Liderzy Odpowiedzialnego Biznesu (0)

Monika Kulik

11 września 2012

Liderzy Odpowiedzialnego Biznesu

Wczoraj poznaliśmy Liderów Odpowiedzialnego Biznesu. Konkurs został zrealizowany już po raz drugi w ramach projektu „Koalicja na rzecz odpowiedzialnego biznesu„, prowadzonego przez Pracodawców RP oraz sześć partnerskich firm: Danone, GlaxoSmithKline, Hochtief Polska, Orange Polska, PGNiG i PZU.

Głównym celem Koalicji jest pomoc firmom we wdrażaniu zasad CSR. Wspólnie opracowaliśmy Kodeks Odpowiedzialnego Biznesu – zbiór zasad, którymi powinny kierować się odpowiedzialne przedsiębiorstwa oraz podręcznik zawierający praktyczne wskazówki do wdrażania strategii CSR w firmach z branż reprezentowanych przez nasze przedsiębiorstwa.

W konkursie na Lidera Społecznej Odpowiedzialności staraliśmy się wyłonić te firmy, które strategicznie podchodzą do zarządzania społeczną odpowiedzialnością swojego biznesu, mierzą jej efekty i widzą korzyści, ze stosowania tej idei w praktyce.

Wśród nagrodzonych znaleźli się: w branży FMCG – Coca-Cola HBC Polska, budowlanej – Velux Polska, finansowej – PKO Bank Polski, paliwowo – energetycznej – PKN Orlen, a w kategorii ogólnej – Volkswagen Poznań. Wśród małych firm nagrodę odebrał Jumarpol, który zajmuje się „budową podziemnych instalacji metodą bezwykopową”, a wśród średnich przedsiębiorstw Diageo Polska – firma z branży alkoholowej.

5f042d5971a23bacfbde691be54615fcbbf

W kategorii teleinformatycznej nie było nagrodzonych. No cóż – my jako partnerzy Programu nie startowaliśmy 😉

Udostępnij: Liderzy Odpowiedzialnego Biznesu
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Klucz. wybierz ikonę

Sieć

Może wreszcie ruszymy wspólnie ze światłowodami? (0)

Wojtek Jabczyński

10 września 2012

Może wreszcie ruszymy wspólnie ze światłowodami?

Pisałem wiele razy z uporem godnym lepszej sprawy, jak ważne są wspólne działania by budować w Polsce światłowody do domów. Nikogo nie trzeba przekonywać jak bardzo są potrzebne, abyśmy grali w pierwszej lidze europejskiej. Po dzisiejszym spotkaniu w UKE prezesów Orange Polska i Netii może wreszcie zapaliło się małe światełko do współpracy między konkurentami. Oczywiście żadnych twardych zobowiązań na tym etapie być nie mogło, ale firmy przeanalizują tzw. „model francuski” i odpowiedzą sobie na pytanie, czy można go zadoptować na warunki polskie. W skrócie chodzi w nim o to, że operatorzy budują oddzielnie sieci światłowodowe, które się nie dublują, a później udostępniają je sobie na ustalonych zasadach i cenie. Rozwiązanie godne rozważenia i mam nadzieję, że do przeskoczenia przez regulacyjny płot, który ustawiła Komisja Europejska. Najważniejsze jednak, że wreszcie ze światłowodami ruszyliśmy z miejsca. I to najbardziej powinno cieszyć przyszłych klientów.

b57e17fb600fbfbb6742bf674e9e9579b4d

Udostępnij: Może wreszcie ruszymy wspólnie ze światłowodami?
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Na Forum o pracy i EURO 2012 (0)

Marek Wajda

10 września 2012

Na Forum o pracy i EURO 2012

Zapraszam Was za kulisy Forum Ekonomicznego w Krynicy. Tegorocznym hasłem spotkania było „Nowe wizje na trudne czasy. Europa i świat wobec kryzysu”. To jedno z najważniejszych wydarzeń ekonomiczno-gospodarczych w Europie Środkowo-Wschodniej. W jednym miejscu spotykają się zarówno przedstawiciele rządów jak i ekonomiści i przedsiębiorcy. Nasi menedżerowie z chęcią dzielili się swoim doświadczeniem. Prezes Maciej Witucki (który również szefuje Francuskiej Izbie Handlowej) opowiadał „Dlaczego i jak dbać o work/life balance w perspektywie pracy do 67 roku życia?”. Mam nadzieję, że ta granica nie będzie przesuwała się w górę 😉 Z kolei Mariusz Gaca i Leszek Hołda, razem z gościem specjalnym, Martinem Kallenem, dyrektor Turnieju EURO 2012, zastanawiali się „jak wykorzystać mistrzowskie doświadczenia po UEFA EURO 2012”.

PlayWyłącz głos

Byliśmy tam z nasza kamerą i jak sami możecie zobaczyć, w polskim Davos, nie ma żadnych tajemniczych ustaleń i paktów;) To miejsce spotkań i dyskusji i mam nadzieję, że dzięki nim politycy lepiej zrozumieją przedsiębiorców, a dzięki temu szybciej zostanie zażegnany kryzys.

Udostępnij: Na Forum o pracy i EURO 2012
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Serce. wybierz ikonę