczeni reprezentanci? Zobaczcie sami:

PlayWyłącz głos
Udostępnij: Dziś mecz Polska – Macedonia, szansa dla „świeżaków”
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Cwaniacy czyhają na niefrasobliwych (0)

Michał Rosiak

13 grudnia 2012

Cwaniacy czyhają na niefrasobliwych

Kreatywność ludzi, którzy usiłują nas okraść za pośrednictwem internetu, nie przestaje mnie zadziwiać. Pomysł, o którym ostatnio przeczytalem, po raz kolejny udowadnia, że najsłabszym punktem każdego systemu komputerowego jest „łącznik między klawiaturą i fotelem”.

Zaczyna się od tego, że przestępca wypatruje w internecie osobę, która coś sprzedaje (czy to jako mała firma, czy na serwisie aukcyjnym, etc.), posiadającą numer telefonu w konkretnej sieci. Dzwoni do niej i informuje, że chętnie dokona zakupu, ale z uwagi na to, że w dzisiejszym świecie ciężko komukolwiek z założenia – o ironio! – ufać, chciałbym go sprawdzić. Sprawdzenie ma polegać na tym, że za chwilę na jego telefon przyjdzie SMS z kodem i prosi tylko o podanie tego kodu.

Nie wygląda podejrzanie? Teoretycznie, rzecz w tym, że przestępca chwilę wcześniej wszedł na portal samoobsługowy operatora, wybrał opcję „zapomniałem hasła” i wpisał numer telefonu atakowanego. Jeśli ten zainteresowany propozycją zakupu nie zauważy o jaki SMS chodzi i bez zastanowienie wyśle kod – atakujący będzie miał dostęp do jego konta u operatora…

Genialnie w swojej prostocie, ale – na szczęście – nie w przypadku Orange Polska. Jeśli zapomnicie hasło do naszego portalu, przychodzi ono do Was za pośrednictwem tzw. SMSa klasy „0” (pojawia się wyłącznie na wyświetlaczu telefonu, nie w skrzynce). Dodatkowo w tekście wyraźnie widać, iż jest to wiadomość od Orange, zawierająca tymczasowe hasło do portalu. Dodatkowo, wykonanie przez klienta Orange jakiejkolwiek operacji finansowej, zabezpieczone jest za pomocą uwierzytelniania dwuskładnikowego. Jeśli wtedy da się przekonać złodziejowi do podania kolejnego hasła, to… mam nadzieję, że wcześniej trafi na ten wpis.

Udostępnij: Cwaniacy czyhają na niefrasobliwych
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę

;

Pożegnanie Gemini 3 w Polsce (0)

Redakcja Bloga

13 grudnia 2012

Pożegnanie Gemini 3 w Polsce

W słoneczny, choć zimny grudniowy poranek zobaczyliśmy piękną sylwetkę katamaranu Gemini 3 dumnie górującą nad pozostałymi jachtami zacumowanymi w Narodowym Centrum Żeglarstwa w Gdańsku. Choć było jeszcze dość wcześnie wokół jachtu trwały przygotowania do wypłynięcia, najpierw któciutko do nowej mariny w Sopocie, a chwile później do Lorient we Francji, gdzie zaplonowane zostały ostateczne przygotowania do samotnego resu Romana Paszke wokół Ziemi.

Ekipa bloga Orange jako jedyna towarzyszyła z kamerą ostatnim godzinom kapitana Paszke i jego temu w Polsce. Bo choć rejs będzie samotny, to w przygotowania do niego zaangażowana jest cała grupa osób. Wrażenia były niesamowite i dopiero stojąc na siatkowym pokładzie katamaranu, widząc morze pod nogami można próbować zrozumieć jak trudnego wyzwania podjął się Roman Paszke.

W Sopocie byliśmy świadkami oficjalnego pożegnania Gemini 3, który jeszcze z kilkuosobowa załogą wypłynął w ostatni odcinek przygotowań do rejsu. My też życzylismy Romanowi i całej ekipie powodzenia, a Was zapraszamy na reoprtaż z pokładu.

PlayWyłącz głos
Udostępnij: Pożegnanie Gemini 3 w Polsce
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Cup. wybierz ikonę