;

Huragan czy wichura? Nie to Ekipa Orange na planie nowej reklamy (2)

Stella Widomska

16 wrze┼Ťnia 2019

Huragan czy wichura? Nie to Ekipa Orange na planie nowej reklamy

I na dodatek prawie z energi─ů tajfunu. ­čśë Ale po kolei. Od pi─ůtku mo┼╝ecie ogl─ůda─ç nasz─ů now─ů reklam─Ö Orange na kart─Ö. Robert G├│rski i Miko┼éaj Cie┼Ťlak to duet, kt├│rego nigdy nie mam do┼Ť─ç. Wiem, ┼╝e Wy ich te┼╝ lubicie. Tym razem sprzeczaj─ů si─Ö o huragan i wichur─Ö. Ale w gruncie rzeczy nie to jest najwa┼╝niejsze jaki wieje wiatr tylko co ten wiatr przywia┼é. A w Orange na kart─Ö przywia┼éÔÇŽ A z reszt─ů, zobaczcie sami co w naszym nowym spocie, kt├│ry od pi─ůtku mo┼╝ecie zobaczy─ç mi─Ödzy innymi w telewizji. I tu kilka informacji dla wi─Ökszo┼Ťci nieprzydatnych, ale s─ů tacy, co dopytuj─ů, wi─Öc napisz─Ö: Kreacja ÔÇô Leo Burnett, produkcja ÔÇô F25, postprodukcja ÔÇô Coloroffon, media ÔÇô Initiative Media i re┼╝yseria ÔÇô Marcin Filipek.

Ale, ale. Skoro jeste┼Ťmy przy elektryzuj─ůcych duetach, to nie spos├│b nie wspomnie─ç o Ulce i Michale, czyli naszej Ekipie Orange. Lubi─Ö ich i widz─Ö, ┼╝e Wy te┼╝ coraz bardziej. ┬áMo┼╝e dlatego, ┼╝e na pewne rzeczy pozwalaj─ů Wam spojrze─ç od kuchni (Micha┼é to nawet dos┼éownie od kuchni czy innego barobusa ­čśë ). Tym razem sprawdzali jak wygl─ůda plan zdj─Öciowy kampanii Orange na kart─Ö i sk─ůd si─Ö bierze wiatrÔÇŽ Zach─Öceni do obejrzenia? To zapraszam. ­čÖé

Udost─Öpnij: Huragan czy wichura? Nie to Ekipa Orange na planie nowej reklamy
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jeste┼Ť cz┼éowiekiem wybieraj─ůc Gwiazda. wybierz ikon─Ö

pablo_ck 23:56 16-09-2019
    Osobi┼Ťcie polubi┼éem Ul─Ö i Micha┼éa, cho─ç pocz─ůtkowo podchodzi┼éem do ich pracy sceptycznie. Uwazam ┼╝e wykonuj─ů swoj─ů prac─Ö bardzo dobrze :) ps. tylko nie chc─ů mi nic da─ç wygra─ç w konkursach na fb ;p ;p ;p :D ┼üobuziaki ;p ;p
    emitelek 19:07 18-09-2019
    Szkoda, ┼╝e w reklamie nie ma nic nt. podwy┼╝ki na prepaidzie... :P https://www.orange.pl/omnibook/komunikat-w-sprawie-zmiany-cen-polaczen-krajowych-do-sieci-komorkowych-i-stacjonarnych-w-taryfach-orange-na-karte#

Bezpieczeństwo

„Nie wiedzia┼éam, ┼╝e taka tarcza istnieje…” (1)

Michał Rosiak

12 wrze┼Ťnia 2019

„Nie wiedzia┼éam, ┼╝e taka tarcza istnieje…”

Jakakolwiek praca zwi─ůzana z bezpiecze┼ästwem, nie tylko w wersji cyber, jest – przynajmniej w jednym, a zazwyczaj wielu kontekstach – nieco… dziwna. Bo o ile w wielu „robotach” efekt pracy wcze┼Ťniej, czy p├│┼║niej wida─ç, i w efekcie wiadomo, z czego si─Ö cieszy─ç, w naszym przypadku najlepiej, gdy… si─Ö o nas nie m├│wi.

Po prostu bezpiecznie

Dlaczego? Ano dlatego, ┼╝e w lwiej wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w, gdy u┼╝ytkownik dowiaduje si─Ö „na w┼éasnej sk├│rze” o zabezpieczeniach, stosowanych przez dostawc─Ö us┼éug, co┼Ť z┼éego dzieje si─Ö po jego stronie. Tak jak w przypadku u┼╝ytkowniczki, na kt├│rej post uda┼éo nam si─Ö trafi─ç.

Pomijaj─ůc to, ┼╝e pracuj─ůc w CERT Orange Polska czuj─Ö dum─Ö, czytaj─ůc takie wypowiedzi, najzwyczajniej w ┼Ťwiecie uwa┼╝am, ┼╝e tak w┼éa┼Ťnie powinna wygl─ůda─ç efektywna ochrona ze strony operatora. Technologie rozwijaj─ů si─Ö tak szybko, ┼╝e coraz rzadziej mo┼╝na spotka─ç u┼╝ytkownika obeznanego z aspektami bezpiecze┼ästwa. On chce – i s┼éusznie – mie─ç dzia┼éaj─ůcy, szybki i jak najbezpieczniejszy internet, najlepiej bez potrzeby instalowania i konfigurowania czegokolwiek.

Przezroczyste bezpieczeństwo

Grany w filmie „Demony Wojny wg. Goyi” przez Bogus┼éawa Lind─Ö major Edward Keller powiedzia┼é swoim ┼╝o┼énierzom:

– To jest wojna! Musicie zabija─ç albo nie prze┼╝yjecie!

