Rozrywka

Stella Widomska Stella Widomska
16 wrze艣nia 2019
Huragan czy wichura? Nie to Ekipa Orange na planie nowej reklamy

I na dodatek prawie z energi膮 tajfunu. ;-) Ale po kolei. Od pi膮tku mo偶ecie ogl膮da膰 nasz膮 now膮 reklam臋 Orange na kart臋. Robert G贸rski i Miko艂aj Cie艣lak to duet, kt贸rego nigdy nie mam do艣膰. Wiem, 偶e Wy ich te偶 lubicie. Tym razem sprzeczaj膮 si臋 o huragan i wichur臋. Ale w gruncie rzeczy nie to jest najwa偶niejsze jaki wieje wiatr tylko co ten wiatr przywia艂. A w Orange na kart臋 przywia艂鈥 A z reszt膮, zobaczcie sami co w naszym nowym spocie, kt贸ry od pi膮tku mo偶ecie zobaczy膰 mi臋dzy innymi w telewizji. I tu kilka informacji dla wi臋kszo艣ci nieprzydatnych, ale s膮 tacy, co dopytuj膮, wi臋c napisz臋: Kreacja 鈥 Leo Burnett, produkcja 鈥 F25, postprodukcja 鈥 Coloroffon, media 鈥 Initiative Media i re偶yseria 鈥 Marcin Filipek.

Ale, ale. Skoro jeste艣my przy elektryzuj膮cych duetach, to nie spos贸b nie wspomnie膰 o Ulce i Michale, czyli naszej Ekipie Orange. Lubi臋 ich i widz臋, 偶e Wy te偶 coraz bardziej. 聽Mo偶e dlatego, 偶e na pewne rzeczy pozwalaj膮 Wam spojrze膰 od kuchni (Micha艂 to nawet dos艂ownie od kuchni czy innego barobusa ;-) ). Tym razem sprawdzali jak wygl膮da plan zdj臋ciowy kampanii Orange na kart臋 i sk膮d si臋 bierze wiatr鈥 Zach臋ceni do obejrzenia? To zapraszam. :-)

pablo_ck
pablo_ck 21:56 16-09-2019

Osobi艣cie polubi艂em Ul臋 i Micha艂a, cho膰 pocz膮tkowo podchodzi艂em do ich pracy sceptycznie. Uwazam 偶e wykonuj膮 swoj膮 prac臋 bardzo dobrze 馃檪
ps. tylko nie chc膮 mi nic da膰 wygra膰 w konkursach na fb ;p ;p ;p 馃榾 艁obuziaki ;p ;p

pablo_ck
pablo_ck 23:56 16-09-2019

emitelek
emitelek 17:07 18-09-2019

Szkoda, 偶e w reklamie nie ma nic nt. podwy偶ki na prepaidzie… 馃槢

emitelek
emitelek 19:07 18-09-2019

Szkoda, 偶e w reklamie nie ma nic nt. podwy偶ki na prepaidzie… 馃槢

Bezpiecze艅stwo

„Nie wiedzia艂am, 偶e taka tarcza istnieje…”

Micha艂 Rosiak Micha艂 Rosiak
12 wrze艣nia 2019
„Nie wiedzia艂am, 偶e taka tarcza istnieje…”

Jakakolwiek praca zwi膮zana z bezpiecze艅stwem, nie tylko w wersji cyber, jest - przynajmniej w jednym, a zazwyczaj wielu kontekstach - nieco... dziwna. Bo o ile w wielu "robotach" efekt pracy wcze艣niej, czy p贸藕niej wida膰, i w efekcie wiadomo, z czego si臋 cieszy膰, w naszym przypadku najlepiej, gdy... si臋 o nas nie m贸wi.

Po prostu bezpiecznie

Dlaczego? Ano dlatego, 偶e w lwiej wi臋kszo艣ci przypadk贸w, gdy u偶ytkownik dowiaduje si臋 "na w艂asnej sk贸rze" o zabezpieczeniach, stosowanych przez dostawc臋 us艂ug, co艣 z艂ego dzieje si臋 po jego stronie. Tak jak w przypadku u偶ytkowniczki, na kt贸rej post uda艂o nam si臋 trafi膰.

