Fundusz Sektora 3.0. Zgłoś się!

Monika Kulik Monika Kulik
10 listopada 2020
Fundusz Sektora 3.0. Zgłoś się!

Jeśli wierzysz, że nowe technologie mogą zmieniać świat na lepsze, jeśli jesteś liderem organizacji społecznej i wykorzystujesz nowoczesne narzędzia technologiczne w swojej pracy, jeśli masz pomysł jak włączyć transformację cyfrową w rozwiązywanie problemów społecznych – zapraszamy Cię do Funduszu Sektor 3.0. Możesz zdobyć dofinansowanie na realizację swojej idei, a przy tym nauczyć się, jak zmienić ją w czyn i zaistnieć na rynku. W łącznej puli dofinansowania jest 100 000 złotych!

Inkubacja, prototyp, wdrożenie

Fundusz Sektor 3.0 to program wspierający tworzenie nowych narzędzi, aplikacji i produktów cyfrowych, które wpisują się w ideę #TechForGood oraz transformację cyfrową organizacji społecznych.

Fundusz to połączenie wsparcia finansowego oraz wiedzy i doświadczenia, niezbędnych do wdrożenia nowej technologii. Na pierwszym etapie wybrani uczestnicy zostaną zaproszeni do Inkubacji Funduszu, czyli do intensywnych i interaktywnych warsztatów oraz indywidualnych konsultacji z ekspertami. W ramach Inkubacji, na przestrzeni trzech miesięcy (od 5 grudnia 2020 do 27 lutego 2021), odbywać się będą specjalistyczne warsztaty ułatwiające dopracowanie pomysłu na rozwiązanie cyfrowe, a następnie stworzenie pełnego planu realizacji i wdrożenia nowego produktu na rynek. Wśród poruszanych zagadnień znajdą się m.in. badania, prototypowanie, tworzenie modelu biznesowego, sprzedaż, fundraising i prezentacja pomysłu. Spotkania poprowadzą eksperci, którzy na co dzień doradzają w tworzeniu najbardziej innowacyjnych rozwiązań na rynku. Wśród osób, które będą edukować i doradzać, znajdą się także eksperci z Orange Polska.

W drugim etapie Funduszu wybrani pomysłodawcy otrzymają wsparcie finansowe. Będzie ono przekazywane w ramach dwóch rund finansowania. Pierwsze pieniądze, które uczestnicy będą mogli wykorzystać do stworzenia prototypu narzędzia, zostaną przyznane już w marcu. O przekazaniu środków finansowych zadecyduje komisja złożona z ekspertów z Orange Polska, Netguru, Deloitte Digital, Koalicji na Rzecz Polskich Innowacji oraz Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Przewidziano też środki na pomoc we wdrożeniu rozwiązania na rynek, a pomogą w tym mentorzy z każdego obszaru biznesu. Podczas oceny pomysłów, szczególny nacisk będziemy kłaść na to, jak dużą zmianę będzie miało szansę wprowadzić narzędzie i jak liczną grupę osób obejmie jego działanie. Pula konkursowa wynosi aż 100 000 złotych.

#TechForGood

Idea #TechForGood to włączenie nowych technologii w rozwiązywanie problemów społecznych, wsparcie dla transformacji cyfrowej organizacji społecznych. Inicjatywy, którym pomogliśmy już rozwinąć skrzydła w poprzednich edycjach Funduszu, to m.in. Pacjenci pacjentom – wirtualna platforma do wsparcia międzypacjenckiego w chorobach chronicznych i onkologicznych, Tu Możesz – baza dostępności pętli indukcyjnej dla osób z aparatami słuchowymi czy 2do2 – aplikacja do prowadzenia i rozliczania projektów ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb organizacji społecznych. Potrzeb na które można odpowiedzieć z pomocą nowych technologii jest jednak ciągle znacznie więcej! Dlatego czekamy na Ciebie.

Jak wziąć udział?

Fundusz adresowany jest do zespołów złożonych z przedstawicieli organizacji społecznych, firm oraz niezależnych specjalistów z branży technologicznej, którzy mają pomysły na nowe rozwiązania odpowiadające na potrzeby i problemy społeczne. W skład zespołu projektowego powinno wchodzić od 2 do 5 osób. Bardzo ważne jest to, że liderem każdego zespołu powinna być organizacja społeczna związana z podejmowanym tematem – mająca bezpośredni dostęp do grupy odbiorców nowo tworzonych rozwiązań.