My w cyberbezpiecze┼ästwie mamy t─Ö przewag─Ö, ┼╝e nikogo zabija─ç nie musimy, ale nasz─ů rywalizacj─Ö z przest─Öpcami mo┼╝na by okre┼Ťli─ç mianem wojny, czy wy┼Ťcigu zbroje┼ä. Dlatego, by nie by─ç za z┼éymi lud┼║mi dalej, ni┼╝ o krok, musimy dba─ç o Wasze bezpiecze┼ästwo 24 godziny na dob─Ö. St─ůd automatyczne systemy, coraz cz─Ö┼Ťciej bazuj─ůce na uczeniu maszynowym, „wy┼éapuj─ůce” podejrzane schematy aktywno┼Ťci w sieci i dostarczaj─ůce je do naszych analityk├│w, czy operator├│w Security Operations Center. St─ůd kampanie phishingu SMS z efektami powstrzymywanymi nawet po zaledwie kilkunastu minutach od rozpocz─Öcia. St─ůd blokowane w sieci Orange Polska przest─Öpcze domeny, za┼éo┼╝one tego samego (!) dnia. St─ůd nawet po kilkana┼Ťcie blokowanych dziennie (!) domen, udaj─ůcych bramki do szybkich p┼éatno┼Ťci, najpopularniejszy i najgro┼║niejszy wektor ataku w ostatnich miesi─ůcach.

─ćwier─ç miliona uratowanych

Jako klienci, widzicie efekt tych prac dopiero wtedy, gdy sami si─Ö zamy┼Ťlicie albo z┼éapiecie na socjotechniczn─ů sztuczk─Ö, klikniecie w link, by dowiedzie─ç si─Ö, ┼╝e my byli┼Ťmy tam pierwsi ­čÖé Jak cz─Östo to si─Ö zdarza? W wakacje niemal ─çwier─ç miliona razy CyberTarcza powstrzyma┼éa klient├│w us┼éug Orange Polska przed klikni─Öciem w phishingowy link, a po kilkadziesi─ůt tysi─Öcy Orange’owych adres├│w IP tygodniowo usi┼éuje (oczywi┼Ťcie bezskutecznie) po┼é─ůczy─ç si─Ö z infrastuktur─ů kt├│rego┼Ť z botnet├│w. Dlatego warto regularnie zagl─ůda─ç na stron─Ö CyberTarczy, by upewni─ç si─Ö, ┼╝e akurat Ciebie w tej grupie nie ma.

I ┼╝ycz─Ö ka┼╝demu z Was, by┼Ťcie nie musieli si─Ö dowiadywa─ç, ┼╝e „taka tarcza istnieje”.

Udost─Öpnij: „Nie wiedzia┼éam, ┼╝e taka tarcza istnieje…”
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jeste┼Ť cz┼éowiekiem wybieraj─ůc Serce. wybierz ikon─Ö

pablo_ck 17:53 13-09-2019
    I tak trzymajcie :) CyberTarcza dwa razy "uratowała" mi kompa swojego czasu. Tareaz mam net z tv od konkurencji, ale.....całay czas zamierzam to zmienić.

Sie─ç

Testy 5G w Warszawie w obiektywie (aparatu i kamery) (4)

Piotr Domański

11 wrze┼Ťnia 2019

Testy 5G w Warszawie w obiektywie (aparatu i kamery)

Wczoraj powiedzieli┼Ťmy o testach 5G, kt├│re wsp├│lnie z firm─ů Ericsson rozpocz─Öli┼Ťmy w Warszawie. To sie─ç testowa, na kt├│r─ů sk┼éada si─Ö 9 stacji bazowych, wyposa┼╝onych ┼é─ůcznie 25 sektor├│w. M├│wi─ůc inaczej ÔÇô nie licz─ůc tej na Powi┼Ťlu, ka┼╝da ma po 3 sektory, czyli tyle ile wi─Ökszo┼Ť─ç stacji bazowych z kt├│rych korzystacie na co dzie┼ä.

O testach b─Ödziemy jeszcze pisa─ç na blogu. Jednak na razie, na gor─ůco, mam dla Was nieco materia┼é├│w z wczorajszego wydarzenia, a tak┼╝e dwa filmy, kt├│re dotycz─ů test├│w.

A teraz czas na zdj─Öcia:

Wykorzystany w testach smartfon Orange Neva Jet

Stacja bazowa 5G Ericsson

Udost─Öpnij: Testy 5G w Warszawie w obiektywie (aparatu i kamery)
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jeste┼Ť cz┼éowiekiem wybieraj─ůc Samolot. wybierz ikon─Ö

pablo_ck 01:54 12-09-2019
    Fajne materia┼éy, w szczególno┼Ťci video. Reklama sieci 5G wypas, ale pewnie nie zobaczymy jej w publicznej tv - czas antenowy ma swoje prawa.
      Troll 08:20 12-09-2019
      Nie wiem o czym ty piszesz... Jak kupi─ů reklam─Ö to b─Ödzie.
        pablo_ck 14:19 13-09-2019
        Pisz─Ö o drugim filmie w tym po┼Ťcie. Bardzo fajny spot - ale uwa┼╝am ┼╝e jest za d┼éugi do TV. Wydaje mi si─Ö ┼╝e raczej nie trafi do publicznej TV. Tyle Troll'u w temacie :)
    Ben 12:39 13-09-2019
    Kiedy VoLTE i VoWiFi w Xiaomi?