Pomijaj膮c to, 偶e pracuj膮c w CERT Orange Polska czuj臋 dum臋, czytaj膮c takie wypowiedzi, najzwyczajniej w 艣wiecie uwa偶am, 偶e tak w艂a艣nie powinna wygl膮da膰 efektywna ochrona ze strony operatora. Technologie rozwijaj膮 si臋 tak szybko, 偶e coraz rzadziej mo偶na spotka膰 u偶ytkownika obeznanego z aspektami bezpiecze艅stwa. On chce - i s艂usznie - mie膰 dzia艂aj膮cy, szybki i jak najbezpieczniejszy internet, najlepiej bez potrzeby instalowania i konfigurowania czegokolwiek.

Przezroczyste bezpiecze艅stwo

Grany w filmie "Demony Wojny wg. Goyi" przez Bogus艂awa Lind臋 major Edward Keller powiedzia艂 swoim 偶o艂nierzom:

- To jest wojna! Musicie zabija膰 albo nie prze偶yjecie!

My w cyberbezpiecze艅stwie mamy t臋 przewag臋, 偶e nikogo zabija膰 nie musimy, ale nasz膮 rywalizacj臋 z przest臋pcami mo偶na by okre艣li膰 mianem wojny, czy wy艣cigu zbroje艅. Dlatego, by nie by膰 za z艂ymi lud藕mi dalej, ni偶 o krok, musimy dba膰 o Wasze bezpiecze艅stwo 24 godziny na dob臋. St膮d automatyczne systemy, coraz cz臋艣ciej bazuj膮ce na uczeniu maszynowym, "wy艂apuj膮ce" podejrzane schematy aktywno艣ci w sieci i dostarczaj膮ce je do naszych analityk贸w, czy operator贸w Security Operations Center. St膮d kampanie phishingu SMS z efektami powstrzymywanymi nawet po zaledwie kilkunastu minutach od rozpocz臋cia. St膮d blokowane w sieci Orange Polska przest臋pcze domeny, za艂o偶one tego samego (!) dnia. St膮d nawet po kilkana艣cie blokowanych dziennie (!) domen, udaj膮cych bramki do szybkich p艂atno艣ci, najpopularniejszy i najgro藕niejszy wektor ataku w ostatnich miesi膮cach.

膯wier膰 miliona uratowanych

Jako klienci, widzicie efekt tych prac dopiero wtedy, gdy sami si臋 zamy艣licie albo z艂apiecie na socjotechniczn膮 sztuczk臋, klikniecie w link, by dowiedzie膰 si臋, 偶e my byli艣my tam pierwsi :) Jak cz臋sto to si臋 zdarza? W wakacje niemal 膰wier膰 miliona razy CyberTarcza powstrzyma艂a klient贸w us艂ug Orange Polska przed klikni臋ciem w phishingowy link, a po kilkadziesi膮t tysi臋cy Orange'owych adres贸w IP tygodniowo usi艂uje (oczywi艣cie bezskutecznie) po艂膮czy膰 si臋 z infrastuktur膮 kt贸rego艣 z botnet贸w. Dlatego warto regularnie zagl膮da膰 na stron臋 CyberTarczy, by upewni膰 si臋, 偶e akurat Ciebie w tej grupie nie ma.

I 偶ycz臋 ka偶demu z Was, by艣cie nie musieli si臋 dowiadywa膰, 偶e "taka tarcza istnieje".

Sie膰

Testy 5G w Warszawie w obiektywie (aparatu i kamery)

Piotr Doma艅ski Piotr Doma艅ski
11 wrze艣nia 2019
Testy 5G w Warszawie w obiektywie (aparatu i kamery)

Wczoraj powiedzieli艣my o testach 5G, kt贸re wsp贸lnie z firm膮 Ericsson rozpocz臋li艣my w Warszawie. To sie膰 testowa, na kt贸r膮 sk艂ada si臋 9 stacji bazowych, wyposa偶onych 艂膮cznie 25 sektor贸w. M贸wi膮c inaczej 鈥 nie licz膮c tej na Powi艣lu, ka偶da ma po 3 sektory, czyli tyle ile wi臋kszo艣膰 stacji bazowych z kt贸rych korzystacie na co dzie艅.

O testach b臋dziemy jeszcze pisa膰 na blogu. Jednak na razie, na gor膮co, mam dla Was nieco materia艂贸w z wczorajszego wydarzenia, a tak偶e dwa filmy, kt贸re dotycz膮 test贸w.

A teraz czas na zdj臋cia:

Wykorzystany w testach smartfon Orange Neva Jet

Stacja bazowa 5G Ericsson