Zgłoszenia do Funduszu można wysyłać za pośrednictwem formularza znajdującego się na stronie funduszu.

Nabór wniosków trwa do 17 listopada. Następnie wnioski zostaną przeanalizowane przez organizatorów, którzy przeprowadzą rozmowy z autorami pomysłów o największym potencjale. Najlepsze zespoły zostaną nagrodzone możliwością wzięcia udziału w inspirującym i pełnym wiedzy procesie inkubacji. Proces jest całkowicie zdalny, więc mogą się zgłosić również zespoły rozproszone po całym kraju. Zapraszamy !

Orange Polska jest partnerem Funduszu Sektora 3.0 od kilku lat.

ludzie w biurze

pablo_ck
pablo_ck 17:35 10-11-2020

Fajna akcja, pewnie zgłosi się wiele osób z mega ciekawymi projektami. W obecnej sytuacji epidemiologicznej nasze życie bardzo się zmieniło. Jestem ciekawy pomysłów. Czekam na kolejny wpis w którym zostaną przedstawione nam pomysły uczestników.

Odpowiedz

Wszystkie salony Orange są dla Was otwarte

Wojtek Jabczyński Wojtek Jabczyński
09 listopada 2020
Wszystkie salony Orange są dla Was otwarte

Od soboty w całym kraju weszły w życie nowe obostrzenia, spowodowane walką z koronawirusem. Aby ograniczyć jego rozprzestrzenianie się, zamknięte zostały m.in. niektóre sklepy w galeriach handlowych. Pojawiają się pytania, czy dotyczy to również salonów Orange. Odpowiedź brzmi: nie, nasze salony pozostają dla Was otwarte.

We wszystkich naszych salonach możecie bez przeszkód załatwić sprawy związanie z naszymi usługami, ofertą albo wybrać nowe urządzenie czy potrzebne akcesoria. W kraju działa prawie 700 salonów Orange Polska, i tych w galeriach handlowych, i poza nimi. Najbliższy salon Orange w Waszej okolicy możecie znaleźć dzięki mapie.

Nasze salony są przygotowane, aby wspierać Was w bezpieczny sposób. Konsultanci obsługujący klientów pracują w maseczkach lub przyłbicach, przy wejściu do każdego salonu możecie skorzystać z dostępnych środków dezynfekcyjnych lub rękawiczek ochronnych. Przestrzenie, z którymi klienci mają bezpośredni kontakt, takie jak stanowiska obsługi, kasy czy ekspozycje, są regularnie czyszczone i dezynfekowane.

Dokładamy wszelkich starań, abyście czuli się bezpieczni i spokojnie mogli załatwiać niezbędne sprawy. Prosimy też – pomóżcie nam o to zadbać. W sklepie zasłaniajcie usta i nos, dezynfekujcie dłonie. Jeśli czujecie się źle, macie objawy choroby – poproście kogoś o pomoc w załatwieniu sprawy lub skorzystajcie z kontaktu online, przez stronę internetową lub infolinię Orange. Jesteśmy dla Was, dbajmy o siebie nawzajem.

Mediateka

Rozrywka

Okiem mamy: szkoła marzeń

Kasia Barys Kasia Barys
09 listopada 2020
Okiem mamy: szkoła marzeń

W piątek mój syn wrócił do domu i w drzwiach zakrzyknął „Wreszcie fajny dzień w szkole!”. To coś nowego, bo od września brakowało mu motywacji do nauki, a dzienniczek uzupełniał się uwagami od nauczycieli… Jak się okazało pod koniec lekcji informatyki nauczyciel … pozwolił na zabawę i granie na komputerze. Tylko tyle i aż tyle

Nie będzie dobrej edukacji bez relacji

Moje dzieci chętnie uczą się od nauczyciela, którego lubią, który ich akceptuje. Ważne, by nauczyciel nie był nudny. Jeśli nauczyciel jest nudny, to i lekcje są nudne.  Tak, to jest na pewno wyzwanie dla szkoły. Trzydziestka różnych dzieci ma się nauczyć tego samego w tym samym czasie, w ten sam sposób od jednego nauczyciela. Próbując uczyć wszystkich tak samo, nie uczymy efektywnie nikogo. Dzieci szybko się zniechęcają i przestają lubić naukę, która nie uwzględnia ich możliwości, charakteru, ani zainteresowań. Ale może ciekawy, wesoły, z pomysłami nauczycieli mógłby to zmienić?

Wiedza jest fascynująca!

W dzisiejszym świecie wiedza jest jeszcze bardziej niż kiedyś dostępna, atrakcyjna i różnorodna. Tymczasem dzieci w szkole uczą się wciąż z nudnych podręczników i słuchają monotonnych wykładów prowadzonych według "sprawdzonych od lat" konspektów. Internet pełen jest fajnych pomysłów na eksperymenty, gotowych lekcji. Są nauczyciele, którzy mają świetne pomysły i chętnie się nimi dzielą. Przykładem może być Babka od histy. Zamiast wkuwania dat dzieciaki tworzą … historyczną grę planszową!

Pomysły na ciekawe narzędzia do wykorzystania podczas lekcji podpowiada także Tomasz Tokarz.

Uczyć uczenia się

Chciałabym, by szkoła zaczęła uczyć uczniów uczenia się – uważam, że to powinien być jeden z priorytetów. W dorosłym życiu będą oni wielokrotnie zmieniać branże. Przecież sami co chwila uczymy się nowych rzeczy, a więc trzeba umieć się uczyć.  Jak mówił na konferencji organizowanej przez Fundację Orange „Jutro w szkole. Szkoła jutra” Jacek Królikowski nie chodzi o to, by wiedzieć kiedy rozpoczęła się II wojna światowa, można to teraz bardzo szybko sprawdzić. Chodzi o to, by wiedzieć dlaczego się rozpoczęła i co zrobić, by wojny się nie powtarzały. Bardzo ważne są nowe kompetencje: pracy zespołowej, przedsiębiorczości, języka programowania.

A jak widzą swoją szkołę marzeń sami uczniowie? Zobaczcie

[KGVID]https://biuroprasowe.orange.pl/wp-content/uploads/2020/11/dzieci_50mb.mp4[/KGVID]

System pruski – 200 lat zacofania

Oceny - to jest dla mnie jedna z trudniejszych rzeczy w szkole. Tak naprawdę w systemie nauczyciel jest zobowiązany postawić jedną ocenę cyfrową, na koniec roku. W ciągu semestrów może korzystać z ocen opisowych. Już są szkoły, w których zamiast „jedynki” stawia się ocenę „jeszcze nie”. To oznacza, że dziecko nie jest „przekreślone” z braku opanowania materiału, tylko jeszcze po prostu niegotowe. Te wszystkie jedynki i dwójki oznaczają, że system oceniania jest nastawiony na podkreślanie słabości i porażek zamiast uczenia kompetencji. Dzieci wciąż dowiadują się, jakie popełniają błędy, że są niewystarczająco dobre, rzadko zaś dostają przy tym informację o tym, co im się udało, jakie zrobiły postępy. A przecież nie każde starania od razu przynoszą efekt. Są także dzieci, które mają trudności z przyswajaniem wiedzy, a pracują bardzo ciężko. Te rzadko kiedy otrzymają dobrą ocenę. Marzy mi  się, by na zakończenie roku szkolnego te dzieci były docenione za pracowitość i wytrwałość. I to na forum całej szkoły. Problemem jest także to, że lekcje są bardzo sztywno zaplanowane, zawsze trwają 45-minut, od dzwonka do dzwonka. A dlaczego nie wyłączyć dzwonka, który stawia wszystkich na baczność? Z dziećmi nie dyskutuje się listy dostępnych lektur, nie pyta się uczniów, jakie metody nauki lubią najbardziej. Nic dziwnego, że wciskane w za ciasny szablon dzieci prędzej czy później przestają lubić naukę.

A przecież nawet w najgorszych ramach systemowych można spróbować stworzyć niesamowitą przyjazną przestrzeń.

Nauczyciele - wierzę w was!

A wy macie jakiś pomysł, co jest najważniejsze, aby dzieciaki uczyły się z frajdą i wspomnienie szkolnych lat było fajną przygodą? Napiszcie w komentarzach.